Politika

Stav

Sokrat (ni)je bio Crnogorac

Demokratija je Crnoj Gori nametnuta, nismo je tražili. Odlično je nama bilo u apsolutističkim sistemima. Talas demokratije, koji se podigao nakon pada Berlinskog zida i Gorbačovljeve „Perestrojke“ preplavio je i nas. Bez ikakve šanse da se tome odupremo prihvatili smo novi svjetski poredak ali i pokvarili i taj kliker

Ilustracija Foto: Pobjeda
Ilustracija
Bojan Đuranović
Bojan ĐuranovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Godine 399. prije nove ere Sokrat je optužen da korumpira zakone Atine i nakon demokratskog glasanja njih 52% je odlučilo da je Sokratu glava višak jer previše razmišlja, truje atinsku omladinu i podriva zakone. I ubijen je otac zapadne filosofije, tvorac etike i filosofije morala. Ono šta je zaista prouzrokovalo njegovo pogubljenje je oštra kritika demokratije i sistema koji njom upravlja društvom. 

„Ukoliko se nađete u brodu, na otvorenom moru, usred oluje, kome ćete dati da upravlja brodom? Kapetanu broda koji je školovan za taj posao ili mornarima koji su u većini? Naravno da ćete upravljanje prepustiti školovanom kapetanu jer ćete u suprotnom doživjeti brodolom. Isto tako vam je i sa državom“. Sokrat

Prema posljednjim istraživanjima koja su rađena u Crnoj Gori, prosječni koeficijent inteligencije Crnogoraca je 86. Dakle, kome ćete dati da vam vodi državu? Školovanim kapetanima ili mornarima, u ovom slučaju ne baš bistrim mornarima? 

Treba li Crnogorcima demokratija?

Demokratija je Crnoj Gori nametnuta, nismo je mi tražili. Odlično je nama bilo u apsolutističkim sistemima. Talas demokratije, koji se podigao nakon pada Berlinskog zida i Gorbačovljeve „Perestrojke“, preplavio je i nas. Bez ikakve šanse da se tome odupremo mi smo prihvatili novi svjetski poredak ali i uradili „ono naše“ – pokvarili smo i taj kliker.

Vođeni, očigledno prirodnom, potrebom za apsolutizmom mi smo osnovni princip demokratije, smjenjivost vlasti - smijenili. Trebalo nam je više od 30 godina da prihvatimo aksiom da se svaka vlast, makar bila i najbolja, mora pokvariti ukoliko se ne plaši da će biti smijenjena. Još je Voltaire rekao da "Svaka vlast mijenja, apsolutna mijenja apsolutno". 

Iz tridesetogodišnje vladavine DPS-a, i koalicija oko njega, stvoreni su narativi da se vlast godinama osvaja kroz razne nedozvoljenje mehanizme poluga moći i liderski apsolutizam Mila Đukanovića. U prvoj tvrdnji je bilo istine ali ne u onoj mjeri koliko je to opozicija godinama ponavljala poput mantre. Ovim su pred svojim glasačima opravdavali nizove izbornih poraza i prikrivali političku indiferentnost. 

Druga tvrdnja da je Đukanović apsolutista je potpuno razobličenje dobila nakon poraza njegove politike i njega lično na posljednjim predśedničkim izborima. Način na koji je predao vlast manir je skandinavskih političara, nikako ne balkanskih apsolutista. Odakle onda nama taj „oblak“ o njemu kao apsolutisti, koji je nad nama stajao punih 30 godina? Ta je tvrdnja nastala iz naše potrebe za „čvrstom rukom“, urođenom navikom da moramo iznad sebe imati neki vrhovni autoritet. 

Kako smo tradicionalno nereligiozni pa to nije mogao biti Bog, vrhovni autoritet je postao vladalac da li je to bio neko od, kako reče Jakov Milatović, blagorodnih Petrovića, Josipa Broza ili Đukanovića manje je bitno, bitno je da se radi o jakoj ličnosti jer mi mlakonje ne podnosimo. Nijedan crnogorski vladalac koji nije znao „podviknuti“ i „srezati“ kada je to bilo potrebno nije se dugo održao na vlasti.

Nedostatak refleksa za demokratiju nam je i dovodio, jednog za drugim, vladaoce koji su decenijama ostajali na vlasti. Kralj Nikola Prvi 58, Tito 35, Đukanović 34 godine. 

Mi, jednostavno, nismo društvo koje je dovoljno sazrelo za demokratiju. Da li nam je potreban neki prelazni sistem, hibrid ili ćemo sami izmisliti neki autokratizam vidjećemo, ali demokratija definitivno nije za nas.

Izbori ili aukcija

Na kraju, kada smo napokon pokrenuli taj mehanizam smjenjivosti vlasti ponašali smo se kao dijete koje je dobilo zvečku, drndali smo je do iznemoglosti. Smijenili smo dvije vlade za manje od dvije godine. Osim što ovu drugu baš i nismo. Zasigurno smo jedina zemlja u svijetu kojoj vlada tri puta duže traje u tehničkom nego li u legitimnom mandatu. Takođe, jedina smo država čiju vladu sačinjavaju dvije partije od kojih obje imaju upitan cenzus, ali koga briga za poštenje i demokratske principe. Ukoliko nemate stida politika vam može izgledati kao ogromno korito koje nikako da presuši. Samo nek je želudac jak.

Nameće se jedno pitanje, gdje je Miodrag Lekić i da li još uvijek pokušava da sastavi 43. vladu? Gdje je i šta radi crnogorski princ Čarls? Kažu da je dobio verbalnu podršku od 41. poslanika za sastav vlade ali kada je to trebalo i potpisati nijesu svi mogli doći. Htjeli su ali prosto nijesu mogli, kao ni on onomad na referendumu. 

Kako je propala ta akvizicija dođosmo nekako do prijevremenih izbora.

Aktivna kampanja političkih partija i koalicija mnogo više podsjeća na pijačnu aukciju nego li na demokratske izbore. Lamentirali smo godinama nad sudbinom što su nam na svim izborima kampanje zasnovane na istorijsko-političkim temama, vapili smo za ekonomskim. Napokon su i one došlo na red, ali i taj smo kliker pokvarili. Minimalna zarada 700€, radni dan 7 sati, za drugo dijete 2.400€, za treće dijete 9.000€... samo su neke od ponuda koje pred vama licitiraju bez ikakvog obašnjena kako će to i ostvariti. Bitno je da im povjerujete i date glas a oni će već znati kako da vam objasne kasnije da su oni bivši krivi što vam neće ispuniti obećanja, a vi ćete sa IQ od 86 najvjerovatnije i zaboraviti zbog čega ste ih glasali. Bitno je da su „naši pobijedili“.

Vjera i nauka ne mogu iz istog budžeta

Iako je zbog političkih ubijeđenja bio teško shvatljiv, politički oksimoron i oportunista samom sebi, bard jugoslovenskog i srpskog glumišta Stevo Žigon je na pitanje da li bi svoju djecu upisao na časove vjeronauke dao fantastičan odgovor:

“Ne bih, zato što vera ne može biti nauka. Suština nauke je sumnja, a suprotnost vere je sumnja. Nauka napreduje samo zato što sumnja, čak i u ono što je već postigla, a vera od vas traži da verujete na reč. Ili je vera ili je nauka. Religija je zasnovana na strahu i pretnji. Crkva je najdalje od Boga“.

Dakle, ili vjera ili nauka. Zajedno ne idu nikako. Ni u filosofskom, ni u semantičkom a u Crnoj Gori ni u budžetsko-finansijskom smislu. Tehnička Vlada u nepovjerenju je ove godine izdvojila iz budžeta 1,7 miliona eura za izgradnju vjerskih škola. Tehnička Vlada u nepovjerenju nema nekoliko hiljada eura da pošalje naše najbolje mlade fizičare ne Olipijadu znanja u Japan. 

Srećom po mlade fizičare da im se sve ovo događa u jeku izborne kampanje pa će im populisti po sistemu „I Đuro će ti oprostiti što te tukao“ naći novac za takmičenje i time pokušati da operu sramni obraz, a može i neki glas navuku. Śetite se 86.

Đeco, samo hrabro i vratite se nasmijani! I nemojte se začuditi ako vas po povratku zatekne dekret Vlade u nepovjerenju da je Zemlja ravna ploča. Tempo kojim tonemo ka mračnom Srednjem vijeku i tadašnjim crkvenim dogmama je nezadrživ. Na vama je da upalite svijetlo kada za to bude vrijeme. 

I ako vas, a hoće sigurno, pokušaju uvući u politiku, citirajte Sokrata - Previše sam iskren da bih se bavio politikom.

(Autor je politikolog)

Portal Analitika

Komentari (19)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
D Djuranovicjeto_neregistrovani
06.06.2023. 05:50

Politika je svuda! Nema kutka u nasim zivotima gdje ona ne cuci . Ona nas prati i kad sanjamo i kad smo budni. A ovaj nas uci da se ne bavimo politikom. Politikom se moramo baviti sve dok je ne istjeramo i obrisemo sve njene prljavstine iz nasih domova i nasih zivota . Tek tada imamo pravo da odahnemo i pocnemo se baviti ozbiljnim stvarima.

0
0
S Slatkica_neregistrovani
30.05.2023. 14:42

Nisu Crnogorci glupi nego su uvijek bili uz vodju. Najveci komunisti, najveci slobisti, milovci, sada srbi...

4
1
c cxfsss_neregistrovani
30.05.2023. 13:31

Sokrata je ubila ruka pravde 30. avgusta

9
1
S Sigismun_Freud_neregistrovani
30.05.2023. 12:13

Alexandra Kuc ce i Sokrata i Aristotela proglasiti Crnijemgorcima .

1
13
l lolaimakola_neregistrovani
30.05.2023. 12:40

@Sigismun_Freud_neregistrovani ako je Isus Srbin onda je ovo vise nego moguce, cak sto vise ja vjerujm da je Sokrat iz Kuča a Platon iz Bratonožića

9
0
d dejo_neregistrovani
30.05.2023. 11:28

za Sokrata ne znam ali ovi iz URE ne da nijesu Crnogorci nego nijesu ni stvana bica, ovo definitvno ne moze biti da ovakvi oblici zivota ekzistiraju. JOs neko da objavi ovu fotku o predizbornim pregovorima novih i starih ima da vidmo od URAsa nagore moguce lice. Na sve su spremni

11
0
z zoraj_neregistrovani
30.05.2023. 11:45

@dejo_neregistrovani saglasan

10
0
t tito_neregistrovani
30.05.2023. 09:39

kada vec pominjete Tita, vidite li slicnost njegove propagande i brendiranja drzave nakon rata sa ovim sto radi lazavi dritan. Jedan trajekt 30.avgust, drugi "ruka pravde"... treci ce vjerovatno biti "Dritan". Pokusavaju kao i komunisti da poisu novu istoriju, sve prije njih je bilo crno a sve njihovo je bijelo, ovo prvo treba brisati iz istorije a ovo novo dici na nivo kulta. Srecom pa ce Abazd brzo kod druga u Ziks pa neka tamo zajednicu celiju nazovu "Trafika"

12
0
p pravedan_neregistrovani
30.05.2023. 15:21

@tito_neregistrovani 👍👍👍👍👍👍👍👍👍

3
0
S Sokrat_neregistrovani
30.05.2023. 07:22

“Jaki umovi raspravljaju o idejama, prosječni umovi raspravljaju o događajima, slabi umovi raspravljaju o ljudima.” - SOKRAT. Sada pogledajte koliko politicari u CG vremena potrose raspravljauci o necumu drume a da to nije jedni o drugima, i to na licnom, prizemnom nivou. Ono sto je najgadnije od svega sto danas jedni druge mazu g..... a nakon toga lizu jer im je to u trenutnom politickom interesu, Pogledajte Dritana i Bacica. Moral je umro u nasoj politici a demokrtija bez morala ne moze da postoji i u pravu je autor nije to za nas. Glupi smo!!!

10
0
L LipaLipa_neregistrovani
30.05.2023. 06:57

... demokratija je ubedljivo najgori vid upravljnja narodom, vlasti, ... sto rece Platon (Sokratu) dok god ona tri cobana (na glavici) vecina, nikad MI (Platon i Skorat) necemo biti dio bilo koje vlasti, ... demokratija (procedure izbora vlasti) je obicna predstava za zombirani narod, ... ona je nacin (maska) kojim se kriju istinski upravljaci narodom, ... istinski upravljaci su (bar do sada) satanisticke "elite" ili drustveni paraziti, ... Djukanovic je javno "predao" vlast iza kulisa pokusava da se prikljuci satanistickim "elitama" ... Milo se sada poziva i prima svuda po EU, svetu "elite" pokusavaju da ga promovisu kao nevormalnu vlast u CG, ... prava vera je (nekad) bila znanje ono (znanje) nije sumnja obrnuto vera je sigurnost u Boga (Jednog) ...danasnja nauka je u praksi gora od najnizeg nivoa bilo koje vere, ... naucnici (vecina) su obicni placenici, apologete satanistickih "elita" .. np.Damjanovic, Hajdukivic oboje CERN i sl. ... svaka vlast je rezultanta nase svesti, aksiom.

3
7
s satanista_neregistrovani
30.05.2023. 07:27

@LipaLipa_neregistrovani i pricaj, kako ti se javljaju satanisti? vidis li ih ili ti se obracaju? Valjda znas da andjeo sjedi na lijevo rame, ako je na desno tuci gada to je satana licno

9
2
L LipaLipa_neregistrovani
30.05.2023. 08:37

@satanista, ... naravno da nema "andjela" ni na levom ni na desnom ramenu, ovo je Satanin "svet" ... "Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze k vama u ovčjem odijelu, a iznutra su vuci grabežljivi, ... Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati" (citat, Mt 7,15-20) ... nije teko prepoznati ove ("elite") grabezljive, alave, njihove "plodove", treba samo otvoriti svest, ... aj'zdravo, ...

6
4
H Hakovani_neregistrovani
30.05.2023. 06:49

Naravno da nece finansirati djecu da se usavrsavaju jer ce sjutra ta pametna djeca biti protivnici njihove politike koja je za glupabe. Glupim drustvom se lakse vlada

13
1
r ranilac_neregistrovani
30.05.2023. 06:27

ovo je pravo razotkrivanje. moramo prestati da se busamo u grudi i konacno shvatimo koji su nasi dometi

13
1
K Kao_noc_neregistrovani
30.05.2023. 05:45

Mi smo najgluplji narod ba svijetu. Klasicne ovce, nije ni cudo sto blejimo za popovima

19
1
D Daka_neregistrovani
30.05.2023. 05:42

Vrlo je problematično da Crnogorci jos ne shvataju u kojem su problemu,vjerujuci dritanu,jakovu spaicu itd. Srpski svet i crkva koji postavlja ove ljude ne misle nista dobro, ne priznaju Crnogorce ,drzavu ,zastavu ,himnu itd. Ovo su đżelati drzave i naseg naroda

16
1
r rijesenjeproblema_neregistrovani
30.05.2023. 06:23

@Daka_neregistrovani ja mislim da je ovaj tekst odlicno tumacenje zasto se to desava. Nas intelekt je generacijama setovan za nek3e druge vrijednosti, politika, diplomatija i slicne grane su za nas polje dje smo pogubljeni

12
0
I Igor_neregistrovani
30.05.2023. 05:39

Tacno. Nije za nas demokratije, makar jos 50 godina

13
0