Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Llolla: Nove političke snage nijesu pokazale da im je EU cilj, od građana zavisi kako će se država izvući iz ove situacije

„Smjena generacija jedina nada za poboljšanje političke situacije, uključujući i unutar DPS“

Llolla: Nove političke snage nijesu pokazale da im je EU cilj, od građana zavisi kako će se država izvući iz ove situacije

Sagovornica Analitike poručuje da je važno da građani naprave jasnu razliku između političara koji traže podršku da bi iskrivili izbornu volju građana zarad uskih interesa, od onih koji istinski zagovaraju javni interes. Stava je i da se dovoljno toga desilo tokom prethodne tri godine da bi razaznali ko čijim interesima služi

Llolla: Nove političke snage nijesu pokazale da im je EU cilj, od građana zavisi kako će se država izvući iz ove situacije Foto: DPS
Rosanda Mučalica
Rosanda MučalicaAutorka
Portal AnalitikaIzvor

“Tokom prethodne dvije i po godine, dvije vlade nijesu uspjele da završe mandat, imali smo instrumentalizaciju institucija u uskopolitičke svrhe i desekularizaciju crnogorskog društva. Kao neko ko dolazi iz civilnog sektora, podvući ću i suštinsko nerazumijevanje uloge tog sektora za razvoj društva. Sa istim ljudima na vlasti i u narednom periodu, nema razloga da mislimo ili vjerujemo da će se išta bitno promijeniti”, ocijenila je za Portal Analitika kandidatkinja za poslanicu na koalicionoj listi “Zajedno” i predsjednica Alijanse žena DPS-a, Drita Llolla.

U susret parlamentarnim izborima zakazanim za 11.jun, sa njom smo razgovarali o programskom fokusu koalicije koju čine suverenističke partije DPS, SD, LP i DUA, uzrocima i posljedicama aktuelne društveno-političke situacije u zemlji, ali i potencijalima razvoja ženskog političkog aktivizma u Crnoj Gori.

Huliganizam navijača posljedica djelovanja političara

Osvrćući se na sve izraženiju polarizaciju u društvu i aveti devedesetih koje sve češće pomaljaju glavu i u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na zastrašujuće poruke koje su poslali navijači FK Sutjeska prethodne sedmice, Llolla glavni razlog za ovakvu situaciju vidi u nacional-šovinizmu i adresama koje ga promovišu. 

„U kontekstu dešavanja tokom prošle nedjelje, radi se o scenama koje su uznemirujuće, ali isto tako treba shvatiti da je huliganizam navijača samo posljedica djelovanja političara koji aktivno promovišu takvu ideologiju i koji se nalaze na pozicijama odlučivanja. Nacional-šovinizam se ne može obuzdati, niti “emancipovati” tako što ćete mu dati političku moć“, kategorična je Llolla.

(VIDEO) Uznemirujuće: Navijači Sutjeske skandirali "Nož, žica, Podgorica"
70
(VIDEO) Uznemirujuće: Navijači Sutjeske skandirali "Nož…
29.05.2023 20:45
Vraneš: Došlo je vrijeme svetosavske Crne Gore na koju će se morati svi naviknuti
62
Vraneš: Došlo je vrijeme svetosavske Crne Gore na koju…
02.06.2023 15:44

U tom kontekstu, komentarišući zabrinjavajuće jačanje političkih snaga čije djelovanje počiva na klerikalizmu, populizmu i isključivosti, sagovornica Analitike naglašava da je jasno da podrška svemu pomenutom dolazi od strane Srpske pravoslavne crkve.

„Odnosno od uloge ove vjerske organizacije, ne samo kao interesne strane, već kao glavnog nosioca društvenih i političkih procesa danas u Crnoj Gori. Takođe, jasno je da ova vjerska organizacija ima mandat države Srbije da djeluje u Crnoj Gori“, naglašava Llolla. 

Podsjeća i na jedan od brojnih pogrešnih poteza „avgustovske“ vlasti a to je, kaže, potpisivanje vrlo problematičnoga Temeljnog ugovora od strane Vlade čiji cilj nije bio da brani interese države Crne Gore i njenih građana, uključujući i interese njenih vjernika.

Cilj evropski kvalitet života u Crnoj Gori 

S druge strane, kada je riječ o programskom fokusu liste DPS, SD, LP i DUA, Lolla apostrofira da je cilj ove koalicije postizanje evropskog kvaliteta života u Crnoj Gori kroz poboljšanje socio-ekonomskog statusa građana i uspostavljanje političke stabilnosti.

“Taj put treba da nas povede u što kraćem roku do punopravnog članstva u EU. Oblasti za koje smatramo da su ključne i koje će biti u fokusu u narednom periodu su ekonomski razvoj, sa fokusom na mlade i žene, briga o socijalno najugroženijima, uključujući poboljšanje položaja penzionera, unapređenje kvaliteta javnog zdravstva, razvoj sistema obrazovanja i nauke, ulaganja u sektor kulture i sporta, digitalizacija u službi građana, sistemska podrška razvoju IT industrije, kao i ne manje važna zaštita životne sredine”, ističe sagovornica Analitike.

Najveću vrijednost njihove ponude vidi u ljudima, onima koji su na listi, kao i onima koji nijesu, ali koji, kako kaže, podržavaju njihovu politiku, cijeneći dragocjenim njihovo neupitno podržavanje evroatlantske politike, raznolikosti kultura i profesionalnih referenci. 

Ni Vučić, a ni Spajić neće odlučivati o DPS-u 

S obzirom na to da politički protivnici DPS-a priželjkuju nestanak ove partije sa političke scene, interesovalo nas je koga sve koalicija Zajedno vidi kao potencijalne partnere za eventualno formiranje vlasti nakon izbora.

„Nove političke snage do sada nijesu pokazale da su im evropske integracije primarni cilj. Njihova politika se dominantno bazira na praznoj retorici i “bacanju magle u oči”. U prilog tome govore njihovi javni nastupi, strategija djelovanja, a posebno činjenica da Crna Gora u prethodnom periodu ili tokom njihovog vršenja vlasti nije napredovala u procesu demokratizacije i evropeizacije, što potvrđuju i izvještaji relevantnih međunarodnih adresa“, napominje Llolla. 

U vezi sa komentarima o nestanku Demokratske partije socijalista, ona dodaje da sve dok ima građana koji vjeruju u evroatlantsku politiku - biće i DPS-a. 

„DPS nije pojedinac, niti grupa u nestajanju, već partija koja ima svoju ideologiju i politiku. Štaviše, radi se o trenutno najstrukturiranijoj političkoj partiji u Crnoj Gori. Koliko će takva ideologija trajati i da li će DPS postojati ili ne, sigurno da o tome neće odlučivati ni Vučić, a ni Spajić“, kategorična je Llolla.

Ukoliko građani odlučno vjeruju u evroatlantsku budućnost CG, biće jasni kome treba da daju podršku

Podsjeća da političke partije i ideologije traju dok postoje ljudi koji vjeruju u njih. 

„Prije bih rekla da će politička stvorenja, a tu mislim na one koji nijesu proizvod demokratskih procesa već laboratorijskih eksperimenata, biti oni koji će uskoro nestati sa političke scene“, poručuje Llolla.

Licemjerna politika oštetila i reputaciju naše države

S obzirom na blokadu evropskog puta Crne Gore kao države koja je od lidera u regionu došla neslavne titule „rak rane Balkana“, naša sagovornica komentarisala je modele prevazilaženja aktuelne društveno-političke pat pozicije.

„Ne vjerujem u ideologiju “brisanja” prošlosti kao načina da se ide naprijed u budućnost. Takođe, ne vjerujem u to da potreba za promjenama, koliko god prirodna i pravedna, vodi u ćorsokake pazarenja sa nacionalnim i državnim interesima. Ovo sam izjavila i prije tri godine prateći dešavanja i licemjernu politiku tada aktera na crnogorskoj političkoj sceni. Takva politika je oštetila i reputaciju naše države kao pouzdanog partnera Zapada“, ukazuje Llolla.

Poručuje i da od građana zavisi na koji način će se naša država izvući iz trenutne situacije. 

„Ukoliko građani odlučno vjeruju u evroatlantsku budućnost Crne Gore, biće jasni kome treba da daju podršku. Demokratska partija socijalista će se, u svakom slučaju, boriti, kako u institucijama kroz svoje predstavnike, tako i kroz politički aktivizam u zajednici, kako ne bi dozvolila vrijednosni sunovrat našeg društva“, izričita je Llolla.

Srbija ne prihvata da su BiH, CG i Kosovo nezavisne države

Brojni su primjeri nedjelotvornosti politike Zapada koja je u ovom regionu nažalost samo pojačala ambicije tzv. trećih strana, koje nastupaju sa suprotstavljenih vrijednosnih platformi i tako ohrabrila nosioce retrogradnih politika koje su u ne tako davnoj prošlosti skupo koštale cio region. 

Sve dok ima građana koji vjeruju u evroatlantsku politiku biće i DPS-a

Sagovornicu Analitike pitali smo može li se očekivati da će se međunarodna zajednica u perspektivi aktivnije uključiti u rješavanje problema na Zapadnom Balkanu ili će nastaviti da se bavi „prečim“ stvarima. 

„Pitanje implicira da su politike Zapada u prethodnom periodu bile nepromišljene do mjere da su ohrabrile nosioce retrogradnih politika da ponovo iskazuju svoje hegemonističke težnje u regionu. Ne znam da li bih se saglasila sa takvom konstatacijom, ali bih se saglasila sa tim da takvi procesi imaju veze sa istorijskom ambicijom Srbije prema zemljama regiona. Srbija ne neprihvata zločine koje je počinila u regionu tokom 90-ih, kao i ne prihvata geopolitičku stvarnost u kojoj Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo su nezavisne države“, kaže Llolla.

Građani da naprave razliku ko čijim interesima služi

Interesovalo nas je i šta sve onda u narednom periodu mora biti zadatak crnogorskog društva, jer, na koncu, uprkos razlikama u političkom i ideološkom smislu samo zajedno možemo graditi i čuvati našu zajedničku kuću – Crnu Goru.

„Veoma je važno da građani prave jasnu razliku između političara koji traže podršku, koristeći vlast i njene mehanizme, da bi iskrivili izbornu volju građana zarad uskih interesa, od političara koji istinski zagovaraju javni interes. Mislim da se dovoljno toga desilo tokom prethodne skoro tri godine, da bi razaznali ko kojoj kategoriji pripada i ko čijim interesima služi“, smatra Lolla.

Nakon izbora novi koraci u reformisanju DPS-a

Kada je riječ o partiji kojoj pripada sagovornica Analitike, nakon povlačenja lidera Mila Đukanovića, u DPS-u prednost je evidentno data mladim snagama koje nose i aktuelnu kampanju za parlamentarne izbore. Llolla ističe da je smjena generacija jedina nada za poboljšanje političke situacije, uključujući i unutar DPS-a. 

„Revitalizacija ove partije sa novim ljudima koji dijele iste vrijednosti je mogućnost da se unaprijedi politika ove političke snage u čijem središtu treba biti evroatlantski spektar od 360 stepeni, kao i stvaranje uslova za život po mjeri građanina Evropske unije“, smatra ona.

Nacional-šovinizam ne može se obuzdati ni “emancipovati” tako što ćete mu dati političku moć

Za takvu politiku, kako kaže, potrebni su mladi ljudi koji vjeruju u meritokratiju. 

„Po našem kalendaru, odmah nakon parlamentarnih izbora se preduzimaju koraci ka daljem reformisanju. U kontekstu novog liderstva, vidjećemo koji su to profili koji će proizaći iz procesa“, kaže Llolla.

Do poboljšanja položaja žena u politici kroz rad na više nivoa

Sa pozicije predsjednice Alijanse žena DPS-a osvrnula se i na potencijale razvoja ženskog političkog aktivizma u Crnoj Gori.

„Pozicija žena na političkoj sceni, nažalost, nema bitnih pomaka. Uprkos naporima, društveno-politička i ekonomska kriza, kao i retorika mržnje, doprinijele su tome da se sve manji broj žena interesuje za politički aktivizam“, primjećuje sagovornica Analitike.

Sa istim ljudima na vlasti i u narednom periodu nema razloga da vjerujemo da će se išta bitno promijeniti

Podsjeća da je Alijansa žena DPS-a intenzivno radila kako bi izgradila zdravu i funkcionalnu organizaciju, unaprijedila organizacionu kulturu i, kako dodaje, razvijala procese u pravcu povećanja efikasnosti, transparentnosti i integriteta partije, kao i doprinijela predlaganju veoma kvalitetnog kadra rukovodstvu partije. 

„Naša strategija za naredni period je fokusirana na kontinuiranoj političkoj edukaciji za podizanje ljudskih kapaciteta, dok kroz parlament, kako na lokalnom, tako i državnom nivou, predložićemo konkretne politike koje će biti bazirane na pokazateljima stanja i na istraživanjima. Za sistemsko poboljšanje položaja žena u politici potrebno je raditi na više nivoa. Ovom prilikom ću izdvojiti neophodnost povećanja zakonske kvote, unapređenje medijske reprezentacije žena kao i potrebu za značajniju finansijsku podršku političkom ženskom aktivizmu“, poručuje Llolla.

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
L Ljubo_neregistrovani
06.06.2023. 20:24

....Kosovo nikada u istoriji nije bilo nezavisna država niti će biti. Kosovo je protektorat. Bez finansijske i druge pomoći iz SAD i EU ne bi moglo da opstane.

0
4
D Durmitor_neregistrovani
05.06.2023. 19:29

vjeracrnegore-neregistrovani- Kao i Vama i meni je prvo upala u oči prirodna ljepota ove gospođe. Kad sam pročitala njeno razmišljanje sa kojim se slažem, potvrđeno je i da lijepa žena može biti i pametna.Za poslove za koje je kandidovana prednost ima pamet, ali ljepota ne škodi. Naprotiv.

8
2
M Miljana_neregistrovani
05.06.2023. 14:19

I pametno zbori

14
2
v vjeracrnegore_neregistrovani
05.06.2023. 09:47

Uz sve sto rekli ne mogu a da ne primijetim koliko ste vi zgodna zena.Znam da nema veze sa temom i ne bih volio da neko pogresno shvati ili mi zamjeri ali nekako nijesam mogao da ne iznesem svoj jutrosnji osjecaj vidjevsi i procitavsi i inace odlicno zapazanje i pricu postovane dame Drita Liolla.

21
4