Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Nikolić: Proces pregovora o formiranju Vlade svakog dana gubi na kredibilitetu, DPS ne trguje nacionalnim interesima

„Vučić svjestan da u Crnoj Gori teško može imati sebi vjernijeg premijera od Abazovića“

Nikolić: Proces pregovora o formiranju Vlade svakog dana gubi na kredibilitetu, DPS ne trguje nacionalnim interesima

Na pitanje da li je i pod kojim uslovima DPS spreman da podrži 44. Vladu, sagovornik Analitike kaže da DPS nije dnevno politička partija koja misli o tome kako da bude instant populistički atraktivna. Naglašava i da im nije presudno da li će se sa pozicija vlasti ili opozicije boriti za ispunjenje ključnog cilja, članstva CG u EU

Nikolić: Proces pregovora o formiranju Vlade svakog dana gubi na kredibilitetu, DPS ne trguje nacionalnim interesima Foto: Privatna arhiva
Jovana Vuković
Jovana VukovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Pitanje je da li mandatar Spajić može da dođe do većine koja je potrebna da bi Vlada bila efikasna i okrenuta strateškim prioritetima. Odnosno da li mandatar Spajić želi takvu vladu. Ništa ne znači to što će vladu podržati 41 poslanik, ili to što će vlada imati podršku 49 poslanika, ukoliko je vladina koalicija skrojena po partitokratskom modelu, i ukoliko je čine partije koje nijesu suštinski zainteresovane za evropsku budućnost Crne Gore“, poručio je u razgovoru za Portal Analitika poslanik i član Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić.

Komentarišući dosadašnji tok pregovora o novoj vladi i ustavne rokove za njeno formiranje, Nikolić ističe da se do sada malo govorilo o principima, a mnogo više o podjeli resora. 

„To je ono što brine. Upozorili ste u Vašem pitanju na ustavne rokove, i trenutnu stagnaciju u pregovorima. Sve je još u zagonetkama, zbog čega ukupan proces i njegovi akteri svakog dana gube na kredibilitetu. A politika je, što bi rekao Antoin de Rivarol, “kao sfinga iz basne, proždire sve one koji ne riješe njene zagonetke”“, naglašava Nikolić.

U Podgorici sinoć razgovarali o vladi, novi sastanak kad se Milatović vrati iz SAD
1
U Podgorici sinoć razgovarali o vladi, novi sastanak kad…
17.09.2023 14:12
Predsjedništvo Demokrata: Bečić neće sa Zenkom i SD
14
Predsjedništvo Demokrata: Bečić neće sa Zenkom i SD
17.09.2023 14:02

Osvrnuvši se na odnos između mandatara i lidera Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića i predsjednika države Jakova Milatovića, Nikolić kaže da prvo treba da vidimo da li su javne i tajne političke žaoke između njih posljedica različitog vrijednosnog pravca ili obična borba za prevlast i moć u stranci.

„Ako je riječ o ovom prvom onda je logično pretpostaviti da će to imati uticaj na formiranje vlade, na njen sastav, ali i na politiku koju će ta vlada voditi. Nema tu više nepoznatih. Jedino što Jakov Milatović još uvijek nije “rastumačio” da li je zbog insistiranja na tome da ostaci nekadašnjeg DF-a uđu u vladu njemu upućena diplomatski intonirana opomena zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara da se izbjegne scenario uvođenja antizapadne stranke u crnogorsku vladu“, ukazuje Nikolić.

Bez DPS-a u vlasti nema stabilnosti države

Na pitanje da li je i pod kojim uslovima DPS spreman da podrži 44. Vladu, sagovornik Analitike ističe da DPS nije dnevno politička partija koja misli o tome kako da bude instant populistički atraktivna. 

„Mi smo partija koja sve izazove suptilno sagledava, analizira kroz svoja i iskustva drugih, pa tek onda saopštava stav i preduzima akciju. Naš cilj je građanska i evropska Crna Gora. Skoro tri decenije smo na ostvarenju te vizije radili sa pozicija vlasti. Uspjeli smo da obnovimo nezavisnost Crne Gore, da izgradimo multietničku demokratiju, da postanemo članica NATO-a i da pređemo polovinu puta prema EU. Mislim da su to rezultati za poštovanje, ali prihvatam da za izricanje mjerodavnijih istorijskih sudova treba da prođe izvjesno vrijeme“, povlači Nikolić. 

Posljednje tri godine su, kako podsjeća, proveli u opoziciji, ali su doživjeli da im politički konkurenti, koji su tokom svih godina vršenja vlasti DPS-a osporavali svaku njihovu politiku, prihvate njihovu programsku i stratešku orijentaciju. 

„Zato nam nije presudno da li ćemo se sa pozicija vlasti ili opozicije boriti za ispunjenje našeg ključnog cilja, članstva u EU. Nas niko ne treba da moli da učinimo nešto dobro za Crnu Goru, čak ni onda kad smo u opoziciji“, izričit je Nikolić.

DPS: Ne pada nam na pamet da budemo dio vašeg brloga u kojem se ucjenjujete, vrijeđate i optužujete
2
DPS: Ne pada nam na pamet da budemo dio vašeg brloga…
17.09.2023 22:20

Sagovornik Analitike ukazuje i da je DPS državotvorna partija koja ima kičmu i ne trguje nacionalnim interesima.

„Ipak, ukoliko uzmemo u obzir loše iskustvo tokom posljednje tri godine, jasno je svima, makar to ne željeli javno da priznaju, da bez DPS-a u vlasti nema stabilnosti države i napretka ka EU. Dok DPS ne bude dio Vlade Crna Gora će biti kolonija kojom će se upravljati iz susjedstva ili sa veće distance. Uglavnom, neće biti svoja. Gubiće vrijeme i ugled, lutaće i tapkati u mjestu“, kaže Nikolić.

Abazović suspenduje institucije da bi se politički reklamirao

Skreće pažnju i na to da u Crnoj Gori danas gotovo da ne postoje institucije. One su, kako upozorava Nikolić, razorene. 

„Jedan od posljednjih dokaza za takvu tvrdnju je tunel kojeg su dva mjeseca kopali u srcu državnog sistema, između zgrada Vlade, Skupštine, Predsjedništva, Višeg suda i Tužilaštva, a da službe bezbjednosti to nijesu bile u stanju da otkriju i spriječe“, ističe Nikolić. 

Da se, kaže, kojim slučajem ovaj skandal dogodio u nekoj razvijenijoj demokratskoj zemlji, istog dana bi imali desetine hiljada građana na ulici, smjene i ostavke u cijelom državnom aparatu. 

Abazović obavio 'uviđaj': Tunel ne bi mogao biti prokopan bez pomagača iz Višeg suda
19
Abazović obavio 'uviđaj': Tunel ne bi mogao biti prokopan…
13.09.2023 10:44
Viši i Vrhovni sud: Abazovićevi zaključci neutemeljeni, nije rekao da li su za propuste odgovorni organi na čijem je čelu
11
Viši i Vrhovni sud: Abazovićevi zaključci neutemeljeni…
13.09.2023 16:00

„Umjesto toga, u Crnoj Gori imamo isceniranu stvarnost, u kojoj smijenjeni premijer ne preza od toga da suspenduje institucije sistema da bi se politički reklamirao pred uključenim kamerama na mjestu na kojem se vrši policijski uviđaj. Takvo ponašanje jedino se može okarakterisati kao debakl razuma pred kamerama“, ističe Nikolić.

Vučić teško podnosi gubitak kontrole nad vladinim politikama u CG

Upitan da li Crna Gora ima snage da ustane sa 'operacionog stola', Nikolić misli da ima i, kako dodaje, siguran je da će to vrijeme pred nama pokazati. 

„Kao što nam je vrijeme pokazalo da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić svjestan da u Crnoj Gori teško može imati sebi vjernijeg premijera od Abazovića i da taj sve izvjesniji gubitak kontrole nad vladinim politikama u Crnoj Gori teško podnosi. Ne zaboravite da smo mi oborili dvije vlade za dvije godine i pokazali da, sa mnogo manje resursa uspijevamo da ih ometemo u njihovom krajnjem naumu. Mi smo odradili veći dio našeg posla, ali ne zavisi sve od nas“, napominje sagovornik Analitike.

Komentarišući to kada će se o Crnoj Gori ponovo moći govoriti kao o lideru u pregovorima sa EU, Nikolić je stava da će se to desiti tek onda kad na političkoj sceni budu postojale ozbiljne partije koje nemaju potrebu da umjesto “Dobro jutro“, kažu “Mi nećemo sa DPS”. 

„Dakle, onda kad većina političkih aktera prepozna nužnost da se Crna Gora podigne sa operacionog stola na kojem leži tri godine i krene naprijed“, poručuje Nikolić.

Crna Gora se još politički izgrađuje i demokratski sazrijeva

Pitali smo ga i kako gleda na najavljeno formiranje nove partije, koja će ući u korpus procrnogorskog bloka.

„Crna Gora se još uvijek politički izgrađuje i demokratski sazrijeva, pa ne iznenađuju ideje o formiranju novih političkih partija. Imao sam priliku da vidim neke medijske najave, međutim, ne mogu govoriti detaljnije o političkim partijama koje još uvijek nijesu formirane, za koje ne znamo pouzdano ko će ih činiti i šta će biti njihov ideološki profil“, ističe Nikolić. 

Andrija-Nikolic-2

Stava je da nas je iskustvo od 30. avgusta 2020. naučilo da Crna Gora može da opstane isključivo kao građanska država i da u središtu njenog političkog vođstva mora da bude jaka građanska partija. 

„Nema alternative tom konceptu. Iz tog razloga, nažalost, mislim da još uvijek nema suštinski građanske i evropske Crne Gore bez jake i napredne Demokratske partije socijalista u njoj“, napominje Nikolić.

Sada će, dodaje on, više nego ikada, politička utakmica biti koncentrisana na pitanja kvaliteta života, očuvanja građanskog karaktera države i kapaciteta svake partije pojedinačno da gura Crnu Goru bliže EU.

„Sve političke partije koje mogu da budu konkurentne na tom polju ili da nam pomognu na poslovima jačanja građanskog i evropskog identiteta Crne Gore, više su nego dobrodošle“, zaključuje Nikolić.

Portal Analitika

Komentari (26)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
J Jesisiguran_neregistrovani
18.09.2023. 20:11

Ni ti sam ne vjerujes u to sto pricas a kako mi da ti vjerujemo. A fino si se raspilavio kao da mi niti sta mislimo niti pamtimo. Ova prica bi prosla recimo na Islandu, tamo gdje niko nije cuo za DPS.Kod nas u Crnoj Gori, nikad...

5
3
D Damjan
18.09.2023. 10:42

Gos. Nikoliću sve ste mogli kratko reči. “Šta će Crnoj Gori izbori kada postoji Eskobar” Bivši DF i još neke političke partije, ne trguju nacuionalnim interesima kao DPS, ne podržava planove NATO, koji zagovaraju da područja naseljenih Albancima naknadno integrišu u jedinstvenu celinu (veliku Albaniju) a Crnu Goru u njenu provinciju. Priznanje tak. Kosova je bio prvi korak, koji je odradio DPS sa svojim satelitima.

12
17
Z Zivio_neregistrovani
18.09.2023. 08:28

Najbolji poslanik, i temelj Crnogorac💪🇲🇪

22
16
S Stefan_neregistrovani
18.09.2023. 07:45

Samo vi pišite saopštenja za javnost i ništa drugo ne radite.Kako zastupate Crnu Goru i Crnogorce???Bolje nemojte više.Glasa od mene vise nećete dobiti.Sve je ovo posledica vašeg nečinjenja

16
19
N Nikola_neregistrovani
18.09.2023. 08:20

@Stefan_neregistrovani A sta treba da rade.Nikolic i ovi mladi momci,(doduse malo ruku malena i snaga) rade sto se moze.Moraju i gradjani da se probude.Crna Gora snom mrtvijem spava.

25
13
D Dragoš_neregistrovani
18.09.2023. 07:38

Ako se svi četnici okupe u jednu, četničku vladu, odlično, biće svi na jednom mestu, pa da rešimo..

6
16
B BlagosDragos_neregistrovani
18.09.2023. 08:49

Tako je Dragose, ;) lepo to resite@Dragoš_neregistrovani

6
5
D Dragoš_neregistrovani
18.09.2023. 10:29

@BlagosDragos_neregistrovani.. Videće se i čuti, nadaleko

4
10
J Jane_neregistrovani
18.09.2023. 06:35

Mi se ne bojimo, učimo da brojimo 🧮🎹. Dok je vama ZBCG, Ujedinjene, URAe i Adrijana, srušićete vi brzo i 44u i svaku sledeću Vladu, sve do one u kojoj ćete ponovo biti Vi.

8
7
V Vrag_neregistrovani
18.09.2023. 06:13

Tko ne vidi da je becic beogradski vojnik taj je glup On sad ima plan da negira neke partije tako da spajić bude prinudjen da ubaci DF I tad je laku noć crnijagoro

27
4
K Konik_neregistrovani
18.09.2023. 06:02

DPS ne trguje nacionalnim interesima?!? Da nijeste trgovali nacionalnimm interesima ne bi jezik nazvali crnogorsko-srpsko-bošnjačko-hrvatski, nego CRNOGORSKI. Da nijeste trgovali nacionalnim interesima ne bi popeli crkvu konzervu na vrh Rumije. Da nijeste trgovali nacionalnim interesima ne bi poklonili milione eura fašističkoj sekti spc za izgradnju dva hrama svetosavsko-kosovsko-pomoravskog stila u Podgorici i Baru. Da nijeste...itd...

31
8
S Simo_neregistrovani
18.09.2023. 05:35

Jedan od rijetkih iz DPS,koji nikad ne cuti,i koji zaradi poslanicku platu

19
9
Ć ĆiliVili_neregistrovani
18.09.2023. 14:58

@Simo_neregistrovani Aooooo.....Simooo....

5
3
R Refik_neregistrovani
18.09.2023. 04:49

Ako ista znaju iz Vasingtona i Brisela, treba da natjeraju PES i DPS da naprave vladu

25
8
K Karadag_neregistrovani
18.09.2023. 05:32

@Refik_neregistrovani evo DPS moli ove iz PESa ali ih apostoli odbijaju i ponizavaju svakodnevno. Cak je i Zenka otpao nakon sto je prihvatio da bude sa litijasima u kolo

7
10
M Mitar_neregistrovani
18.09.2023. 04:39

Svaka cast za pametne odgovore!odlicne ljude ima DPS,brzo ce biti vlast u CG, Nikolic, Zivkovic,Vukovic, Rakocevic.Vrijeme radi za vas,ovi su sve prokockali

29
9
T Tibetanac_neregistrovani
17.09.2023. 23:10

E moj Andro, ajde ti polako kući. Ustupi mjesto nekom makar malo voljivijem od tebe.

10
32
S Strana_neregistrovani
18.09.2023. 05:37

@Tibetanac_neregistrovani za tebe nije ni Tibet idi u Sibir Počni citati knjigu 7000 dana u Sibiru Poučna za takve

15
5
K Karadag_neregistrovani
17.09.2023. 22:03

Vucic ne moze vise imati Albanca za premijera, ali morace se zadovoljiti Srbinom iz Pljevalja. Eto Spajic nije Beogradjanin vise ali to je najbolje sto mu se moze ponuditi.

28
5
K Kantunal_neregistrovani
17.09.2023. 22:37

@Karadag_neregistrovani kao i svaki Srbin, i Spajic ce raditi na korist Crne Gore. Dakako i Mitropolije

4
28
K Karadag
17.09.2023. 23:16

@Karadag_neregistrovani imas li ti obraza kad svjesno krades moj nik .Sa cim te placaju barabo.

27
3
B Beda_neregistrovani
18.09.2023. 05:39

@Karadag Njima je cijeli život Laz i prevara

15
3