Politika

Auto-kolone u više gradova

Jedan od zahtjeva da Milatović oduzme ulogu mandatara Spajiću "ukoliko ne ispoštuje glas naroda"

Više desetina građana blokiralo je večeras kružni tok na Zlatici, te istakli transparent "Izdaja se ne prašta", a nakon toga krenuli u auto-kolonu povodom najave mandatara Milojka Spajića da u 44. vladu neći ući koalicija Za budućnost Crne Gore.

Jedan od zahtjeva da Milatović oduzme ulogu mandatara Spajiću "ukoliko ne ispoštuje glas naroda" Foto: Pobjeda/Stevo Vasiljević
PobjedaIzvor

Iz automobila se mogu čuti srspke pjesme.

Jedan od okupljenih je Pobjedi rekao da su došli da odbrane 30.avgust 2020. godine i izbornu volju.

"Nećemo dozvoliti da Milojko Spajić formira Vladu sa bivšim koalicionim partnerima DPS-a. Lično nemam ništa protiv manjina, čak i smatram da trebaju da budu dio Vlade, ali Ibrahimović nikako. Nema jake Vlade bez Srba u njoj. Srbi moraju biti dio Vlade", kazao je jedan od okupljenih.

Zlatica

 

U Budvi su pročitani i zahtjevi okupljenih, koji su objavljeni i u vajber grupi "Odbrana izborne volje".

Navode da su "dosadašnji pregovori o formiranju 44. Vlade Crne Gore produbili nepovjerenje u izborni proces i doveli do nepoštovanja izborne volje građana".

- Sa ciljem uspostavljanja demokratske vlasti na bazi izborne volje, slobodni narod Crne Gore ispostavlja političkim subjektima, organizacijama i političarima sljedeće zahtjeve:

1. Tražimo da se u procesu formiranja buduće vlade poštuje volja građana iskazana na izborima 11. jula, pri čemu podsjećamo da je "Evropa sad" nastupila sa izrazito antiDPS stavovima što podrazumijeva da ne može većinu za formiranje Vlade da traži sa liste DPS-a ili od tradicionalnih partnera DPS-a koji su participirali u svim vladama režima Mila Đukanovića.

2. Dosadašnji akteri u pregovorima nisu pokazali dovoljan stepen odgovornosti i ozbiljnosti zbog čega tražimo da pregovore vodi narod odnosno Organizacioni odbor sa predstavnicima izbornih lista koje narod izabere;

3. Da predsjednik Crne Gore Jakov Milatović oduzme ulogu mandatara Milojku Spajiću ukoliko ne ispoštuje glas naroda i ne pozove naše predstavnike na razgovor i jednostrano krene u formiranje vlasti suprotno izbornoj volji iskazanoj na parlamentarnim izborima 11.juna 2023. godine, i da u tom slučaju mandat povjeri onome koga narod predloži a političke partije avgustovske većine podrže;

4. Koncept buduće vlade mora da se bazira na činjenici da se poštuje avgustovska većina sa jedne strane i da se sastoji od onih činilaca koji su podržali pobjedničkog kandidata na predsjedničkim izborima sa druge strane;

5. Tražimo otpočinjanje hitnog demokratskog dijaloga o budućnosti Crne Gore jer nećemo dozvoliti povratak DPS na vlast u bilo kom formatu i obliku niti dozvoliti da se političke partije i pojedinci koji su njihovi sateliti infiltriraju u vlast jer to predstavlja brutalno kršenje izborne volje.

6. Podsjećamo sve da se po Ustavu Crne Gore ne može uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana pa u skladu sa tim se ne može uspostaviti niti priznati vlast koja nije odraz izborne volje građana Crne Gore, navedeni su zahtjevi.

Policija nije bila prisutna na skupu u Podgorici, ali su zatvorili prilaz ka autoputu i Slijepač mostu.

Grupa građana okuplja se i u Nikšiću, a auto-kolone su u vajber grupi "Odbrana izborne volje" dogovorene u više gradova.

Nikšić

 

Kako smo danas objavili, u vajber grupi "Odbrana izborne volje", u kojoj se poziva na auto-kolonu povodom obilježavanja 30. avgusta, dijele se uznemirujuće poruke i fotografije kojima se demonstrira netrpeljivost prema manjinama, govor mržnje i prijetnje, a broji oko 20.000 članova.

Spekulaciju da je jedan od administratora grupe "Odbrana izborne volje" Nedeljko Peković, koji je hapšen zbog više krivičnih djela, potvrdio je on lično portalu Vijesti. On je 2018. godine uhapšen zbog krivičnog djela iznuda.

Zlatica

 

On je tom mediju rekao da je grupu formirao narod koji je osjetio izdaju.

Članovi grupe pišu i dijele uvredljive poruke i sadržaje na račun manjina u Crnoj Gori i lidera manjinskih partija. Tako su Ervin Ibrahimović, Mehmed Zenka i Nik Đeljošaj inspiracija za nizanje stihova. U istim stihovima se poziva na nasilje.

Jedan od korisnika grupe poziva na hapšenje mandatara za sastav nove vlade i lidera Pokreta "Evropa sad" Milojka Spajića.Na njegov račun u grupi je podijeljeno više uvredljivih sadržaja.

Korisnici grupe "Odbrana izborne volje" u porukama klevetaju one koji su "izdali narodnu volju".

U grupi su dogovoreni termini polaska auto-kolona iz više gradova.

Na društvenim mrežama danas je osvanula i fotografija sa natpisom kojim se otvoreno prijeti mandataru za sastav nove vlade i lideru Pokreta "Evropa sad" Milojku Spajiću. Pretpostavlja se da je fotografija potekla od nekog člana grupe "Odbrana izborne volje". 

Da ipak nije sve otišlo predaleko: U morbidnoj objavi najavljuju Spajićevu 'sahranu'
18
Da ipak nije sve otišlo predaleko: U morbidnoj objavi…
30.08.2023 13:24

 Naime, na fotografiji sa licem Spajića piše: "posle kraće i teške bolesti preminuo je naš brzo prežaljeni. Dženaza se održava na Zlatici na kružnom toku na ulazu na Autoput. Ništa se ne prilaže samo se ispraća ako ga crna zemlja prihvaća 19:00".

Na društvenim mrežama prethodno je objavljen je i uznemirujući video snimak kojim se poziva na ove auto-litije, a u kojem se istovremeno napadaju manjinski narodi i širi govor mržnje. Vrhovno državno tužilaštvo za sad nije odgovorilo na pitanja Pobjede da li će reagovati ovim povodom.

Video zapis traje minut i 14 sekundi, a stihovi koji ga uz muzičku podlogu prate, pored ostalog, su: „…i grakću crne ptice, na pravoslavnom krstu, opet se bude dušmani i psuju majku srpsku… U boj, u boj, u boj, ustani Srbine moj, ne idi nikud sa ognjišta svog, Srbina čuva slava i Bog“…

To je segment pjesme Rada Vučkovića iz 1991. godine koja je korišćena za zbijanje nacionalnih srpskih redova tokom krvavog raspada bivše Jugoslavije.

Portal Analitika

Komentari (65)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M MOMO_neregistrovani
02.09.2023. 17:25

Ovo su sve profesionalni troprstasi koi za deset eura putuju po Crnoj Gori i ponavljaju kao papagaji sto im se rekne dobro je sto vise nema nigde para za bacanje pa ce nestati kao da ih nije ni bilo

1
0
S SajAga_neregistrovani
02.09.2023. 07:43

Cu budala Da mu Oduzmu mandat..Zasta , Zato sto nece Izdajnike(beogradske , vuckove Brabonjke) u Vladi...

1
0
D Didi_neregistrovani
01.09.2023. 03:34

Izbori koji su bili 2023 god se nee pominji samo izbori ,2020 Po ovim pametnjakovicima izborna volja gradjana2023 nije vazna jer je zbcg dobila 13 poslanika sto je manje od 21.Dajte nove izbore pa cete vidijeti jer na kraju shvata sa kim ima posla. Ko kriv iz bivse vlasti neka odgovata ide u zatvor. To neka ispitaju organi kojima je to posO.

1
0
C Cika_Miki
31.08.2023. 17:50

punut ce te spajicu ako vam dozvoli u D...

2
0
Z Zodikak_neregistrovani
30.08.2023. 22:11

Koja izborna volja 2020ste a sta cemo sa izbornom voljom naroda 2023 kada koalicija zbcg osvoila samo 13 glasova

13
1
b buto_neregistrovani
30.08.2023. 21:35

ovo su oni što su došli na traktore bošli sve uzurpirali srdja božović im sve uknjižio dok je bio na vlast i sad su protiv države sve ZURIK.

13
4
p partizanskiput_neregistrovani
30.08.2023. 20:16

DA NECETE DA POSTAVITE BIVSEG PRES.SO BUDVA MILA BOZOVICA ZA PRES.VLADE,PA DA PODIVLJATE JOS VISE OPANCARI................!!!

28
3
G Gula_neregistrovani
30.08.2023. 20:36

@partizanskiput_neregistrovani ne moze Milo Bozovic, on i komite su opozicija.

6
16
p partizanskiput_neregistrovani
30.08.2023. 19:23

KAKVA JE OVO SORTA OPANCARA I LAZOVA,A STO NE TRAZITE DA SE BIVSI PRES.OPSTINE BUDVA MILO BOZOVIC STAVI ZA PRES.VLADE KAO NAJBOLJI DILER DROGE U CG!!SRAM VAS BILO!!!ZASTIDJE !!!

31
3
c cgwwww_neregistrovani
30.08.2023. 19:11

uh koja sila naroda nema vise manitija

34
3
P Posteno_neregistrovani
30.08.2023. 19:04

ZBCG ne postoji ako DPS nije vlast. Pojma nemaju sto bi sa sobom. Nema Mila nema njih🤣🤣🤣🤣

33
4
P Posmatrac_neregistrovani
30.08.2023. 18:59

Ovu bagru treba proćerati iz CG pa neka idu đe im je bolje.

50
5
S Sead_neregistrovani
30.08.2023. 19:19

@Posmatrac_neregistrovani Prvo protjerati posmatrače ka ti ,da ne huškate na sukobe.

11
31
C Ceklin_neregistrovani
30.08.2023. 19:58

@Posmatrac_neregistrovani komite i cetnike treba protjerati definitivno. I jedni i drugi nemocna opozicija

2
7
P PoenamDei_neregistrovani
30.08.2023. 18:58

Zapamtite da Vucic nece upravljati Crnom Gorom! Cetnicima i komitama je dozvonilo, bice opozicija. A lideri ove drzave treba da budu Spajic, Andrej Milovic, Aleksa Becic i ostali koje je prihvatio crnogorski mitropolit Joanikije. Naravno uz ucesce manjinskih naroda

5
26
L Lotos_neregistrovani
30.08.2023. 18:51

Trebali su pozvati Milana Lekića da pročita zahtjeve. Da nas razgovori malo.

38
3
E E_viva_vero_montenegro
30.08.2023. 19:26

@Lotos_neregistrovani 😂

18
3
M Marko_neregistrovani
30.08.2023. 18:51

Od nekoliko desetina hiljada su spali na nekoliko desetina građana

33
4
D Durmitor_neregistrovani
30.08.2023. 18:51

Zar je policija tu samo da posmatra ( eventualno i snima) ili da privodi kolovođe, rastjeruje demonstrante i obezbjeđuje nesmetan saobraćaj.

32
4
c czbr4ever_neregistrovani
30.08.2023. 19:38

@Durmitor_neregistrovani Eee, kako su na Cetinje super posao odradili, za nevjerovat da je to nasa policija. Kako su se suzavca nagutali, vise biber ni u supu stavljat nece. 🤣

2
5