Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Belan: Crna Gora više neće tapkati u mjestu, puno je posla ali znamo na kojoj raskrsnici smo pogrešno skrenuli

„Avgustovci imali sve uslove da pokažu da su bolji od nas, a planski radili da uruše pravni i ekonomski poredak“

Belan: Crna Gora više neće tapkati u mjestu, puno je posla ali znamo na kojoj raskrsnici smo pogrešno skrenuli

Sagovornik Analitike napominje da „avgustovcima“ nijesu ostavili „sprženu zemlju“, već su imali sve uslove da uđu u istoriju Crne Gore kao vlast koja je zemlju uvela u EU. Poručuje i da je ovo društvo samo privremeno pokleklo, te da će se uzdići i ponovo krenuti naprijed

Belan: Crna Gora više neće tapkati u mjestu, puno je posla ali znamo na kojoj raskrsnici smo pogrešno skrenuli Foto: LP
Jovana Vuković
Jovana VukovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Zajedno sa našim partnerima smo ipak izgubili povjerenje građana na izborima 2020. godine, ali smo se za iste vrijednosti nastavili boriti iz opozicionih klupa, ne kalkulišući sa našim principima, idejama i odbranom interesa Crne Gore. Napokon, zahvaljujući tome i čvrstim stajanjem uz naše ideale, sa njima smo u tri godine srušili dvije potpuno neuspješne vlade i takozvane „avgustovce“ doveli do vanrednih izbora“, kazao je u razgovoru za Portal Analitika Vatroslav Belan, funkcioner i kandidat Liberalne partije (LP) na koalicionoj listi „Zajedno“ na predstojećim parlamentarnim izborima.

Koalicija Liberalne partije, Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata i Demokratske unije Albanaca je, prema riječima Belana, potpuno prirodna.

„Radi se o našim starim i pravim partnerima, sa kojima imamo decenijsku uspješnu saradnju, posebno na poljima koja su od strateškog značaja za Crnu Goru i njeno društvo. U koaliciji sa ovim partnerima započeli smo pregovore sa EU, otvorili sva pregovaračka poglavlja, učlanili Crnu Goru u NATO savez, gradili građansko, sekularno, antifašističko društvo, pokrenuli velike investicione cikluse ukupne vrijednosti 11 milijardi eura, Crnu Goru po svim parametrima učinili svijetlom tačkom na Zapadnom Balkanu. Ovih dana gledamo spot Ambasade SAD u kojem se sa pravom promoviše naše članstvo u NATO. U dijelu spota se kaže „U našoj kući se sada mirnije spava!“. Čije je to dostignuće? Onih koji tada nisu bili u parlamentu da glasaju za članstvo u NATO, ili partija koje čine ovu koaliciju? Da li bi mirnije spavali da su se oni pitali“, pita Belan.

Uvjeren je i da je ovo tim koji će Crnu Goru dalje voditi prema članstvu u EU, unapređivati kvalitet života svih građanki i građana Crne Gore, promijeniti paradigmu, vratiti klatno u pravcu gradnje crnogorskog društva kao otvorene, multikulturne, evropski orijentisane i ekonomski uspješne zajednice. 

„Liberalna partija je u ovoj koaliciji svoja na svome. Postoje razlike, naravno, zato smo koalicija a ne jedna partija, ali smo tim, fudbalskim riječnikom rečeno, svi zajedno branimo svoj gol i šutiramo na protivnički. Siguran sam, pobjedićemo“, naglašava Belan.

Tri godine potpuno izgubljene

Prema njegovim riječima, ključni stub koalicije „Zajedno“ je program „Crna Gora u pokretu“. 

„Tri godine smo potpuno izgubili zahvaljujući katastrofalnom upravljanju dvije vlade u svim oblastima. Pokrenućemo Crnu Gori i ići naprijed. Crna Gora više nikada neće ići unazad ili tapkati u mjestu. Naša lista je najbolji primjer spoja mladosti i iskustva. Svi smo dovoljno mladi i obrazovani da znamo šta je građankama i građanima Crne Gore potrebno u savremenom svijetu, a više nego dovoljno politički iskusni da znamo kako da ostvarimo naše ciljeve, i imamo volje i energije za to. Prethodno sam kazao, mi smo tim i kao tim funkcionišemo“, ističe Belan.

Kako navodi, u programu koji ovih dana predstavljaju u svim gradovima Crne Gore, u direktnom razgovoru sa građankama i građanima, ističu da on predstavlja mapu puta do zajedničkog, konačnog cilja – da naša domovina postane dio evropskog društva razvijene ekonomije i jednakih šansi u kom će kreativni potencijal naših građanki i građana doći do punog izražaja. 

„Kako ćemo to ostvariti? Završićemo pristupne pregovore sa EU do kraja 2025. i pripremiti se za punopravno članstvo prije 21. maja 2026, kada ćemo slaviti 20 godina od obnove naše nezavisnosti. Pokrenućemo investicioni ciklus u vrijednosti od jedne milijarde eura. Unaprijedićemo biznis ambijent, time ćemo podstaći ekonomski rast, otvoriti radna mjesta i obezbjediti veće budžetske prihode. Vratićemo, odnosno smanjiti stopu poreza na dobit za pravna lica na 9%, a za IT kompanije ukinuti obavezu plaćanja ovog poreza. Sve ovo će nam otvoriti mogućnosti da se prosječna plata u Crnoj Gori uveća za 50%“, navodi Belan.

Njihova namjera je, ističe, i da sačuvaju fond PIO, a plan njihove političke konkurencije je da iz tog fonda „zgrabe kako bi finansirali svoja avanturistička obećanja“.

„Uvećaćemo iznose materijalnih davanja po osnovu materijalnog obezbjeđenja porodice i tuđe njege i pomoći za 50%. Subvenicioniraćemo plaćanje troškova vrtića do 100% iznosa za djecu iz porodica u riziku. Podstanarima ćemo obezbjediti mjesečnu subvenciju u iznosu od 50 eura za plaćanje rente. I vrlo važno u ovim vremenima, kada se nauka dovodi u pitanje, povećaćemo izdvajanja za podršku razvoju nauke i istraživanja za 100%“, dodaje sagovornik Analitike.

Životni standard mora biti zarađen a ne pozajmljen

Vidjeli smo, napominje on, da odlazeća Vlada nije imala novca da plati učešće naše djece na Olimpijadi iz fizike.

„Naravno, kako će biti kada smo 1.700 000 eura dali za vjerske škole, koje još ni osnovane nisu bile, ni predale kurikulume“, pita Belan.

Promijeniće, poručuje, paradigmu crnogorske politike. 

„Fokusiraćemo se na mlade ljude, da razumiju što je 21. vijek, da su obrazovanje i znanje zasnovano na naučnim dostignućima ključ njihovog ličnog uspjeha i uspjeha države. Pokazaćemo im da je Crna Gora njihova domovina, istinska i jedina kuća, koja napreduje i pruža sve šanse da i oni napreduju kroz život kao razvijen demokratski svijet“, poručuje Belan.

Za njega je, kako nam je kazao, najupečatljivija poruka programa da životni standard mora biti zarađen a ne pozajmljen.

„Stvaraćemo mlade preduzetnike koje će ova poruka voditi cijelog života. Oni će ubrzo preuzeti upravljanje našomdržavom, i ako se u skladu sa tim budu vodili u svojim biznisima, nema sumnje da će se tako rukovoditi i u državnoj ekonomiji i javnim finansijama, a onda će i Crna Gora biti uspješna i vječna“, napominje Belan.

Put bez mogućnosti kretanja unazad

Sagovornik Analitike ističe da radi samo ono u šta vjeruje, jer radi i za svoju đecu. 

„Naravno da ću ih učiti da slobodno biraju svoj put, ali mi je kao roditelju obaveza da im u njihovoj domovini stvorim sve uslove da se razvijaju i grade uspješne karijere, jednako onako kako bi to mogli u drugim modernim demokratskim državama“, kaže Belan.

Političku karijeru je, podsjeća, započeo u Liberalnom savezu Crne Gore, a nastavio u Liberalnoj partiji.

„Od 1999. član sam dvije partije liberalno demokratske orjentacije. Kao tinejdžer sam vjerovao u Crnu Goru kao nezavisnu državu, vjerujem sada u nju kao dio porodice evropskih naroda, bez obzira ko nam stoji ili planira da nam stoji nasuprot te ideje. Istakli smo u našem programu – ne želimo alternative članstvu u EU. Ne da ne želimo, nego im nećemo dati šansu“, podvlači Belan.

Kao i borba za našu nezavisnost, i ovo je, prema njegovim riječima, put bez mogućnosti kretanja unazad.

Osvrnuvši se na izvještaj Freedom House, Belan ističe da je katastrofalan i najgori u posljednjih 10 godina te da ne smijemo biti srećni zbog toga. 

„O Crnoj Gori se u svijetu čita u negativnom kontekstu, naš imidž koji smo mukotrpno gradili se urušava, i ne možemo ne biti zabrinuti i tužni. Dobra stvar je da građani sada mogu vidjeti i odgovoriti, da li je to bilo obećanje „oslobodilaca“ iz avgusta 2020? Da li će im ponovo ukazati povjerenje? Ja vjerujem da neće“, ističe Belan.

Ovo društvo je samo privremeno pokleklo 

Nesporno je, napominje, da se dok su vršili vlast do 2020. godine imali propusta i grešaka, nakon čega su demokratski kažnjeni na izborima.

„Ipak, ne da „avgustovcima“ nijesmo ostavili „sprženu zemlju“, već su imali sve uslove da pokažu kako su još bolji od nas i da uđu u istoriju Crne Gore kao vlast koja nas je uvela u EU. Nažalost, i nesrećne geopolitičke okolnosti izazvane agresijom Rusije na Ukrajinu su nam otvorile dodatna vrata, ni to nisu znali da iskoriste. Sve su planski radili da uruše pravni i ekonomski poredak u Crnoj Gori. O bezbjednosnom sektoru da ne govorim. Najmerno su blokirali rad Ustavnog suda da bi mogli donositi zakone koji se kose sa Ustavom. Tjerali investitore, oduzimali biznise preko noći, ali su zato po svijetu ispunjavali svoje dječačke snove“, navodi Belan.

Ipak, i dalje vjeruje jer je, kako kaže, superiornost nekih ideja nad drugim prosto aksiom.

„EU nasuprot Otvorenom Balkanu - EU. Ekonomija zasnovana za zarađenom nasuprot ekonomiji zasnovanoj na pozajmljenom – ova prva. Nauka nasuprot vjerskom fanatizmu – nauka. Činjenice nasuprot teorijama zavjera – činjenice. Istorija nasuprot falsifikatima – istorija. Građanska, multikulturna, sekularna Crna Gora – nasuprot etnički podjeljenoj, teokratskoj Crnoj Gori – opet ova prva“, ističe Belan.

Primjećuje da nam se možda čini da je stvar beznadežna kada vidimo maturante da kliču osuđenim ratnim zločincima, a njihovi direktori to ushićeno snimaju, dok neki to sve vide kao razumljivi „punkerski“ pristup omladine. Ali, kako poručuje - nije. 

„Ovo društvo je samo privremeno pokleklo. Uzdići ćemo ga i ponovo krenuti naprijed“, kategoričan je Belan.

Milatović bi valjalo da zna što demokratija podrazumijeva

Komentarišući izjavu novoizabranog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića da je „u demokratskom društvu sve moguće preispitati, pa i državne simbole“, Belan napominje da je jedan od problema u procesu razvijanja Crne Gore kao demokratskog društva i njenog višepartijskog sistema razumijevanje demokratije kao jednostavno i jedino vladavinu proste većine. 

„Demokratija podrazumijeva vrlo važnu komponentu, poštovanje Ustava i zakona. Jasno je da ideja o promjeni simbola Crne Gore nema nikakvu većinu, ali eto, valjalo bi da predsjednik Milatović, kada su mu građani već ukazali povjerenje, zna što demokratija sve podrazumijeva“, kaže Belan.

Milatović je, dodaje on, morao odgovoriti da se nedavno zakleo da će dužnost obavljati u skladu sa Ustavom i zakonom i da je Ustav u dijelu simbola naše države jasan, te da će ga štititi do kraja, a da svi koji imaju neke dileme, takođe ih mogu testirati onako kako to Ustav nalaže, ali to nije moguće da radi on kao predsjednik. 

„Uredno je sve zainteresovane mogao uputiti na član 4 i član 157 Ustava i tako na najbolji mogući način odigrati svoju ulogu predsjednika. E sad, da li je predsjednik Milatović dao neka obećanja onima koju su ga podržali u Crnoj Gori i regionu i želi da ih ispuni, kao što je to obećao i ispunjavao premijer Abazović, a na štetu Crne Gore, moramo sačekati da bismo vidjeli“, ističe sagovornik Analitike.

Naša zastava simbol otpora građanske Crne Gore zlu 90-ih

Prema njegovim riječima, kao i svi falsifikati koji se crnogorskom društvu serviraju unazad nekoliko godina, tako se i servira i taj iz naše nedavne istorije da nije postojala inkluzivnost prilikom odlučivanja o državnim simbolima. 

„Podsjetiću da je za Ustav Crne Gore glasao i PzP, kao buduća perjanica Demokratskog fronta“, podsjeća Belan.

Ovdje se, kaže naš sagovornik, ipak radi o nečem drugom. 

„Naša zastava je simbol otpora građanske Crne Gore zlu koje je nas je zadesilo devedesetih godina prošlog vijeka. Pod tom zastavom se pjevalo „Sa Lovćena vila kliče, oprosti nam Dubrovniče“. Ta je zastava simbol 21. maja 2006, simbol crnogorskog puta prema EU i članstva u NATO. Ona je simbol građanske, multietničke, multikulturne, sekularne i antifašističke Crne Gore. To se „zamjera“ našoj zastavi, a ne nekakvo navodno nepostojanje inkluzivnosti prilikom njenog izbora za državnu zastavu. Kao što ni litije nisu stvorene sa željom da se unaprijedi ekonomski sistem u Crnoj Gori, da se uveća životni standard svig građanki i građana, već da se uruši sekularni karakter naše države i da se zaustavimo na daljem evropskom putu, što se i događa“, izričit je Belan.

Cilj bio vratiti Crnu Goru u balkanske kolotečine

Upitan na koji način je moguće izvući državu iz ćorsokaka u koji su je dovele prvo 'apostolska', a zatim i Abazovićeva vlada, Belan odgovara - glasanjem građanki i građana Crne Gore na izborima 11. juna.

„Nikakva druga „filozofija“ nije potrebna. Stalno ponavljam, a to je više nego vidljivo nakon tri godine, da promjene 2020. godine nisu bile na temelju želje da Crna Gora ubrza put prema EU i da nova garnitura na vlasti pokaže kako je na tom polju efikasnija od partija koje čine koaliciju „Zajedno!“. Nije bila temeljena ni na želji da se dodatno unaprijedi životni standard i kvalitet života naših građanki i građana“, napominje Belan. 

Cilj je, smatra on, bio vratiti Crnu Goru u balkanske kolotečine, od kojih se uspješno otrgla, i ponovo je, kako navodi, učiniti zavisnom od nekog „wannabe“ balkanskog primusa koji će nas „spašavati“ i pokazivati da bez njega ne možemo opstati. 

„E to neće moći! Crna Gora će biti samoodrživa, ekonomski snažna, demokratska, evropska država“, kategoričan je Belan.

Bili smo, kako podsjeća, lideri evropskih integracija, a sada nas moguće prestiže i ruskom agresijom i ratnim razaranjima obuhvaćena Ukrajina. 

„Poručuje nam se da smo rak rana na Zapadnom Balkanu. Promjenićemo to! Vratićemo Crnu Goru na pravi, evropski kurs“, podvlači Belan.

Vidjećemo kako će glasači „rasporediti“ mandate

Sagovornik Analitike vjeruje da će građanke i građani Crne Gore na izborima 11. juna u najvećem broju povjerenje ukazati koaliciji „Zajedno!“ teda će biti okosnica buduće parlamentarne većine i izvršne vlasti. 

Samo tako, ističe Belan, imaćemo stabilnu crnogorsku i evropsku Vladu. 

„Puno će biti posla pred nama, napornog i posvećenog rada, ali tačno znamo na kojem dijelu puta smo zastali, na kojoj raskrsnici smo kao država pogrešno skrenuli, i pored znanja imamo mladalačku energiju i volju da to ispravimo“, kaže Belan.

Na pitanje ko su im potencijalni postizborni koalicioni partneri, ističe da treda sačekati i vidjeti kako će glasači „rasporediti“ mandate u Skupštini Crne Gore.

„U svakom slučaju, partneri nam mogu biti samo oni koji koji će nas uvjeriti da će svu energiju uložiti na put prema EU, podržavati upravljanje ekonomijom i javnim finansijama na realnim osnovama, snažno raditi na privlačenju novih domaćih i stranih investitora i svakodnevno raditi na uvećanju životnog standarda građanki i građana. O poštovanju Crne Gore kao nezavisne, sekularne, građanske, multikulturne države i poštovanju Ustava i zakona, neću da pregovaram“, ističe Belan.

Bićemo ponovo emancipatorska snaga

Liberalna partija će, prema riječima našeg sagovornika, nakon što s uspjehom završe aktuelni izborni ciklus i postanu dio skupštinske većine, 24. juna održati kongres partije. 

„U novu eru crnogorske politike i razvoja Crne Gore kao partija moramo prije svega prići mladim ljudima i dokazati im da su liberalna demokratija, tržišna ekonomija, pravdeno, slobodno i otvoreno društvo, uz zaštitu slobode svakog pojedinca, najbolji okvir za razvoj društva i napredak svih građanki i građana“, naglašava Belan.

Biće, kako ističe naš sagovornik, ponovo ona emancipatorska snaga koja će otvarati puteve za ono što naše društvo čeka u narednim decenijama - promovisaće zelenu i cirkularnu ekonomiju, kao kao i tzv. plavu ekonomije, u kojoj imamo, vjeruje Belan, velike a potpuno neiskorištene potencijale.

„Oni koji me znaju, mogu potvrditi da sam i prije promjena 2020. govorio da mi je teško za neke naše resurse godinama slušati kako su naš potencijal. Ako je nešto potencijal, onda mora biti iskorišten i pretvoren u vrijednost. Nema čekanja u 21. vijeku. Globalna utakmica je surova, čim usporiš ili dok se premišljaš, konkurencija te ili pretrči ili se još više odmakne“, upozorava Belan.

Smjene generacija su, smatra on, prirodan proces i moramo, kako dodaje, uvijek raditi na tome da one koji dolaze iza nas pripremamo, školujemo i obučavamo da razmišljaju na način koji će ih učiniti boljim od prethodne generacije. 

„Tako ćemo obezbjeđivati kontinuirani progres i čuvati Crnu Goru. Mlade ljude moramo otrgnuti od ponovnog naleta mitova, populizma, nacionalizma, i vratiti ih nauci, razvoju, obrazovanju, uvesti ih u svijet digitalnog društva, povezanosti sa razvijenim demokratskim društvima“, ističe Belan. 

Upitan da li je do smjene generacija na političkoj sceni Crne Gore trebalo da dođe ranije, Belan odgovara – ne okrećimo se.

„Volio bih da je Crna Gora postala nezavisna već 1992. godine, da je u 2004. postala članica EU. Nije, ali to nije razlog da sada ne razmišljamo o EU, već da bez izgovora radimo u trenutnim okolnostima, da kao nova generacija političara preuzmemo odgovornost i kako znamo i umijemo Crnu Goru definitivno uvedemo u EU, učinimo je ekonomski snažnom i sačuvamo kao građansku, sekularnu, multikulturnu i antifašističku“, zaključuje Belan.

Portal Analitika

Komentari (29)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
D Dolores_neregistrovani
04.06.2023. 20:24

Bravo. Gospodin Belan odličan! Sve u brk, i sve jasno. Svaka čast, i podrška.

3
0
L LipaLipa_neregistrovani
01.06.2023. 12:37

... tri godine su izgubljene ali za ovu koliciju (Zajedno) CG se oslobodila njihovog tutorstva, ... polako se oslobadja zavada i podela koje Oni (Zajedno) posejali, okrece se tradiciji i tradicionalnim prijateljima i sl. ... izbori ce imati vektor koji je vec proektovan ES 1 i 2, Zajedno nema nikakov plan, ... pokusavaju da kopiraju ove proekte (ES 1 i 2) no original je uvek original i sl. ... sve ostalo od Belana je puko nadanje bez ikakve osnove i sl. ... aj'zdravo, ...

0
4
K Kava_neregistrovani
31.05.2023. 18:04

Naprijed Vatroslave, ne obracaj pažnju na pojedine u komentarima koji su bez cenzusa a tebi bi da izlaze na crtu

13
4
H HGI_neregistrovani
31.05.2023. 18:28

@Kava_neregistrovani vidjecemo ko je ispod cenzusa

5
8
K Kastel_neregistrovani
31.05.2023. 14:42

Vidim nekoliko komentara kako gospodin Vatroslav Belan nije pravi zastupnik Hrvata vec je to gospodin Adrijan Vuksanovic. Nemam nista na licnom nivou protiv Adrijana, ali ovakve tvrdnje su prilicno suludne imajuci u vidu da je gospodin Belan hrvatskoga podrijetla i da njegova obitelj vuce korijene upravo iz Hrvatske. Dok je nadaleko poznato da su Vuksanovici porijeklom Kuci kao npr Marko Miljanov, Marko Milacic itd. Ovo ne umanjuje politicki doprinos gospodina Vuksanovica ali ipak budimo realni lista DPSa ima veci politicki potencijal da ucini korisne stvari za Hrvate u Crnoj Gori nego HGI koji je vec godinama ispod cenzusa.

14
1
p podujam_neregistrovani
31.05.2023. 18:36

@Kastel_neregistrovani ovo je kad Dpsovac izigrava Hrvata?nikad nisam glasovao za Hgi,a sada hocu,jer je bitno da budemo predstavljeni u parlamentu!nekad sam sam bio glasac lscg,a ovi sto se lazno predstavljaju nasljednicima lscg nisu nikad i nece dobiti glas moj i moje familije!

3
7
A Alo_neregistrovani
04.06.2023. 20:27

@Kastel_neregistrovani, u koju priču ste Vi krenuli? Kakve veze ima ko je ko i odakle je kad ima svoj stav, i to vrlo prihvatljiv i pravilan? Batalite to muljanje.

1
0
s stijepo_neregistrovani
31.05.2023. 09:32

Vatroslava jako cjenim ali moram rec da je jako providan pokusaj DPS da preko njega uzme glasove HGI. DPS je na zalost u pad i mi Hrvati moramo trazit druge koalicijske partnere a to su sad PES i URA. Glupo je osudjivat Adrijana sto se priblizava Milatovicu

6
20
i ivica_neregistrovani
31.05.2023. 10:07

@stijepo_neregistrovani, nije Vatroslav kriv vama iz HGI kriv sto biste da sjedite na dvije stolice. Preispitajte se malo medju sobom sto cinite

22
1
K Karadag
31.05.2023. 10:19

@stijepo_neregistrovani nebih reko da si u pravu ali ajde.Odje se ne radi o dpsu ni o hrvatima vec o necemu mnogo vecem od oboje.

14
3
O Orbini_neregistrovani
31.05.2023. 10:54

@Karadag Hrvati su najmanja nacionalna skupina u CG i logicno je da gledaju svoj interes. U sve drzave regiona je normalno da su manjinski narodi u vlast a to Evropa podrzava i za Crnu Goru. Nije dakle licna stvar sto se nama ne svidja DPS nego prosto buducnost ove drzave su neke druge snage i ne mozemo zatvarat oci i pravit se da je drugacije

6
9
Z Zajedno_do_boljitka_svima_neregistrovani
31.05.2023. 08:17

Ma BRAVO g. Belan, samo Zajedno, pametno i radno do napredka i boljitka C. Gore. Dakako i uz BOZJI Blagoslov za sve dobro sto se radi.

18
4
p pravedan_neregistrovani
31.05.2023. 08:01

Glas za HGI je vrlo važan za buduću večinu u Skupštini. Ovi srpski botovi namjerno dezorjentišu hrvate. Nažalost to su uspjeli na zadnjim izborima i neizglasavanje hrvata donijela je pobjedu srpskim listama. Ovaj put se hrvati neće prevariti.

24
3
M Mandrac_neregistrovani
31.05.2023. 08:39

@pravedan_neregistrovani Hrvati treba da budu taj jedan mandat koji ce dati dvije trecine progresivnim snagama oko PES i URA. Glas za opozicione stranke je bacen glas, a glas za HGI je glas da se Hrvati pitaju i da Vuksanovic kao perspektivni mladi politicar bude ministar u vladi Milojka Spajica i da nastavi da radi dobre stvari za Hrvate kako je radio i u vladi Dritana Abazovica

4
16
R Rombuo_neregistrovani
31.05.2023. 07:23

Gospodin Belan je bez premca najbolji hrvatski politicar u Crnoj Gori. Ovo je momenat kad ne treba rasipati glasove na nacionalizme, vec glas Hrvata treba da ide na odbranu Crne Gore i ovaj mladi covjek je najbolji predstavnik hrvatske zajednice. Moj glas ide za koaliciju DPS-LP-DUA-SD Zajedno!

24
3
M Mirko_neregistrovani
31.05.2023. 07:12

Nisam simpatizer Belanove koalicije ali ovaj momak je pokazao otvorenost ka progresivnim snagama i vjerujem da mu je mjesto u vlasti. On je jedan od rijetkih opozicionara koji ima perspektivu da pristupi PES-u i utice na desavanja u drustvu, pozdravljam njegove konstuktivne nastupe

9
6
h hahaha_neregistrovani
04.06.2023. 19:55

@Mirko_neregistrovani, čuš, da pristupi kotulaškom PES-u? Kakav blasfemični prijedlog... Neka, hvala na ponudi.

1
1
P Profesor_neregistrovani
31.05.2023. 07:04

Veliko i iskreno osvježenje na našoj sceni, bravo!!!

18
2
i ivica_neregistrovani
31.05.2023. 07:03

Sjajni Vatroslav Belan. Covjek zbog kojega ce svi Hrvati glasovat za koaliciju oko DPS

24
2
U Umjerenost_neregistrovani
31.05.2023. 04:55

Konačno jedna pristojna osoba i pristojan intervju bez populizma i ostalih gluposti. Ovakav narativ treba da bude uobičajena pojava nasuprot bjesnilu i populizmu koje svakodnevno slušamo.

32
2
b bjelopavlić_neregistrovani
31.05.2023. 00:00

Pa ovo je tužno i smiješno istovremeno. Evo brzo će izbori da vidite kakav debakl vas čeka.

4
39
O Ogledalo__neregistrovani
31.05.2023. 06:51

@bjelopavlić_neregistrovani dobro jutro, preletaču🤭

18
2
K Karadag
30.05.2023. 22:31

napred i ako bog da ugasiti sve ekstremiste nebi li krenuli sa mrtve tacke. Vratiti popove u crkve dje im je mjesto.

48
2
K Karadag
31.05.2023. 01:24

@Karadag hahaha ovaj minus je za popove ili ektremiste jer jedni potiru druge.Da nema ekstremista popovi ne bi imali koga napajat svojim otrovom a da nema popova ekstremisti bi se sami ugasili jer ne bi bilo otrova cime ih hrane bas ti popovi.

26
3
p podrška_neregistrovani
30.05.2023. 22:19

Bravo. Samo snažno i odvažno jer se borite za pravu stvar. Zajedno!!!

48
2