Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Olenik: I bez ZBCG u izvršnoj vlasti postojaće veliki uticaj Beograda, buduća vlada i slučajni predsjednik nemaju suverenitet

„Najvažnije političke odluke u Crnoj Gori donosi Vučić“

Olenik: I bez ZBCG u izvršnoj vlasti postojaće veliki uticaj Beograda, buduća vlada i slučajni predsjednik nemaju suverenitet

Sagovornik Analitike vjeruje da će Spajić sastaviti vladu u roku, jer većina ima interes da se završi neustavno i protivzakonito vladanje tehničke vlade. Upozorava i da treba očekivati da bivši DF preko neformalnih kanala ima odlučujuću ulogu u najbitnijim pitanjima buduće izvršne vlasti

Olenik: I bez ZBCG u izvršnoj vlasti postojaće veliki uticaj Beograda, buduća vlada i slučajni predsjednik nemaju suverenitet Foto: Foto: UGC
Jovana Vuković
Jovana VukovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Dobro je da koalicija koja je protiv članstva Crne Gore u NATO i EU ne bude u Vladi. Dobro je i da takva štetna, retrogradna, srednjovjekovna politika ima što manje pristalica i zagovornika u izvršnoj vlasti“, poručio je u razgovoru za Portal Analitika narodni poslanik s liste Vojvođani i advokat Aleksandar Olenik.

Podvlači koliko je važno da koalicija koja direktno sprovodi politiku SPC ne bude u vladi, jer je to, kako ističe, politika koja gura u sukobe, u „srpski svet“… To je, kaže, politika koju smo na djelu vidjeli devedesetih.

Spajić: ZBCG neće biti u Vladi, Bečić će biti predsjednik Skupštine, očekujemo podršku 44 poslanika
71
Spajić: ZBCG neće biti u Vladi, Bečić će biti predsjednik…
26.08.2023 23:23

„Nadam se da će ova vlada ipak prevagnuti u smislu borbe za završetak EU integracija Crne Gore, a napraviti otklon od SPC, Aleksandra Vučića, srpskog sveta, jer ipak je većina građana za evropsku, atlantsku Crnu Goru, a ne srednjovjekovni srpski svet – to su i ovi izbori pokazali“, izričit je Olenik.

Za očekivati da ZBCG ima uticaj na buduću izvršnu vlast

Sagovornik Analitike stava je da bi ulazak bivšeg DF u vladu značio, i de facto i de jure, gubitak samostalnosti Crne Gore, jer bi se tom vladom upravljalo iz Beograda što je, kako kaže, najgore rješenje od svih.

„I bez ZBCG u vladi postojaće veliki uticaj Beograda i vaš suverenitet neće biti potpun, ali uticaj će biti manje vidljiv. Za očekivati je da bivši DF suštinski, preko neformalnih kanala i uticaja ima odlučujuću ulogu u najbitnijim pitanjima“, upozorava Olenik. 

Naglašava i da buduća vlada i „sadašnji slučajni predsjednik“ države nemaju u potpunosti suverenitet.

„Najgore nacionalističke stranke, poput ZBCG, imaće, u većoj ili manjoj mjeri, uticaj na politiku buduće izvršne vlasti“, ističe naš sagovornik.

Svi hoće da stave tačku na potivzakonito vladanje tehničke vlade

Olenik smatra i da će Spajić formirati vladu u predviđenom roku.

„Većina ima interes da se završi neustavno i protivzakonito vladanje tehničke vlade, koja je izgubila povjerenje prije godinu ali sve vrijeme vlada“, kaže Olenik. 

To je, kako naglašava, nešto na šta svi hoće da stave tačku. 

U ime Crne Gore najvažnije političke odluke donosi Beograd

Ministar odbrane Srbije i predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević kazao je da će se Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji „obiti o glavu priznanje Kosova, kao što je Ukrajini“. Vučić je, s druge strane, kazao da ne prijete Crnoj Gori, ali „ne očekuju valjda zahvalnicu zato što su priznali nezavisnost Kosova“. 

Olenik kaže da glasnogovornici Aleksandra Vučića govore za njega ono što on misli ili ponavljaju njegove stavove „kao papagaji“. 

„Ova izjava je prevashodno usmjerena na unutrašnju javnost, konkretno na njihove birače“, navodi Olenik. 

Vučević: Crnoj Gori i S. Makedoniji će se obiti o glavu priznanje Kosova, kao što je Ukrajini
45
Vučević: Crnoj Gori i S. Makedoniji će se obiti o glavu…
19.08.2023 11:32

Upitan da li Crna Gora ima razloga za strepnju zbog „prijetnji“ zvaničnog Beograda, sagovornik Analitike ukazuje da je odgovor na pitanje vidjiv.

„Crna Gora ima teritorijalni integritet koji niko ne osporava, ali nema suverenitet. Sadašnji slučajni predsjednik i nelegitimna vlada ne donose samostalno odluke, niti u interesu građana Crne Gore. Oni donose odluke nakon konsultacija i nakon što čuju šta Vučić ima da kaže i prema tome određuju svoju politiku, tako da suverenitet Crne Gore u ovom trenutku ne postoji, jer u ime Crne Gore najvažnije političke odluke donosi Beograd“, kategoričan je Olenik. 

Ipak, kako dodaje, nada se da će buduća vlada naći „dovoljno hrabrosti i čojstva i junaštva da vrati bar dio suvereniteta građanima i institucijama Crne Gore“.

Nacionalističke stranke ni formalno ni suštinski da ne budu u vladi

Prema riječima Olenika, briga za interese svih Srba je nešto što je najopasnije od svih opasnih i loših stvari koje Vučić radi.

„Lično, to me neodoljivo podsjeća na Hitlerovu Njemačku, jer je i on svoju politiku sprovodio s obrazloženjem da mora da zaštiti Njemce u Evropi. Onda imamo i devedesete, kad je umjesto lažne zaštite Srba u bivšoj Jugoslaviji, Srbija napala skoro sve ostale, izvršila agresiju i sprovela ratne zločine, pa i genocid, a sve tobože u interesu Srba, a zapravo u interesu tadašnje nacionalističke elite u Beogradu. Nažalost tu istu elitu i danas imamo na vlasti“, naglašava Olenik. 

Mandić: U našu iskrenost se sumnja a u Zenku sa liste DPS ni najmanje, Spajiću bliža iskrenost onih koji su jurišali na Crkvu i pravoslavlje
38
Mandić: U našu iskrenost se sumnja a u Zenku sa liste DPS…
27.08.2023 11:04

Stava je i da kad god se kaže da se radi nešto za interese Srba u inostranstvu pogotovo od strane radikala, a ovo su, ističe, radikali bez obzira kako se zovu, to je uvijek na štetu i Srba u Crnoj Gori i na štetu Crne Gore. 

„To je sve s ciljem da se formalno ozvaniči da Crna Gora nema suverenitet“, podvlači sagovornik Analitike.

Osvrnuvši se na izjavu predsjednika Srbije da se „u komšiluku ambasadori pitaju ko će kuvati kafu u vladama“, Olenik navodi da ambasade u Crnoj Gori imaju isti politički uticaj koji su imali i prije.

„Njihov interes je da nacionalističke stranke ne budu ni formalno ni suštinski u budućoj vladi“, kaže Olenik.

Srbiji slijedi jača borba protiv nacionalističkog orgijanja

Upitan ima li građanska Srbija snage da se odupre „nacionalističkom orgijanju“, Olenik smatra da se ne može u ovom trenutku procijeniti da li ima snage, ali da zna da će pokušati.

„Ozbiljna borba je počela na protestima Protiv nasilja i za koji dan, kad počne školska godina i ljudi se vrate u Beograd, ta borba će biti jača i radikalnija“, najavljuje Olenik.

Očekuje i da do kraja godine ili proljeća imaju rezultate. 

„Ne mogu da kažem da li ćemo pobijediti, ali mogu da ćemo ući u ozbiljnu političku borbu narednih dana i mjeseci i da će na proljeće biti jasno da li smo ili dovoljno mudri i snažni da se odupremo ponovljenom nacionalističkom orgijanju radikala koji se sada zovu naprednjaci“, zaključuje Olenik.

Portal Analitika

Komentari (23)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Gula_neregistrovani
28.08.2023. 14:12

Nema mijesanja od strane Beograda. Milojko i Aleksa ne rade za racun Srbije, oni su vjerni Mitropoliji i sigurno ce cuvati interese svoje crkve, ali to je skroz normalno i tu ce uz njih biti manjinske partije koje ce isto kadrirati dosta i oblikovati politiku na korist manjinskih naroda. Tako da ova vlada predstavlja sve gradjane

2
9
d dragan_neregistrovani
28.08.2023. 12:44

Baš je zanimljivo da Crnoj Gori deli lekcije jedan nebitan lik. Svaka vam čast na izboru , mnogo ćete naušiti od ovog probisveta.

6
14
b bolji_odose_boljijema_neregistrovani
28.08.2023. 13:48

@dragan_neregistrovani Stom kazu "Prema svecu i tropar" . Tako i Jevropa salje onu najgoru boraniju na Balkan .

4
2
C Cika_Miki
28.08.2023. 12:21

spaki ostavi se nekih predrasuda ubaci dps i sa ovim izdajnicima si zavrsio za vazda ,ako budu ponovni izbori znas da ce cijela cg bit za dps, uradi ti na vrijeme ovo sa dpsom i nosice te na na stit ka rimljane u svojem vremenu

9
0
M Mojne_neregistrovani
28.08.2023. 11:25

Milojko treba da ubaci DPS u vladu i da zajebe sve koji mu rade i za ledja idse ocisti tobos ta vecina od 30 Avgusta jedanput za vazdaod od njih Crna Gora nikad dobra nece vidjet

14
1
b brankovic_neregistrovani
28.08.2023. 11:41

@Mojne_neregistrovani Miljojko je srpsku pobjedu pretvorio u poraz za sta ce ga kazniti i bog i narod . Ne sporim da manjine treba da ucestvuju ali izbaciti Srbe iz Vlade ?!

7
17
C Celo_MNE_neregistrovani
28.08.2023. 12:37

@brankovic_neregistrovani nijesu to srbi, to su zaostali cetnici.

17
3
N Nina_neregistrovani
28.08.2023. 11:15

Sve su se sile iz Srbije Rusije, zajedno sa SPC , uključile da naprave haos u Crnoj Gori, kako se Vlada nebi formirala, i kako bi oni nastavili da rovare i uništavaju Crnu Goru !

15
1
N Nikola_neregistrovani
28.08.2023. 10:38

Svaka ti je ka Njegoseva.

9
1
r roksanda_djevojka_neregistrovani
28.08.2023. 09:08

Ja mislim da ce Miljojko neslavno i prije vremena zavrsiti mandat ali ga nimalo ne zalim .Ima da bude kao u onoj epskoj pjesmi " Zenidba Dusanova " samo sto nece biti toga koji ce mu pruzit ruku spasa i to ce znaciti njegov definitivan politicki kraj za sva vremena . Moze ponovo u Singapoorda lkaze Singaputjane .

10
0
d dosadili_neregistrovani
28.08.2023. 08:52

Više ste dosadili sa Vučićem, vjerovatno ako nijeste juče ručali da vam je i za to kriv Vučić. Prećerujete. Javno su istupili i Spajić i Milatović da nema uticaja Vučića u formiranju Vlade.

10
20
r roki_dg55_neregistrovani
28.08.2023. 11:58

@dosadili_neregistrovani Ti tako "prebistar" pa im povjerovao jel da hahaha...

8
0
b bosnjacka_vlada_neregistrovani
28.08.2023. 08:45

Kako ce to BG da se mijesa u Ibrin bosanski lonac ? Miljojko je samo obicna figurica i zavisi potpuno od Albanaca i Bosnjaka koji ga mogu u svakom trenu prosuti .

10
10
d dragan_neregistrovani
28.08.2023. 06:44

Svaka cast Gospodine! Respekt!

26
7
R Risto_neregistrovani
28.08.2023. 06:26

Tako ji Olenik. Ti i da nema nijednog Srbina na svjetu pisao bi da se Srbi miješaju i bez miješanja. Genije si inverzni.

18
17
N NATO_neregistrovani
28.08.2023. 07:00

@Risto_neregistrovani Ma neee Srbi se nikad nisu miješali u tudju kuhinju oni šute žive mirno spremaju muckalicu i uživaju u svojoj kuhinji Nikad oni nisu išli po selu i zavadjali narod Neznam zašto su bas svi protiv njih Najstariji boziji miroljubljivi narod

20
12
r roki_dg55_neregistrovani
28.08.2023. 08:20

@NATO_neregistrovani "Miroljubivi" narod, bez identiteta!!!

15
6
K Kotor_neregistrovani
28.08.2023. 08:21

@NATO_neregistrovani Što ti znači da su „svi protiv njih“, ko god da su „oni“? I protiv Sina Božijeg na Golgoti svi su bili, ali je Jedan bio u pravu a „svi“ u teškoj zabludi. Koliko god da je teritorijalno mala i sa malenim ljudstvom, Crna Gora treba da je država u kojoj postoje zakoni isti za sve, i da se ti zakoni ne zloupotrebljavaju. U suprotnom, Crna Gora će da nestane.

13
4
R Realnost_neregistrovani
28.08.2023. 06:20

Totalno nebitni građaneri koji postoje samo u medijima. Nemate ni 0,5% podrške naroda.

12
11
D Dragoš_neregistrovani
28.08.2023. 08:06

@Realnost_neregistrovani.. To o podršci, to je sramota srpskog naroda, uostalom isto kao kod ruskog naroda, podržavaju agresiju prema drugim narodima a bitno je da je gospodin rekao istinu, istina je jedna bez obzira šta besni zločinci i agresori mislili

15
3
B Basta_Ct_neregistrovani
28.08.2023. 05:49

Mi CG ne volimo mješanje sa strane.

25
5