Politika

Stav

Zapad suzama vjeruje?

Opšte je mjesto da SAD ulaze u izbornu trku, a da se EU bavi konsolidacijom unutrašnjih prilika. Sve to nije opravdanje da se toleriše ekspanzija nasilja. Mnogo puta do sad Zapad je pokazao da vjeruje suzama Vučića. Nastavak te prakse zaplakaće cijelu Evropu

Zapad suzama vjeruje? Foto: Gradski portal
Danilo Kalezić
Danilo KalezićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Pitanje priznavanja kosovske nezavisnosti je ključ upliva Rusije u srpsku politiku i mehanizam kojim se, ne samo odlaže, već parališe proces demokratizacije. Konstanta koju mnogi ne shvataju ili ne žele da shvate. Posebno zapadne diplomate čiji posao uključuje projektovanje sljedećeg koraka autoritarnog Beograda i vječitog pokrovitelja u Moskvi. 

Posljednji teroristički napad na kosovsku policiju potvrđuje iznijetu tezu ali joj daje zlokobniji karakter. Menadžment destabilizacije, kako se naziva strategija Moskve za Balkan, sa terena blokada i 'događanja naroda' prelazi na otvoreni terorizma koji se teško može ignorisati čak i među najvatrenijim pristalicama appeasement-a, kojim se kani odvojiti srpski od ruskog sveta. Motivi za probuđenu agresiju leže u konvergenciji dva interesa. 

Primarno, težnja Moskve da otvaranjem novih frontova rastereti pritisak sa onog gubitničkog - ukrajinskog. Nije dovoljno zapaliti Kavkaz ili inicirati puč u Centralnoj Aziji, balkansko žarište je ono čega se Zapad najviše plaši. Repriza ratova devedesetih, pomalo stupidno, tjera Zapad na preispitivanja i popuštanje. U tome najviše prednjači Brisel koji i pored najbolje namjere (a time je popločan put do pakla), nastavlja da zasmijava regionalnu javnost pričom o evropskoj perspektivi regiona sve sa ovakvom Srbijom kao njegovim ključnim dijelom. 

Gardijan o dešavanjima na Kosovu: Ako se dokaže Vučićeva  umiješanost, to bi moglo da dovede do sankcija Srbiji
3
Gardijan o dešavanjima na Kosovu: Ako se dokaže Vučićeva…
28.09.2023 10:31
Korać: Prijetnja Vučića Kurtiju kao bumerang se vratila Beogradu, Srbija ubrzano klizi u ozbiljnije konflikte na Kosovu
4
Korać: Prijetnja Vučića Kurtiju kao bumerang se vratila…
27.09.2023 14:05

Za Rusiju zapaliti sjever Kosova je lakše nego transportovati tenk od Moskve do Rostova, ili obratno. Istovremeno, drugi interes je onaj Vučićev - težnja da poput reketaša ucjenjuje međunarodnu zajednicu i monopolizuje položaj u pregovorima. Upravo se međunarodna zajednica ponaša kao talac jednog korumpiranog i duboko autoritarnog režima koji po svaku cijenu želi da povrati projektovani regionalni uticaj. Terorizam na Kosovu je zapravo pokazna vježba za ono što su spremni da urade Moskva i Beograd, ali i testiranje tih mehanizama.

Kerns: Situacija na Balkanu zabrinjava, Vučićeva prijetnja ne dolikuje predsjedniku
4
Kerns: Situacija na Balkanu zabrinjava, Vučićeva prijetnja…
26.09.2023 11:57

Gerilski karatker ovog čina upućuje na promjenu operacionalizacije sličnih operacija koje su vođene prije svega u Gruziji i Ukrajini. Uprkos izvjesnoj inventivnosti u destabilizaciji - suština ostaje nepromijenjena. Sve oči su uprte u međunarodnu zajednicu prije, svega SAD. 

Njihovo ambivalentno i sklerotično ponašanje, prije svega diplomata zaduženih za Balkan, dozvolilo je rast i razvoj prvo kompetitivnog a zatim agresivnog autoritarizma. Kao i u ranijim iteracijama, potcijenjen je velikosrpski nacionalizam a precijenjen Vučićev državni kapacitet da mijenja karakter srpskog društva. Čak i nakon otvorenog čina agresije protiv institucija države Kosovo, reakcije ne prelaze uobičajen diplomatske note o zabrinutosti. Čak ni to nije eksplicirano na način da odredi uzrok i posljedicu. 

Opšte je mjesto da SAD ulaze u izbornu trku, a da se EU bavi konsolidacijom unutrašnjih prilika. Sve to nije opravdanje da se toleriše ekspanzija nasilja. Mnogo puta do sad Zapad je pokazao da vjeruje suzama Vučića. Nastavak te prakse zaplakaće cijelu Evropu.

Portal Analitika

Komentari (23)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
L Ljubo_neregistrovani
29.09.2023. 16:46

....Da li je BRICS takođe međunarodna zajednica ili su to samo SAD i saveznici?

1
7
L LipaLipa_neregistrovani
29.09.2023. 09:03

... KiM mora biti samostalno (dogovor RFi US) i uci u sastav Albanije (cije ovce toga i livada) ... tako uslovno rusi dobijaju na svoju stranu Albaniju, srbi su svakako njihovi i sl. ... moguce je da postoi i dogovor o uslovno prisajedinjenju CG (moguce i RS) sa SR, ... ocu reci primenjuje se druga strategija (uslovno ustupci) resavanja problema na odredjenim teritorija, ... ta strategija se primenjuje i na istoku np.Nagorno Karabah, ... NK je prisajedinjen Azaberdzanu dio naroda se seli u Jermeniju i sl.rijesen problem, ... ne bih iskljucio mogucnost da ce bezanci (NK, azeri) dobiti neku kompezaciju, novac nije problem i sl. ... ova desavanja (Balkan) nisu povezana (u smislu podrske) sa Vucicem, obrnuto, ... uslovno rusi ce KiM (predaja) iskoristiti za njegovo rusenje (brzo) preko SPC i sl. ... aj'zdravo, ...

2
18
K Konik_neregistrovani
29.09.2023. 09:27

@LipaLipa_neregistrovani, boles' je svačija...

22
2
R Rebus_neregistrovani
29.09.2023. 14:59

@LipaLipa_neregistrovani ...daj ti lipa moja Vučiću ono što ti je đedovina a pušti djeljenje onoga što nije tvoje. I da znaš, baš mi ideš već na neku stvar.

16
1
A Anthropos_neregistrovani
29.09.2023. 06:59

Kada ne možete - ne smijete - da svojom vohskom napadnete zemlje u okružnju (posebno članice NATO) ostaje da se te zemlje napadnu iznutra. Da se organizuje "ustanak" i izazove građanski rat? To je, po svemu sudeći, scenario koji Srbija priprema za CG? Kosovo je bila samo vježba (na svu sreću neuspjela) tog scenarija. I to sve uz podršku i u saradnji sa kvazi-hrišćanskom, svetosavskom crkvom Srbije (SPC).

31
3
P Plav_neregistrovani
29.09.2023. 03:42

Samo sankcije Srbiji, i ima da se pozabave sami sa sobom u svom Pasaluku!

41
4
B BRE_neregistrovani
29.09.2023. 06:11

@Plav_neregistrovani tu si u pravu jer kad slušaš vucica o cestama prugama i hvalisanju a nikad nije rekao da je to od pomoći i kredita EU A jadni narod misli da je on narodni heroj i da je to od njihovog rada i dobre ekonomije Eeeeeee

33
3
P PRISHTINALIJA_neregistrovani
28.09.2023. 22:40

Braco Crnogorci budite oprezni i spremni jer Fastisticka srbija i KleroFasisticka srbska crkva vec spremila teroristicke jedinice u opstinama gde drze vlast,kao sto su Niksic,Zeta,Pljevlje itd itd, Ono sto se desilo u Republiku Kosova nek vam bude vise nego Skola Braco.

43
5
D Dragoš_neregistrovani
29.09.2023. 04:11

@PRISHTINALIJA_neregistrovani.. Tačno. Od kad o tome pišem. Crnogorci, spremajte CTPO. 🇲🇪❤️🍀💯⚔️🗡️

33
5
I Iskander_neregistrovani
29.09.2023. 04:41

@PRISHTINALIJA_neregistrovani Po kojoj liniji si "brat" sa Crnogorcima kada vas niko ne voli ?

4
30
A Aleksandar_neregistrovani
29.09.2023. 05:14

@Iskander_neregistrovani on je Albanaca a ne Srbinp, a opštepoznato je da Srbe niko ne voli.

36
4
R REKOS_neregistrovani
28.09.2023. 22:21

Gspd. Kalezicu svaka cast za ono sto si pisao, I lepo si mu dao do znanja da koliko j Moskva zasluzzna za ovo sto se desilo u Sever Kosova toliko zasluge mozda i vise ima Zvanicni Brisel ili EU ,Koja nastavlja Finansirati ovu Fasisticku Srbiju koju dali Milijarde i Milijarde vise nego svi 5 Drzava Z.Balkana Zajedno , Zato ste to Uradili samo vi i vase Strategije sa Francuskom u celu da znate. Srbija je vasa Sramota da znate vi EU.

43
6
C Car_od Srbije_neregistrovani
28.09.2023. 22:15

Puštili su puno nevrotičnog Vučka da kopa i buši po Balkanu. Biće potrebno nekoliko generacija da se sanira sve to

43
5
M Miloš_neregistrovani
28.09.2023. 22:02

U pauzi između sesija motrenja na to da li će mom obezušenom psu Peđi izrasti novo uho, pošto mu je staro sažvakano u neravnopravnom sukobu sa iskusnim uličnim zvijerima, ne mogu jasno prosuditi da li Zapad vjeruje suzama. Niti bih mogao reći kako me to pitanje naročito okupira, posebno sada, dok držim lupu i s nestrpljenjem iščekujem prve nagovještaje novog pasjeg uha. Ali teško je poreći da su suze uvijek učinkovito sredstvo ako govorimo o oblikovanju volje naaroda. Istina je i kako je naarod odavno počeo da mi ide na nerve. Kuda god da smo krenuli tih dana, naarod bi nas obasipao dramatičnim naletima euforije ponavljajući - kako ste se samo divno našli, baš ste jedno za drugo. Kada smo počeli da idemo na porodična okupljanja, naarod bi između dva zalogaja dobacivao - sad još samo da počnete zajedno da živite, baš ste jedno za drugo. Prošlo je neko vrijeme, a naarod bi već tu i tamo poručivao - sad je još samo ostalo da dobijete dijete, baš ste jedno za drugo. Od naaroda sam počeo da se krijem. Pogasio sam naloge na društvenim mrežama. Promijenio sam broj telefona. Na pokajanja sam išao čim bi se otvorile kapele. U dvorište sam izlazio tek kasno uveče, kad bih bio sasvim siguran da je opasnost prošla i da više niko neće proći našom ulicom, a i kada bi neko nailazio samo bih se sklupčao na travi i pretvarao se u mraku da sam žbun ruzmarina. Zbog toga sam se ujutro jedva budio na vrijeme da se odvučem na posao. A na poslu me je čekao - naarod. U prolazu bi, pored aparata za kafu, govorili - kolega, kad će to veselje he he, baš ste jedno za drugo. Ono što naarod nije vidio, što se dešavalo u nama, bila je spoznaja koja je dolazila tiho, koja je govorila - sad je samo ostalo da se pozdravite, baš nijeste jedno za drugo. Bilo je to kao da gledate stablo koje se suši a vodovod vas je odavno isključio zbog dugovanja, kao da sklapate parlamentarnu većinu bez Radinke Ćinćur. Ali, i tada se dogodio - naarod. Bila je ljetnja noć, sjećate se već tog avgusta na izdisaju, kada se naarod oslobodio i pride nas, kako će se ispostaviti, sve zajedno ukopao dublje nego što bi i najvećeg krvnika. Otišla je sa društvom da slavi i bila je srećna. Zbog dolaska demokratije, zbog dosanjane pravde za Emila Labudovića, Vladimira Dobričanina i Marka Milačića, zbog toga što će naše mučeničko društvo najzad iz provalije izvući genijalni umovi Dritana Abazovića, Alekse Bečića i Vladimira Jokovića. Zbog naaroda. Pošto se vratila, naglo je obuzeo bijes. Zatekla me je u mračnom dijelu dvorišta, dok sam na starom ljetnjem poljskom krevetu obnažen ležao sa njoj nepoznatom koščatom ženom i šaputao joj tajne iz prethodnog života Zdravka Krivokapića. Nepunih pola sata kasnije, izbacila je moje stvari ispred kuće. Onda je izbacila i sopstvene stvari i potom ušla u špajz i zapalila kosačicu s rezervoarom punim do vrha. Dok su iskre neobuzdano letjele ka nebu, obasjani svjetlošću, konačno sasvim rasterećeni, nas smo troje sjedjeli na travnjaku među madagaskarskim cvijećem i ambrozijom, jeli pokvarene šnenokle od prošle noći iz šerpe, spokojno gledali kako vatra guta kuću i potom se zauvijek rastali. Bila je to prva izdaja naarodne volje otkad se naarod oslobodio.

56
5
b bjelopavlić_neregistrovani
28.09.2023. 22:13

@Miloš_neregistrovani Izvini Dostojevski, je li ti dobro?

4
39
K Konik_neregistrovani
29.09.2023. 04:39

@bjelopavlić_neregistrovani, trči upali Pink počinje ti Zadruga, nije ovo za tebe i tvoj polupismeni soj.

34
3
D Doktor_neregistrovani
29.09.2023. 04:42

@Miloš_neregistrovani Poludeli ste od nemoći i mržnje.

2
28