Kužina

Evo kako da prepoznate da li je maslinovo ulje kvalitetno

Ako ste često u nedoumici koje maslinovo ulje kupiti i kako znati da li je ono kvalitetno i čisto, pomoću jednostavnog trika lako ćete to prepoznati.

Ilustracija Foto: Pixabay
Ilustracija
Klix.baIzvor

Iako većini sve flaše maslinovog ulja izgledaju isto i povjerovaćete onome što piše na etiketi, stručnjakinja za integrativnu ishranu dr Kortni Svon kaže da kupovne marke tog ulja nisu sve ni blizu istog kvaliteta, kao i da čak 75 do 80 odsto proizvoda na policama radnji nema veze s onim što na njima piše.

"Čak i ako na flaši ulja piše da je 100 posto maslinovo ulje, to ne mora nužno biti tako jer proizvođači i trgovci zbog uštede često u maslinovo dodaju sojino ulje, ulje kanole i suncokretovo ulje", kaže ona.

Kako znati je li čisto maslinovo ulje zaista čisto?

"Dvije su stvari karakteristične. Kada ga naspete, treba da bude baš tamnozelene boje, a kada ga probate, ukus  treba da bude jako oštar", navodi ona. 

Iako je i dalje važno da na flaši piše 100 posto maslinovo ulje, ne treba, dodaje, svakom brendu vjerovati na riječ, pa je dobro dodatno istražiti prije kupovine.

"Dobro maslinovo ulje ne poboljšava samo ukus jela već može tokom godina poboljšati i zdravlje, pošto je prepuno zdravih masnoća, antioksidanasa i vitamina i znatno je manje prerađeno od mnogih drugih", zaključila je.

Portal Analitika