Politika

Stav

Juriš, naprijed - protiv izbora

Prvaci izvršne vlasti objedinjene u cenzusni postotak danima atakuju na Monteskeja i zdravu pamet. Razračunavajući se s osnovnim postulatima demokratije i političkog sistema ove, još uvijek, države pokušava se produžiti ludačko stanje u kome će proces satiranja doživjeti kulminaciju

Juriš, naprijed - protiv izbora Foto: Schreenhot
Danilo Kalezić
Danilo KalezićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Javnost se opet predala populističkom ludilu. Ovog puta zabavlja se idejom o skraćenju radne nedjelje. Račun bez krčmara. Istovjetno kao i slični izum po kome nerad stvara rad a manjak novca zdravstvenom budžetu mu zapravo podiže uslugu. 

Jedno je sigurno, na skraćeno radno vrijeme ne računaju arhitekte crnogorske nesreće. Naprotiv! Taj mehanizam radi neprestano i neumorno - i tako više od jednog vijeka. Fabrika zla koja od Crne Gore želi da napravi laboratoriju nove vrste velikosrpskog nacionalizma kao, legitimnu i nadasve realnu kandiduje ideju o odlaganju izbora. 

Prvaci izvršne vlasti objedinjene u cenzusni postotak danima atakuju na Monteskeja i zdravu pamet. Razračunavajući se s osnovnim postulatima demokratije i političkog sistema ove, još uvijek, države pokušava se produžiti ludačko stanje u kome će proces satiranja doživjeti kulminaciju.

Jedno je sigurno, na skraćeno radno vrijeme ne računaju arhitekte crnogorske nesreće

Osim toga, jasno je i samom premijeru da napuštanje zdanja u Karađorđevoj njega nužno vodi na drugu adresu, nedaleko odatle. Međutim, zla kob pokušaja da se po svaku cijenu odlože izbori nosi puno mračniju notu koja nadilazi političko preživljavanje potrošene Ure ili olupine zvane SNP. 

Prostor do jeseni, kad se projektuju sljedeći izbori, obavještajne službe i njihovi domaćiglasnogovornici žele da iskoriste kako bi postigli makar dva cilja. Primarno, dodatno satanizovati DPS i pokušaj raspračavanja stranka koje mu prirodno gravitraju i, ne manje važno, neutralisati "koalicioni" kapacitet formalnog lidera ES. 

Pokušava se produžiti ludačko stanje u kome će proces satiranja doživjeti kulminaciju

Za ta dva cilja, razumije se, potrebno je dodatno vrijeme ali i nepažnja međunarodne zajednice. Na koncu, takav čin otvorio bi Pandorinu kutiju sličnog političkog činjenja u kome je legitimno postaviti pitanje svrsishodnosti višestranačkih izbora, kad znamo da je avgustovka većina metafizički vezana kako za sebe tako za Beograd i Moskvu. 

Opasnost leži i u tome da neko sa prozapadne strane naivno, a više egoistično, ne nasjedne na ovu tezu učitavajući imaginarni prostor za povećanje rejtinga čija prva cifra jedino može biti nula. 

Od svih crvenih linija, a njima su Crnogorci skloni istorijski više nego kulturolški, ovo je ona čiji prelazak i suštinski znači nestajanje države u funkcionalnom smislu. Prema tome, kakav god da bude ishod glasanja, a niko nema iluziju da će biti fer i demokratski, u ovom času od ključne je važnosti da se oni dese.

Portal Analitika

Komentari (8)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
v vjeracrnegore_neregistrovani
12.05.2023. 17:23

Bravo Danilo,uvijek temeljno,tacno i sazeto. Idemo napried...Moramo,jer nema nam druge !

33
0
D Dpszauvijek_neregistrovani
12.05.2023. 10:45

Odlično receno. Do pobjede!

20
0
L LipaLipa_neregistrovani
12.05.2023. 08:18

... objektivno nijednoj parlametarnoj partiji ne odgovaraju prevremeni izbori, svaka (partija) ovako ili onako likavi, ... licno mislim da ce se izbori odzati u za to odredjenom roku, 11.06.i sl. ... e da, nije potrebno satanizovati DPS, za to se On davno pobrinuo, ... aj'zdravo, ...

25
78
C CG1_neregistrovani
12.05.2023. 05:28

To je prava slika današnje, a i buduće CG ako mi nastavimo da ovako " hrabro" posmatramo njeno potpuno urušavanje.

150
23
H HerŽikaSvilajnac_neregistrovani
11.05.2023. 22:51

Montenegro kaput aha ha ha...

36
261
B Bella_neregistrovani
12.05.2023. 05:07

@HerŽikaSvilajnac_neregistrovani Prisjeo ti taj smeh, sotono sektaska.

202
10
x xxx_neregistrovani
12.05.2023. 05:12

@HerŽikaSvilajnac_neregistrovani MRŠ!

208
49
F FreeMontenegro_neregistrovani
12.05.2023. 12:55

@HerŽikaSvilajnac_neregistrovani ...pusta zelja ;)

53
7