Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Nema u Crnoj Gori harmoničnih predizbornih ciklusa: Zapošljavanja, paradoksi, zloupotreba resursa i naravno – afera

Kampanja ulazi u završnicu: Nakon neobično mirnog početka uslijedio zemljotres

Nema u Crnoj Gori harmoničnih predizbornih ciklusa: Zapošljavanja, paradoksi, zloupotreba resursa i naravno – afera

Pored toga koliko će ko glasova osvojiti, u pogledu formiranja buduće vlasti od velikog značaja moglo bi biti to ko će sve preći census. Osim ekonomskog popuplizma, kampanju obilježila predizborna zapošljavanja i niz pitanja bez odgovora koja se odnose na funkcionersku kampanju i zloupotrebu državnih resursa

Nema u Crnoj Gori harmoničnih predizbornih ciklusa: Zapošljavanja, paradoksi, zloupotreba resursa i naravno – afera Foto: PA
Autor
MPAutor
Portal AnalitikaIzvor

Taman kada je djelovalo kako predizborna kampanja u Crnoj Gori protiče neobično mirno, bez buke kao uoči ranijih izbornih ciklusa, u njenom finišu dogodio se – zemljotres.

Pet dana prije izbora, lansirana je afera vezana za potencijalnu saradnju lidera Evrope sad Milojka Spajića i uhapšenog korejskog ‘kralja kriptovaluta’ Do Kvona.

Pokušaj slabljenja ili ‘dupli pas’?

I dok je sve i dalje na nivou spekulacija, optužbe i sumnje stižu sa adresa onih koji su 2020. godine formirali novu većinu, a iz Evrope sad navode da je riječ o konstrukcijama, te prstom, između ostalog, upiru i u odlazeću Vladu.

Spajić: Do Kvon uhapšen zahvaljujući meni i svjetski poznatim članovima blokčejn zajednice
32
Spajić: Do Kvon uhapšen zahvaljujući meni i svjetski…
05.06.2023 18:30
 
Medojević: Kvon je živio u Spajićevom stanu; Milatovića pitam - znaš li ko ti je na čelu stranke?
29
Medojević: Kvon je živio u Spajićevom stanu; Milatovića…
06.06.2023 12:45

Da li je posrijedi zaista pokušaj da se Evropa sad oslabi uoči prvih parlamentarnih izbora na koje izlazi, ili iza svega – kako se to juče takođe moglo čuti – zapravo leži ‘dupli pas’ između te stranke i nekadašnjih konstituenata Demokratskog fronta, pokazaće vrijeme.

No, što je za sada sigurno, jeste to da je u pitanju tema koja će definitivno obilježiti kampanju.

Pritom, posrijedi je i momenat kojim je fokus kampanje u potpunosti preusmjeren sa pitanja koja su bila aktuelna do prije nekoliko dana, poput javnih finansija, zarada, poreza i sličnog.

ZBCG: Tužilaštvo hitno da otvori laptopove Do Kvona, Vlada da nam da na uvid njegovo pismo
19
ZBCG: Tužilaštvo hitno da otvori laptopove Do Kvona, Vlada…
06.06.2023 13:45
 
Abazović: Do Kvon nije narkoman sa Zabjela, ne potcjenjujmo ga
29
Abazović: Do Kvon nije narkoman sa Zabjela, ne potcjenjujmo…
06.06.2023 13:27

Sve se, uz to, dešava nakon monotone kampanje, u kojoj su dominirale ekonomske i srodne teme. Ipak, iskustvo nas je već dobro naučilo – nema u Crnoj Gori harmoničnih predizbornih ciklusa.

Mnogo atipičnih momenata

Sve do minulih dana, tempo kampanje nametala je Evropa sad. Gotovo da nema izborne liste koja biračima uglavnom nije govorila o povećanju zarada, rastu standarda, poreskim olakšicama, zapošljavanju i podsticajima, što je bilo neuporedivo drugačije u odnosu na prethodne kampanje.

Neobično je, ipak, to što dio lista nije izašao sa izbornim programom – što su njihovi oponenti znali da aktuelizuju minulih dana. Tako je potpredsjednik DPS Ivan Vuković u nastavcima ‘prozivao’ Evropu sad, tražeći od njih da makar pojasne na čemu uopšte zasnivaju nastavak programa po kojem su i dobili naziv.

Vuković: Ekskluzivno, došli smo u posjed programa „Evropa sad2“
11
Vuković: Ekskluzivno, došli smo u posjed programa „Evropa…
03.06.2023 15:16

Atipično je i to što je predizborna priča, umjesto trgova i sportskih dvorana, ovog puta vođena uglavnom u manjim prostorima. Spram toga, megalomanskih obećanja je bilo – a neka zvuče i prilično nerealno.

Evropa sad i “Zajedno” u centru pažnje

Ključna pitanja uoči nedjeljnih izbora jesu kako će proći Evropa sad i koalicija “Zajedno”. Naravno, i ono – kako će biračko tijelo reagovati na aferu sa Do Kvonom.

Kada je u pitanju Evropa sad, oni su na talasu nedavne pobjede na predsjedničkim izborima, a njihov bi izborni rezultat u bitnoj mjeri mogao odrediti koliko će lista na kraju ući u Vladu. Prije aktuelne afere, djelovalo je kako njihov lider Milojko Spajić i dalje gazi oprobanom stazom – velika obećanja i ovog puta iznosi pred građane, pri čemu o realizaciji krupnih planova ponekad ne kaže gotovo ništa. Posljednji primjer je najava gradnje saobraćajnice sa četiri trake od Herceg Novog do Ulcinja.

Koalicija “Zajedno-Danijel Živković” izašla je bez niza političara koji su obilježili čitav prethodni period, a uz to i sa posve drugačijom kampanjom u odnosu na ranije izborne cikluse. Dok prvi put na izbore izlaze iz retorički lagodnije pozicije – a to je ona iz koje se kritikuje vlast – članice tog saveza fokusirane su na poreske olakšice, uz poruke kako bez njih nema puta ka EU. Baš zato, biće vrlo zanimljivo kako su birači prihvatili tolike modifikacije nakon trenda pada od 2020. godine. Na čelu liste ovog puta je Danijel Živković, koji nema nikakvih hipoteka iz prošlosti, te personifikuje mlađu generaciju političara DPS-a i njihovih saveznika, koji i dominiraju na listi.

Da li će uz modifikovani DF biti dovoljno tvrdokornih za ‘tas na vagi’

Nakon martovskog ‘restarta’, usta punih pomirenja i spotova u kojima se gnušaju sopstvene prošlosti, modifikovani Demokratski front donekle se vratio staroj priči. Da je tako, uostalom, jasno su i sami naznačili najavom prisustva skupu Aleksandra Vučića u Beogradu, na kojem je govorio i njihov nosilac Milan Knežević – sa sve klicanjem “bratskoj Rusiji”.

Knežević: Ako budem premijer poništavam odluku o Kosovu, Vučić najviše učinio za Srbe u CG tokom njihovog bitisanja
87
Knežević: Ako budem premijer poništavam odluku o Kosovu…
26.05.2023 19:52

Danas, kada je to ostao pakt Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije, čini se kako će za njih glasati isključivo oni tvrdokorniji birači – tako da ćemo u nedjelju doznati i koliko njih ima. No, što se koalicije “Za budućnost Crne Gore tiče”, dok sa predizbornih skupova povremeno ‘najave’ savez Evrope sad i bloka “Zajedno”, jasno je kako oni priželjkuju onu poziciju koju je, recimo, 2020. godine imala URA. A to je da budu ‘tas na vagi’.

Nakon ‘pomirenja’ - više od populizma

Dok je mnogima prilično čudno zvučala vijest kako će Demokrate i URA, nakon svega izrečenog prošle godine, biti u koaliciji, postavljalo se i pitanje da li takav pakt nanosi više štete ili koristi samim Demokratama.

I dok je tokom kampanje sve to predstavljeno prilično skladno, proteklih dana su u prvi plan isplivale poruke i stavovi funkcionera URE, koji su bili i više od populizma. Bilo je tu svega – od paradoksa da ministarka urbanizma obećava bagatelnu legalizaciju divlje gradnje do smjena u Ispitnom centru, koje su naišle na ne baš dobre reakcije kod znatnog dijela javnosti.

Bečić nosilac liste koalicije Demokrata i Ure
16
Bečić nosilac liste koalicije Demokrata i Ure
15.05.2023 17:32
 
Abazović: Crna Gora će 2050. imati od 800 hiljada do milion stanovnika
22
Abazović: Crna Gora će 2050. imati od 800 hiljada do milion…
02.06.2023 19:26

Od ovog drugog, naravno, potencijalno bi mogla profitirati i Socijalistička narodna partija, koja je na kraju – suočena sa decidnim stavom Demokrata – izašla u koaliciji sa Demosom.

SDP – hrabar ili rizičan potez? Ili oboje

Socijaldemokratska partija odlučila se na – za jedne hrabar, za druge rizičan – potez. Iako ‘već viđena’ kao dio koalicije “Zajedno”, SDP je na kraju ipak izašla samostalno na izbore, a pređe li izborni prag to će biti znak da je i njihova reforma dala rezultata.

Đurašković: Čvrsto stojimo iza evropske CG, više će sjutra značiti naših nekoliko poslanika nego 20 za koje ne znate čiji su i kuda će
17
Đurašković: Čvrsto stojimo iza evropske CG, više će sjutra…
06.06.2023 07:00

 Teško je sjetiti se kada je čelnik neke opštine bio nosilac liste na državnom nivou, a to se dešava upravo u slučaju SDP-a. I oni su ovog puta prilagodili poruke ključnom narativu kampanje, pri čemu je – objektivno posmatrano – najvidljivija bila ona o besplatnim vrtićima, koju pritom lokalna vlast već teži implementirati na Cetinju.

SPP – nesvakidašnji slučaj

Donekle iznenađujuće zvučala je vijest o tome kako je SDP podržala Stranka pravde i pomirenja. Ne ulazeći u to koliki bi mogao biti njihov doprinos rezultatu, u pitanju je još jedan usamljen slučaj u crnogorskoj politici.

SPP: Kako nam je Pokret Evropa sad ‘uzvratio’ za podršku Milatoviću na izborima
7
SPP: Kako nam je Pokret Evropa sad ‘uzvratio’ za podršku…
05.06.2023 19:14

Naime, SPP je u izbornu kampanju ušla podržavajući Evropu sad, a onda se dogodio potpuni obrt – a sve zbog, navodno, neispoštovanog dogovora povodom kandidata za poslanika te partije.

Uz dobar rezultat, BS bi mogla imati mnogo uticaja

Kada je o bošnjačkoj populaciji riječ, oni su od jedine ‘njihove’ nacionalne liste u ovoj kampanji dobijali direktne i jasne poruke. Ono što se često zna prenebregnuti, jeste činjenica da je Bošnjačka stranka jedna od tri partije koje u izbore ulaze direktno iz Vlade.

Ibrahimović: Mi smo faktor stabilnosti evropske Crne Gore
1
Ibrahimović: Mi smo faktor stabilnosti evropske Crne Gore
06.06.2023 12:37

Poklopi li se dovoljno kockica, a uz dobar rezultat BS, ne treba isključiti scenario prema kojem bi možda upravo njihova podrška bila ključna u sastavu nove Vlade.

PZP umjeren dok ne zagrmi Medojević

Svima koji duže prate političku scenu, zanimljivo je i to što će Pokret za promjene prvi put izaći samostalno na izbore još od 2009. godine.

I dok su pokušavali (a često i uspijevali) da tokom kampanje šalju umjerene poruke, one koje se tiču ključnih predizbornih narativa – očekivano, iz kolosijeka bi povremeno iskakao Nebojša Medojević. Ovih dana je opet počeo da zove Spajića na TV duel, a juče je iznio veliki broj optužbi na njegov račun povodom slučaja Do Kvon.

Bošnjak: PZP nije htio razlaz u DF-u, DNP je tražila redefinisanje odnosa
10
Bošnjak: PZP nije htio razlaz u DF-u, DNP je tražila…
16.05.2023 23:06

Građanske liste ovog puta nijesu nevidljive

Utisak je i da su tokom kampanje, svako na svoj način, do izražaja uspjele doći i građanske liste – što se ranije baš i nije često dešavalo.

Preokret je to uspio zahvaljujući tome što je na njegovom čelu već prepoznatljiva ličnost u javnom prostoru (Srđan Perić), ali i jer su kampanju bazirali na konceptu problem – rješenje. Najvidljivija je, pritom, bila njihova ideja o rješavanju problema stanovanja.

Preokret predstavio ideju Siguran stan: Otklon od dosadašnje politike planiranja prostora
3
Preokret predstavio ideju Siguran stan: Otklon…
25.05.2023 16:34
 
Listu “Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru” čini 60 odsto žena, pročitajte program za unapređenje položaja
0
Listu “Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru” čini 60 odsto…
29.05.2023 09:52

Lista “Mi možemo” je, sa druge strane, uspjela da skrene pažnju na sebe potpuno revolucionarnim sastavom, u kojem je gotovo 60 odsto žena. O tome smo, uostalom, već pisali.

Teški konzervativci ostali – teški konzervativci

Govorili o privatnim korporacijama, borbi protiv kriminala, ekologiji ili ribarstvu, utisak o koaliciji Narodni pokret, te listi “Pravda za sve” nije mnogo promijenjen tokom kampanje. Djeluje, naime, da nijesu uspjeli odmaći od ultra-konzervativne aure.

Ako nijesu to ni željeli – onda su potpuno uspjeli u tome.

Da li će obje albanske liste preći cenzus, HGI u lagodnijoj poziciji nego 2020.

Kada su u pitanju liste za koje važi manji izborni prag, ovog puta izaći će tri – dvije albanske i jedna hrvatska.

Što se albanskih saveza tiče, ovog puta međusobno žestoko suprotstavljenih, jedino pitanje je da li će i Albanski forum i Albanska alijansa uspjeti da pređu cenzus.

Vuksanović: Podrška HGI prvi put stigla i od onih koji nijesu Hrvati
2
Vuksanović: Podrška HGI prvi put stigla i od onih koji…
06.06.2023 14:47

U mnogo lagodnijoj poziciji nego 2020. godine su u Hrvatskoj građanskoj inicijativi. Ovog puta nema druge hrvatske liste, a utisak je i da se HGI tokom ove kampanje jako potrudio da njihove poruke budu što vidljivije – pa čak i biračima koji ne pripadaju hrvatskoj nacionalnoj zajednici.

Zloupotreba državnih resursa

Ono što je obilježilo i ovu kampanju, jesu predizborna zapošljavanja i niz pitanja bez odgovora koja se odnose na funkcionersku kampanju i zloupotrebu državnih resursa.

Uostalom, dovoljno je pogledati podatke o djelovanju odlazeće Vlade koje proteklih dana objavljuje Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, a koji govore o drastičnom povećanju broja sklopljenih ugovora o radu, ali i onih o djelu.

MANS: Uoči izbora ove godine sklopljeno više od 12 hiljada ugovora o zapošljavanju
3
MANS: Uoči izbora ove godine sklopljeno više od 12 hiljada…
05.06.2023 11:07
 
MANS: Kriju se podaci o zapošljavanju u državnim kompanijama, prednjače EPCG, Aerodromi, Rudnik uglja i Morsko dobro
2
MANS: Kriju se podaci o zapošljavanju u državnim…
02.06.2023 11:54

Nema, čini se, te situacije koja ne dobija političku dimenziju, a koju vlast ne vidi kao šansu da ‘poentira’ uoči izbora. Otvaraju se nezavršeni bulevari, ‘prisvajaju’ tuđi projekti, a čak i veoma ozbiljan problem sa eksternim ispitima biva volšebno i (ne)odgovorno riješen za tren oka.

Važni faktori biće i cenzus i izlaznost

Na kraju, pored toga koliko će ko glasova osvojiti, u pogledu formiranja buduće vlasti od velikog značaja moglo bi biti to ko će sve preći cenzus. U tom smislu, D’Ontov je sistem jasan – što više glasova bude ‘prosuto’, u većoj će mjeri ‘profitirati’ najjača lista, pa onda ona nakon nje.

No, od presudnog značaja ovog bi puta mogla biti izlaznost. Tek treba imati na umu da je u drugom krugu predsjedničkih izbora učestvovalo 70 odsto upisanih birača, odnosno šest procenata niže nego 2020. Pritom, od obnove nezavisnosti, samo jednom je izlaznost bila niža od 70 procenata, i to 2009. godine.

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
Z Zajedno_napried_za_boljitak_CG_neregistrovani
07.06.2023. 12:29

Jako pametno je sto HGI ima samo jednu listu i to im daje velike sanse da ce dobro proci i u koaliciji s ostalima zajamcen im je sjajan rezultat.!!

5
0
Z Zena_neregistrovani
07.06.2023. 09:07

Mi mozemo ce biti iznenadjenje ovih izbora. Kao bivsi clan sdpa znam o cemu pricam, dugogodisnje draginjanje te partije je otjeralo dosta crnogoraca u zagrljaj ove mlade liste.

1
1
N NiKšić_neregistrovani
07.06.2023. 06:22

Znam ih dosta iz SOLAR koji neće glasati DF iako ih je zaposlio.

7
0
c crveno_neregistrovani
07.06.2023. 04:41

Manda ,Pipun i Medo napadaju ove sad , zarad funkcija poslije izbora. Pa to vam je normalno laži , uvrede, podmetačina, lopovluka ,politički blud i nemoral , a onda tačka,mačka stavljena tačka , kao da se ništa desilo nije. A Bijele rukavice u lice za izgovoreno niđe nema.🤔

8
0