Politika

Stav

Naljuti se!

Sočno, punih usta, uspravne kičme naljutimo se na koga treba jer, zaista, imamo rašta!

Naljuti se! Foto: Foto: Gradski portal
Danilo Marunović
Danilo MarunovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

U momentu kad nam državu pred očima raskubaju srpsko-ruske imperijalne agenture, kad državom godinu i kusur nelegitimno vlada nekoliko političkih procenata kojima je izglasano nepovjerenje, kada asimilacija Crnogoraca uspješno i mirno teče bez ikakvih problema i otpora, Crnogorci su našli - da se dijele! Po svim vertikalama, crkvenim, političkim, vidljivim i nevidljivim. 

Da, baš sad, ne slučajno, kad je svima već pun kofer i politike i priče o odbrani Crne Gore jer valja i živjet'. Baš sad kad je fokus građana neđe drugo Crnogorci doživljavaju svoje diobe. Dirigovane ili spontane? Šta mislite, koje je od ovoga? Sada? Stvarno?

Možemo se dijeliti po million osnova i treba da se dijelimo. Ne samo Crnogorci između sebe, nego svi građani. Kritikovati jedni druge, osporavati se po bezbroj osnova, debatovati, sholastički se mačovati, na ravni ukusa, kulture ili nekulture, imidža ove naše borbe za slobodu, vrijednosti koje treba njegovati, pravca kojim treba ići, muzici koju treba slušati…Samo je jedna vrsta diobe zabranjena u našem Edemskom vrtu – Crnogorci MORAJU ostati jedinstveni!

Mi MORAMO djelovati kao Meka civilizovane misli. MORAMO, jer nemamo više vremena!

Legitimno je imati stav o tome kakvu crkvu smatraš za ispravnu, produktivnu, misionarski aktivnu, ali na temu crkve jedni druge satirati komentarima po mrežama – koja vrsta hipnoze i transa je zavladala među nama? Kome to odgovara? Ko služi pomamljivanju naroda koji svoje “saborce” gledaju krvavim očima kao kurjak kurjaka? 

Valjda naša alternativa ovom ludilu treba da bude kulturološka superiornost? 

Valjda mi nudimo evropski model ponašanja? 

Valjda je, još od vremena Liberala, ideja o slobodnoj Crnoj Gori utočište progresivnosti, dobre muzike, harmonije, prijateljstva, gradnje mostova, urbanog doživljaja svijeta!?

Crnogorci, makar oni najglasniji u posljednjim događanjima, priznali to sebi ili ne, izgledali su kao izbezumljene provincijalne ideološke lutalice. Teško je bilo čitati toliko uvreda, takvog jezika i takve lakoće ispaljivanja etiketa, između dojučerašnjih saboraca! 

Takve situacije podsjećaju na to koliko je daleko Crna Gora koju smo imali do “juče”. Čuveno “lordovsko” ponašanje u parlamentu je davno prošlo vrijeme, a crnogorski suverenizam, priznajmo to sebi, više nije stožer suštinske evropske i kosmopolitske baze vrijednosti.

Naljutimo se već jednom

Ako je belvederska energija luča našeg otpora, zašto ta luča nije pronijeta Crnom Gorom u svim gradovima na dan njenog obilježavanja, kao inspiracija i svijest o žrtvi koju oni van Cetinja i Podgorice trpe, ostajući lojalni svojoj zemlji tamo dje je najteže? 

Umjesto da Belveder opet bljesne na trenutak, kao podsjetnik da se nećemo nikad predati, on je u formi “kulturno-umjetničke” priredbe impotentno prolelujao Cetinjem, ostajući kao getozirana uspomena, rezverisana za grupu ljudi. 

Belveder je baklja koja osvjetljava pute i našim prijateljima, i u Beranama i u Herceg Novom, a kao takva neće opstati uz malo narodnog veselja!

Iako znam da će u maniru opšteg međusobnog režanja skočiti na ovu konstataciju, ne znači da neću glasno reći! Vrijeme je da stvari postavimo na svoje mjesto! Da se dovedemo u red! Svi kao jedno da dišemo dok ne izvučemo svoju zemlju iz provalije. Dok nas proganjaju kao da smo leprozni i izbjegavaju u vladama čak kad ih ne mogu ni sastaviti, mi moramo pokazati da znamo što radimo!

Valjda naša alternativa ovom ludilu treba da bude kulturološka superiornost?

Naše jedinstvo je prvi preduslov za organizovanje ikakve političke borbe koja bi nam dala neke šanse naspram prljavih milijardi balkanskog imperatora Aleksandra Vučića? 

Sad, kad proces demoralizacije stanovništva (sovjetska faza metoda obračuna sa “neprijateljskom” nacijom) treba da se zaokruži popisom na kom broj Crnogoraca treba da padne na istorijski minimum? 

Sad, kad svijest o ovim procesima i javno reagovanje na njih biva označeno kao desnica i nacionalizam? 

Sad, kad je broj medija koji podržavaju ideju o Crnoj Gori slobodnoj za sve, sa jednakim šansama za sve sveden na prste jedne ruke? 

Sad su Crnogorci našli da se dijele!? 

Zanima me KO to radi i s kojim ciljem!? 

Zašto Crnogorci pristaju na to? Dijalog - da! Mržnja, etikete i netrpeljivost – nečiji pakleni plan.

Ako i dalje budemo gubili prosvjetiteljski karakter naše ideje ostaje nam započeti trend političkog super populističnog kiča - da se narod oduševljava kada rusofilski ekstremista kaže najnormalnije izjave o lojalnosti svojoj zemlji. 

Ako je belvederska energija luča našeg otpora, zašto ta luča nije pronijeta svim gradovima na dan obilježavanja

Spali smo na tako niske grane da građani u ekstatičnom aplauzu reaguju kad čuju na televiziji da članovi PES-a reaguju na veleizdajničke činove protiv Crne Gore. 

Zamislite koliko smo oboljeli kad se oduševljavamo na bilo kakvu reakciju na strani obavještajni uticaj na Crnu Goru? I to nam je bilo zabranjeno, pa su nas smještali pod “ekstremista” po svojim udbaškim spiskovima, ako smo samo zucnuli o tome!

Mi MORAMO djelovati kao Meka civilizovane misli, čuvari crnogorske kulture, inauguratori tolerancije nastale iz naše tradicije, u kom se čojstvo cijenilo kao najuzvišeniji moralni ljudski kvalitet. MORAMO, jer nemamo više vremena!

Umjesto što režimo jedni na druge, između sebe, iskoristimo svoj bijes! Jer, kako kaže egzaltirani TV voditelj u genijalnom filmu NETWORK:

Ne, neću da te ostavim na miru! Želim da se naljutiš! Moraš da kažeš: „Ja sam ljudsko biće, dođavola! Moj život ima vrijednost! Želim da ustaneš sad! Želim da svi ustanete sa svojih stolica. Želim da odmah ustaneš i odeš do prozora. Otvori, ispruži glavu i vikni: „Ljut sam kao ris i neću više ovo da trpim!“

Želim da ustaneš odmah. Stvari moraju da se promijene. Ali prvo, moraš da se naljutiš! Moraš da kažeš: „Ljut sam kao ris i neću više ovo da trpim!“ 

Naljutimo se već jednom…Sočno, punih usta, uspravne kičme naljutimo se na koga treba jer, zaista, imamo rašta!

Portal Analitika

Komentari (70)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
B Brajo_neregistrovani
08.09.2023. 23:18

Dragi g. Marunovicu da li vi shvatate sto se zbiva ili ste u djecjem vrticu? Ovo nije vrijeme tolerancije. Ovo su " tvrda" vremena. Ovo su vremena biti ili ne biti. Skidaju se rukavice. Skidaju se maske. Sada je vreme sukoba dviju sila ( znamo vec iz bajki). Duhovna je to borba. Crnogorci nijesu podeljeni. To se tako cini. Jedan mali dio je zaveden i stao je na stranu neprijatelja. Ovi drugi su svi ok. Ovi drugi smo mi koji cemo zivote dati za nasu majku CG i njenu CPC. Jer mi smo oduvijek bili Junaci.🇲🇪

6
1
B Bravo_100_ti_Puta_neregistrovani
07.09.2023. 21:30

Bravo, Danilo, po stoti puta. Nadajmo se konačno jednoj ,novoj crnogorskoj stranci. Konačno!!

10
1
D Dara_neregistrovani
09.09.2023. 09:45

@Bravo_100_ti_Puta_neregistrovani Osnivaci te nove stranke treba u isto vrijeme i da podrzavsju CPC a ne da staju na stranu onih koji je urusavaju. Tako da Novak i Stevo ne ulivaju povjerenje.

3
3
t total__neregistrovani
07.09.2023. 21:28

kasno i prekasno, dje ste bili, kad je Milo unistavao LSCG..??? I koji razlog je bio, da neko,ko je suverenisticki bio nastrojen/opredijeljen, glasa dps pored LSCG..???? Samo jedan jedini- licni interes, da malo glocne drzavu na ovaj ili onaj nacin, privilegijama ili krađom, a ibjeđujući sebe da je to patriotizam, i da je Milo i dps crnogorakija opcija od LSCG, jer LSCG im nista nije mogao dati i pruziti da perušaju drzavu... Nas su pri-pejd patriote,tj oni koji su "voljeli" CG srazmjerno koliko im je dato da opeljese tu istu CG, servirali na tanjir Srbima i zavjernicima Načrtanija.. Da ne pricam, o tome ZASTO je NEKO ulagao pare da unisti LSCG, a predstavljao se suverenistom..??? Dok je BIA i Srbija svo to vrijeme rovarila, ispirala mozak neznavenim, i onima koji su mislili kako da prezive vrlo lako servirala pricu da su na muci jer su Sebi.. Pa monitor je 1990-1991 pisao o Nacrtaniju i Garašaninu, a neki ni dan danas ne znaju za tu zlu ideju, ili tek sad uče i saznaju..?? Sva istina na nasoj strani, i gle đe smo stigli, a oni sa cistom lazi preveslali 20% naroda Cene Gore..??? Problem je sto su oni koji su to lako mogli da sprijece,i imali podrsku cijelog svijeta, i u idealno vrijeme, bili zauzeti pljackom i poharom drzave, boljelo ih uvo sto BIA sprovodi Načrtanije.. Mozemo se lagati do besvijesti, ali kljuc je upravo tu...

3
2
A Anthropos_neregistrovani
07.09.2023. 17:18

Bijesa u Crnigoraca ima i previše? Ljubavi premalo? CG i Crnogorci nijesu u opasnosti zbog nedostatka bijesa - već zbog nedostatka ljubavi. U stilu Šekspirijanskih tragedija – Crnogorci će prije ubiti CG - ka što je Otelo ubio Dezdemonu – no priznati da griješe? Da “vole” sebe više od CG? Iz sopstvene sujete, ljubomore i inata? Da naši preci nijesu više voljeli slobodnu CG od svojih života – danas CG ne bi bilo! “Од ове љубави нико нема веће, да ко живот свој положи за пријатеље своје. (J. po Jovanu 15:13). Zato uzdignimo se na viši nivo. Pokažimo primjerom da nam je CG - draža od ličnih intreresa; obraz važniji od moći, novca, položaja… Naša moć leži u našim korijenima. Ne samo u junaštvu i mudrosti – već, mnogo više, u čojstvu. Zar nijesmo potomci “najmoćnije rase gorštaka”? Pa i ako smo osuđeni na umiranje - umrimo herojski - ka i naš “bataljon smrti” na Tarabošu! Za Crnu Goru! “Crna Gora je Crnogoracah”! Pokloniti je nećemo nikome!

11
0
S Spqr_neregistrovani
07.09.2023. 17:14

Nemojte se ljutit još koji Vijek. Prepoznati smo sa Magarećim živcima i tolerancijom. Sve nešto ili nekog čekamo da nam vruće Kestene makne sa vatre da Mi nebi prste izgorjeli?! Ono što vam Niko nikad objasnio nije je da su Gradjani Najveći Čin i Moć u Demokratskim Društvima. Čak ni Preśednik ni po Ustavu ni po Zakonu nije iznad svih Nas. Kad smo Zajedno i Ujedinjeni naravno. Sad vi vidite jeli bolje da se dinelimo ( a oni uživaju) dok to radimo ili Živi Zid otporni i jaki Gradjanski pa da to prelomimo jednom za na vazda?!!

14
1
H HGI_neregistrovani
07.09.2023. 15:57

Samo da napišem 50-ti komentar i da ti dam punu podršku Danilo!

25
2
E Emina_J
07.09.2023. 15:01

Steta , sto je uklonjen sa Gradske Tv.... ali kao sto vidimo cenzura autokratije je dostigla vrhunac ... koji demonstrira i demokratski pendrrk na pressu sa mobilnim telefonima ...!!! " Sočno, punih usta, uspravne kičme naljutimo se na koga treba jer, zaista, imamo rašta! "

19
1
V Vanja_34_neregistrovani
08.09.2023. 15:31

@Emina_J Ja sam mislila da ce Bure Baruta nastaviti nekako/nedje drugacije da postoji!?

1
0
S SasaBlok5_neregistrovani
07.09.2023. 10:09

Sigurno neces nista promijeniti kuknjavom po portalima. Fino se prikljuci crnogorskoj patriotskoj stranci (pogledaj clanak Steva Vucinica) i pokreni promjene.

18
19
K KakoSi_neregistrovani
07.09.2023. 12:28

@SasaBlok5_neregistrovani Sta si ti ikad uradio, da bi drzao lekcije? covjek koji ovo pise je na svakom mjestu, u svakom trenutku za svoju zemlju! botu prezreni

29
8
B Branka_neregistrovani
08.09.2023. 23:27

@SasaBlok5_neregistrovani Ljudi koji podrzavaju penzionisanog Mitropolita ( a koji ne zeli da se povuce iako ga je Opstecrnogorski zbor penzionisao) ne mogu imati uspjeha u organizaciji crnogorske partije. Jer da su sto znali i umijeli ne bi podrzavali Mihajla koji je skoro sahranio CPC!

3
1
S Sizif_neregistrovani
09.09.2023. 11:23

@Branka_neregistrovani VJerujem, vrijeme je da prvo ukiljučiš jednu spravicu koja se zove mozak, pa nda da pričaš o "penzionisanju"! Nije CPC mjesna zajednica pa da se okupi 300-400 ljudi i smijeni predsjednika! Đe je bio Bojović cijelo vrijeme? Na Marsu, pa ništa nije mogao preduzeti da se stanje mijenja, već je doprinosio lošoj situaciji! Sada kada je suočen sa krivičnom odgovornošću zbog finansiijskih malverzacija, najbolje je da postane voljom ulice mitropolit i zataška skandale!

1
1
F Fatmir_neregistrovani
07.09.2023. 09:54

Opet Marunoviću pjevaš staru pjesmu. Dođi npr. u Tuzi da vidiš kako se voli CG,da ne budeš neobavješten.

26
7
S Svijevolimo_neregistrovani
07.09.2023. 13:36

@Fatmir_neregistrovani Volimo je i mi u Pljevljima i Beranama ali na jedan drugaciji nacin.Nemoj te nas tjerati u vasu brazdu...

7
10
L LipaLipa_neregistrovani
07.09.2023. 08:51

... NALJUTI SE ! u odredjenom momentu odlican stav, no na koga da se naljutis, ... okrivljivati druge je gubitnicki usput neproduktivan stav, ... ne mozes bitno uticati na druge. ako oni nece to da prihvate, ... ocu reci prodiktivna je ljutnja na sebe u smislu preispitivanja svoih idea i stavova, uslovno samokritika, ... crnogorstvo (nacija) ne moze biti osnova za bilo kakvo jedinstvo, ... nacija je proektovana kao produkt maksime, zavadi, podeli pa vladaj, ... sve nacije imaju svoje "elite" u sirem smislu, koje imaju vece i ili manje benefite od drzave, ... sigurno da jace utemeljenje imaju uslovno podele na prirodnim osnovama np.narod ili poreklo, ... crkve su organizacije koje su uvek najverniji subjek svake vlasti, ... usput prica o crnogorskoj crkvi je jako predimenzionirana, ... ona nema ni minimum utemeljenja u narodu ma gubitnicka ideja i sl. ... aj'zdravo, ...

9
25
A Anon_neregistrovani
07.09.2023. 13:32

@LipaLipa_neregistrovani to aj' zdravo ti valjda znači da si nas kancelovao, sve nas koji se slažemo sa člankom. E, pa, neće moći. Sa moje strane kancelovao sam te čim si uputio Marunovića na introspekciju. Misleći da skrećeš temu ti baš nijesi ni shvatio poentu teksta. A poenta je jednostavna: svi mi koji vidimo šta rade, što nam guraju prst u oko, a kažu "ja ne vidim o čemu pričaš" nama koji civilizovano trpimo, koji smo sebe ograničili na introspekciju, poenta je da je ovo zadnja ura. Da treba da ustanemo. Zato evo ti ga jedno Aj' zdravo. More bre.

14
4
N Necebiti_neregistrovani
08.09.2023. 23:32

@LipaLipa_neregistrovani Nema jedinstva u "naciji", nema jedinstva u "crkvi", po tebi nidje nema jedinstva. Sve je propalo u CG? Samo su Srbi jedinstveni, i u naciji i u crkvi!

1
0
P Pjesnik_neregistrovani
07.09.2023. 08:47

Srdo moja, ne srdi se na me!!!

8
9
J Jane_neregistrovani
07.09.2023. 08:35

Evo smo svi mi ovdje bijesni i ljuti, da ljući ne možemo biti. Najviše smo ljuti na Vučka i SPC 👹. Ljuti smo i na Mila i njegovu mafiju 😡. Svaki dan se ljutimo malo na Jakova malo na Mickeya. Strašno smo ljuti na Dritana jer je iznevjerio naše povjerenje, vrištimo od muke🤬. Na koga još treba da se naljutimo? Na sebe same - dok svi zajedno ne ustanemo i ne kažemo uglas KRIVI SMO MI nastavićemo da se ljutimo jedni na druge! I uvjek ćemo naći nekoga ko nam je kriv i na koga treba da se naljutimo

31
7
G Gnomski_neregistrovani
07.09.2023. 07:45

Kad je Slavko porucivao da se naljutimo i pocnemo polako da uspravljamo kicmu, malo po malo, cijela masinerija se upalila da slomi bilo kakvu slobodnu misao i zelju za promjenom. Obile su nam se svima o glavu te sitne kalkulacije i zamjena principa za interese. Dragi moji, ne znam sto se cudite sad?! Kolumnisti uporno izbjegavaju da pokazu prstom na krivca, nego cak i prizivaju povratak te kriminogene organizacije na vlast, kao da bi se oni drugacije ponasali...Ovaj koruptivni i nakaradni sistem nije nastao za tri godine, vec je brizljivo pravljen i njegovan proteklih tri decenije, a generacije su podignute s mislju kako je to sve normalno.

18
16
B Bizmark_neregistrovani
07.09.2023. 16:41

@Gnomski_neregistrovani Zar nijesu URA/Demokrate/DF i privesci došli na vlast zbog svakodnevnog obećavanja kako će biti drugačiji?

5
0
V Vitao_neregistrovani
07.09.2023. 07:00

Rusko-srpska guberija

26
6
B Baba_neregistrovani
07.09.2023. 06:41

Pukoh od bijesa, ali mi džabe kad imam 70 godina- mogu samo da bijesnim i da grajem.I to vrlo glasno činim, ali me od ovih uličnih i uličarskih pasa niko ne čuje.

47
3
t teksviler_neregistrovani
07.09.2023. 07:25

@Baba_neregistrovani u ovoj pomracini,glas svake osobe koja voli slobodu se cuje....daleko..

37
2
E EPaHaos_neregistrovani
07.09.2023. 10:40

@Baba_neregistrovani Tvoje vrijeme je prošlo, bez jedino ako nećeš da na starima svijet ostane pa mi mladi da svi kolektivno odemo u suton.

4
20
K Kalogardi_neregistrovani
07.09.2023. 11:31

@EPaHaos_neregistrovani psi laju, Crnogorci ostaju i opstaju,malo postovanja prema starijima botu nevaspitani..

21
1