Kužina

Evo kako da vam jagode duže ostanu svježe

Jagode su omiljeno sezonsko voće mnogih. Međutim, njihov vijek trajanja je veoma kratak, te su sklone brzom kvarenju.

Ilustracija Foto: Pixabay
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Sigurno ste primijetili kako se jagode brzo pokvare nakon što ih kupite. Ipak, postoji jedan trik koji će vam pomoći da produžite njihovu svježinu, a sve što vam treba je bijelo sirće.

Autorke Ariel Klein i Samanta Lefler iz Real Simple otkrile su ovaj trik koji jagode može održati svježima do tri nedjelje.

Pomiješajte bijelo sirće sa vodom u razmjeri 1:3 i potopite jagode nekoiko minuta. Nakon toga ih osušite i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.

Bijelo sirće je popularan konzervans zahvaljujući svojoj "sirćetnoj kisjelini" – materiji koja sirćetu daje polarizirajući, oštar miris. Kad se u njega stavi voće i drugo povrće, povećava se i njihova kisjelost, a svi preostali mikroorganizmi se pritom ubijaju.

Bijelo sirće djeluje tako da povećava kisjelost voća, što sprječava rast buđi i produžava svježinu. Ako vam sirće nije po volji, možete jednostavno zamrznuti jagode.

U zamrzivaču se mogu čuvati do 10 do 12 mjeseci i brzo se otopiti u hladnoj vodi. Tako ćete uvijek imati svježe jagode za smutije ili kao dodatak jogurtu ili žitaricama, piše Klix.ba

Portal Analitika