Politika

Stav

Trideseti avgust, dan kad je Crna Gora pala

Crnogorcima će ovaj datum biti urezan u pamćenje kao sve samo ne kao SLOBODA. U pitanju je najbezočnija LAŽ i sramno ruganje sudbini crnogorskog naroda, kome su godine poniženja, negiranja i progona, ironično servirane kao "oslobođenje". Istina je da smo potonuli u ropstvo i da smo slobode žedni!

Trideseti avgust, dan kad je Crna Gora pala Foto: screenshot gradska tv
Danilo Marunović
Danilo MarunovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Minuo je 30. avgust. Treći po redu od kada smo od suverene mediteranske zemlje na pragu EU postali vazalna papazjanija od države u kojoj se građani zovu - narod. "Oslobođena" demokratija u kojoj narodna izborna volja mora da se "brani". Često. "Đe ćeš? Odoh malo da branim narodnu volju. Neka, neka!"

Tri trideseta avgusta ljeta gospodnjih pasaše, a sloboda koja je "nadolazila" u talasima, na više izbornih ciklusa, izgleda otprilike ovako:

Partitokratska navika zapošljavanja iz prošlosti danas je postala neuporedivo agresivnija. Nestabilne većine partijama na vlasti nameću logiku da zapošljavaju "svoje" u turbo modu, jer već sjutra neće biti na poziciji moći. Broj novozaposlenih je komičan! "Jedan zaposleni - četiri glasa" postalo je "četiri zaposlena - četiri glasa".

Avgustovska „sloboda“ donosi progon neistomišljenika koji nije više tih, perfidan i nevidljiv. Danas je on otvoren, javan, čak i ritualan, u srednjevjekovnom smislu. Nekada su oni "poganoga jezika" bili ignorisani, dok danas za njih postoji lepeza javnih oznaka koji legitimišu njihovo "javno spaljivanje" poput spaljivanja vještica ili progresivnih inovatora.

Crna Gora od 2020. do danas: Permanentni haos i puka raspodjela političkog plijena
4
Crna Gora od 2020. do danas: Permanentni haos i puka…
30.08.2023 06:45

Antiestablišmentski orijentisan pojedinac postaje nacionalista, šovinista ili fašista (zavisi koji te medij "obrađuje"). U Vijestima su, na primjer, osmislili petnaestak vrsta nacionalizma, za sve one koji su ostali na vrijednosno ideološkoj liniji kojima je taj medij i sam pripadao. Možda nekome djeluje bezazleno, jer je sve postalo nevažno i sve je izgubilo na težini, ali ipak neki međunarodno priznati novinar, naučnik, lingvista, fizičar ili pisac, biće black-listed za cijeli spektar karijernih mogućnosti, jer je u svojoj zemlji označen! U javnom prostoru, riječju "spaljen" kao Đordano Bruno.

Uzmite samo jedan od stotina primjera - slučaj ekstremističke mape BIRN-a. Država ne samo da nije stala u zaštitu svojih istaknutih građana, već je asistirala u njihovoj profesionalnoj i ličnoj egzekuciji. Zato ljudi ćute, jer su uplašeni od galopirajućeg besmisla koji gazi u sekundi, sa svim tajnim i javnim službama u "oslobodilačkim" rukama. 

U Crnoj Gori trenutno, dominantno, politički ratuju dvije verzije "srpstva"

Zamislite slobodu od koje su građani isprepadani! Kakva je to sloboda!? Egzekucije karijera i ličnosti kritičkog promišljanja, javne su "srednjevjekovne" egzekucije, koji služe kao upozorenja drugima. 

"Šta si rekao, oružje je u crkvama? Vodite ga, čike u kožnim mantilima. U sred noći, pred djecom, vodite ga! Izbijte mu to iz glave".

Treba li opet podsjećati na postoslobodilačke štelovane nagrade, izmijenjene statute, pogažene ustave, instaliranja "sprske misli" u institucije, obećavanja od "dogodine", hipotetičke "povratke" vojske na nezavisnu državu Kosovo, rušenje Njegoševog mauzoleja, srednjeg prsta državnim simbolima, sramotne i primitivne riječi sa fudbalskih tribina prema Albancima, "Lelek Turaka i plač bula"... Treba li podsjećati na prijetnje sa najvisočijih državnih adresa Republike Srbije? Na ćutanje najvisočijih državnih adresa Crne Gore? Treba li podsjetiti da se crnogorski javni prevoz (trajekt) zove po danu izborne pobjede jedne političke struje!?

Ukratko, 30. avgust kao datum Crnogorcima će biti urezan u pamćenje kao sve samo ne kao SLOBODA. U pitanju je najbezočnija LAŽ i sramno ruganje sudbini crnogorskog naroda, kome su godine poniženja, negiranja i progona, ironično servirane kao "oslobođenje" i "sloboda". Istina je da smo potonuli u ropstvo i da smo slobode žedni! 

Ovo pišem iz dubine svoga srca, a siguran sam i iz srca svih ostalih građana kojima na pogled na Njegošev mauzolej u grudima zadrhti "ono nešto". Ko zna - zna, a ko ne zna nikad neće ni znati!

Da bi ovaj tragični datum za duh crnogorske slobode bio još bolniji ovih se dana u zemlji dešava politički zemljotres. U njemu nema Crnogoraca!

Partija koja je instalirala novu eru političke realnosti - PES nalazi se pred političkim raskolom. U Crnoj Gori trenutno, dominantno, politički ratuju dvije verzije "srpstva". Jednog otvorenog, folklornog, etno-mitomanskog i drugog koji je sazdan od istog ideološkoj tkiva, ali čiji su predstavnici veći "mangupi", pa otćute svaku temu koja ih ofira u njihovoj prirodi.

Pejović: Kočnice za formiranje Vlade na više frontova, Spajić prvo mora obezbijediti podršku u svojim redovima
3
Pejović: Kočnice za formiranje Vlade na više frontova…
30.08.2023 00:00


Sprstvo Ratka Mladića, uz podršku AV i njegovih agenata, želi da bude dio nove vlade, smatrajući to - "odbranom narodne volje". Siguran sam da globalne demokratije ne pamte takvu praksu, ali dobro.

U tom potencijalnom raskolu, partije čiji je predsjednik jedan, a mandatar drugi partijski lider, građane neodoljivo podsjeća na istorijski Milo-Momir razlaz, koji je kasnije vodio obnovi naše drzavnosti.

Iako je i sam Đukanović na početku pripadao korpusu Miloševićevih kečeva u rukavu, na kraju je bio ključan kec u njegovom rušenju.

Ne zaboravite da je tog avgusta "sloboda" u formi nezapamćenog ropstva za nas osvojena i uz podršku nas, Crnogoraca

Može li ikome ta analogija funkcionisati na primjeru Milojka Spajića? Može li Spajki biti toliko tvrd orah da figurira u rušenju AV, a da u svojoj stranci prije svega pokaže dominaciju, sa procrnogorskim narativom?

Kako zaboraviti "jučerašnji" postavgustovski prizor u kom Spajki stoji pored Vesne Bratić, dok uz njegovo odobravanje ona doživljava "firerovsku" govorničku katarzu, manifest o čistoti rase, navodeći imena jedne Crnogorke i četiri pripadnika albanskog i bošnjačkog naroda, koji su joj "problematični" čak i po samoj "zvučnosti". Sjećate li se onoga:"...Da će oni sa Draginjom Vuksanović-Stanković, sa Ervinom Ibrahimovićem, sa Damirom Šehovićem, sa Fatmirom Đekom, sa Nikom Đeljošajem..." (Tu masa već ulazi u klimaks i ekstatično nezadovoljstvo).

VIDEO: Fašistički ispad Vesne Bratić
65
VIDEO: Fašistički ispad Vesne Bratić
23.01.2022 19:20

Kako da zaboravimo, pa sve i da povjerujemo u narativ u kom se Spajić okreće Crnoj Gori, njegovu sjedaljku u "VAR sobi"?

Kako da zaboravimo da je on bio ministar čovjeka koji je pomjerao planine snagom volje i bio dio vlade koja je ljubila „pandemijske“ kašike?

No, ajde da vidimo je li kadar uopšte napraviti i prvi korak, i zadrzati vođstvo u svojoj partiji!?

A Vi, građani Crne Gore dok polako tonete u pesimizam, apatiju i političku apstinenciju, dok malodušno odbacujete dužnost koju vam je istorija namijenila - da spašavate ovu zemlju po ko zna koji put u hiljadu godina drame antičke tragike ali i antičke glorije, gledajte sa prozora rezultat te malodušnosti! 

Gledajte još jedne kvazi litije. Jedinu "vjersku" procesiju na svijetu koja biva izmanipulisana u političku reakciju. Do kad će građani tolerisati naviku da se svaka politička kriza na putu Srpskog sveta rješava crkvom? 

Jedan od zahtjeva da Milatović oduzme ulogu mandatara Spajiću "ukoliko ne ispoštuje glas naroda"
52
Jedan od zahtjeva da Milatović oduzme ulogu mandatara…
30.08.2023 20:30

Dok budete sa zvučnika slušali neke tuđe melose i parole iz tuđih ratova, i dok budete gledali zastave na kojima "nema tvoje ni moje boje", ne zaboravite da je tog avgusta doba ropstva za Crnogorce (cinično nazvano "slobodom"), ostvareno i uz podršku nas, Crnogoraca, slavnog naroda koji polako nestaje uz sopstvenu asistenciju, uz sopstveni pristanak. 

Na dan osvajanja te njihove "slobode", Srbi u Crnoj Gori bore se da budu dio nove vlade! Za razliku od njih, Crnogorci mirno broje vlade u kojima njih nema. Tih malodušnih štetočina može biti i 10 puta više, ali svi znamo da će opet doći dan kad će reći da su "svi bili Liberali". Samo što u novoj epohi izdaja i malodušnost zauvijek ostaju na internetu. Isto tako, nemilosrdno vječno ostaju i odanost i hrabrost onih koje niko nikad neće ućutkati. Onih koji se nikad neće umiriti. Zbog takvih, naša borba ima smisla!

Portal Analitika

Komentari (81)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
m maida82
07.09.2023. 13:14

Sami smo trazili,a sad nas dobro,blamiraju,misli narod da moze takoza´vani pes,da nam omoguci bolji zivot,samo pogledajte koliko idu zivotne namirnice,mnoge zivotne namrnice su skuplje kod nas u CG,nego u EU,e hocemo promjene,trazili smo sad cemo da gledamo,taj crtani film,od pes-a

2
0
N Nikola_neregistrovani
31.08.2023. 20:13

Šta se od tebe može očekivati osim gole istine, bravo

9
2
V VojoS
31.08.2023. 17:52

Bravo mladi pametni čovječe.

17
2
E Emina_J
31.08.2023. 16:16

Da li postoji veza za etiketiranje u BIRN- u , koji se jos nije IZVINIO Crnogorcima sa spiska ... imamo li Vijesti , imamo li novinarku Jovanovic , imamo li hadzi popa Jovanovica , imamo li Crkvu Srbije ...!!! "Antiestablišmentski orijentisan pojedinac postaje nacionalista, šovinista ili fašista (zavisi koji te medij "obrađuje"). U Vijestima su, na primjer, osmislili petnaestak vrsta nacionalizma, za sve one koji su ostali na vrijednosno ideološkoj liniji kojima je taj medij i sam pripadao. "

16
1
l ljeposava_neregistrovani
31.08.2023. 14:49

Crna Gora je pala i mi smo to znali i gledali mirno njen pad.Pala u blato velikosrpskih ,povampirenih osvajackih ideja kroz to “oslobodjenje”od zacrtanog i dosta poplocanog puta u Evropsku Uniju.Zastupnici naslednika Milosevica,Vucica, “srbi”u Crnoj Gori,predvodjeni olinjalim cetnickim vojvodama i popovima,sa srpskim zastavsma pjevaju o nekoj izdaji i traze da preuzmu kormilo.Sve ovo lici na sklepan scenario za prisajedinjenje Srbiji,da srbi zive u jednoj drzavi.Sve smo to vec prezivjeli,mnogi nisu,i sad gledamo na ekranima sopstveno propadanje.Prevaranti,neobrazovani i zeljni vlasti u hordama ulaze u sve institucije i pisu nove stranice nasoj domovini.Gdje smo mi?Hoce li iko od nas stati u odbranu nase buducnosti ?Umijemo li pomilovati i ustati iz blata nasu jedinu domovinu,Crnu Goru?Osloboditi je od “oslobodilaca”tako sto cemo se udruziti u samo jednu stran(k)u,ima nas dovoljno!

22
2
H Hajrula_neregistrovani
31.08.2023. 16:55

@ljeposava_neregistrovani nikad nece biti napravljena crnogorska nacionalna stranka, zapamti nikad! Mozete jedino da placete

4
21
T Tata_neregistrovani
31.08.2023. 17:27

@Hajrula_neregistrovani Ma sto reče ima li te više no sto vidju?! Nego sto no će se napraviti zbog takvih ko sto ste vi-a vi ste niko i ništa u Crnoj Gori! NEK je vjecna🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

11
2
S SusjedHR_neregistrovani
31.08.2023. 17:28

@Hajrula_neregistrovani Hrvati su za vas antibiotik

12
2
J Jusuf_neregistrovani
31.08.2023. 14:49

Treba da se 30. avgust slavi istovjetno kao 21. maj. Jednakog su znacenja

8
25
T Titograd_neregistrovani
07.09.2023. 12:26

@Jusuf_neregistrovani, Da je vječno nezavisno Kosovo!!!

2
0
b bjelopavlić_neregistrovani
31.08.2023. 13:45

30. avgust je u rangu 13.jul.Jedan bez drugog nemaju smisla.

11
27
S SavaKovačević_neregistrovani
31.08.2023. 14:45

13 jul 1941 je bio dan Ustanka crnogorskog naroda protiv fašizma ,a 30 avgusta je u Crnoj Gori instaliran velikosrpski fašizam protiv crnogorskog naroda.

26
4
C Coko_neregistrovani
01.09.2023. 22:58

@bjelopavlić_neregistrovani Ovo ste ste napisali je savrsen primjer ovo sto Nas je zadesilo. Kazete da treba izjednaciciti 30 avgust sa 13 Julom. Vi ne znate, bukvalno, sta se sve dogodilo na 13 Jul, razlicitog godina. Vi ne znate da je ova zemlja na taj dan medjunarodno priznati od velesila. I vi predlazete da je to sto je su DF, URA, Demokrate I svi ostali politicki cinioci koji me daju 5 para za svoju zemlju zajedno, uz pomoc crkve i tudje drzave, njihovih para i obavjestajaca, uspjela napraviti vecinu za jednog poslanika, I sahranila nezavisnost ove zemlje. vi biste jednacili ta dva praznika, jer su dio iste ravni? vi ste prije svega neznaven covjek, a onda i izdajnik svoje domovine. Coko.

2
1
T Titograd_neregistrovani
07.09.2023. 12:26

@bjelopavlić_neregistrovani, Da je vječno nezavisno Kosovo!!!

2
0
G Goran_neregistrovani
31.08.2023. 13:41

Fantastiscno. Jasmo i direktno. U podpunosti se slazem sa svakom konstatacijom. Mnogo bi se moglo reci o tome zasto smo tu gdje jesmo. Ko je donosojo neke "cudne" zakone, ko je manipulisao sa njima, ko je svojim necinjenjem krsijo zakon. I td. Birokratija prosla i sadasnje, nenormalna gomila dzabalebarosa, zapislenih partuski a samo rijetki po znanju i struci. Oni su stvorili temelje za sadasnje urusavanje drzave.

18
1
M Montenegrina4ever_neregistrovani
31.08.2023. 12:55

Živio majci pametni Danilo.Nada da u Crnoj Gori ima još mnogo Danila i da će brzo doći dan NAŠE slobode bukvalno me drži u životu!🇲🇪❤️🇲🇪❤️🇲🇪

30
1
L Ljubo_neregistrovani
01.09.2023. 10:44

@Montenegrina4ever_neregistrovani ...Ako slušajno Crna Gora ne uspije sama da se oslobodi može u pomoć da pozove NATO, da ne ispadne da uzalud plaća članarinu tom savezu. Dovoljno da se pozove na famozni član 5.

3
1
k kotoranka_neregistrovani
01.09.2023. 10:54

@Montenegrina4ever_neregistrovani Tako je. Živio Danilo. Svaka Vaša kolumna je praznik za dušu, intelekt...srce.

3
0
K Kortomalteze_neregistrovani
31.08.2023. 11:07

Borba za slobodu i dostojanstvo,nikad nije bila laka,zato izdajice ove zemlje ne radujte se,da vam ne presedne.

35
0
V Vule_neregistrovani
31.08.2023. 11:07

Bravo Danilo , odličan ka vazda. Ipak mislim da Crnogorci nijesu ni mirni ni neugroženi . Stali su na loptu i dumaju kako stat na crtu neprijatelju. A mnogo ih je. I nije lako, sa druge strane su i zavedena crnogorska braća, kumovi, komšije i prijatelji. Nije ovo vrijeme juriša, da je tako lako bi Crnogorci. Sad im treba više znanja, mudrosti i strpljenja no hrabrosti. Crnogorski intelektualci daju nemjerljiv doprinos i hvala im na tome.

33
0
D Dragoš_neregistrovani
31.08.2023. 12:05

@Vule_neregistrovani.. TAČNO, sada je i vreme za vraćanje Crnogorskom rodu zalutalih Crnogoraca a tu je javno nastupanje crnogorske inteligencija bitno

27
0
Z Zaomimila_neregistrovani
31.08.2023. 09:46

Ovaj covjek je opsjednut Milom. Pa sjeti te se koliko nas je ubjedjivo da glasamo Mila.Prije Mila - potop, posle Mila - jos veci. A ma niko mu ne valja ali u Mila ne diraj. Za trideset godina najvece diktature u Evropi ovaj covjek ne nalazi ni jednu "gresku" rezima. Naprotiv, teklo med i mlijeko. Kad su cesme presusile pozivaj u pomoc.Vracaj Mila. A vratice ga vjerovatno...

10
39
L Ljubo_neregistrovani
31.08.2023. 10:27

@Zaomimila_neregistrovani .....Vracaj Mila. A vratice ga vjerovatno...Rebrendiranog ili recikliranog ( Mila )?

9
18
T Tiho_neregistrovani
31.08.2023. 09:13

Bice volja Bozija. Ako je Njegova volja da se Crnogorci izbore sa okupatorom bice. Meni se cini da se Crnogorci jos uvijek ne osjecaju " ugrozeni" do one mjere da bi se digli u Otpor. Cini mi se da su im ovi " okupatori" komicni, slabi, nedorasli. Ali kao sto nas narod kaze: Tiha voda brijeg roni, ne smije se cekati da ga " odroni.

41
1
c czbr4ever_neregistrovani
31.08.2023. 08:27

Pa, dragi gospodine zaludnice, to je datum koji ce se zauvjek slaviti kao dan kada je Crna Gora oslobodjena nakon tridesetogodisnje okupacije domaceg izdajnika. Stavise, treba se zakonom zastititi kao Dan oslobodjenja, drzavni praznik, 2 neradna dana, slavlje na trgovima…

15
48
C Crnogorka_neregistrovani
31.08.2023. 11:28

@czbr4ever_neregistrovani Zaludnici i gubitnici ste vi sljedbenici velikosrpske politike koja je najveci neprijatelj srpskog naroda,nudi mu besmislenu pogibiju,siromastvo i izolaciju od civilizovanog svijeta,ali srecom postoje i normalni Srbi.

26
1
c czbr4ever_neregistrovani
31.08.2023. 12:43

@Crnogorka_neregistrovani Govorim o cinjenici da smo se velikog zla rijesili prije tri godine, ovo sad je lako rijesivo bude li potrebe, a polako se stice dojam da hoce. I naravno, nikad na staro.

3
17
K Karadag
31.08.2023. 18:54

@czbr4ever_neregistrovani sa takvim mozgovima poput tvog tesko da se stvar moze rijesit.Ti nemas dom ni kuce sve si dao drugome.Moj neces dobit , vaistinu neces .Ludo .

5
1
P PravoRopstvo_neregistrovani
31.08.2023. 07:43

"Istina je da smo potonuli u ropstvo i da smo slobode žedni!" Bravo Danilo. 30 avgust dan pogibije Crne Gore i crnogorske nacije.

44
5
L Ljubo_neregistrovani
01.09.2023. 05:58

@PravoRopstvo_neregistrovani .....Nije se valjda CG džabe/uzalud učlanjivala u NATO ako je i pored toga potonula u ropstvo?

4
0