Poljoprivreda

Crnogorska sofra

U srcu Starog Bara: Harmonija ukusa u Kući maslina

Pod jednim starobarskim krovom smješteno je više od 350 autohtonih proizvoda sa obije čarobne obale Bara, ali i iz Ulcinja, Paštrovića, Boke, Tuzi, Zete, Podgorice, Cetinja, Nikšića i Šavnika – od svih onih vrijednih vitezova koji neumoljivi crnogorski krš uspijevaju da pretvore u proizvode vrhunskog kvaliteta

U srcu Starog Bara: Harmonija ukusa u Kući maslina Foto: Kuća maslina d.o.o.
Marija Markoč
Marija MarkočAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Kuća maslina“ u Starom Baru predstavlja krovnu instituciju svih proizvođača poljoprivrednih proizvoda, sa fokusom na proizvođače maslina, maslinovih ulja i ostalih proizvoda čija je sirovina plod masline ili maslinovo drvo.

Ovaj velelepni prostor, u samom jezgru Starog Bara, barski je dom masline, majke hraniteljice, zaštitnice, one koja uvijek dočekuje širom otvorenih ruku i daje plodove zdravlja i ljubavi. 

U četvrtak, 20. juna, vrata „Kuće maslina“ otvorena su za sve zainteresovane sugrađane, posjetioce i turiste koji žele da uživaju u domaćim proizvodima i u harmoniji mirisa i ukusa autohtonih resursa Crne Gore. 

Ovaj objekat je prvenstveno posvećen maslini i maslinovom ulju, proizvodima od maslina, kao što su stone masline, namazi ili paste od maslina, suveniri od maslinovog drveta, dobijeni nakon regenerativne rezidbe starih stabala, ali i brojni drugi poljoprivredni proizvodi sa crnogorske sofre, kojih trenutno ima više od 350 u gastro šopu.

Osim tradicionalnih proizvođača maslinovih ulja iz Bara, prisutna su crnogorska maslinova ulja vrhunskog kvaliteta koja dolaze iz zona gdje do sada nije bilo tipično uzgajanje masline, odnosno gdje ne postoji tradicija duga vjekovima i milenijumima, kao što je to slučaj sa crnogorskim primorjem. 

Geografska zona rasprostranjenosti masline se širi, pa je možemo uspješno uzgajati ne samo kao estetsku biljnu kulturu, već i kao poljoprivrednu kulturu i u onim zonama koje su atipične za njen uzgoj. Na području Crne Gore vrlo se uspješno podižu maslinjaci, na području Tuzi, Zete, Podgorice, Danilovgrada, sve do Bioča. U „Kući maslina“, posjetioci mogu uživati u organoleptičkim svojstvima maslinovih ulja brendova „Barsko zlato“, „Barski cekin“, „Tuško zlato“, „Olive Queen“, „Davidović“, „Odiva“, itd. 

Osim maslinovih ulja i proizvoda od maslina, smješteni su i proizvodi crmničkog kraja, od vina, rakije, do sokova i džemova od mediteranskih i kontinentalnih voćnih vrsta. U cilju promocije bogatstva Skadarskog jezera, posjetioci mogu kupiti najkvalitetnijeg krapa i ukljevu. 

Pčelinji proizvodi su razni – od planinskog i primorskog meda, preko propolisa, perge u medu, čuvarkuće u medu, orašastih plodova u medu, bronhomeda, do delicija kao što je medena nutela. Gastro suveniri – čokoladne delicije od kandiranog voća i čokolade sa crnogorskim motivima nijednog posjetioca, ali ni inostranog turistu neće moći da ostave ravnodušnim. 

Posebnu poziciju zauzimaju proizvodi firme „Cornelian“ koja čuva od zaborava jedno od najvrijednijih bogatstava crnogorskih prirodnih resursa – drenjinu. 

„Kuća maslina“ je dala i poseban podstrek crnogorskom stočarstvu, kao grani poljoprivrede koja često ostaje neiskorištena. Kozji sirevi, dimljeni sirevi, sirevi obogaćeni začinima, paprikom, bijelim lukom, ali i smokvom i maslinama nalaze se na policama. Gastro šop se naročito ponosi sirevima koji su proizvedeni prateći savremene italijanske recepture, a koji zriju i do 60 dana, što im daje poseban i atipičan ukus. 

Gastro šop „Kuće maslina“ je i prava biljna apoteka, s obzirom da se ovdje mogu kupiti brojne kreme, melemi, eterična ulja i hidrolati od maslinovog ulja, ruzmarina, kantariona, smilja, lavande, vrijeska i brojnih drugih karakterističnih biljnih vrsta. 

„Kuća maslina“ je simbol zajedništva, odraz poštovanja crnogorske poljoprivrede, njene tradicije i dugovječnosti. Ovaj multifunkcioni objekat će unaprijediti svaki segment ovog maslinarskog sektora – od njive do trpeze. 

Pod jednim starobarskim krovom smješteno je više od 350 autohtonih proizvoda sa obije čarobne obale Bara, ali i iz Ulcinja, Paštrovića, Boke, Tuzi, Zete, Podgorice, Cetinja, Nikšića i Šavnika – od svih onih vrijednih vitezova koji neumoljivi crnogorski krš uspijevaju da pretvore u proizvode vrhunskog kvaliteta.

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, istakao je posebno zadovoljstvo što izložbeno-prodajni prostor "Kuće maslina" u punom kapacitetu živi i što su ga iskoristili ne samo barski maslinari, već i maslinari iz Boke Kotorske, Paštrovića, kao i centralne regije, te brojni drugi poljoprivrednici širom Crne Gore. 

Raičević je potvrdio da je u pitanju investicija koja se višestruko isplatila, te iskazao spremnost Opštine Bar, da u saradnji sa resornim ministarstvom, izvrši nabavku postrojenja za preradu maslina i kompletne mehanizacije za proizvodnju maslinovog ulja, što će biti jedna od primarnih djelatnosti "Kuće maslina" u narednom periodu, na zadovoljstvo svih maslinara i proizvođača maslinovog ulja.

Predsjednik Odbora direktora, mr Ljubo Đukanović, obavijestio je javnost da je Komisija za odabir idejnog rješenja znaka i logotipa društva sa ograničenom odgovornošću "Kuća maslina" jednoglasno donijela odluku da ponovi Javni konkurs, sa ciljem iznalaženja posve originalnog i autentičnog rješenja, koje će na pravi način oslikavati simboliku Društva i značaj proizvodnje maslinovog ulja u Crnoj Gori. Đukanović je istakao važnost uvezivanja "Kuće maslina" sa turističkom privredom na lokalnom i nacionalnom nivou.

U okviru svečanog otvaranja „Kuće maslina“, upriličena je i saradnja sa Fondacijom Biznis Start-up Centar iz Bara, koja je organizovala seminar „Primjeri najboljih praksi iz oblasti maslinarstva uz degustaciju maslinovog ulja“, te ugostila međunarodne eksperte iz ovog sektora – mr Ivicu Lađarevića, gđu Bernandinu Hlevnjak Pastrovicchio i dr Marina Krapca, u čijem će prisustvu biti organizovan obilazak Stare masline na Mirovici, kao i postavljenih agro-meteoroloških stanica čija je nabavka i instalacija finansirana kroz projekat „Visoka tehnologija za održiv razvoj autohtonih sorti maslina i inovacije u tradicionalnom lancu vrijednosti hrane“, u okviru Grant šeme „Naučni potencijal u službi inovacija“, od strane Ministarstva javne uprave Crne Gore. 

Posjetioci su uživali u koloritnoj čaroliji mirisa i ukusa tradicionalnih kulinarskih delikatesa koje su pripremile vrijedne humanitarke „Žene Bara“. Barane i goste je tradicionalnom igrom i pjesmom pozdravilo KUD „Rumija“, a prava muzička poslastica bio je nastup članova kultne grupe „Makadam“ i muzičara iz Bara VIS BEŽ, koji su zajedno otpjevali numere „Stara maslina“ i „Balerina“.

(Autorska je v.d. izvršne direktorice „Kuća maslina“ d.o.o)

Portal Analitika