Politika

INTERVJU: Dr Jevto ERAKOVIĆ, potpredsjednik i poslanik DPS-a

Nikšić nikad neće biti dio "srpskog sveta"

Uvjeren sam da neće biti presudno sramno miješanje Srbije i Republike Srpske u ove izbore, bez obzira na silni novac, medijsku hajku i sve moguće resurse koje su aktivirali. Nikšić nikad neće biti dio njihovog “srpskog sveta”, poručio je Eraković

Dr Jevto ERAKOVIĆ, potpredsjednik DPS-a Foto: FOTO: PA/Gov.me
Dr Jevto ERAKOVIĆ, potpredsjednik DPS-a
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista, dr Jevto Eraković, ocijenio je u intervjuu za Portal Analitika da će crnogorske partije koje predvodi DPS na lokalnim izborima u Nikšiću odnijeti sigurnu pobjedu i zabilježiti bolji rezultat nego što je to bio slučaj na parlamentarnim izborima 30. avgusta.

- Naruku nam idu podjele i neslaganja, sva komešanja unutar trenutne nove većine na državnom nivou, podijeljene u tri kolone na ovim izborima. Oni i ne kriju da ih u suštini ne interesuje sudbina Nikšića. To je za njih samo politički poligon za zauzimanje pozicija unutar te neprirodno sklepane koalicije čije partije povezuje jedino mržnja prema svemu što je crnogorsko, želja za osvetom i revanšizmom, kao i politički diletantizam. Sve to, što direktno, što indirektno, dovodi do služenja tuđim interesima - poručio je Eraković.

On je istakao da se aktuelna Vlada "pravi mrtva" pred morem problema u zemlji, ne mareći što je Crna Gora u zdravstvenoj katastrofi, a ekonomija zamrla.

Potpredsjednik DPS-a naveo je i da nema nikakve sumnje da smo do ove epidemiološke katastrofe stigli zato što političari ne slušaju, odnosno, čak i omalovažavaju stručnjake.

ANALITIKA: S obzirom na to da je tokom predizborne kampanje u Nikšiću primijećeno prisustvo Vučićevih i Dodikovih "terenskih radnika", da li smatrate da će uticaj Srbije biti presudan na lokalnim izborima u nedjelju?

ERAKOVIĆ: Čvrsto vjerujem da će građani Nikšića pokazati i onima što iz Beograda vode "bitku za Nikšić" i njihovim seizima u Crnoj Gori da Nikšićani imaju svoje JA, da im tuđa kuća nije bliža nego svoja, da znaju šta je za njih i njihovu djecu najbolje. 

Zato sam uvjeren da neće biti presudno sramno miješanje Srbije i Republike Srpske u ove izbore, bez obzira na silni novac, medijsku hajku i sve moguće resurse koje su aktivirali. Nikšić nikad neće biti dio njihovog “srpskog sveta”.

ANALITIKA: Vjerujete li da ćete popraviti izborni rezultat DPS-a u odnosu na izbore 30. avgusta?

ERAKOVIĆ: Sigurno je da ćemo pobijediti, što znači da ćemo imati i bolji rezultat nego 30. avgusta.

Naruku nam idu podjele i neslaganja, sva komešanja unutar trenutne nove većine na državnom nivou, podijeljene u tri kolone na ovim izborima. Oni i ne kriju da ih u suštini ne interesuje sudbina Nikšića. To je za njih samo politički poligon za zauzimanje pozicija unutar te neprirodno sklepane koalicije čije partije povezuje jedino mržnja prema svemu što je crnogorsko, želja za osvetom i revanšizmom, kao i politički diletantizam. To, što direktno, što indirektno, dovodi do služenja - tuđim interesima. 

Do sudbine Nikšića i njegovih građana stalo im je, taman, koliko i do trilateralnog sporazuma kojim su se nakon avgustovskih izbora obavezali da će poštovati strateške pravce spoljne politike i međunarodne obaveze. Sve su sveli na puko fingiranje evropske i evroatlantske opredijeljenosti. 

Ta trojna koalicija čvrsta je taman koliko i trougao Joanikije-Vučić-Daka, sve prvaci “srpskog sveta”, koji su baš u Nikšiću pokazali da su lični interesi njihovo najsvetije geslo. I, zato je odgovor na vaše pitanje tako decidan.

ANALITIKA: Što je ključna prednost koalicije "Evropski tim za Nikšić"?

ERAKOVIĆ: Da pojasnimo. Ako se sagleda ukupna situacija, građanima Nikšića izbor u neđelju neće biti težak. Neko je na društvenim mrežama napisao da se u neđelju, u stvari, održava referendum o zdravom razumu. Ne radi se, nažalost, samo o glasanju za to ko će brinuti o lokalnim servisima. Ovdje je riječ o samopoštovanju. 

S Evropskim timom za Crnu Goru uvijek znate na čemu ste. To znači da vlast neće činiti diletanti i neznalice, da našu zemlju i gradove neće voditi tuđa ruka i oni koji ne žele dobro ni Crnoj Gori, ni Nikšiću. Građani Nikšića su u prednosti na ovim izborima, jer vide gdje je danas država samo nekoliko mjeseci nakon što su osvojili vlast.

ANALITIKA: Ako imate u vidu sve gore navedeno, koliko je po Vama moguće da izbori u Nikšiću budu fer?

ERAKOVIĆ: Oni su fer taman koliko i sve ono što smo vidjeli na sad već čuvenom snimku u kojem se pominje Jole poštar. Ali, nema nazad, nema uzmicanja. Sudbinu moramo držati u sopstvenim rukama, bez obzira na sve (ne)uslove. Jasno je zbog čega, mimo zdrave pameti i osnovnih medicinskih parametara, drže granice otvorenim, dok našim ljudima zabranjuju kretanje unutar zemlje. 

Danas malo ko ne vjeruje da neće zatvoriti granice odmah nakon izbora u Nikšiću i otvoriti ih uoči hercegnovskih. Ako do tada još budu vlast. A, nadam se da neće. 

Dajmo tome najbolji prilog velikom pobjedom u nedjelju.

ANALITIKA: Svjedoci smo da je nova Vlada u stotinu dana pokazala nestručnost u rukovođenju, ali i političku neodgovornost. Koji je, po Vama, recept za spas iz sunovrata kojem težimo sa aktuelnom vlašću na čelu?

ERAKOVIĆ: Ova Vlada "pravi se mrtva" pred morem problema u zemlji, ne mareći što je zemlja u zdravstvenoj katastrofi, a ekonomija zamrla. Bezočno pokušavaju da zaustave i ono malo preduzeća koja su “preživjela” njihovih 100 dana, kao što je KAP. Sa svim što ima predznak nacionalne ekonomije oni bi da urade što i sa Montenegro erlajnzom. Jedina proizvodnja koja ih interesuje je proizvodnja afera, a jedina osmišljena aktivnost poništavanje crnogorskog identiteta i urušavanje države Crne Gore, koju bi da pretvore u zatvor u kojem nijesu zabranjene posjete samo iz Srbije i Republike Srpske.

Najvidljivije aktivnosti vrha Vlade su sahrane, koje su nepisani prioritet u njihovom, doslovno, neviđenom programu. Nije čudo što ovu Vladu u žargonu zovu Orkestar za sahrane , jer se u svadbama još nijesu oprobali. 

Zato je odogovor o, kako kažete, receptu za spas iz sunovrata u tome da se prekine sve što su započeli. Odluka o tome je na našim građanima i ja sam optimista.

ANALITIKA: Zdravstvene vlasti i dalje žmure na katastrofalnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori - granice su otvorene, iako iz dana u dan raste broj oboljelih i umrlih, zdravstveni sistem pred kolapsom. Vi ste odavno govorili da se izgubila kontrola nad epidemijom. Ko je za to kriv - struka koja se povinuje naredbama politike, vladajuća garnitura koja ignoriše riječ stručnjaka ili je u pitanju zajednička nekompetencija?

ERAKOVIĆ: Zdravstvena situacija je zaista katastrofalna - neznanje i populizam koje pokazuju iz Ministarstva zdravlja postali su simboli njihove stodnevne vladavine. Ovo je najnekompetentnija vlada u istoriji Crne Gore. Slikovito - ne zna lijeva ruka šta radi desna, a o glavi da i ne govorimo.

Ministarstvo vanjskih poslova od partnerskih zemalja traži doktore i drugo medicinsko osoblje, uz ocjenu da zdravstveni sistem puca, a u Ministarstvu zdravlja pucaju od optimizma. Instititut za javno zdravlje za to vrijeme jedva stiže da prebroji novooboljele i mrtve.

Nema nikakve sumnje da smo do ove katastrofe stigli zato što političari ne slušaju, štaviše, omalovažavaju stručnjake.

Portal Analitika