Društvo

Tito zaslužio spomenik u Podgorici, grad doživio neviđeni procvat

Istoričar Slavko Burzanović ističe da je Josip Broz Tito obilježio jedan značajan dio istorije Podgorice. “U državi na čijem je on bio čelu, Podgorica je doživjela do tada nevidjen provcat koji se ne može uporediti sa bilo kojim periodom u prošlosti. Zato nesumnjivo zaslušuje da ima spomenik Josipa Broza Tita.“, kaže on za Portal Analitika.
Tito zaslužio spomenik u Podgorici, grad doživio neviđeni procvat
Vesna Rajković Nenadić
Vesna Rajković NenadićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Sudeći po prvim reakcijama, Podgorica bi uskoro mogla dobiti spomenik Josipu Brozu Titu, doživotnom predsjedniku SFRJ, nesumnjivo jednoj od najznačajnijih istorijskih ličnosti.

Na ideju je došao UBNOR a podržao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, navodeći da se radi o  čovjeku čije je ime Podgorica „ponosno nosila 47 godina, s ciljem da nastavimo da se ponosimo tom tradicijom". Inicijativu podržavaju i Demokratska Crna Gora i Socijaldemokratska partija.

Demokrate su, kako je saopšteno portalu CDM, privržene svemu onom što predstavlja istorijsko nasleđe, tradiciju i identitet moderne Podgorice, koja je, kako se navodi, u jednom periodu dvadesetog vijeka, i to u periodu svog intenzivnog razvoja, nosila i ime Titograd, po dugogodišnjem predsjedniku SFRJ.

ivan-vukovicSDP je saopštla da je za vreme njegove vlasti Crna Gora doživela najveći ekonomsko-socijalni progres u svojoj istoriji.

"Skoro kompletno stanovništvo je opismenjeno, izgrađene su stotine fabrika, razvijen turizam i ekonomija koja ja izvozila stotine miliona dolara godišnje. Skoro svi putevi, aerodromi, luke i druga infrastruktura koje danas koristimo su izgrađeni u tom periodu", smatra ta stranka.

Nova srpska demokratija protiv: No, ima i onih koji se snažno protive toj ideji. Iz Nove srpske demokratije, međutim, tvrde da bi "samo neka velika budala mogla predložiti da se podigne spomenik onome ko je tražio da Englezi bombarduju Podgoricu i Nikšić na Vaskrs 1944. godine".

Podgorica je i zvanično postala Titograd  1. avgusta 1946. godine. Titograd je preimenovan u Podgoricu na referendumu od 2. aprila 1992. godine.

Istoričar Slavko Burzanović ističe da je Josip Broz Tito obilježio jedan značajan dio istorije Podgorice.

“U državi na čijem je on bio čelu, Podgorica je doživjela do tada neviđen provcat koji se ne može uporediti sa bilo kojim periodom u prošlosti. Zato nesumnjivo zaslužuje da ima spomenik Josipa Broza Tita.“, kaže on.

burzanovic

Ističe i da će se, ako inicijativa bude prihvaćena, odužiti dug prema jednoj od najznačajnijih istorijskih ličnosti kod Južnih Slovena.

„Ljudi koji toliko dugo vladaju, po prirodi stvari učine i stvari koje treba sagledavati kritički, ali mislim da je sve ono što mu se stavlja na teret neuporedivo manje u odnosu na njegove velike istorijske zasluge ne samo u bivšoj Jugoslaviji, već u svijetu”, rekao je Burzanović za Portal Analitika.

Burzanović za spomenik: On kaže i da kada je odlučeno da se Podgorica preimenuje u Titograd, i kasnije kada je odlučeno da se vrati ime Podgorica to nije urađeno na najsretniji način. „To mnogo više govori o nama nego o Josipu Brozu Titu“, kazao je on.

Komentarišući ocjene dijela javnosti koja se protivi izgradnji spomenika jer je, kako se navodi, Tito zvao Engleze da 1944. godine bombarduju Podgoricu, Burzanović  je kazao da mu nije poznato da postoji bilo koji istorijski dokaz za takve tvrdnje.

“On je tražio pomoć savezničkih snaga u završnim operacijama za oslobođenje zemlje i bombardovanje vojnih ciljeva a ne gradova. Njemu se ne može staviti na teret da je naredio bombardovanje bilo kojeg grada, a Podgorica nije nažalost jedini grad koji je bombardovan. Za strahovita razaranja i teška stradanja odgovornost je na onima koji su bombardovali ”, rekao je on.

Prema istorijskim podacima Podgorica je u to vrijeme bombardovana više oko 70 puta.

Istorijske besmislice: Kritičari inicijative da Podgorica dobije spomenik Josipu Brozu Titu kažu i da je Crna Gora za vrijeme komunizma bila najnerazvijenija republika u SFRJ. Burzanović ističe da su takve tvrdnje besmislica.

“Upoređivati Crnu Goru sa drugim državama u jednom istorijskom periodu na taj način je smiješno. Treba vidjeti šta je sve urađeno u Crnoj Gori u tom periodu. Što je bilo prije, što u tom periodu i što nakon njega”, rekao je on.

josip-broz-tito-2

Josip Broz Tito je više puta boravio u Crnoj Gori, najviše u rezidenciji u Igalu - Vili “Galeb”. Prema nekim tvrdnjama, Crna Gora je prva jugoslovenska republika koju je Josip Broz zvanično posjetio, daleke 1946. godine. 

Posljednji put boravio je u Crnoj Gori 1979. u vrijeme kada se desio razorni zemljotres- tada je poručio da Crnoj Gori treba pomoći.

IZVOR: youtube, Tito u Titogradu 1976 - Plavi voz (snimatelj:Nikola Ćupić), 

 

Portal Analitika