Poljoprivreda

Počele obuke za ribočuvare

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja – Direktorata za ribarstvo tokom vikenda u Podgorici je održana prva u nizu planiranih obuka za ribočuvare, sa ciljem unapređenja kapaciteta i efikasnijeg zajedničkog djelovanja na zaštiti ribljeg fonda i biodiverziteta slatkovodnih resursa.
Počele obuke za ribočuvare
Portal AnalitikaIzvor

Učešće na ovoj obuci uzelo je 70 ovlašćenih ribočuvara. Cilj organizacije ove obuke bio je bolje upoznavanje ribočuvara sa odredbama Zakona o slatkovodnom ribarstvu i akvakulturi kao i podzakonskim aktima, a sve u cilju boljeg osposobljavanja ribočuvara za rad na terenu, kako bi se obezbijedilo održivo upravljanje ribljim resursima i efikasnije suzbijanje svih vrsta nelegalnog ribolova.

Generalna direktorica Direktorata za ribarstvo Slavica Pavlović zahvalia se prisutnim ribočuvarima, predsjednicima sportsko ribolovnih klubova, kao i predstavnicima NP Skadarsko jezero na velikom interesovanju da prisustvuju obuci, što je, kako je kazala, potvrda značaja organizovanja ove aktivnosti i spremnosti na zajednički rad. 

„Usvojeni Zakon o slatkovodnim ribarstvu i akvakluturi je između ostalog propisao sve obaveze, prava i dužnosti za sve zainteresovane subjekte za upravljanje ribom i drugim vodenim organizmima u ribolovnim vodama, počevši od same države pa do korisnika riba kojima su ustupljene na korišćenje. Na svima nama je da te obavaze, zadatke i dužnosti zajedno ispunimo u cilju čuvanja ribljih resursa i njegovog održivog korišćenja'', naglasila je Pavlović. 

Takođe, istakla je da će Ministarstvo popljopruvrede i ruralnog razvoja i u narednom periodu nastaviti da podržava rad sportsko - ribolovnih klubova, kako kroz nabavku opreme, tako i kroz uobičajene mjere agrobudžeta.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, savjetnik za informacione tehnologije u ribarstvu, Deniz Frljučkić u svojoj prezentaciji osvrnuo se na rad korisnika u predhodnom periodu i  značaju uspostavljanja informacionog sistema u održivom upravljanju slatkovodnim ribarstvom.

U praktičnom dijelu obuke, inspektorka za poljoprivredu i ribarstvo Dragana Kandić Perović ribočuvarima je detaljno pojasnila odredbe zakona koje se odnose na prava i dužnosti ribočuvara, njihova ovlašćenja, način ispunjavanje zapisnika prilikom kontrole, kako bi rad ribočuvara na terenu dao što bolje rezultate. Na tu temu, ribočuvari su imali veliki broj pitanja i interesovanja. Inspektorka je posebno pojasnila u kojim slučajevima otkrivanja nelegalnih aktivnosti na terenu se može pokrenuti zahtjev za prekršajnu, a u kojim zahtjev za krivičnu prijavu. Jasno prepoznavanje obaveza i mogućnosti ribočuvara, veoma je važno da bi i sudski postupci, na bazi tih prijava, dali bolje rezultate.
 

Portal Analitika