Politika

Stav

Što ćeš sad, Milojko?

Ostaje ti da potražiš dodatnu pomoć kako bi sebi obezbijedio „leđa“. Znaš i sam đe ćeš je naći. Jer, ako se desi da te ne izaberu za premijera ili ti poslanički klub ode drugim putem, tvoja politička karijera je završena, pa možeš lagano da se vratiš u Singapur

Što ćeš sad, Milojko? Foto: Gradski portal
Alek Barović
Alek BarovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Uvijek mi je bilo fascinantno kako ijedan politički činilac može da ima povjerenje u riječ bivšeg Demokratskog fronta i njegovih funkcionera. Kakvo političko samoubistvo vjerovati njima da će biti konstruktivni koalicioni partneri, pa bilo to na državnom ili lokalnom nivou a ne da će, kao i prije toga, biti istureno odjeljenje BIA za Crnu Goru!

Zar je stvarno moguće misliti da će, recimo, Andrija Mandić, Milan Knežević ili neki lokalni odbornik staviti po strani ljubav prema Srbiji, Kosovu, Vučiću, Ratku i Radovanu, i radi opšteg dobra prihvatiti Ameriku i Evropu? Neki očigledno misle…

Zapravo, nije to samo do Demokratskog fronta ili kako se sada zovu – zloglasno „Za budućnost Crne Gore“, već do cijele plejade onih koji su iz petnih žila podržavali istoimenu koaliciju evo tri godine manje jedan dan. Ista ideološka matrica i iste emocije.

Spajić: ZBCG neće biti u Vladi, Bečić će biti predsjednik Skupštine, očekujemo podršku 44 poslanika
74
Spajić: ZBCG neće biti u Vladi, Bečić će biti predsjednik…
26.08.2023 23:23
Mandić: U našu iskrenost se sumnja a u Zenku sa liste DPS ni najmanje, Spajiću bliža iskrenost onih koji su jurišali na Crkvu i pravoslavlje
70
Mandić: U našu iskrenost se sumnja a u Zenku sa liste DPS…
27.08.2023 11:04

Milojko Spajić mislio je da nije tako. Mislio je da se takvim sklopovima ipak može vjerovati. Ispile su mu, izgleda, mozak komunistkinje iz Kine i samurajke iz Japana pa je očigledno zaboravio kako stvari ođe stoje. Ili je duboko povjerovao u onu praznu priču đe se veli da nacionalizma nema u državama sa platom većom od pet stotina eura. AJDE?! (rekao bi Bili Piton u čuvenom filmu). Toliko se prevario da je sebi potencijalno iskopao političku raku prije nego što je i zasjeo na čelo vlade. A tako je blizu da zasjedne, iako mu se stolica izmiče evo već podugo.

Spajić je mislio da može da se inati sa Mandićem i Kneževićem, a da tikvu koju su zajedno sadili on sad ponese samo za sebe. Mislio je Milojko da su radikalni srpski elementi okupljeni samo oko njih dvojice. Potcijenio je, ili nije želio da vjeruje, da Crnom Gorom rovare strane službe i da će početi da buše na prvi znak njegove neposlušnosti. I, naravno, to se i dešava sada.

Olenik: I bez ZBCG u izvršnoj vlasti postojaće veliki uticaj Beograda, buduća vlada i slučajni predsjednik nemaju suverenitet
23
Olenik: I bez ZBCG u izvršnoj vlasti postojaće veliki…
28.08.2023 00:00
Marković: Ne zavaravajmo se da DF-a neće biti, vidjećemo što znači Spajićeva odluka i kolika je cijena svakog od 44 glasa u Parlamentu
14
Marković: Ne zavaravajmo se da DF-a neće biti, vidjećemo…
27.08.2023 12:49

Odmah su se javili spavači iz njegovih redova. I to oni kojima je dao mandat. Iako ovi pojedinci i grupe ne bi zajedno imali ni hiljadu glasova, Spajić je pomislio da u Crnoj Gori može na takav način da gradi nekakvu inkluzivnost. Da pruži ruku tobožnjim ''progresivnim snagama'', a koje progres vide u tome da se ulica nazove po nekom četniku, a ne da se izvrši ekonomska reforma. Prevario se Milojko tu i sada plaća ceh, budući da na mandate onih kojima ih je poklonio očigledno ne može računati.

Spajić je mislio da može da se inati sa Mandićem i Kneževićem, a da tikvu koju su zajedno sadili ponese samo za sebe

Sa druge strane, bojim se da mu glavobolje tek da predstoje, jer je očigledno da ne može računati ni na podršku svih poslanika sopstvene partije. Srpski nacionalisti skriveni iza plašta ''ekonomskih tema'' uvukli su se u prve redove Evrope sad. Naravno, okupljeni oko njenog potpredsjednika Jakova Milatovića, kojemu se vidi da pokušava na sve načine da ukloni Spajića. Do tog nivoa ide podaništvo Milatovića Vučiću da ćuti na gomilu omalovažavanja koje mu Aleksandar od Srbije svake malo servira. Sve to da bi mogao da računa na podršku Beograda i njemu vjernih pojedinaca i grupacija u momentu odlučujućeg razlaza sa Spajićem.

Milatović: Amfilohije doprinio demokratizaciji i promjenama 2020. godine
47
Milatović: Amfilohije doprinio demokratizaciji i promjenama…
28.08.2023 12:59

I, što će sad Milojko? Nazad nema kuđ, kako to pominje Danilović. Resetovanjem pregovora ugrozio bi autoritet i poziciju kao premijera, ali i lidera stranke. Zna on i sam da se ođe greške teško praštaju, a njegova bi bila velika - da obmane stranku i podredi se krilu koje ga i ne miriše puno. 

Druga je opcija da nastavi ovako. Naravno, problem je u tome što se ne zna ni kako nastaviti. Mislim da će se to iskristalisati u narednih nekoliko dana. Na Skupštinu se ne smije otići a da se ne zna tačan broj mandata, tj. da se nema sigurnih 41. Sa druge strane, Milatović ćuti i djeluje da sprema neki odgovor. Kada megaloman i ambiciozni lider u pokušaju ćuti to onda znači da sprema pakleni plan, vjerujem u dogovoru sa Kneževićem i Mandićem. On već šaluje ploču za buduću partiju i, po svemu sudeći, za tri koraka je ispred Spajića.

Milojko, jedino ti ostaje da potražiš dodatnu pomoć kako bi sebi obezbijedio „leđa“. Znaš i sam đe ćeš je naći. Jer, ako se desi da te ne izaberu za premijera ili ti se, pred tobom, uništi partija i poslanički klub ode drugim putem, tvoja politička karijera je završena, pa možeš lagano da se vratiš u Singapur. 

Portal Analitika

Komentari (54)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M MNE083_neregistrovani
31.08.2023. 15:51

Kud ce kruska no pod krusku! Njemu su bili cetnici i s'oceve i s'majcine strane a sekta ga dovela na vlast. Pa sta onda ocekivati od ovog prevaranta?

2
0
A Anthropos_neregistrovani
29.08.2023. 17:13

Spajić ima istorijsku šansu da kaže "NE" velikosrpstvu, namjerno proizvedenoj distopiji u CG - i balkanskim političkim svinjarijama? Da okrene crnogorski brod u sigurnu luku - EU? Skeptičan sam - ali se nadam da je svjestan odgovornosti koja leži na njegovim plećima? Neće imati priliku za kajanje? To be or not to be...?

19
1
D Dragoš_neregistrovani
29.08.2023. 17:39

@Anthropos_neregistrovani... Izbor koji Spajić treba da uradi je toliko lak i logičan da je upitna njegova iskrenost za EU program i uređenje i razvoj države i društva. Naime, sa koalicijom Zajedno i Demokratama i manjinskim strankama ima stabilnu većinu a sve te grupacije imaju istovetan građanski EU program. Dakle Spajiću sve je jasno samo ti to treba isto da kažeš i uradiš...

12
0
G Gula_neregistrovani
29.08.2023. 18:08

@Dragoš_neregistrovani ovo je istorijska sansa da DPS napravi tu promjenu. U PG su pristali na zahtjev PESa da SPC ne placa komunalije, na drzavnom treba da se dogovore da SPC bude jedina priznata pravoslavna crkva i srpski sluzbeni jezik. U tom slucaju sam siguran da ce Metodije i Spajic da pristanu na koaliciju, a tu koaliciju ce da prihvate onda mozda i Demokrate. Dakle dogovoriti se i izgraditi CG na tim osnovama, nemam nista protiv.

4
13
B Bata_neregistrovani
29.08.2023. 19:17

@Gula_neregistrovani / To znači da smo svi Srbi. To da je DPS prihvatio oslobadhanje komunalija okupatorske crkve Je najveća sramota. Pa, pala je Vlada zbog TU o čemu mi odje komentarišemo . Sa druge strana najveće uvrede primaju vjernici CPC upravo od službi iz Srbije i plaćenika SPC. Osim navedenog ta okupatorska crkva iznosi na desetine miliona eura iz Crne Gore i glavni je destabilujući faktor.

13
0
N Nemadruge_neregistrovani
29.08.2023. 16:48

Nema druge. Copo mora pozvati DPS . Pa on je jedan od glavnih apostola. Pa on je dosao na krilima litija. Pa on je Srpski nacionalista.... Nema veze. Sve ti je Spajke oprosteno samo primi DPS. Daj samo malo vlasti. Ma neces propasti sa DPS - om. Ma ne , pusti to daj, daj , daj, samo malo daj. Nije fer da nedas. Ma moras dati , pa kako cemo bez vlasti.

5
14
C Ceklin_neregistrovani
29.08.2023. 14:32

Veliki sam Crnogorac ali se slazem sa mnogima koji komentarisu ispod. Treba da zaboravimo na razmirice sa SPC, Milojko i njegovi ljudi su vjerni svojoj crkvi i to treba da postujemo. Mi Crnogorci treba sa Milojkom i Metodijem da prijateljski pricamo i da ih nekako ubijedimo da nas prime u vladu, jer DPS treba da bude tu. Napraviti kompromis da srpski bude zvanicni jezik a da DPS dobije ucesce u vladu. Neka to bude kamen temeljac za mir izmedju svih Crnogoraca i SPC.

8
32
H Hahaha_neregistrovani
29.08.2023. 15:17

@Ceklin_neregistrovani Ti si veliki Crnogorac, kao sto sam ja veliki Srbin. Dobar pokusaj... 🤣

29
5
P Piper_neregistrovani
29.08.2023. 15:50

@Ceklin_neregistrovani Ako ces ti da pricas kao era, gedza i carapan ja necu jer mi nema po kome doc, a tu ti se pomoci ne moze.

25
4
N Nikac_neregistrovani
29.08.2023. 19:01

@Ceklin_neregistrovani Kakvi si ti Crnogorac? - Nikakav i tačka. Ako ja kao katunjanin nemam moj jezk - crnogorski i crkvu crnogorsku, ja nemam državu Ceklinjaniju!!! To je poražavajuće da to kaženeko iz Pljevaljaa ne ti iz Ceklina.

12
0
P PoenamDei_neregistrovani
29.08.2023. 14:23

Tuzno mi je kada vidim u komentarima da se komite nude Spajicu i Metodiju a oni ih odbijaju. Ta cetinjska tradicija nudjenja apostolima stvarno mora da se prekine

17
10
G Gula_neregistrovani
29.08.2023. 14:38

@PoenamDei_neregistrovani pa evo zvanicno je DPS pristao na Carapicev predlog da SPC ne placa komunalije za izgradnje objekata, dobro je ako krene u tom smjeru da DPS prihvata apsolutno sve zahtjeve PESa u vezi sa boljim polozajem SPC u Crnoj Gori. U tom slucaju podrzavam saradnju

8
21
B Baranda_neregistrovani
29.08.2023. 15:18

@Gula_neregistrovani Vratili se botovi

20
4
G Gula_neregistrovani
29.08.2023. 15:42

@Baranda_neregistrovani mislim da nisu botovi vec se komite stvarno nude apostolima. PES treba da iskoristi to sto je DPS spreman da pristane da srpski bude zvanicni jezik u CG, i da im da neko ministarstvo manje znacajno

6
23
S Starina_neregistrovani
29.08.2023. 11:47

Spaić ima jednostavno rješenje-javnse zahvaliti saborcima iz PESa , te Daniloviću, Dobričaninu, Pavićeiću i svima drugima koji mu "podmeću nogu" i pozvati DPS, koji bi sa manjinskim partijama imali 55 poslanika i ogromnu većinu za četvorogodišnje bivstvovanje vlade. Jedini i siguran izlaz, te poraz svih srpsko-ruskih izdajnika.

29
6
G Genijalno_neregistrovani
29.08.2023. 19:35

@Starina_neregistrovani Kako si se sjetio. Meni to nebi nikad palo na pamet. Genijalna ideja. I jos nesto treba prekinuti sa izborima. Sto ce nam taj luksuz

1
5
n nenad_mne_neregistrovani
29.08.2023. 11:16

Kao prvo, mora se prisjetiti kako uđe u politički život CG, i da tako može i da traje, a "Evropa sad" je samo šarena laža! Teško da će se Dritan potrošiti za tortu! Singapur ga čeka!

22
2
R Raicevic_neregistrovani
29.08.2023. 11:06

Napisao si ovo kao da je Spajic Crnogorac sa Cetinja, a ne cetnik iz Pljevalja, koji je ljubio skrinju onom fashisti od Atanasija.

31
3
T Takodakle_neregistrovani
29.08.2023. 16:53

@Raicevic_neregistrovani Mi iz Pljevalja smo cetnici. A vi sa Cetinja Crnogorci. I jedni i drugi su izmisljena nacija. To im je zajednicko...

1
13
M MNE083_neregistrovani
31.08.2023. 15:43

@Takodakle_neregistrovani a ti si izmisljeni svetosavski bot koji radi za sendvich!

0
0
č čoče_neregistrovani
03.09.2023. 14:59

@Takodakle_neregistrovani aj'pljevljak reci kad je nastala nacija Srbin i koji joj je KORIJEN u C. Gori i u kojem vijeku?? Da vidimo ko je izmišljena nacija. Svaka država ima svoju naciju samo velje Srbi osporavaju Crnogorsku.

0
0
N Nina_neregistrovani
29.08.2023. 09:54

Žalosno je da se mi u svojoj drzavi ne pitamo ništa, no nam na žalost, drugi kapu kroje. g.din Predsjednik Države Crne Gore, izgleda da je tek sada shvatio koliko će skupo platiti one kolone glasača iz Srbije i RS na Predsjedničkim izborima (drugog kruga). Znate ono, kad kamere nisu radile...

36
2
V Vaga_neregistrovani
29.08.2023. 17:03

@Nina_neregistrovani Nisu kamere radili prije 2 dana.Sve češće pada sistem.

8
1
T Tužno_neregistrovani
29.08.2023. 08:23

"Do tog nivoa ide podaništvo Milatovića Vučiću da ćuti na gomilu omalovažavanja koje mu Aleksandar od Srbije svake malo servira."

39
2
l lepotansammajko_neregistrovani
29.08.2023. 07:00

Trt Milojaka

29
3
M MIRKO_neregistrovani
29.08.2023. 06:13

Gospodine mnogo ste se prevarili da je Milojko bio u zabludi,naprotiv ,nije on manji četnik i izdajnik od recimo Frontovaca,čak i podliji.Ovdje trka i borba za vlast između izdajnika ,svi su oni odavno obučavani i dovedeni od strane crkve Srbije da detronizuju Crnu Goru i izvrše kulturocid nad crnogorskim narodom. Spajić da hoće i da smije može sastaviti istinsku evropsku Vladu ,a ne iz nje izostaviti predstavnike većinskog naroda ,ali neće.Zašto ne DPS ? Odgovor je jednostavan zato što nema povjerenja u njih, da bi od većine mogao napraviti izdajnike!

45
3
E E_viva_vero_montenegro
29.08.2023. 04:23

gdine. Baroviću ovo je odličan test da bolji biti ne može ovđe će se pokazati tko je za Eu cg ili tko je za razbijanje cg na Eu agendi odnosno dali je bila borba protiv DPS-a ili je bila protiv Europske cg sada će se pokazati pravo ili đe kojih ima i koliko nas ima ondnosno koliko ih sa druge strane ima jaš ako izađu 30tog sveće se točno znati zato mislim da Spajke ne igra nikakav trik kako smo to mislili mi građanska cg već ima ozbiljnu namjeru da povede cg u pravom smjeru i da bi trebali sve što nas ima i koliko nas ima svih partija nacija vjera boja da se podrži Spajke jer hoće da povede i vidi cg tamo đe je najveća civilizacija napredak democratija i pravo i pravda zato sva moguća cg inteligencija akademija pisci kolumnisti političari pravnici novinari svi zaajedno podrška Spajiću ako mislite iole da spasimo cg iz ovih kandži

40
7
N NJEGOŠ_neregistrovani
29.08.2023. 06:11

@E_viva_vero_montenegro,rashen,serbia,kina,indija,brazil,......,e vivaaaaa......

3
20
D Dragoš_neregistrovani
29.08.2023. 09:14

@E_viva_vero_montenegro.. Tačno. Svi za EU, svi za Spajića, i DPS SD URA... Svi

7
7
L Ljubo_neregistrovani
30.08.2023. 08:12

@Dragoš_neregistrovani ....DPS jeste velika, jaka ali nema onu stvar ( koalicioni kapacitet ). Slično u SRNj, CDU je najveća ali takođe nema tu stvar i nije u vlasti.

0
2
P Paradžik_neregistrovani
29.08.2023. 00:33

Čudno

25
2
C Crnogorka_neregistrovani
29.08.2023. 00:19

Da si iskreno Crnogorac i da imas ono sto muski imaju, uzeo bi DPS i bio siguran. Uz to dobio bi i manjie, ali ti se glupo inatis odbijajuci DPS pa ces vjerovatno zavrsti kao Medo, lajuci na zvijezde.

69
7
L LipaLipa_neregistrovani
29.08.2023. 08:05

@Crnogorka, ... ko je sa DPS-om tikve sadio o glavu su mu se razbijale, ... usput, PES je patrija sa perspektivom, DPS bez ikakve perspektive, ... naravno da isto vazi i za DF,obje te partije su hodajuci lesevi ... ocu reci, Milojoko je jako dobro odigrao DF kao i uvek lose procenio situaciju i sl. ... mada je moguce da je to ipak sve dogovoreno i da ce DF imati neke sitne polit benefite i sl. ... aj'zdravo, ...

7
19