Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Belan: Zaglavljeni smo u tunelu, od toga da li Spajić „diše“ evropsku Crnu Goru i ima li hrabrosti zavisi koga će izabrati u Vladu

„Milatovićevo insistiranje na ZBCG svrstava ga u krug Vučićevih igrača“

Belan: Zaglavljeni smo u tunelu, od toga da li Spajić „diše“ evropsku Crnu Goru i ima li hrabrosti zavisi koga će izabrati u Vladu

Predsjednik Liberalne partije ukazuje da se još ne zna hoće li kod Spajića prevladati Evropa koja mu stoji u imenu pokreta ili će ga Milatović vratiti na početne pozicije zbog kojih se navodno vratio u Crnu Goru, tj. na SPC podešavanja

Belan: Zaglavljeni smo u tunelu, od toga da li Spajić „diše“ evropsku Crnu Goru i ima li hrabrosti zavisi koga će izabrati u Vladu Foto: lpcg
Jovana Vuković
Jovana VukovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Sva nesrećna crnogorska zbilja od 2020. godine do danas, koja nam je kreirana spolja, a koju smo kao društvo odabrali, čija je jedna od upečatljivijih oblasti pregovarački „proces“ sa EU koji je de facto zaustavljen, može se predstaviti, opisati, sada već ikoničnim tunelom u Višem sudu“, ocijenio je u razgovoru za Portal Analitika predsjednik Liberalne partije Vatroslav Belan

Prema njegovim riječima, ikoničan je jer je gotovo savršen simbol, “znak za politike koje su 42. i 43. Vlada sprovodile prema i protiv Crne Gore. Proces, kako kaže, naravno pod navodnicima, jer proces podrazumijeva kretanje, etapno napredovanje, a u našem slučaju istinitije je reći pregovarački zastoj. 

Marković: I laicima jasno da su bezbjednosne strukture zatajile, Abazović i policajac i tužilac i sudija
10
Marković: I laicima jasno da su bezbjednosne strukture…
16.09.2023 07:45
Jazavac pod sudom
0
Jazavac pod sudom
15.09.2023 07:12

Belan naglašava i da smo zaglavljeni u mračnom tunelu.

“Abazović je dobio puno povjerenje naših zapadnih partnera, značajnog dijela građanskih suverenističkih i proevropskih partija među kojima je i Liberalna partija da Crnu Goru brzim vozom uvede u EU, rutom koja mu je nacrtana, prugom koja mu je pripremljena. Sve što je trebalo da uradi je da upravljač drži pravo, voz sigurno održava na toj pruzi i dodaje mu brzinu, ali on ga je oteo i uz pomoć skretničara iz Beograda i Moskve zaglavio ga u mračni tunel. Sve građanke i građani Crne Gore su putnici u tom vozu, a više od 70% njih želi stići u EU”, napominje Belan. 

Da li će Milatović vratiti Spajića na SPC podešavanja

Komentarišući proces pregovora o novoj vladi, Belan naglašava da je Crnoj Gori sada u interesu „manje zlo“. 

„Bilo koja vlada sa ovakvom ZBCG ne može biti na korist euroatlantske, građanske i sekularne Crne Gore. ZBCG želite u vladu ako ste okrenuti raznoraznim Otvorenim Balkanima, današnjoj putinovskoj agresorskoj Rusiji, srpskom svetu, teokratskoj državi. I to je legitimno, žalosno, ali legitimno. Međutim, u tom slučaju nikako se ne možete predstavljati kao proevropski političar. Barem ne Liberalnoj partiji, vjerujem ni nama bliskim partijama, a nadam se konačno ne više ni ključnim zapadnim adresama“, kaže Belan.

Kako dodaje, zbog velikog broja nepoznatih elemenata, nije moguće bilo što predviđati, ni koje partije će biti u vladi, ni da li će vlade biti, ni kada će biti formirana.

„Ponavljam, ne znamo ideološku poziciju mandatara. Po sopstvenom priznanju u Crnu Goru se vratio da bi pomogao pokojnom mitropolitu SPC Amfilohiju Radoviću. Znamo da mitropolit Amfilohije,najblaže rečeno, nije bio zaljubljen u vrijednosti zapadnih demokratija i da je proklinjao i dijelio anateme protivnicima današnje Rusije. Ne znamo da li će kod Spajića prevladati ono što u posljednje vrijeme propagira i prezentuje njegov visokopozicionirani kolega u PES Andrej Milović, da li će prevladati Evropa koja mu stoji u imenu pokreta, čemu se mi nadamo, ili će ga predsjednik Milatović vratiti na početne pozicije zbog kojih se navodno vratio u Crnu Goru, dakle na SPC podešavanja. Ako je ispravno čvrsto odlučio da uradi ono što je Abazović mogao, a nije htio, da Crnu Goru nakon 2020. ponovo definitivno okrene Zapadu, ne znamo koliko je odlučan, koliki mu je autoritet unutar PES, kakva mu je snaga da ostane na tom putu, ili je politički labilan, povodljiv, neodlučan i lak zalogaj za rusko-srpske anti EU strukture“, objašnjava Belan. 

PES: Ako svi ispoštuju obećano, većina neće zavisiti od poslanika sa liste DPS-SD
41
PES: Ako svi ispoštuju obećano, većina neće zavisiti…
17.09.2023 15:50

Ne znamo, dodaje dalje, ni koliko su svi preostali poslanici PES čvrsto uz evropsku agendu i koga među njima još Vučić i snažna rusko-srpska agentura mogu staviti pod svoje i „objasniti“ mu/joj da je ispunjenje evropske agende, zaštita građanske i sekularne Crne Gore moguća uz vladu sa ZBCG kao važnim konstituentom. 

„Ne znamo da li su svi oni koji su sjedali za pregovarački sto sa mandatarom ispostavili sve uslove, ili se može očekivati još „neočekivanih“ zahtjeva poput onih koje su „iznenada“ ispostavile Demokrate“, upozorava Belan.

Poziv za vladu nijesmo dobili, a nijesmo ga ni očekivali

Liberalna partija, kako napominje, nije dobila poziv da bude dio vlade, a nijesu ga, dodaje, ni očekivali. 

„A u nekom, u ovom trenutku se čini nevjerovatnom scenariju, da bismo bili dio vlade koju će predvoditi mandatar Spajić vjerujem da je i njemu i crnogorskoj javnosti jasno što je uslov. Nedvosmisleno, odlučno, jasno, prevropsko, euroatlantsko opredjeljenje Spajića, potpun prekid asistiranja Vučiću u izvršenju njegovih politika u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu, odlučan rad na jačanju sekularne i pravne države u kojoj se politike kreiraju u njenim institucijama a ne u vjerskim organizacijama, rad na propagiranju i jačanju građanskog, antifašističkog, multietničkog identiteta Crne Gore. U ekonomiji politike zasnovane na realnoj ekonomiji a ne na populističkim mjerama koje urušavaju ekonomski i socijalni sistem, sa vraćanjem povjerenja domaćih i stranih investitora“, ističe Belan.

Mimoilaženja u PES-u na one proevropskog i provučićevskog opredjeljenja 

Upitan da prokomentariše mimoilaženja između lidera PES Milojka Spajića i njegovog partijskog kolege, a predsjednika države Jakova Milatovića, Belan kaže da ako nas utisak ne vara u pitanju je mimoilaženje po liniji koja PES dijeli na one koji imaju jasnije proevropsko opredjeljenje i one koji gaje provučićevsko opredjeljenje i stavove i pozicioniranje Crne Gore prema zvaničnom Beogradu i Moskvi.

Milatović poslao direktne poruke Spajiću: Objelodanjen razdor u vrhu PES-a, kako će se završiti?
36
Milatović poslao direktne poruke Spajiću: Objelodanjen…
29.08.2023 06:45

„Čini se da nas utisak ne vara kada je u pitanju predsjednik Milatović. Njegovo jasno insistiranje da ZBCG bude dio vlade, bez dileme njegovom voljom ga svrstava u krug Vučićevih igrača. Da li nas utisak vara u slučaju mandatara Spajića pokazaće nam on potezima i odlukama koje bude donosio“, navodi Belan.

Liberalna partija bi ga, dodaje, kao i sve političare i partije u Crnoj Gori na kraju voljela vidjeti u euroatlanstkom, građanskom, suverenističkom bloku.

„Ali na njemu i koleginicama i kolegama oko njega u PES je da odluče. Ostaje da vidimo“, kaže sagovornik Analitike. 

Spajić dobro zna što treba da uradi, pitanje je da li želi

Na pitanje koliko onda raskol u PES-u može uticati i na opstanak vlade ukoliko bude i formirana, Belan kaže - onoliko koliko Spajić bude imao odanih i čvrstih proevropskih, procrnogorskih, građanski opredjeljenih poslanika koji ne mare za diktate iz Beograda, koji će bespogovorno stati uz njega u svim izazovima koji će biti pred njim ako se otrgne Vučićevom zagrljaju i posveti se isključivo nacionalnim interesima Crne Gore. 

„Čitamo ovih dana o mogućem isključenju iz PES poslanica koje ne žele da podrže vladu bez ZBCG. Dobro znamo kakvi ga naslovi očekuju u medijima u Srbiji i velikom broju provučićevskih medija u Crnoj Gori. Siguran sam da će se „Bitka za Nikšić“ i ostale ogavne kampanje zaboraviti pri medijskom varvarstvu koje ga očekuje od medija kojima se upravlja iz kabineta predsjednika Srbije“, naglašava Belan.

Kaže da će, kao i svakom prethodnom funkcioneru i političaru koji se vratio Crnoj Gori i spoznao da je bio u dubokoj zabludi i oslijepljen „dukatima“ zvaničnog Beograda, Liberalna partija Spajiću pomoći i biti uz njega u toj borbi, ne nužno kao politički partner, već kao odgovorna partija koja želi vidjeti što veći broj političkih subjekata koji rade za evropsku i euroatlantsku Crnu Goru. 

„Ali opet, odgovor je kod Spajića. Ako bude hrabar na trnovitom putu koji ga očekuje, a moram reći on ga je takvim napravio praveći prve političke korake u okvirima tradicionalnih crnogorskih zabluda, i bude donio hrabre državničke odluke kojima će Crnu Goru definitivno okrenuti vrijednostima zapadnih demokratija i zapadnih društava, može uspjeti. Zna on dobro što treba da uradi, pitanje je da li to želi, da li „diše“ evropsku Crnu Goru, da li mu je Podgorica glavni grad, i da li ima karakter i hrabrost za to. Od ovoga zavisi koga će izabrati za članove vlade, a zatim ćemo imati bližu sliku koliko će ta vlada trajati“, poručuje Belan.

Koji su naši zadaci i jesmo li sposobni da ih ispunimo do 2030.

Upitan da li će slučaj “Tunel” uticati na izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori u oktobru, Belan odgovara kontra pitanjem. 

“Da li biste Vi da ste članica EU danas dali glas za učlanjenje zemlje u kojoj je na nešto više od 100 metara od ulaza u zgradu Vlade iskopan tunel do depoa Višeg suda, a pri tome to nije iznenadni incident, koji niko nije očekivao, već se radi o zemlji čiji je bezbjednosni, obavještajni, kontraobavještajni sistem izbušen rusko-srpskim anti EU i anti NATO subjektima i to zahvaljujući asistenciji prethodne dvije vlade i njihovih premijera? Da li biste odobrili pokretanje procesa zatvaranja ključnih poglavlja? Ja vjerujem da ne biste”, kategoričan je Belan.

Picula: Odgovornost za stagniranje u procesu pristupanja EU je na političkim elitama koje su uvele zemlju u političku i institucionalnu krizu
8
Picula: Odgovornost za stagniranje u procesu pristupanja…
21.09.2023 19:28

Kako dodaje, žao mu je zbog nas, naše đece, naših izgubljenih generacija, ali, kaže, što možemo očekivati od EU u ovim okolnostima u Crnoj Gori, i pored svih promašaja koje je realno i EU napravila.

“Ajde sada da vidimo ovaj francusko-njemački plan koji ističe 2030. kao godinu mogućeg proširenja EU, pa da vidimo koji su naši zadaci i jesmo li spremni i sposobni da ih ispunimo”, kaže Belan. 

Drugo blamiranje na dva EXPO, posljedice će trajati dugo

Osvrnuvši se na odluku odlazeće Vlade da umjesto obećane podrške Rimu, podrži kandidaturu Rijada za EXPO, Belan ističe da je nevjerovatno kakve serije namjernih i smišljenih gafova i onih kreiranih iz, kako kaže, neznanja, političkih frustracija i kompleksa nam priređuju izvršna vlast i kohabitacija predsjednika i premijera.

„Posljedice će trajati dugo, a ogledaće se u tome da data riječ Crne Gore, bila ona zvanična ili nezvanična, na međunarodnoj sceni neće značiti mnogo. Biće potrebne dvije vlade u punom mandatu koje će ozbiljno i mukotrpno raditi na međunarodnom imidžu Crne Gore kako bi se ono što je „mali Perica“ zamislio kao vođenje države i diplomatije ispravilo i donekle zaboravilo“, poručuje Belan.

Abazović: Ne vidim razlog za ljutnju Italije, podržali smo ih 2015.
12
Abazović: Ne vidim razlog za ljutnju Italije, podržali smo…
08.09.2023 15:14
Marsela: Razočarani smo odlukom odlazeće vlade, bilo je prirodno da podrže Italiju
17
Marsela: Razočarani smo odlukom odlazeće vlade, bilo…
08.09.2023 06:55

Dodaje da iako bi to bilo pogrešno, čak bi značajno manja šteta bila da je Crna Gora odmah podržala Saudijsku Arabiju, nego što je napravljena ova, kako kaže, “blamantna šarada sa otkazivanjem formalno potvrđene podrške prijateljskoj i savezničkoj Italiji“. 

„Da bi mogao pretpostavljati kako će se nova vlada opredijeliti po ovom pitanju, morao bi znati ko će biti njeni konstituenti, čija će biti „zadnja“ u toj vladi, a pri tome vidimo da mandatar Spajić nema jasnu ideološku liniju, već pregovore vodi istovremeno sa proruskim DF i recimo prozapadnim, proevropskim HGI i vjeruje da to može biti efikasna Vlada“, ukazuje sagovornik Analitike.

Kaže da iako je predsjednik države i potpredsjednik PES Jakov Milatović kazao da očekuje da nova vlada ponovo promjeni odluku i vrati se datoj podršci Italiji, cjelokupan proces sastavljanja vlade je takav da se ni po ovom pitanju ne mogu imati bilo kakva očekivanja. 

„Takođe, ne zaboravimo, ovo je drugo blamiranje na dva EXPO za redom. Već smo se bili povukli iz duboke faze pripremljenog, ugovorno davno definisanog i potvrđenog učešća u Dubaiju, a onda spoznali realnost obaveza koje proističu iz međunarodnih sporazuma i brže bolje se vratili. Italija je puno ozbiljnija zemlja, neće zbog ovoga ugrožavati naše odnose, ali da će dobro procjenjivati da li ćemo ostati pri nekoj datoj riječi, upućenoj noti, potpisanom sporazumu, sigurno hoće. Kako će nas gledati neki naredni kandidati za domaćina EXPO kada im uputimo zvaničnu notu kojom im dajemo podršku? Koliko će nam vjerovati“, pita Belan.

Ako i ostanemo van Parlamenta – već smo se organizovali

Sagovornik Analitike komentarisao je i mogućnost da, kako trenutno stvari stoje, LP nakon dugo vremena ostane van parlamenta. Belan poručuje da će se tek vidjeti da li je ta loša odluka konačna, ali u svakom slučaju LP se, kako dodaje, već organizovala, funkcioniše i nastupa kao vanparlamentarna partija. 

„Kao odgovorni političari koje vodi racio, razumijevajući sve okolnosti na krajnje zamršenoj političkoj sceni Crne Gore nismo stavili tačku na to pitanje jer je nemoguće u ovom trenutku predvidjeti na koji će se način svi postojeći čvorovi na kraju odmrsiti ili presjeći,i da li će uopšte. Ali, ne dozvoljavamo sebi da nas to okupira već radimo u novonastaloj poziciji van parlamenta. Radimo naporno na izgradnji partijske infrastrukture, podizanju energije u lokalnim odborima, privlačenju novih mladih članova i vraćanju nekih iskusnijih koji još mogu dati veliki doprinos u promociji liberalno demokratskih ideja u Crnoj Gori. Takođe, planiramo novu programsku platformu koja će ponuditi politike za deceniju koja je pred Crnom Gorom u svijetu i društvenoj zbilji koji se haotično mijenjaju“, najavljuje Belan.

Naredne godine će, podsjeća, obilježiti 20 godina od osnivanja i biće to, kaže Belan, pravi povod da zaokruže jednu eru i započnu novu, puno uspješniju.

„Imamo iskustvo vanparlamentarnog djelovanja. Podsjećam da smo u devetnaestogodišnjoj istoriji već u jednom mandatu bili u toj poziciji i znamo kako politički „preživjeti“. U odnosu na to prethodno iskustvo mogućnosti za plasiranje, širenje naših ideja, predstavljanje stavova i promociju djelovanja su uveliko veće zahvaljujući digitalnim kanalima komunikacije i efikasnijim modelima i formama političkog aktivizma. Znamo kako doći do naših ciljnih grupa i van Parlamentarnog kanala i prime time emisija na Javnom servisu i u popularnim konvencionalnim medijima, ako se na kraju zaista ispostavi da za nas nema mjesta u Skupštini“, poručuje Belan.

Portal Analitika

Komentari (20)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Gedža_neregistrovani
25.09.2023. 17:21

Belane,mlogo voleš CG,više no CRO. To mi je sumnjivo. Kaj da se džidaš za interese Zagreba. A protiv Srbije si pataloški avanzovan.

3
7
J Jovo_neregistrovani
25.09.2023. 12:16

Hrvati i crnogorski patrioti - poput Arijana i Belana, su politička budućnost CG. Oni odskaču u svakom pogledu i kao takvi - mogu uvesti CG u EU!

22
2
p partizanskiput_neregistrovani
25.09.2023. 11:13

JADOV MILATOVIC JE ISTOMISLJENIK I GENETSKI LAZOV KAO VUCIC,ALI SU SE MNOGO ZAIGRALI,NECE TE JADOVE CRNOGORCI JOS DUGO TRPJETI BUDI SIGURAN,PA SA DRITANOM IDI KOD PSIHOPATE VUCICA ,PA NA KOSOVO JUNACI!OPOGANISTE I PONIZISTE CG KAO VASI PRECI 1918g!

19
5
J Jelena_neregistrovani
25.09.2023. 14:12

@partizanskiput_neregistrovani sto si onda glasao Jakova?

5
3
L Libero_neregistrovani
25.09.2023. 10:21

Necu bit prvi da na to ukazem ali treba rec: znakovito je to sto ti Vatro nisi pozvan od ovih apostola i unistitelja Crne Gore da budes dio vlade a svi znamo koliko vrijedis. Da je Spajic stvarno gradjanski orjentiran ti bi logicki bio prvi izbor za ministra. Ali kako je srbijanska crkva vec iskljucila tu mogucnost da slobodomisleci i procrnogorski politicari budu u Spajicevu vladu, onda kao opcije ostaju Adrijan Vuksanovic, Ervin Ibrahimovic i ostali poslusnici.

13
5
k kotoranin_ex_liberal_neregistrovani
25.09.2023. 08:10

Rece LP koji je unistio zdravu CG pricu otjerajuci Slavkla Perovica i koji je nakon toga drzao kesu DPS-u dok je krao. Vjetrolave istorija vas vec stavila na mjesto kojem pripadate a to je da ne mozete preci cenzus zato ste i u koaliciji sa DPs-om za koga lajete okolo i lajanje vam je jedina funkcija koju imate, glasaca koji stoje iza vas vise nema. Spajic za razliku od vasih koalicionih partnera nije krao, nije stvorio policijski kriminalni klan (aka Kavacki), nije krao na stotine stanova, nije mi Knezevic davao pare u koverti... I najbitnije, bude li Spajic jos jednom podigao plate i penzije PEs ce biti na vlasti dugo, jako dugo a vi iz Lp mozete slobodno zatvoriti "butigu", stanku otpjevali ste.

6
25
r roki_neregistrovani
25.09.2023. 19:36

@kotoranin_ex_liberal_neregistrovani Smesan si...

0
0
P PonosnaPrelacanka_neregistrovani
25.09.2023. 07:31

Neznam sto ce Spajic uciniti ali mu sada govorim:Druze Spajicu nema ti stabilne vlade bez LP Bilo koja partija da ude u vladu to je tvoj izbor ali LPti je stozer i stabilnost vlade Udruzenim snagama ste jaci druze Spajicu

22
3
d duduk_neregistrovani
25.09.2023. 07:19

Treba podvuci crtu pa deklarisat kakva je koja partija: 1.URA- gradjanska stranka, politicka tikva bez korjena, lovci na funkcije , prepametnjakovici koji misle da sve znaju, a da su ostali budale, 2. ZBCG- potomci Garasanina i Nacrtanija 3. Demokrate djeca SNP-a, blago desno, ideoloski neodredjeni, svejedno im je SR Jugoslavija Crna Gora, SPC vjernici ne vide razlike izmedju Crnogoraca i Srba, pa misle da je to isto samo da je neko s nekim zavadjen. 4. LS nezavisna samostalna EU CG u srcu, 5. SNP, bivsi komunisti, sada veliki vjernici, mahom Srpska Stranka. 6. CIVIS nista. 7.Ujedinjena. Zakrpe, krpelji, 8. SDP udareni mokrom krpom. Neartikulisani. 9. DPS trenutno gledaju igrokaz, povremeno cackaju nos. 10. Stranke manjinskih naroda Oslanjaju se na EU, SAD, NATO, sto ovi zele zele i oni.

16
1
d duduk_neregistrovani
25.09.2023. 08:33

@duduk_neregistrovani 11. PES Chardak ni na nebu ni na zemlji.

13
0
J Jasna_neregistrovani
25.09.2023. 05:35

Ahahaha i ova harizmatična, politička gromada bi u vladu ! Možda u HR vladu ...

3
36
b branko_neregistrovani
25.09.2023. 05:27

Ti, Vatroslave, kao istinski i iskreni crnogorski patriota naravno da nisi mogo dobit poziv od Amfilohijevoga apostola Spajica da budes ministar u njegovu vladu. I neka nisi, to ti sluzi na cast. Ali zato je poziv dobio Adrijan Vuksanovic i objerucke ga prihvatio. Iskoristit cu tvoje rijeci pa cu ovdje konstatovat da je Adrijan Vuksanovic za malo svoga vlastitoga interesa i privilegija pristao da se podesi na SPC podesavanja

12
20
A Ana_neregistrovani
25.09.2023. 05:36

@branko_neregistrovani Hrvat istinski patriota ?! Zemljo otvori se ...

6
29
b braco_neregistrovani
25.09.2023. 06:36

@branko_neregistrovani skroz si u pravu. Totalno sam se razocarao u Adrijana u ovo vrijeme poslje izbora

5
19
N Nency_neregistrovani
25.09.2023. 07:42

@Ana_neregistrovani Nek se otvori tamo me ti stojiš, mali je to krug🙄

15
2
P Poenam_Dei
25.09.2023. 05:20

Buduća vlada ako se sastavi će biti ista kao i dvije prethodne i sa sa istim ciljem da obezglavi državu sa dodatkom ekonomskog kraha i pokušajem rasprodaje ključnih preduzeća. Iskustvo sa zdravstvom koje nam je priuštio budući mandatar (slom sistema) i zbog kojega hematološki i onkološki bolesni su bili uskraćeni za adekvatnu terapiju skoro pola godine bi trebalo da bude strašna opomena ali nažalost nije. Glasajte ih blago vam u pamet...

26
0
s smor_neregistrovani
24.09.2023. 23:02

Ako uspije sastavit vladu od onih politickih subjekata koji su podrzali Spajica, sastavit ce je, a u suprotnom nece, pa ima nekoliko opcija, da potrazi nekoga izvan DPS, ZBCG, URA. Problem je sto svi ucjenjuju i postavljaju nemoguce zahtjeve. Uvrstavanjem ZBCG ili DPS-a PES postaje obesmisljen i tesko da opstane u trenutnim okvirima.

11
2