Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Klikovac: Podgorica je paradigma na kojoj počiva izvršna vlast, nema ulaska u EU sa ekstremnim velikodržavnim elementima

„Svako ko od izbora bježi ne želi da položi račune pred građanima“

Klikovac: Podgorica je paradigma na kojoj počiva izvršna vlast, nema ulaska u EU sa ekstremnim velikodržavnim elementima

Sagovornik Analitike podsjeća da miješanje Srbije opterećuje svaki izborni proces od obnove nezavisnosti. Na Spajićevoj Vladi je, kaže, da bar pokuša da stvori kakav takav ambijent da smanji miješanje režima Vučića i ruskih spavača u izborni proces. U suprotnom, poručuje, nastaviće se destabilizacija Crne Gore

Klikovac: Podgorica je paradigma na kojoj počiva izvršna vlast, nema ulaska u EU sa ekstremnim velikodržavnim elementima Foto: Gradski portal
Nevena Kovačević
Nevena KovačevićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Šef odborničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Glavnog grada Andrija Klikovac, u razgovoru za Portal Analitika ocijenio je da su izbori su jedino demokratsko rješenje za prevazilaženje podgoričke krize vlasti. 

Naglašava da je obaveza premijera Spajića da pokuša da stvori ambijent u kome bi se smanjilo miješanje režima Aleksandra Vučića i ruskih spavača u izborne procese. 

Iako smatra da je dobijanje IBAR-a važan korak, sagovornik Analitike podvlači da ulaska u EU nema sa ekstremnim velikodržavnim elementima, te da se upravo takvo koaliranje kažnjava na lokalnim izborima. 

Građani Podgorice nijesu glasali za revanšizam, amaterizam i nepotizam 

Upitan da li očekuje da će partije vlasti podržati opozicionu inicijativu za smjenu gradonačelnice Podgorice Olivere Injac, Klikovac pojašnjavajući odnos DPS-a prema inicijativi, ukazuje da je, ukoliko su iskreni prema građanima, postupak za preispitivanje povjerenja trebao biti pokrenut od strane predstavnika doskorašnje većine. 

„Pod pretpostavkom da su iskreni u svojim javnim nastupima i prema građanima Podgorice, oni bi sami inicirali preispitivanje povjerenja gradonačelnici Injac, jer i oni su direktni svjedoci njenih zloupotreba i lošeg rada. Vidjeli ste šta objavljuju jedni o drugima, građani Podgorice za takve primjere revanšizma, amaterizma i nepotizma nijesu glasali“, naglašava Klikovac. 

Izbori su, kako dodaje, uvijek jedino demokratsko rješenje ovih i sličnih kriza. 

Kriza poslije krize
6
Kriza poslije krize
30.05.2024 07:00

„Svako ko od izbora bježi ne želi da položi račune pred građanima. DPS svjestan superiornosti sopstvene politike i ekipiranosti buduće liste bez zazora iščekuje novo odmjeravanje snage“, poručuje sagovornik Analitike. 

Ipak, Klikovac podvlači da treba voditi računa da se novi izbori ne pretvore u „bitku za Podgoricu“, poput „bitke za Nikšić“. 

„O Podgorici treba da se odlučuje u Podgorici“, izričit je Klikovac. 

Završen sastanak parlamentarne većine glavnog grada; Čarapić: Do dogovora može doći, ali teško je pronaći zajednički jezik sa Pokretom za Podgoricu
8
Završen sastanak parlamentarne većine glavnog grada;…
11.06.2024 19:45

Sagovornik Analitike podsjeća da miješanje Srbije opterećuje svaki izborni proces od obnove nezavisnosti. 

„Na Spajićevoj Vladi je da bar pokuša da stvori kakav takav ambijent da smanji miješanje režima Aleksandra Vučića i ruskih spavača u izborni proces. U suprotnom nastaviće se destabilizacija Crne Gore, a Podgorica će ostati bez razvoja kao u prethodnoj godini“, kategoričan je naš sagovornik. 

Ne postoji programska veza već čvrsti interes i mržnja prema DPS 

Govoreći o eventualnom prelivanju podgoričke krize na državni nivo, Klikovac ocjenjuje da je takav scenario izvjestan. 

„Podgorica je paradigma na kojoj počiva izvršna vlast na svim nivoima. Ne postoji programska veza već čvrsti interes i mržnja prema DPS. Njih tradicionalno na okupu drže političke strukture van Crne Gore. To je suština problema najvećeg dijela većine“, ukazuje Klikovac. 

Međutim, kako dodaje, u ovom trenutku niko od njih ne vodi računa o interesima građana. 

„DPS i iz pozicije opozicije štiti interese građana Podgorice. Na primjer, da smo uvijek protiv smanjenja zarada administraciji, radnicima Vodovoda i Čistoća doo, a posebno protiv uvećanja cijena vode, komunalnih usluga, taksi…“, napominje Klikovac. 

Građani kažnjavaju populizam i koaliranje sa partijama bivšeg DF-a 

Komentarišući rezultate lokalnih izbora u Budvi i Andrijevici koji su pokazali tendenciju opozicionog rasta, sagovornik Analitike ističe da je evidentan pad podrške vladajućoj koaliciji - posebno PES-u. 

„Ne želim da ulazim u razloge ali je jasno da građani kažnjavaju koaliranje sa partijama bivšeg DF, ali jednako tako i nezaustavljivi populizam. DPS s druge strane građanima nudi održive i temeljne politike umjesto magle. Vjerujem da se kao i u privatnom sektoru iz kog dolazim, predani rad isplati i da građani lako razlikuju održivu i odgovornu politiku od diletantizma trenutne izvršne vlasti“, podvlači Klikovac.

Poručuje da je dosta bilo neispunjenih obećanja, te da građani žele realan rast, nove strane investicije, velike infrastrukturne projekte i prije svega Podgoricu bez komunalnog otpada.

Spajić nije kadar da bude odgovoran prema nacionalnim interesima Crne Gore 

Upitan kako vidi funkcionisanje izvršne i zakonodavne vlasti nakon dobijanja pozitivnog IBAR-a, sagovornik Analitike ocjenjuje da nema ulaska u EU sa ekstremnim velikodržavnim elementima kao što nema ni reformi bez pogonske snage kadrovskog/ljudskog kapitala koji se danas mahom nalazi u DPS. 

„Dobijanje IBAR je svakako važan korak. Ne treba se zavaravati da je to samo zasluga Crne Gore - stvar je dominantno političke odluke samog Brisela. Jednako tako - ogroman posao na tom putu su napravile Vlade čiju okosnicu je činila DPS, odnosno kada su premijeri bili Milo Đukanović, Igor Lukšić, Duško Marković“, napominje Klikovac. 

Zemlje članice podržale održavanje Međuvladine konferencije sa Crnom Gorom, o IBAR-u iduće nedjelje
1
Zemlje članice podržale održavanje Međuvladine konferencije…
08.06.2024 08:39

Naglašava da je sukob unutar Vlade očekivan kao i u podgoričkoj vlasti, ali sa mnogo značajnijim posljedicama za društvo i ekonomiju. 

„U ovom trenutku nacionalni interes Crne Gore jeste stabilna vlast koja neće biti kočnica na EU putu. Do takve stabilnosti trenutno jedino možemo doći putem vanrednih parlamentarnih izbora“, podvlači Klikovac. 

Sagovornik Analitike uvjeren je da premijer Spajić nije kadar da bude odgovoran prema nacionalnim interesima Crne Gore i da što prije raspiše prijevremene parlamentarne izbore. 

Najave hapšenja Đukanovića nastavak političkog revanšizma 

Govoreći o medijskim najavama hapšenja bivšeg predsjednika, premijera i dugogodišnjeg lidera DPS Mila Đukanovića, Klikovac ističe da je kako vrijeme odmiče siguran da građani prepoznaju selektivnost u postupanju specijalnog tužioca Vladimira Novovića i da svojim činjenjem, a mnogo više nečinjenjem oblikuje političke procese u Crnoj Gori.

„Takvu tvrdnju baziram na brojnim javno objavljenim činjenicama sa nivoa Glavnog grada, a da SDT nije pokrenulo nikakvu radnju tim povodom. Objavljivali smo brojna dokumenta, razne inspekcije konstatovale nepravilnosti, ali tužilaštvo se ne bavi svojim nadležnostima“, podvlači naš sagovornik. 

Jutarnji: Po Podgorici se priča da bi narednih dana Đukanović mogao biti uhapšen
96
Jutarnji: Po Podgorici se priča da bi narednih dana…
29.05.2024 17:44
Turski mediji: Đukanovića bi da kandiduju za visoku funkciju u NATO
138
Turski mediji: Đukanovića bi da kandiduju za visoku…
10.06.2024 18:06

Naglašava da najave hapšenja Đukanovića nijesu novost, već su aktuelne duže od trideset godina. 

„Sjetićete se italijanske optužnice - koja je pala. Sjetićete se pritisaka tadašnjeg Beograda i medijskih afera kreiranih iz državnih službi. Takođe, ne treba zaboraviti i činjenje diplomatskog sektora i nespretne izjave nekih ambasadora u prethodnom periodu“, podsjeća Klikovac. 

Kako je kazao, sada se upravo od spleta takvih aktera iz države i inostranstva kreira takva atmosfera, a da javnost uopšte ne zna zbog čega neko želi da hapsi Đukanovića.

„Možda zbog nezavisnosti Crne Gore, njene ekonomske samoodrživosti, evropskog puta, članstva u Nato ili čega već? Svakako da bi u toj situaciji bilo potpuno jasno da je u pitanju klasični politički revanšizam koji ima za cilj da izazove nestabilnost Crne Gore, dodatne društvene podjele i ispuni očekivanja onih koji stoluju u nedemokratskom Beogradu i Moskvi“, zaključuje Klikovac.

Portal Analitika