Politika

Stav

Svrstajte se već jednom

EU ili Rusija! Ljudska prava ili politička hapšenja! Suverena zemlja ili srpska pokrajina! Prozapadni politički partneri ili Dodikova politička braća!

Svrstajte se već jednom Foto: Duško Miljanić
Danilo Marunović
Danilo MarunovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Šta o jednoj "demokratiji" govori to da se u 21. vijeku, u eri 300 načina za masovnu online komunikaciju, sa građanima komunicira na opštenarodnom saboru? Da nije demokratija, već srednjevjekovna despotija.

Na identičan način su pokrajinski voždovi sa svojim vojskama dolazili kod sprskih vazalnih kraljeva i u preslikanom formatu dogovarali nove pohode, projektovali nove granice i potvrđivali lojalnost "pokrajina" lideru. Baš kao što su Dodik i Mandić kleknuli pred gospodara, uz podaničko zaklinjanje u ekstazi - "Moji snajperi Vama na usluzi, presvijetli gospodaru"!

Dužnost zove: Mandić i Knežević sa Vučićem i Dodikom u odbrani srpskog jedinstva
61
Dužnost zove: Mandić i Knežević sa Vučićem i Dodikom…
08.06.2024 10:00

Novi Gazimestan (sa AliExpressa) služio je kao inicijacija za nove mitove. Kosovo, kao glavni mehanizam mitomanske gladi velikosrpske patologije, više ne postoji. Danas, kao obećana zemlja, figuriraju Crna Gora i entitet Republike Srpske.

Nova, update verzija "srpstva za budućnost", bila je prezentovana poput novog iphona na Apple prezentaciji. Kao da je Stiv Džobs, Vučić je predstavio nove "krvave granice", a njegov asistent je ponudio novo brendiranje nekih srpskih "opštih mjesta". Poput Dodikovog obećanja promjene imena Srebrenice, najstrašnije riječi moderne evropske istorije. Iako je prošao ispod radara medija kojima su Milivoje Katnić i Bamaksove "ugaone" veća prijetnja po Crnu Goru od krvožednih lidera kojima Putin šalje pare. Pare kojima, uzevši ih jednom, krećeš na put bez povratne karte. Put u pakao rata.

To što režim u Podgorici ćuti na svaki ispad ove vrste, poput novog diplomatskog protesta BiH, jasno pokazuju koliko je motivisan da stane u zaštitu ove zemlje. Nikoliko! 

Konaković: Očekujem da se crnogorska Vlada ogradi od Mandićevih izjava
67
Konaković: Očekujem da se crnogorska Vlada ogradi…
11.06.2024 13:17

Da bi branio jednu kulturno istorijsku baštinu, i to onu kojoj sam pripadaš, a još da je braniš strasno i posvećeno, moraš je prvo poznavati! Identifikovati se njome, pripadati joj, gledati na nju kao na riznicu blaga, koja je TEBI predata na čuvanje.

Mislite li stvarno da Abazović uopšte zna šta nam je uradio Temeljnim ugovorom? NEMA POJMA! 

Pitajte redom sve poslanike "avgustovske većine" i posrnule "kripto prinčeve" da vam odgovore na pitanja: kako se zove prvi crnogorski film, ko je prvi vladar dinastije Vojislavljević, zašto je Dan vojske datum bitke na Tuđemilima, po čemu je Martinićka bitka jedinstvena u svijetu, ko je Pero Poček, ko je režirao kultnu predstavu “Princeza Ksenija od Crne Gore” i o čemu se u njoj radi? Iskreno, koliko njih, procjenjujete, znaju odgovor na ova pitanja? (Ne daj bože da su neka teza). 

Naravno da nemaju to osjećanje potrebe za reakcijom, jer Crnu Goru ne poznaju, samim tim i ne osjećaju. Vođeni golim materijalnim interesom, nenaučene lekcije iz osnovne kulture ostaće im zauvijek propuštene.

Jer, kao i u svakoj zemlji članici EU, sva moguća poglavlja, sva ta silna birokratska nomenklatura, svi zakoni, regulative, sam IBAR set, služe samo jednoj misiji i suštini - zaštiti od uništavanja i krađe sveobuhvatni duh jedne zemlje, njenu kulturno istorijsku, vrijednosnu, materijalnu i nematerijalnu riznicu i to blago ugraditi u kolorit drugih riznica - zemalja članica.

Džaba vojvoda Mandić melje o IBAR-u ako je i dalje mamuran od šljive sa Opštenarodnog zbora. Pripadati duhu Evrope znači prezirati svaku riječ izgovorenu na tom neonacističkom vašaru.

Vučić po Beogradu širio zastavu iz UN i poručio: Ovo jedinstvo će dovijeka trajati
19
Vučić po Beogradu širio zastavu iz UN i poručio: Ovo…
08.06.2024 18:55

I dok crnogorski lideri žive u neznanju o zemlji koju vode, logično je da ostaju nijemi na velikodržavne opštenarodne zborove. Njihovi mediji ostaju fokusirani na hapšenja svega crnogorskog i kriminalizaciju moderne Crne Gore čiji svi protagonisti moraju završiti iza rešetaka.

Kontrolu nad crnogorskim EU integracijama, krajnji je cilj Vučićevog carstva, mora Srbija imati! Ako već mora, Crna Gora će u EU ući zajedno sa Srbijom, kao srpska država, sa sprskom istorijom. Pomirenje u Crnoj Gori znači pomiriti se sa sudbinom koju je okupator nametnuo.

Ne, to nećete čuti na sramnim crnogorskim državnim i gradskim medijima, đe su urednici preko noći uhvatili "korak sa vremenom" i od poltrona jedne postali poltroni druge vlasti. Ili treće, a gdje su oni sa kičmom poslati ili u podrume ili kućama.

Srećom, postoji uporna istorijska ili kosmička pravda koja se, kao i sve na Balkanu, neumoljivo ponavlja. 

Crna Gora je uvijek ustajala na noge onda kada je dobijala šansu da bude odstupnica od sprskog hegemonističkog ludila. Ukoliko se Vučić (koji će vladati još neko vrijeme sa uvezenim glasačima i generacijom mladih bez dinara u džepu koji iz stida pokrivaju svoje lice) ne distancira od Rusije i "botoksiranog kepeca iz Kremlja", ova zemlja ima šansu u David-Golijat borbi. Šansu koju je dobila u jugoslovenskom antifašističkom herojskom zanosu i kao što je dobila u antiratnoj misiji rušenja Miloševićevog velikosrpskog projekta.

Inicijativa NATO država u odnosu na Đukanovićev angažman signal je te logike.

Turski mediji: Đukanovića bi da kandiduju za visoku funkciju u NATO
148
Turski mediji: Đukanovića bi da kandiduju za visoku…
10.06.2024 18:06
Vuković: Imam informaciju da se radi na kandidovanju Đukanovića za zamjenika generalnog sekretara NATO
17
Vuković: Imam informaciju da se radi na kandidovanju…
12.06.2024 15:30

Vrijeme je za svrstavanje! Priča o neprincipijelnosti na "dvije stolice", upakovana kao "pomirenje", više ne prolazi. Osim ako se Spajić zaista nije pomirio sa novim imenom Srebrenice?

EU ili Rusija! Ljudska prava ili politička hapšenja! Suverena zemlja ili srpska pokrajina! Pro-zapadni politički partneri ili Dodikova politička braća! Svrstajte se već jednom, političke amebe!

Portal Analitika