Politika

Stav

Nesoj

Nema te Crnogorke ili Crnogorca koji može biti ugrožen od Šešelja. Pala muva na međeda. Naša je sudbina i sveta dužnost da se borimo protiv takvih prikaza, na sve moguće načine

Nesoj Foto: Pobjeda/ Stevo Vasiljević
Alek Barović
Alek BarovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Nakon što je počelo suđenje Vojislavu Šešelju pred Tribunalom u Hagu prije gotovo dvije decenije, on i njegov tim su tu maskaradu odlučili da iskoriste u političke svrhe. I prije njegovog odlaska za Holandiju, priređen mu je ispraćaj na kojem je poručio da ''ide da im pokaže kako izgleda četnički vojvoda'', misleći na Tribunal i međunarodnu zajednicu. 

Maskaradu je, naravno, trebalo nastaviti, radi opšteg ''zadovoljstva'' pučanstva koje je glasalo za njegovu Srpsku radikalnu stranku.

Podsjetimo, SRS tada nije kao danas bila marginalna stranka ispod cenzusa nego nakon Oktobra druga najjača u Srbiji, koja je stalno prijetila da preuzme upravljanje Srbijom od nesposobnih dosovaca. To ne bi bilo moguće bez velikosrpskim nacionalizmom opijenih srpskih građana. 

Huter: Četničke vojvode po(vamp)mirujuće naravi, sramno da sramnije ne može biti
7
Huter: Četničke vojvode po(vamp)mirujuće naravi, sramno…
12.11.2023 17:00
DPS: Šešeljevo zlo kulminiralo kroz sramotnu publikaciju, Vuksanović-Stanković je heroina Crne Gore
14
DPS: Šešeljevo zlo kulminiralo kroz sramotnu publikaciju…
12.11.2023 17:14

Nisu se oni nacionalizmom opijali čitanjem mnogobrojnih Šešeljevih ''knjiga'', koje u prosjeku imaju svaka po hiljadu i kusur strana. Ne, teško da je koji odmakao dalje od sadržaja i uvodne riječi. Njih je opijao vulgaran i nasilnički pristup svemu. Kroz takvo ponašanje viđeli su moć, surovost, snagu, mržnju i sve ostalo što je odgovaralo njihovom sklopu vrijednosti. Odatle glasovi, ali odatle i Šešeljevo ponašanje u Hagu. 

Šešelj je samo slika i prilika jednog vremena i jednog posrnuća

Vratimo se na početak teksta. Šešelj i njegov tim obezbijedili su da se njegovo suđenje prenosi na srpskoj nacionalnoj televiziji. Ova činjenica ohrabrila ga je na onakvo držanje pred sudom. Šešelj je odlično poznavao mentalni sklop svojih glasača, tj. velikog dijela srpske populacije. Na kraju je Šešelj osuđen više za nepoštovanje suda nego li za ratne zločine i progone koje je počinio i podstakao, a stranka je opstala na solidnom procentu. 

Međutim, koliko gođ da je mislio nisko o svojim glasačima kada im je servirao to što im je servirao, očigledno ih je precijenio. Situacija u Srbiji je bila još lošija i svakog dana postajala sve gora i gora. Odatle i dolazak Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića na vlast. Šešelj je bio devastiran. Nije mogao da povjeruje da oni glasači koji su se u njega kleli, njega najmlađeg doktora nauka u bivšoj Jugoslaviji i četničkog vojvodu, sada glasaju za jednog nesposobnog Tomu i malog Aleksandra, nosača gajbi.

FCJK i PEN centar: Vuksanović-Stanković i Lopičić žrtve propagandnog terora jer su se suprotstavile povampirenom fašizmu
8
FCJK i PEN centar: Vuksanović-Stanković i Lopičić žrtve…
13.11.2023 12:22
Vlahović: Ministar da reaguje, što god mislio o političkom angažmanu Vuksanović-Stanković
7
Vlahović: Ministar da reaguje, što god mislio o političkom…
13.11.2023 09:30

Nakon što je SRS ostala bez cenzusa, i kreirala se nova realnost, Šešelj je prekinuo maskaradu i odlučio da što prije izađe iz zatvora. Tako je i bilo. Ubrzo se našao na slobodi, ali bez pređašnje slave. Srpski glasači odavno su zamijenili njegove mape velike Srbije sa nekim novim koje crta Aleksandar Vučić.

Budući prazne kase i bez velike šanse za politički uspjeh, promijenio je način djelovanja. Šešelj je postao samo obična starleta koja poput mečke ide po televizijama i za sitnu dnevnicu pljuje po svima, osim po Vučiću. Slika i prilika kako prolaze takozvane ''četničke vojvode''. Pregaženi, poniženi, spali na niske grane. Kakva ideologija, takvi i vojska i vojvode.

Šešelj Crnoj Gori ne može ništa iz prostog razloga jer je patološka kukavica

Šešelj je postao samo još jedno od mnogobrojnih oružja za obračunavanje sa neistomišljenicima i neprijateljima zvaničnog Beograda. Naravno, služi i za okupljanje malobrojnih, ali veoma radikalnih masa koje mogu pričiniti ogromnu štetu, ili barem nekoga prebiti. Stvar je u tome da je Šešelj dovoljno nesoj i fukara, pa javno kaže šta misli. To je ono što drugi sebi ne mogu dozvoliti, koliko se gođ slagali sa njegovim stavovima.

Udruženje pravnika CG: Rektorat UCG da stane u zaštitu Vuksanović-Stanković
5
Udruženje pravnika CG: Rektorat UCG da stane u zaštitu…
13.11.2023 13:06
CEP: Brutalni, vulgarni i neljudski napad na Vuksanović-Stanković od strane presuđenog ratnog zločinca
15
CEP: Brutalni, vulgarni i neljudski napad…
12.11.2023 19:49

Na njegovoj meti su se između ostalih našle i časne Crnogorke i Crnogorci. Neću se ođe truditi da ih branim, jer braniti nekoga znači stati na stranu potencijalno ugroženog. Nema te Crnogorke ili Crnogorca koji može biti ugrožen od Šešelja. Pala muva na međeda. Naša je sudbina i sveta dužnost da se borimo protiv takvih prikaza, na sve moguće načine.

A Šešelj je samo slika i prilika jednog vremena i jednog posrnuća. Simbol taloga i političke septičke jame u kojoj se davi srpsko društvo već evo duže od tri decenije. Nažalost, ono nastavlja da se davi i talasa u tom talogu. Svakim danom to talasanje je sve veće i veće. Eto, na idućim lokalnim izborima u Srbiji zajedno će nastupiti Šešeljeva Srpska radikalna stranka i Vučićevi naprednjaci. Stara ljubav zaborava nema.

Šešelj Crnoj Gori ne može ništa iz prostog razloga jer je patološka kukavica. Čini mi se da je njegov posljednji intervju pred odlazak u Hag dat Darku Šukoviću. Pred kraj intervjua Šešelj je rekao da će se u Srbiju vratiti preko Crne Gore. Evo prođe decenija od povratka, a Šešelja nema. Toliko o njegovoj hrabrosti, vojvodstvu i svemu ostalom. 

Portal Analitika

Komentari (27)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
Š Šešeljčići_neregistrovani
15.11.2023. 23:33

Šešeljizam je moderan. I ovi što ga napadaju koriste se njegovim metodama : vrijedjaju , ponižavaju , podmeću, izvrću , zavadjaju, daju podrugljive nadimke. Ako se Alek prepoznao, njegov problem. Šešelj stari , šešeljići rastu...

2
5
j jasamovo_neregistrovani
14.11.2023. 20:17

Nadam se da ce komentar proci kao prikladan ali moram da konstatujem da jedina drzava mimo Srbije u kojoj bi Seselj bio cijenjen je Brazil.Mislim na dzungle Amazona dje zive kanibalska plemena. Posebno sad oko 29 novembra

14
1
R Rukfaš_neregistrovani
14.11.2023. 16:53

Nesreća je kada se ne razlikuje patriotizam i nacionalizam. Od patriotizma niko nije stradao. To je borba za ono svoje, ne na uštrb bilo koga, već odbrana sebe od nasrtaja drugih na tebe. Od patriotizma može stradati samo onaj koji je napao patriotu. Po pravilu, patrotizam uvijek izlazi kao pobjednik. A nacionalizam je sve suprotno. Sve bi za sebe a na račun svih drugih. Sve oko sebe ugrožava i ne bira sredstva. Otima sve što nije njegovo a što mu se sviđa i ne može to nešto imati. Svi koji su mu stali na put su opasno ugroženi. Zaključak je: Draginja je patriota a Šešelj je nacionalista.

22
2
E Eagle_stone_neregistrovani
14.11.2023. 16:44

Prijedlog direktorici NB Lompar, knjige "ovoga" koje su došle putem, kako god da su došle u Nacionalnu Biblioteku na Cetinje, treba lijepo vratiti istim putem uz nampomenu da - SMEĆE NE PRIMAMO...

19
1
N Novinar_neregistrovani
14.11.2023. 15:41

I Šešelj i Vučić su me tužili dok sam bio direktor i odgovorni urednik beogradskog Danasa kada je Danas morao od njih da pobjegne u Podgoricu i da se nekoliko mjeseci štampa ovdje Ignorisati obojicu u našim medijima!

6
0
L Licin_neregistrovani
14.11.2023. 14:20

Koliko o njemu pričate kada je neki čojek. Ni pomeni o Rďji ni riječi. Ignorisanje takve najviše boli. To i traže, da su u centru pažnje a netreba ih fermat 1 % Išš

9
2
S Soj_neregistrovani
14.11.2023. 11:28

Vucic pred izbore pozvao Seselja i grobara Nikolica dvije najveće bitange da mu pomognu u pobijedi Onda znamo kakva je tamo vlast i tko želi nama upravljati Nek im je Bog u pomoći

23
5
M Mane_neregistrovani
14.11.2023. 11:21

Bravo dečko. Ovo je najbolje rečeno “srpsko društvo je septička jama”. A ovakvi kao seselj su g…a.

26
5
i igor_neregistrovani
14.11.2023. 14:08

@Mane_neregistrovani Gdje smo se mi to zaputili. Moralna je eutanazija i ekstremizam ravan najgorim oblicima nacizma, jedan narod i društvo porediti sa septičkom jamom. To je lakmus papir i dokaz da se onaj koji izriče takve sudove, nalazi u jami, čiji pridjev ne želim ni pomenuti, niti napisati. Ova dubina moralnog i intelektualnog pada, pojedinaca trebala bi biti alarm za cijelo crnogorsko društvo, prvenstveno zbog opasnih poruka i potsticaja puta u ekstremizam najgor vrste, a istorija je pokazala toliko puta, da je put u ekstremizam, samo prva stepenica puta u velike sopstvene nesreće društva u kojima takve pojave uspijevaju zaživjeti.

2
9
J Jama_neregistrovani
14.11.2023. 16:06

@igor_neregistrovani Igore fino napisano ali ti izgleda nisi shvatio ili ne želiš shvatiti i uvidjeti prljavi ves tih koje braniš koji sve na najprljaviji način žele promijeniti jednu državu i jedan narod bez da shvate da su oni samo jedan manjinski narod koji žele priključiti ostatak od 70% jednoj drugoj državi Podle igre srpske politike srpskih političara i njihovih sluga u CG sa dosluhom bogobozne crkve nemozemo nazvati drugačije nego onako kako je nazvao autor i komentatori umorni od borbe za bolji svijet i mir u svojoj kući

16
1
R Respekt_neregistrovani
14.11.2023. 09:53

Samo ono ismijavanje Haškog "suda", a time i cijelog dekadentnog Zapada i zapadnog univerzalnog principa sile i nepravde, kojeg Zapad pokušava nametnuti kao osnovni princip odnosa izmedju ljudi i naroda. zaslužuje da imamo veliki respekt prema g-dinu Šešelju. Tzv. Haški "sud", koji je sud koliko su bili sudovi, oni partizanski za vrijeme rata. Taj Haški "sud", ostaće zapamćen kao Justicija bez poveza preko očiju, kao ruganje i pravu i pravdi i sramotni pokušaj da se za krivca proglasi jedan cijeli narod umjesto da se za krivicu sudi pojedincu, kao počiniocu zločina.

2
10
M Montenegro_neregistrovani
14.11.2023. 09:47

Da je Vječna Crna Gora! Antifašističkih i civilizacijskih vrijednosti !

45
4
p partizanskiput_neregistrovani
14.11.2023. 09:32

A STA SMO DRUGO MOGLI OCEKIVATI OD NESOJA I KOLJACA SVOGA NARODA,CETNICINA SESELJ,DOBIO DRUGA U CG PRES.PODGORICKE SKUPSTINE ANDRIJU MANDICA KOJI ISTO MISLI STO I NESPOMENIK SESELJ,PA KRENUO OD CASNIH ZENA I CRNOGORSKIH MAJKI,ZATO MICIMO NJEGOVOG SABORCA MANDICA SA VLASTI PA REDOM,POTONJA JE URA BRACO CRNOGORCI!!!

42
6
M Mratinje_neregistrovani
14.11.2023. 11:19

@partizanskiput_neregistrovani Шешељ "четник" - хајдете молим вас, то је једно мртво пувало. То што му дајете на значају, само су поени за његово чедо Вучића, који неће баш толико да иде у идиотлук али ће прећутно да стоји иза тога. Искоришћавање Шешеља за нападе на српске политичаре у Црној Гори, УДБ-а је већ укалкулисала у предизборну кампању СНС-а. Изненадили бисте их када на његове свињарије не бисте уопште обраћали пажњу.

9
4
Ć Ćalasan_neregistrovani
14.11.2023. 08:57

Bravo Alek...neka kontaminirani kontejner i dalje prosipa velikosrpske toksine i njemu će doći karaj...!

30
4
s slobodarka_neregistrovani
14.11.2023. 08:09

Respekt Alek!!Uvjek aktuelan i argumentovan !!Perom se dodje do istine !!Niko nemoze da ugrozi nijednu Crnogorku ni Crnogorca !!! Vrijedjati i pisati vulgarnosti ,napadati zene ,moze samo Cetnicki Vojvoda !!!!

33
5
I Isti_neregistrovani
14.11.2023. 06:28

Seselj je uvijek isti. Mnogo zena je kojima je uputio vulgarnost. Problem je, sto nije jedini. Ima ih dosta, i onih kojima je Seselj idol i kojimu se dive. Ima nazalost i zena.

18
2
B Bajo_neregistrovani
14.11.2023. 05:51

Obavezno da novinari upitaju ministra pravde Moooooma Koprivicu , da li bi opet isao iz Niksica do Surcina , na docek Šešelju kad stigne iz Haskog zatvora .

26
2
S SIN_neregistrovani
14.11.2023. 06:30

@Bajo_neregistrovani

3
0
S SINĐA_neregistrovani
14.11.2023. 06:34

@Bajo_neregistrovani ŠTA DA GA ISPITAJU,PA OVAJ ŠTO STE GA POENULI I ŠTO SE HRANI ISKLJUČIVO PIHTIJAMA,VEĆI JE NESOJ I OD SAMOG ŠEŠELJA!

5
3
R RIR_neregistrovani
14.11.2023. 07:29

@Bajo_neregistrovani , ako je TO tačno Mooooooma je dno dna ! /Demokrata ?!/

8
1