Kužina

Ove namirnice su najbolji izvori proteina biljnog porijekla

Nutricionisti sve češće preporučaju rjeđu konzumaciju mesa. 

Ove namirnice su najbolji izvori proteina biljnog porijekla Foto: Pixabay
Portal AnalitikaIzvor

Kada je riječ o proteinima, piletina, junetina i svinjetina imaju počasno mjesto, a jasno je i zašto. Osim što proizvodi životinjskog podrijekla sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, količinu proteina u 100 grama mesa je poprilično teško nadmašiti.

Ipak stručnjaci iz industrije hrane predviđaju da bi tržište biljnih proteina moglo činiti gotovo 8 % globalnog tržišta proteina do 2030, zahvaljujući sve većem broju opcija i jednostavnosti s kojom potrošači mogu pronaći biljne proizvode u trgovinama i restoranima.

Čak i ako niste vegan ili vegetarijanac, nutricionisti sve češće preporučaju rjeđu konzumaciju mesa.

Sočivo

Ova mala mahunarka ne samo da sadrži puno proteina, već je i puna drugih makronutrijenata. Leća ili sočivo je bogata vlaknima, vitaminima, mineralima i bio-nutrijentima. Takođe su nevjerojatno svestrani, bilo kao dodatak, prilog ili glavno jelo.

Pistaći

Profil aminokiselina je nešto što treba uzeti u obzir pri odabiru biljnih proteina, stoga su pistacije dobar izbor.

Plodovi u ljusci potiču sporije jedenje zbog kojeg ćete se brže osjećati sitost i manje pojesti.

Kinoa

Iako je tehnički sjemenka, kinoa se obično svrstava u žitarice i jedan je od najboljih izvora proteina u toj kategoriji.

Osim u salate, može se dodati u punjene paprike kao zasebno punjenje ili umjesto riže. Kako biste bili sigurni da ste unijeli dovoljno proteina, uz kinou jedite i neke mahunarke.

Tofu

Obično se koristi kao zamjena za meso u čvrstom stanju ili kao zamjena za jaja ili mliječne proizvode u svilenom obliku.

Dobija se zgrušavanjem sojinog mlijeka i presovanjem dobijene mase. Soja je dobra opcija jer sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, što je čini kompletnim proteinom.

Leblebija

Bilo da su pečene i jedete kao grickalicu ili usitnjena u kremasti namaz od humusa, leblebija je još jedna mahunarka koja dobija najbolje ocjene od stručnjaka kada je u pitanju udio proteina.

Leblebije su bogate proteinima, folatima, vlaknima, gvožđem, fosforom i zdravim masnim kiselinama.

Sjemenke konoplje

Sjemenke konoplje imaju 10 grama proteina po porciji. Iako možda nećete uvijek pojesti punu porciju, njima često možete “pojačati” količinu unesenih proteina dodavanjem u obroke i međuobroke.

Puter od kikirikija

Ovaj popis ne bi bio potpun bez ovog favorita. Iako je vrlo kaloričan, u dvije kašike sadrži čak grama proteina.

Ako se pitate, ne postoji razlika u udjelu bjelančevina putera od kikirikija koji ima i koji nema komadiće.

Grašak

U 250 grama graška ima čak osam grama proteina te obilje vlakana i vitamina C. Uz to, proteinski prah od graška je nedavno postao popularan dodatak smutijima i šejkovima, i nije ni čudo. Naime, u 22 grama ima gotovo 20 grama proteina, prenosi N1 Zagreb. 

Portal Analitika