Društvo

Stav

Trg Argentina, neofašistički marš u mrak

Svrstajte se! Na stranu antifašista, onih kojima je to "kompleksan problem“ ili fašista. Jednostavna je ponuda na političkoj sceni svakom ko ima gram mozga, a i gram obraza. Da vidimo konačno ko je od čega sazdan! Jer, NEMA kompromisa oko suštinskih stvari!

Trg Argentina, neofašistički marš u mrak Foto: Foto: Gradski portal
Danilo Marunović
Danilo MarunovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Snimak na kojem nikšićka omladina maršira Trgom Argentina i skandira „Nož, žica, Podgorica“, deceniju - dvije nakon, na Youtube-u će se tražiti pod „Ovako je sve počelo“. Ostaje samo da se oni koji vjeruju u njega, mole Bogu da to neće biti još jedna priča u kojoj su velesrpski krstaški odredi došli kućama iz još jednog izgubljenog rata, sa novim mitovima, svecima i ratnim zločincima, kao surogat za pobjede. 

Jer, do sada smo to kao patern, kroz nekoliko stotina hiljada žrtava, desetina masovnih grobnica i jednim genocidom kasnije, dobro naučili. Fašizam vladike Nikolaja koji je danas uvijen u celofan zvani politika Aleksandra Vučića, nastavlja taj patološki manir u kojem se porazi fetišiziraju kanonizacijom dželata, kojima se crtaju oreoli, a ispred njih pale kandila.

Najgrozniji prizor kojeg je savremena građanska realnost imala prilike da vidi, marš sa parolom-parafrazom zločina iz Srebrenice, dočekan je od strane „pomiriteljske“ crkve, a i formalnih političko društvenih elita sa „Oprosti im bože, ne znaju što čine“. Svako sinhronizovano upozorenje medija, pojedinaca i institucija da se naše društvo kreće ogromnom brzinom prema ovom fenomenu kao prema santi leda, okarakterisano je pod „crnogorski nacionalizam“ i „ekstremizam“. Sve smo ovo na sva zvona najavljivali, svi mi kojima je bastalo da to kažu! Crnogorske elite, oba politička pola su ćutale. Prale ruke. Pustili nas niz provaliju.

(VIDEO) Uznemirujuće: Navijači Sutjeske skandirali "Nož, žica, Podgorica"
69
(VIDEO) Uznemirujuće: Navijači Sutjeske skandirali "Nož…
29.05.2023 20:45

Narativ o „ekstremistima“ postao je toliko snažan da je počeo superiorno da oblikuje crnogorsku stvarnost na svim nivoima. Pod njegovim pritiskom dresirani su svi - političke partije lojalne građanskoj državnoj ideji počele su da se pojavljuju u medijima koji fabrikuju taj narativ i time mu daju legitimitet. Pojedini aktivisti i intelektualci su zbog straha od „žute trake“ oko miške - etikete ekstremiste, preko noći otupili svoje kritičke oštrice, „pacifikovali“ su se i s istinom napravili kompromis uz jeftina opravdanja pred samim sobom: „Živjeti se mora“. 

Živjeti se mora? Nije tačno! „Znaš li šta je pisalo na vratima Kartagine, bejbi?“, izgovara lik kojeg igra mladi Mišo Janketić, u „Kako su se voleli Romeo i Julija“ dok skače sa ogromne litice u more, u smrt? Na vratima Kartagine, jedne od navećih pomorskih imperija u povijesti pisalo je „Ploviti se mora, živjeti ne“! 

Zato, dok nam crni zlokobni oblaci stižu tromo, za početak - razvrstajmo se! Na one koji su bez „ali“ osudili i tražili odgovornost za neonacistički marš na Podgoricu i na one koji neće sjedjeti skrštenih ruku dok se to događa među našom djecom! Na one koji takvo ponašanje inspirišu, ohrabruju i provociraju i na one koji imaju nultu toleranciju na fašizam!

Dižite se, dođavola, to su Vaši djedovi bili. Vaši, ničiji drugo! A ovo je Vaša zemlja, vaša i samo Vaša!

Postali smo društvo ideološki mlitavih relaitivizatora, u kome je fašizam „fluidna“ stvar, „kompleksan problem“, „problem stvaran decenijama“ itd. Fašizam je fašizam! I tačka.

Svrstajte se! Na stranu antifašista, onih kojima je to "kompleksan problem“ ili fašista. Vrlo je jednostavna ponuda na političkoj sceni svakom ko ima gram mozga, a i gram obraza. Da vidimo, brate, konačno ko je od čega sazdan! Jer, NEMA kompromisa oko suštinskih stvari! Oko svega ostalog možemo se dogovoriti dragi sugrađani! Ali, ako si brojčano mali narod, kao što mi jesmo, jedino što kao kapital imamo su naše vrijednosti za koje se borimo! Bez njih ne postojimo! To je naša jedina valuta, ideja i smisao. Iste one vrijednosti koje baštini slobodno, zapadno, demokratsko društvo.

Ako dovedemo TE vrijednosti u pitanje, onda smo poginuli kao narod i ne postojimo više. A te vrijednosti su sloboda, sloboda i sloboda! Građansko društvo, antifašizam i nesmetano pravo na sopstveni identitet. Ako kreneš praviti kompromis sa ovim konstantanama, onda si gubitnik na svakom nivou, a u našem slučaju i onom biološkom. 

I u Španskom građanskom ratu (u kome se borilo puno Jugoslovena i Crnogoraca), i na Neretvi i na Sutjesci, branjene su iste vrijednosti. To je ista inercija. U istoriji svjetskog ratovanja nije se desilo ono što se desilo na Sutjesci, da je jedan naspram 10 boraca išao protiv Italije, Njemačke, četnika i ostalih trupa osovine zla, a da je odnijeta pobjedu vjerujući u ideale slobodnog čovječanstva! 

Kurir je Titu, u paklu pogibije tada rekao: „Dok postoji jedan živi Crnogorac, fašisti neće proć! Kada više ne budete čuli puške sa Ljubinog groba znajte da više nema živog nijednog proletera“. 

Jugoslovenski Staljingrad! Najstrašnija bitka koju smo mi, Crnogorci, odbranili! I svi za slobodu izginuli! Samo Crnogorci i Spartanci pisali su tako snažne, tragične, romantične i inspirativne stranice istorije! Danas, iste vrijednosti brane slobodna Crna Gora, slobodna BiH i slobodno Kosovo! Dižite se, dođavola, to su Vaši djedovi bili. Vaši, ničiji drugo! A ovo je Vaša zemlja, vaša i samo Vaša, koje god etničko osjećanje stanovalo u Vašim grudima!

Fašisti neće marširati Podgoricom! Nikad više!

Jer, ploviti se mora...

Portal Analitika

Komentari (61)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
v vjeracrnegore_neregistrovani
01.06.2023. 21:54

Imamo cime da se dicimo i ponosimo ! Ne dajmo se braco moja mila,braco Crnogorci !Pod nasim svijetlim barjakom za majku nasu Crnu Goru !!! AJMO !!!!!!!!!!

6
1
B Boro_neregistrovani
03.06.2023. 00:11

@vjeracrnegore_neregistrovani Kad "proradi" Crnogorcima onaj gorstascki kapric, bojim se-prvo zbog samih posljedica, a onda zbog toga ko ga je pokrenuo ovog puta! jedna budala zedna krvi

4
0
D DTX_44_neregistrovani
01.06.2023. 19:00

Bradati koljači će opet da izgube jer drugačije ne može biti. CRNA GORA = Sloboda Crkva Srbije = Srbija = Beogradski Pašaluk = Vazalstvo

9
2
B Boro_neregistrovani
03.06.2023. 00:15

@DTX_44_neregistrovani A ima li ovih sa kicmom? kojima 700e nije najvaznija stvar u zivotu? ima li nas ? za zablokiramo ulice, zaustavimo zivot, sve dok NAS ne puste da zivimo kao slobodni gradjani? a dosta ga je bilo zaisto! a dosta. u 70 godine ne pamtim ovu bruku!! da ne procitam tekstove ovoga mladoga bastadura cini mi se e bi iscuca od tuge

4
0
E Emina_J
01.06.2023. 18:37

" Snimak na kojem nikšićka omladina maršira Trgom Argentina i skandira „Nož, žica, Podgorica“... Jos strasnije od skandiranja ideji ciji je zastitni znak nož... sa najjasnom porukom namjere .... je to da sad kazu " nijesu svjesni svoje poruke "...i da se politizuje NJIHOVO skandiranje ...!!!..a , ako uzmemo i u obzir i napomenu Reditelja Branka Baletica " da su na taj datum vođene teske bitke na Sutjesci prije 80g , a nose isto nose ime Sutjeska " ...!!!..a , ako bismo napomenuli da tamo vlast velica cetnike do te mjere da ce im dodijeliti da oni nose imena ulica umjesto Partizanski put i Narodnih heroja ...!!!..Moze li se onda zakljuciti , da su nesvjesne poruke ...!!!

8
2
v vjeracrnegore_neregistrovani
01.06.2023. 21:57

@Emina_J Draga Emina necemo mi Niksicani dozvoliti da se imena promijene.Dajem ti rijec a Boze zdravlja sve ce se vidjeti.Pozzz.

6
1
R REKOS_neregistrovani
01.06.2023. 17:03

Braco Crnogorci imam samo ovo da vam kazem kao Brat brata, Ili sad se ujedinite u ovim izborima ili nepise se vam dobro,Fasista Vucic poceo nesto u Kosovu ali glvni cilj mu je Crna Gora,da u Izborima proFasisti dobiju Vladu i onada Predvodzeni sa Terroristickom crkvom srbije i Fasistom Vucic ovu Drzavu pretvori u Rusku porciju kojoj imaju da dozvole da pravi jednu Veliku Vojnu Bazu kod Luke Bar ili imaju rezevno mesto,Cilj je da Rusi budu u Jadran Braco Crnogorci ovo vam je 1000 000% Sigurno

11
3
m montenegrina4ever_neregistrovani
01.06.2023. 14:07

Blistav um mladog patriote Marunovića uvijek i iznova ostavlja me bez riječi!Živio i naprijed punim jedrima za Crnu Goru !🇲🇪

23
6
N Namjestuvoljno_neregistrovani
01.06.2023. 13:06

Mirno ! Prestrojse ! U dvije grupe! Pali, pali pali ! Sto je ovaj Marunovic zeljan rata, borbe ! Pravi oficir ! Inspiracija mu komunisti ( partizani), Sava Kovacevic. Na drugoj strani braca, komsije, rodjaci, cetnici. Ali nesto mi se cini da bi on kad bi se braca popucala prvi zbriso i sa pristojne daljine komandovo : Juriiiis, naprijed....

9
25
g goran_neregistrovani
01.06.2023. 13:17

@Namjestuvoljno_neregistrovani Nijesu mu slučajno uzor partizani. Njima je nažalost jedina svetinja bili partija. Nijesu to bili ni komšije, ni rodjaci ni kumovi, a često ni rodjena braća i roditelji. Sjetite se primjera najistaknutijih partizanskih glavešina, čija imena neću pominjati jer se radi o pokojnicima. Ništa izgleda nijesmo naučili iz sopstvenih stradanja. I dalje bi neki u ime ideologije, petroke sve do 1941. godine tudjeg i nepoznatog simbola, ubijali u ime "svijetle budućnosti" i kakvih sve ne simbola i likova. Razočaravajuće, zaista.

10
15
D DTX_44_neregistrovani
01.06.2023. 18:56

@Namjestuvoljno_neregistrovani Na drugoj strani glibavi, bradati koljači koji su služili tranjavim karađorđevićima.

6
2
L Ludzbunjen_neregistrovani
01.06.2023. 20:57

@DTX_44_neregistrovani Tvoja braca i komsije !

1
3
N Ništaneočekujem_neregistrovani
01.06.2023. 12:21

Ništaneočekujem_neregistrovani 01.06.2023. 11:47 Uz gram mozga i gram obraza potreban je i gram obrazovanja. Obrazujte se da bi razumjeli Crnu Goru u ozračju "fašizma" i "antifašizma".

18
1
L La_Pasionaria_neregistrovani
01.06.2023. 11:33

Zadnje vrijeme se dosta citira Njegoš: “moje pleme snom mrtvijem spava … ”. Genijalna metafora za one koji se prave da spavaju, jer takve ne možeš probuditi. Takve kroz život vodi indiferentnost i egocentrizam. Takvima je “izdajnik bolji od viteza”. Takvi su “zarobili sebe u tuđina”. Takvi svijest o sebi crpe iz sujete, a ne iz samopoštovanja. Zato i hrle u krdo, đe je toplije i korisnije. Nema veze što smrdi. Od smrada niko nije umro, ali od srama mnozina. Takvi su svoj genom, identitet i sentiment zamijenili za kič i licemjerje. Takve devijantne potomke mojih slobodarskih predaka prezirem iz dna duše. Da je vječna!

25
4
M Miro_neregistrovani
01.06.2023. 09:30

Poštovanje g. Marunovicu.

35
8
Č Čudno_neregistrovani
01.06.2023. 08:48

Kao da postalo pisano pravilo ili usvojeni kodeks, već godinama, svaki tekst kojim se poziva i pokazuje "rodoljublje", "gradjanstvo", "evropjestvo", mora u primarnom dijelu sadržati otvoreni napad na SPS, odnosno Mitropoliju i vrijednosti koje je ona i proklamovala i proklamuje. Napad na one vrijednosti zahvaljujući kojima postojimo i kojima smo to što jesmo, bez i primisli da smo nešto bolji, značajniji, od drugih naroda ili konfesija. Da stvar, meni bude enimagmatičnija, to radimo mi gdje je Crkva vjekovima bila najprisutnija, više nego kod drugih naroda, jer nam je i prvi državni oblik bio teokratija. Šta je razlog tog bacanja kamenjem na same sebe, sigurno je stvar složenije analize, ali je obeshrabrujuće sa aspekta perspektivnosti, nas i kao naroda i kao države. Čudan fenomen.

11
23
A Anthropos_neregistrovani
01.06.2023. 13:26

@Čudno_neregistrovani - "..to radimo mi gdje je Crkva vjekovima bila najprisutnija, više nego kod drugih naroda,...(čudno) Ono što je doista čudno da se vi pravite neznaveni (ili zaista jeste?). Ta Crkva koju pominjete, koja je bila prisutna u CG je bila naša - crnogorska (do 1920). Ova danas koju vi zastupate je - tuđa (svetosavska) crkva, tuđe države - Srbije. Uz to i crkva koja je najveća prijetnja slobodnoj CG. Koja, o čuda nad čudesima, nije ni crkva već kvazi-politička, kvazi-vjerska, organizacija? Čudno je kako ljudi poput vas to ne primjećuju? Dakle, to nije naša crkva. Mi ne dijelimo njene vrijednosti! Upravo je i tema ove kolumne - jedna od "vrijednosti svetosavlja" – genocidna mržnja prema drugima? Takve “vrijednosti” se gade svakom pravom čovjeku. Zar tražite da poštujemo veljesrpski klero-naci-fašizam, šovinizam i laži. Čudno - to su osnovne vrijednosti te vaše "crkve"? Zato, prestanite da se "čudite"- počnite da mislite.

15
4
Č Čudno_neregistrovani
01.06.2023. 14:03

@Anthropos_neregistrovani Da počnem s kraja i preporuke "počnite da mislite". Uopšteno gledano, pametan i logičan savjet. Ipak, kad su činjenice u pitanju, baš mišljenje treba isključiti. I svoje i tudje i činjenice prihvatiti onakve kakve jesu, dopadale se nama ili ne. I drugo ta "naša" Crkva kako je ti nazva, u ssmislu predhodnog, ajde vidi što su govorili i pisali njeni Mitropoliti, da je srpsko tudje, da je svetosavlje to što ti kažeš ili nešto sasvim drugo i o jednom i o drugom i to toliko vjekova, toliko puta i na toliko mjesta. radite Sizifov posao, vikanjem na istinu i njeno poricanje, jer ne izgleda kako bi ti htio, neće biti od pomoći. Takav primjer još nije zabilježen.

2
11
A Anthropos_neregistrovani
01.06.2023. 17:50

@Čudno_neregistrovani - Provjerite činjenice. Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) je postojala u CG od Crnojevića (Ivan podigao manastir na Cetinju 1484). U članku 40. Ustava kraljevine CG 1905 stoji: "Državna vjera je u Crnoj Gori istočno pravoslavna. Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve, ali održava jedinstvo u dogmama s istočno pravoslavnom Vaseljenskom crkvom. Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori". Đe vi tu vidite "srpstvo"? Da je bila autokefalna jasno se vidi i iz ukaza regenta Aleksandra (1920). Sveti Sava je bio nepoznat u CG do zadnjih decenija 19-og vijeka. Pretpostavljao sam da ste vi upoznati sa istorijom pravoslavja na Balkanu. Nažalost, vidim da sam se prevario. No, to je vaš problem. Ono što jeste činjenica - SPC je strana crkva sa sjedištem u Srbiji. I da se svim silama trudi da oburda CG. Najgore je što SPC ne priznaje da postoje Crnogorci? To se zove rasizam (etnocid)?

10
1
L Ludzbunjen_neregistrovani
01.06.2023. 08:43

Nista ne razumujem ! Pomozite mi ! Covjek prica protiv fasizma ( a Musolini davno kapituliro ), promovise komunizam ( i Staljin se raspao) . Kopa nam nove busije, huska jedne protiv drugih. Zaboravio sve komunisticke jame, zidane mostove no ih jos promovise. Vrlo opasan covjek. I ne znam otkud se on prepoznao kao meta. Pa zna se ko je vlast u Podgorici i ko je apsolutna vecina. Kad se oni ne boje sto se Danilo breca ????

13
32
K Kantunal
01.06.2023. 09:36

@Ludzbunjen_neregistrovani ,Ne može tebi niko pomoći ! Nije ovo pisano za takve kao ti nego za normalne ( N.O.R.M.A.L.N.E !) ljude.

30
9
j jedinaistina_neregistrovani
01.06.2023. 22:02

@Ludzbunjen_neregistrovani Nijesi slucajno izostavio trecu rijec iz naslove serije svima nama poznate.E ti to nijesi....To sto fali u tvom nadimku za ovu pisaniju ako ti jos nije jasno...

1
1
m mariuopj_neregistrovani
01.06.2023. 08:38

Da CG BiH i Kosovo Makedonija ako hoce formiraju savez “Za slobodni Balkan”…. krenite ne mora vlast to moze bit pakt slobodnih partije …. ako ovo ne uradite znaci da necete i onda Otvoreni Balkan imacete…. poslusajte patriotu Marunovica!

11
7
R Realno_neregistrovani
01.06.2023. 07:31

Kako se olako frljakate pojmovima kao što su "fašizam i genocid".

12
25
D DTX_44_neregistrovani
01.06.2023. 08:14

@Realno_neregistrovani Ajde nam pojasni šta je za tebe fašizam a šta genocid.

20
8
B Brigadir_neregistrovani
01.06.2023. 07:05

Danilo Marunovic je, uz Aleksandra Radomana i Nena Kaludjerovica bez sumnje najveci intelektualac u Crnu Goru trenutno

34
11
z zoran_neregistrovani
01.06.2023. 07:10

@Brigadir_neregistrovani Kao što si ti brigadir, tako je Neno intelektualac, za ostalu dvojicu-no coment.

12
10
C Ceklici_neregistrovani
01.06.2023. 07:10

@Brigadir_neregistrovani prva dva jesu intelektualci i za razliku od treceg su javno na braniku otadzbine na svakome koraku

15
3
R Rovci_Republika_neregistrovani
01.06.2023. 07:24

@Brigadir_neregistrovani To sam odavno reka'!!! I ne poreka'!

6
2
T Trudo_neregistrovani
01.06.2023. 07:02

Da su ovog mladog covjeka stavili na listu, glasao bih crnogorsko-albansku koaliciju DPS-DUA, ali vjerovatno je neciji ego odlucio da ovakvi ljudi nasem drustvu ne trebaju tako da 11. juna ostajem kuci

9
21