Politika

Stav

Orlovi i vrane

Crnogorska država poklekla je na početku svog obnovljenog postojanja i spuštila gard prvom mučkom udarcu u glavu. Prvom od mnogih... Spuštanjem garda i masovnom tolerancijom svih kršenja zakona zarad ''mira u kući'' i svakolikih drugih bezumnih izgovora došli smo ođe đe jesmo

Orlovi i vrane Foto: Gradski portal
Alek Barović
Alek BarovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Prekjuče je bio Trojičin dan i dan Svetoga Vladimira Dukljanskog, prvog crnogorskog svetitelja i jednog od utemeljivača crnogorske države. Vladimirov krst vjekovima se, svake godine o Trojičinu dne, iznosio na vrh Rumije, u slavu svečevu i molitvu za oslobođenje domovine. Iznosili su ga pripadnici sve tri vjere iz podrumijskog kraja, kao jedan od simbola jedinstva Crnogoraca. To je trajalo sve dok nije srpska crkva odlučila da to jedinstvo uništi.

To je najprije učinjeno nelegalnim postavljanjem metalnog objekta na vrhu planine. Rumija je tada, barem u očima agresivnih popova srpske crkve i zvanično postala srpska planina, a Vladimir prvi srpski vladar. Naravno, nit je Rumija srpska planina, nit je Vladimir srpski vladar.

Spušteni gard iz 2006. tek sad daje plodove jer nikoga nije strah zakona koji štiti simbole

Zanimljiva je ta evolucija pokojnog Rista Radovića i njegovih učenika. Od zakivanja Dukljana čekićem u Vezirov most do prisvajanja dukljanske tradicije. Mislim, krenulo se sa prisvajanjem Vladimira, pa u potonje dvije-tri godine počinje se polako i sa samom Dukljom, Gradinom martinićkom i ostalim ranihrišćanskim nekropolama. Svojevrsno zapišavanje teritorije koje se malo po malo širi. Valjda se vode logikom đe gođ stanu nogom to je srpsko, pa tako i ono što su do prije par godina proklinjali.

No vratimo se nazad. Objekat je postavljen nelegalno i donesena je odluka da se on ukloni. Od tada prođe evo skoro dvadeset godina dana i nikom ništa. Crnogorska država je tako poklekla na početku svog obnovljenog postojanja i spuštila gard prvom mučkom udarcu u glavu. Prvom od mnogih, jer se nije ni od kasnijih branila.

Spuštanjem garda i masovnom tolerancijom svih kršenja zakona zarad ''mira u kući'' i svakolikih drugih bezumnih izgovora došli smo ođe đe jesmo. Na primjer, da neki pljevaljski „šerif u pokušaju“ pokušava da na dijelu crnogorske teritorije zabrani isticanje crnogorskih zastava i proslavljanje 21. maja.

Vraneš: Došlo je vrijeme svetosavske Crne Gore na koju će se morati svi naviknuti
62
Vraneš: Došlo je vrijeme svetosavske Crne Gore na koju…
02.06.2023 15:44
Vraneš: Po najhitnijem postupku da se istakne trobojka – zastava srpskog naroda
27
Vraneš: Po najhitnijem postupku da se istakne trobojka…
02.06.2023 10:40

Pominje on dalje i Sekulu Drljevića i mržnju prema svemu srpskom, uobičajene četničke argumente. Što se tiče Drljevića, čisto sumnjam da iko od onih što ga pominju, sa namjerom unižavanja Crnogoraca, znaju i jednu rečenicu iz njegove biografije. Jednostavno, tako su čuli da treba i nastavljaju da papagajski ponavljaju. Zanimljivo je da Drljevića najviše pominju oni koji su javni i tajni obožavaoci stvarnih koljača – Đurišića, Đujića, popa Mace i ostalih. Što se pak tiče mržnje prema svemu srpskom to je najizlizanija fora srpskog nacionalizma. Vječno ugroženi i ugnjetavani od svih i svakoga. Nema naroda da se toliko busa u sebe, svoju silu i junaštvo, a da minimum posljednjih pedeset godina konstantno kuka da je ugrožen od svih i svakoga.

Danas bi svaka vrana da pobijedi orla. Ma, ne može joj bit

Sa druge strane, ne zna se ni da li su većina kako tvrde ili manjina ili nešto treće, po potrebi. Konkretno, kada je u pitanju pravo na isticanje zastave manjinskog naroda onda kako mu i samo ime kaže – ističe ga manjinski narod. Kako onda Srbi ako su većina mogu da se koriste pravom manjine? Ako su pak većina, onda moraju da koriste zvaničnu crnogorsku zastavu, jer ipak nisu tolika većina da bi je promijenili. Naravno, ovo od njih nećete čuti, jer i iz zakona kao i iz istorije čupkaju samo ono što im odgovara.

Ne postoji ni odluka o zastavi srpskog naroda u Crnoj Gori, tj. zastavi koju koriste pripadnici te manjine, jer oni ne priznaju da su manjina. Zbog toga koriste dvorsku zastavu kralja Nikole kao zastavu svoje većine/manjine. Međutim, u tom slučaju to nije zastava srpskog naroda, jer je regulisana drugim zakonom, i isto je Crnogoraca i svih drugih naroda u Crnoj Gori koliko i njihova. 

Naravno, ni ovo nećete čuti od predstavnika srpskog naroda u Crnoj Gori. Međutim, oćete da brane Petroviće od Katunjana. Zanimljivo je to premda su Petrovići, na primjer, Pljevljima vladali jedva četiri godine, a Katunskom nahijom dvjesta i kusur.

Osilili su, rekao bi neko. Naravno, do jedne ure. Zluradi Abazović i njemu sličnomisleći bi rekli ''neka ih nek se izduvaju''. Samo što to izduvavanje urniše Crnu Goru, čemu je i sam Abazović kumovao. Zapravo, problem je u tome što taj spušteni gard iz 2006. tek sad daje plodove jer nikoga nije strah zakona koji štiti simbole, niti ih jedna grupacija uopšte poštuje. Nažalost, ta grupacija razumije samo silu, a u savremenom dobu pravo na silu ima samo država, to jest njeni zakoni. U crnogorskom slučaju, nisu primjenjivani.

Zato bi danas svaka vrana da pobijedi orla. Ma, ne može joj bit.

Portal Analitika

Komentari (19)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
S Simon_neregistrovani
06.06.2023. 22:20

Alek Barovic, biser nase mlade Crne Gore, bravo sokole! Hrabro, pametno, jasno i glasno. (Radi mira u kuci i demokratije takozvane...)

3
1
l libero_neregistrovani
06.06.2023. 16:54

Ovakvi nam kadrovi trebaju! Vrlo precizno i temeljito objasnjava probleme,svrstava ih dje im je mjesto. To mogu hrabri intelektulci i ljudi koji nijesu usli ni u cije seme! Trebalo bi jos vise ovakvih intelektualaca da se ukljuce jer je sad prilika za to!

14
2
B Bojan_DJ_neregistrovani
06.06.2023. 07:10

Svaka cast, odlican osvrt ali i odabir teme. Bravo!

37
3
L LipaLipa_neregistrovani
06.06.2023. 17:16

@Bojan_DJ, ... u ranom sernjem veku (od 10 veka) nije bilo bilo koje drzave (sadasnje poimanje) na Balkanu, ... Balkan bio u sastavu Carstva uslovno ruskom, Velika Tartarija (VT)i sl. ... upravu (vojnu) imali despoti iz reda vojnog plemstva uslovno Voislavljevici (Ivan Vladimir jedan od clanova i sl.) jako malo originalnih podataka i sl.skoro nista, ... Crstvo (VT) imala svoju zastavu, jarko crvenu, amblem dvoglavi orao sa krunom, skiptrom i sarom, ... deo Carstava "Vizantija"/Moreja/ CarGrad imala (srednji vek) svoj amblem mesecev srp sa osmokrakom zvezdom (isto sto i krst) i sl. ... srp i zvezda (povezno sa Vifleskom zvezdom) povezana sa CarGradom i Hristom (AndroNik Komnin 12.vek), ... koji vladao CarGradom/"Vizantijom" tri godine ubijen u pobuni viseg plemstva (Isak Andjel i sl). ... nakon Krstaskih Ratova (1.196.-1.204.g.) u Raskoj vlast dobijaju Nemanjici, despoti i sl. ... nagrada za ucesce u osvajanju (1.204.g.) CarGrada/Eros kada unistena pobuna u "Vizantiji"/Moreji i sl.

2
2
N Nemoguća_misija_neregistrovani
06.06.2023. 06:43

Kako spojiti i naći kompromis izmedju laži i istine, pameti i gluposti, kritičkog stava i poltronstva, jasno-nikako. Nikad to nikome nije uspjelo, pa neće ni nama. Uzdizanje falsifikata i čiste laži na pijedestal istine je Sizifov posao. Pozivati se na vjekovnu državnost i postojanje, a ovamo negiranje svih vrijednosti koje su bile i motiv vjekovne borbe i postojanja. Samodestrukcija na djelu. Primjera je je napretek. Jezik, etnička pripadnost, crkva, istorija. Npr. prvi put sam na trećoj godini fakulteta čuo termin-crnogorski jezik?! Mitropolit crkve koja je i stvorila ovu državu, mora pod pratnjom vojske i policije da se probija do svog prijestola?! Itd...itd. I još se ljute kako neki neće da prihvate laž, za istinu i pride im lijepe etikete "izdajnici". No u vrijeme kad zavlada ludost, možda je ipak bolje ostati sa strane, jer ako normalnog strpaš u ludnicu i ako on počne vikati da je normalan, samo će na okolinu ostaviti utisak da je i sam lud.

10
20
A Anthropos_neregistrovani
06.06.2023. 09:29

@Nemoguća_misija_neregistrovani Kažete: “Npr. prvi put sam na trećoj godini fakulteta čuo termin-crnogorski jezik?!” Ko je kriv za vaše neobrazovanje? U knjizi O Crnogorcima (Pisma sa Cetinja 1878. godine) Ljubomir Nenadović pisao je i o crnogorskom jeziku: "U svim školama jezik je crnogorski; u mnogome različan je od onoga priznatog, lepog jezika na kom je Biblija prevedena", piše, između ostalog, Nenadović i dodaje: "Ako Crnogorci produže svoje škole kao do sada, onda, posle sto godina, između ta dva jezika biće veća razlika, nego što je izmeđ portugalskog i španskog". A kada smo prvi put čuli za “Božićnji ustanak”? Kada smo sazanali detalje o zvijerstvima i zločinima nad Crnogocima (tragična smrt porodice Zvicer npr.) od strane srbijanske okupacione vojske i domaćih kvislinga (“bjelaša”)? Kažete: “Uzdizanje falsifikata i čiste laži na pijedestal istine je Sizifov posao.” Tačno. Što će onda to Srbima? Tragajte za istinom. I to je “Sizofova rabota” – ali se isplati.

30
3
a aMakse_neregistrovani
06.06.2023. 13:24

@Nemoguća_misija_neregistrovani Ti se fališ što si stari magarac i pojma nemaš.

11
0
G Glumac_neregistrovani
06.06.2023. 06:36

Ne zna se da li si lepši ili pametniji.

9
12
K Kortomalteze_neregistrovani
06.06.2023. 05:28

Botovi serpski najvise mrze istinu,vise vole jeftinu sf istoriju,od slavne proslosti svoje domovine,autoru postovanje.

39
8
V VelikajeRumija_neregistrovani
06.06.2023. 05:25

A imao si i vremena i mjesta. I ne samo na Rumiji. Ne kukaj sto drugi grade , no se i ti prihvati posla. Sagradi negdje bar jednu crkvu , katedralu , dzamiju... Bilo kakvu bogomolju da imas gdje se pomoliti Bogu. Mozda ti molitva pomogne, mada si mnogo gresan. Radi, sagradi, rad oplemenjuje. Nemoj samo jaukati.Doprinesi nesto svom narodu , oduzi se svojoj domovini ako je tvoja. Koliko sagradiste bogomolja CPC ? Ja ne znam ni jednu. Evo ja cu ti za pocetak pokloniti plac pa gradi ...

12
30
m momo_neregistrovani
06.06.2023. 06:23

@VelikajeRumija_neregistrovani Oni da grade, pa oni bi da poruše i sagradjene. Sami kažu da su nebjernici.

6
22
J Jovan_neregistrovani
06.06.2023. 22:24

@VelikajeRumija_neregistrovani Bogu se covjek moli u srcu. ( To ti popovi nijesu rekli).

0
0
p penzioner_neregistrovani
06.06.2023. 04:05

Genijalni gospodine Barovicu,respekt! Zaboravljaju vrane da ima orlova dosta.To im treba dokazati u nedelju.

45
8
B Bazuki_neregistrovani
06.06.2023. 03:48

Džiksoni ne mogu smisliti Crnogorsku zastavu, evo vam je opet, pa buljite, neka vas mozak boli Svetobuvci:🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

43
1
u unukmarkamiljanova_neregistrovani
06.06.2023. 02:13

Pa ta srbadija nikad da se opametit i da jedanput pocne voditi brigu o sebe i svoim gradjanima i ostave se mača i sablje jer samo sve vise i vise sijeku svoje glave, Pa zar nemogu vidjeti da ih citav svijet mrzi, Ona 4 slova SSSS u prevodu znace, samo srbin srbina sjekirom, sve te njihove popurine sami oglase svetcom a daleko vise pripadaju vragu koi nista nema sa svetcima, Onu krntiju na Rumiji najbolji posa bi bio, pokupit sve te svete popove po Crnoj Gori napunit tu kantu popurinama zasvajsovat i obrdat niz Rumiju pa olupinu helikopterom prebacit sto dalje u okean da slucajno smrad ne probije i zasmrdi po citavoj Evropi, sada vec pocinju da traze svaku baljegu koju krava obaljezi da tu baljegu posvete i nazovu je srpskom jer je postala od srpske krave, braca srbi koi poklse vise Crnogorske djece ito u koljijfku pred oci majke, nijedan zlocin kao srb

37
8
B Borna_neregistrovani
06.06.2023. 04:02

@unukmarkamiljanova_neregistrovani, može biti i 4S, samo srbi sasjeku susjede

19
4
N Nepominjimarka_neregistrovani
06.06.2023. 05:04

@unukmarkamiljanova_neregistrovani Mnogo si bolestan a ne pominji Marka ne prljaj ga. Valjaj se sam po svom blatu , ne uvlaci drugog....

9
29
Z Zora_neregistrovani
05.06.2023. 23:23

Svijetom vladaju Vrane, Abazović je gavran među vranama, on je slika i prilika nepovjerljivog karaktera, u vranjoj kategoriji je većina CG. političara. Ima i po koji orao, ali su rijeki, Đukanović je jedan od njih!

36
5
I IdeMara_neregistrovani
05.06.2023. 22:47

Tuga

27
4