Politika

Stav

Crna Gora u očima Kesića

Kakav se to perverzni magnetizam javlja između Vučića i njegovih kritičara kad se njihovo djelovanje susretne u Crnoj Gori?

Crna Gora u očima Kesića Foto: Privatna arhiva
Danilo Marunović
Danilo MarunovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Zoran Kesić - suveren vrhunske zajebancije, gospodar satire, regionalni TV revolucionar, kamen u cipeli svakom autokrati, prijeki tirjanin svakom političkom manipulantu, antibiotik za spin i propagandu, superstar među zdravom omladinom, barjaktar u jurišu na zablude svih vrsta, ikona popularne kulture ex-YU naroda… 

Teško da možemo zamisliti snažniji bastion građanske, urbane misli u regionu od Zokija Kesića i njegove ekipe, sve dok… Dok se o kamen zvani Crna Gora ne spotaknu, razbiju u 100 komada i sebe tragično ne upišu u tužnu istinu da građanska Srbija zapravo ne postoji. 

No, nije to počelo Njuzovcima, Kesićem i njihovim suflerima/savjetnicima za Crnu Goru. Ne, nije počelo onda kada su u svom podcastu Njuzovci belvederska dešavanja sveli na sukob u kom su se pofajtali „Milovi“ sa jedne, i „ovi naši“ (kako rekoše), sa druge strane. Ispalo je da su „njihovi“ Porfirije, Joanikije i naoružani krimosi okićeni parama i ikonama, a „Milovi“ građani koji brane svoju zemlju od agresivnog, konkvistadorskog klerikalizma. Toliko je zalutala njihova informisanost, ujedno i novinarska relevantnost i ideološka preciznost na temu, kažem, Crne Gore.

Osnovno pravilo satire, za koju je Kesić profesor doktor sve dok se ne bavi Crnom Gorom, jeste beskompromisna ideološko-politička nezavisnost. Onda kada satira ostane kao forma, a to osnovno pravilo izostane, kao rezultat nemate samo stotine hiljada razočaranih fanova, već propagandističku bljutavost i ozbiljnu kompromitaciju relevantnosti. 

Kao tema jednog priloga emisije „24 minuta“ uzet je slučaj bjesomučnog ponavljanja izbora u Šavniku. Da ćemo gledati još jednu kamuflažu satire u propagandu naslućivao je i video materijal pokrivalica, preuzetih sa Prve TV i TV Vijesti. Ukratko, redakcija kultne emisije regionu je sugerisala da je današnja Crna Gora groteskna parada ruralnih tipova u tamo nekoj zabiti u kojoj DPS pokušava da namakne nedostajuće glasove kako bi ostao na vlasti - tako što uvozi glasače iz drugih gradova.

Ako je Zoki zaista zabrinut za stanje demokratije, status zgažene normalnosti, pristojnosti i razuma u njegovoj dragoj Crnoj Gori onda je trebalo pitanje uvoženja glasača kao komedijski potencijal da sagleda u punom kapacitetu. Na primjer, onda kada je sasvim izmijenjena demografska struktura građanstva u Budvi, pa danas imate, za svega nekoliko godina, etnički izmijenjen grad. Uvezenih iz drugih država, a ne crnogorskih gradova. 

Da li ta ekipa zaista ne prepoznaje naše borbe sa duhovima prošlosti ili se samo pretvara

Zatim, Zoki je trebalo da pravi prilog o „Bici za Nikšić“ kada su glasači, isto kao u Budvi, uvoženi iz Republike Srpske, Srbije i ostalih „etnički jakih“ srpskih bastiona. Zoki je trebalo da uzme svakome dostupne podatke, pa da vidi koliko je uopšte građana iz susjednih država uveženo u Crnu Goru, pod patronatom, finansijama i logistikom, njemu omraženog Vučića, koji svojim partijama participira u politički život druge države. To je redakciji kultne emisije promaklo.

Kada neki dečko dođe da glasa u Šavnik, kako se vidi u Zoranovom, takođe uvezenom prilogu, a pritom biva izvrijeđan jer ga lokalne alkoholisane kabadahije ne prepoznaju izviđenja, to je priča koja zavređuje angažman i potrebu civilizovanog čovjeka na reakciju. Kada pijani kabadahija deveti put zaredom lomi glasačku kutiju, obesmišljava demokratski proces i opšti poredak civilizacije, to je povod za komediju, novinarsku priču, satiru i građansku kontrareakciju. Ovako, sa površnom i prevaziđenom da/ne DPS optikom, misija redakcije „24 minuta“ i Aleksandra Vučića, u Crnoj Gori nailaze na zajednički jezik, razumijevanje, interesa i misije.

Kakav se to perverzni magnetizam javlja između Vučića i njegovih kritičara kad se njihovo djelovanje susretne u Crnoj Gori? Vučićeva nacionalistička, putinizirana, paternalistička Srbija i ona usmjerena protiv njega, na primjeru Crne Gore se sasvim izjednačavaju! Toj „drugoj“ Srbiji nikad ne zasmeta Vučić dok „im završava posao“ u regionu… Ni kada je u pitanju Crna Gora, ni kada je u pitanju Sjever Kosova, niti Makedonija, niti Srpski svet, Open Balkan ili bilo koja druga paternalistička ideja, koja hrani tu imperijalnu glad Srbije. Glad koju tamo mimo nekolicine dijele svi, a zbog koje Vučić gotovo da ne dobija kritike, nego mu se prećutno oprašta, čak i duva u leđa, u toj perfidnoj misiji hibridnog pokoravanja cijelih kultura, falsifikovanja istorija, podmetanje fakata i prevaspitavanja cijelih generacija u maniru neviđenog etno kiča sa kog se sliva a la Ivana Žigon patetika. To Kesićev skener paradoksa ne prepoznaje, nažalost.

Nisu svi antimiloševićevski političari bili protiv njega zato što je započinjao ratove, već zato što ih je gubio!

Da nije svega nekoliko imena, koje brojimo prstima jedne ruke, ne bi Srbija ni znala da odvoji to patološko stanje od njegovog antistanja. Ja ću ponosno ispisati imena pokojne Latinke Perović, Sonje Biserko, Žarka Koraća, Milivoja Bešlina, profesora Nikole Samardžića i Nenada Čanka. Da nema njih, u Srbiji se ne bi imao ko pobuniti protiv imperijalne srpske politike! Da nema njih ne bi se čulo glasa protiv miješanja Srbije u izborne procese drugih država, preko svojih partijskih proksija i komandom iz Beograda! Da nema njih, Porfirija i političko ekonomsku koorporaciju od crkve koju vodi, niko ne bi znao da detektuje kao glavno osvajačko oružje Aleksanda Vučića, ekvivalente Miloševićevoj JNA. Da njih nema, ta sramna uloga Srbije u regionu danas bila bi konsenzusom tapšana po leđima, prećutno ili otvoreno. Nigdje se to ne vidi očiglednije nego na primjeru Crne Gore. 

Malo se ko danas sjeća da je od NATO intervencije pa do uoči 5. oktobra, u stanju apsolutne kontrole medija od strane Slobodana Miloševića, crnogorski Javni servis najveći dio svog informativnog programa posvetio borbi za građansku Srbiju. U okviru svojih emisija davao je u tom trenutku dragocjen medijski prostor opozicionim prvacima DOS-a, koji u Srbiji nisu mogli imati. Ta su gostovanja distribuirana/reemitovana u slobodnim gradovima kojima je vladala opozicija, i bila su važan generator misli Otpora! O tome danas niko ne priča! Iz studija našeg Javnog servisa, svoje su poruke gotovo svakodnevno slali Đinđić, Batić, Mićunović, slobodni profesori bliski DOS-u, nezavisni intelektualci suprotstavljeni Miloševiću.

Naravno, odmah nakon 5. oktobra bilo je jasno - nisu svi antimiloševićevski političari bili protiv njega zato što je započinjao ratove, već zato što ih je gubio! Ne samo političari, već i novinari. Tada su već počele da se ruše iluzije o slobodarskoj groznici Srbije u regionu. Tada je i „klicu zametnula“ politika koja će odmah nakon pada diktatora pokazati svoje pravo lice, a danas metastazirati.

Zoki je trebalo da pravi prilog o „Bici za Niksić“ kada su glasači, kao u Budvi, uvoženi iz Republike Srpske, Srbije...

Prvi vjesnik takve Srbije je sam Đinđić, koji je u intervjuu za NIN nakon 5. oktobra doslovno izjavio da Crna Gora ima manje stanovnika nego novi Beograd, a da je (suverenistička) politika Đukanovića anahrona. Podsjećam da je upravo Crna Gora Đinđiću pružala utočište i da su ga Crnogorci čuvali od egzekucije. 

Takođe, malo ko se sjeća ili zna uopšte da su upravo u Crnoj Gori bili i štampani i preregistrovani važni srpski mediji i odavde distribuirani u Srbiju. Blic, Dnevni Telegraf, Danas... Svima njima je Crna Gora pružila utočište da bi odmah nakon pada Miloševića nastavili tamo gdje je stala Mira Marković, dok je u svojoj Dugi pisala o Crnoj Gori kao švercerskom raju. Takav odnos prema Crnoj Gori traje i dan-danas, a da pritom niko od njih ne piše nijednu riječ o švercu i kriminalu Dodika i Putina. 

Kao da je Srbijom nepopravljivo zavladala teška društvena patologija u kojoj je moguće sa tolikim procentima podrške izabrati Miloševića, Koštunicu pa Vučića. Pitanje je ima li uopšte ikakvu šansu pravdoljubivost, etika i moralnost u takvom društvenom stanju, a kamoli nadati se podršci sa te adrese, u trenutku kada su sve vrijednosti u Crnoj Gori razbijene u paramparčad, pa čak i sa adrese Zorana Kesića?

U odnosu Srbije prema državama regiona najbolje se vidi ta dijagnoza u kojoj je izbrisana granica između ozbiljnog medija i tabloidnosti. Kako je i kada nekad čuveni novinarski standard beogradskih medija spao na uporno insistiranje i svođenje jedne Hrvatske na NDH, a podrivajući suverenitete Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Da li je moguće uopšte da suštinska i beskompromisna satira uopšte preživi u turbo gledanoj formi, a da ne povlađuje povremeno toj patološkoj dijagnozi srpskog društva? Može li jedna televizijska harizma i relevantnost poput Zorana Kesića, ostati ikada imuna na nju, a zadržati gledanost koju ima? Da li ta ekipa zaista ne prepoznaje naše borbe sa duhovima prošlosti ili se samo pretvara da ne? 

Kako bilo, Kesić bi morao biti pažljiviji u komentarima zemlje koja ga u toj mjeri voli, cijeni i podržava. 

Portal Analitika

Komentari (108)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
m mijo_neregistrovani
29.12.2022. 22:24

Aleksandar Olenik, narodni poslanik, odlično razumije i komentariše prilike u CG. Preporuka novinarima portala za intervju a njim.

37
0
S Srbijanac_neregistrovani
29.12.2022. 21:45

“Dobra je Kesićeva satira, ali ne kada i uzme da se sprda sa nama crnogorcima”. Realno, vi ste kao zasebna država uvek sprdnja i bili, setimo se Šćepana Malog samo. A pročitajte samo Njegoša pa će vam biti i jasnije ko ste i šta ste. I da, Dubrovnik su opsedali crnogorci, a da ne pominjem da je Mirin rogonja Milošević i samo crnogorac starinom. Srećna Nova godina 😘

4
47
N Nency_neregistrovani
30.12.2022. 16:00

@Srbijanac_neregistrovani Jeste,gurnuli ste Crnogorce u rat ,a vi se kao prave p...ke povukli u ladovinu.Nikada se vi ne možete sprdati sa Crnogorcima ,komleksi su čudo!

20
0
M Marina_neregistrovani
31.12.2022. 00:07

@Srbijanac_neregistrovani Koliko smo “sprdnja” najrjecitije govori to sto nam Srbadija sve pokrade i što nam se vjekovima ne skuda sa grbače!! Od istorije do kulturne baštine , što nije ni čudo ako se ima u vidu da su vam rodonačelnici OBIJE “dinastije” SVINJARSKI TRGOVCI i RAZBOJNICI koji su jedni drugima kidali glave ,gulili ih i pokorno i ulizički slali 500-godisnjim GOSPODARIMA-TURSKIM SULTANIMA!!!

18
0
K Karadag
31.12.2022. 08:50

@Srbijanac_neregistrovani duso dok smo slobodna i junacka sprdnja bili vi ste opanke setali.Provjeri i ti gene kao Risto koji je pomagao i donirao NVO porijeklo dok se sam nije testirao i shvatio da nema srbskih gena u svojim .

14
0
M Mrgi_neregistrovani
29.12.2022. 21:32

Kesić jeste bljuvotina(na stranu kvalitete svoga posla koje nesporno ima) koja radi za reklame i novac ali po pitanju CG ste pretjerali. Zbog čega? Sami ste rekli da je on satiričar i zabavljač. I ništa on nije otišao dalje od ovog cirkusa koji se u malom Šavniku dešava. Samo je ubacio satiru u problem. Očigledno ste previše osjetljivi i našli ste se uvrijeđenim zbog satire i Šavnika ali nemate razloga za to, to je samo šala i satira. Jednom rječju šou program kakav Kesić nudi.

12
27
m montenegrina_neregistrovani
29.12.2022. 20:31

Isko volim da gledam Kesica,i mene je “zaboljelo”da on ne silazi u sustinu desavsnja u Crnoj Gori i da dozvoljsva sebi da bude na strani Vucicevih “pasa”koji rasturaju sve zdravo u nasoj zemlji.Nije ni svjestan da je u slucaju komentarisanja dogadjsja u Crnoj Gori i sam Vucicev “pas”i da je razocarao mnoge Crnogorce.Urusio je svoju reputaciju narodnog “tribuna”i postao sumnjiv kao cuvar rezima kojeg ismijava.Drago mi je da ste i vi slozili sve sto je unizilo borbu Crnogoraca za opstanak ove drzave kroz nimalo smijesne skeceve i otuzne komentare Kesica.Sad bar znamo ko mu daje informacije i ko su mu kredibilne kolege.

44
2
M Marina_neregistrovani
31.12.2022. 00:21

@montenegrina_neregistrovani Bravo! Poznato je da su kraljevi na dvorovima imali DVORSKE LUDE, jedino kojima je bilo dozvoljeno da baljezgaju sto im padne na pamet pa tako i da govore ono za sto bi drugima padale glave. Tako i beogradski psihopata Vučić (kakav “kralj”takva i drzava) tolerise po neku LUDU a ona mu se revanšira tako sto mu “kao da neće” pročita misli i zavrsi posao umjesto njega.

10
0
M MiRna_neregistrovani
29.12.2022. 17:30

Nenad Kulachin i Marko Vidojkoviç jos nijesu kiksali. A Kesiç jeste odavno, nazalost.

33
5
K Komesar_neregistrovani
29.12.2022. 20:42

@MiRna_neregistrovani Vece spla...e od Kesica. Kulacin podrzao litije a Vidojkovic vladiku Mihaila samo sto nije satanom proglasio.

18
0
Ž ŽivaIstina_neregistrovani
29.12.2022. 21:45

@Komesar_neregistrovani Čak ni ova dvojica ne mogu toliko daleko od žive istine komesare.

1
10
K Komesar_neregistrovani
29.12.2022. 22:47

@ŽivaIstina_neregistrovani Pozdravi Pahomija kad ga vidis dogodine u Prizrenu.

14
1
L Lango_neregistrovani
29.12.2022. 17:15

Mogao se Kesić konsultovati sa TBOK.

32
1
H Hajdi_neregistrovani
29.12.2022. 14:16

Pored ovih časnih imena dodaj i Balšu Božovića i IMA NAS u Beogradu.

51
3
C Cuca_neregistrovani
29.12.2022. 14:13

Crnogorci treba da jednom shvate da nemaju većih neprijatelja od Srbije!!! Prije 100g su nam ugasili državu, dinastiju koja je vladala 260g, crkvu, pobili naroda, zapalili 6000 kuća..... Ponovo nam se ponavlja ista priča. Treba jednom za svagda otkloniti iluzije jer oni vole samo poniženu CG. Prava Crna Gora im budi komplekse i frustracije, zato nas i mrze!!!

79
4
S Stanko_neregistrovani
29.12.2022. 13:36

Mislim da je autor promašio suštinu i to na njezinom principijelnom novou.. Da li je nešto od toga što je Kesić iznio laž? Ne naravno, crnogorska stvarnost jeste groteksna i trula do nivoa kako to on opisuje, akteri uopšte nijesu bitni. Argument da Kesic nije na isti nacin pisao o nekim drugim slucajevima, prosto ne znaci nista, nije politicki analiticar niti je imao obavezu da to radi. Zavrsio bih sa time da Kesic jeste sjajan tip i svakako nije srpski nacionalista i dio toga habitusa.

13
56
K Katunski_General_neregistrovani
29.12.2022. 15:18

@Stanko_neregistrovani Ti nisi pogledao prilog ocigledno. Kesic je zamijenio teze, optuzio je Crnogorce da uvoze glasace iako cijela Crna Gora zna da tamo mjesecno po 10 ljudi salje gradonacelnik Niksica! Autor je ubio sustinu tekstom, a ne promasio tezu.

54
2
J Jane_neregistrovani
29.12.2022. 16:09

@Katunski_General_neregistrovani Da sam vjernik pitala bih te jesi li kršten. Ovako, mogu samo da ti kažem da u Kesićevom prilogu ne postoje teze. Postoji samo sprdnja svojevrsna satiri. Pa ko ne razume neće ni shvatiti sve i da mu se nacrta

9
16
N Nency_neregistrovani
29.12.2022. 16:41

@Stanko_neregistrovani Niko ga ne svrstava u nacionaliste,ali bi morao bolje poznavati prilike u 🇲🇪,ako misli da se bavi sa nama u formatu emisije kakva je njegova....Ili mu to nije bitno..

32
0
K Kantunal
29.12.2022. 12:48

Problem je što Crnogorci (još!) ne razumiju da što se tiče CG i Kosova, u srbiji nema opozicije. Svi su - pozicija ! To važi i za novinare! I istina _ oni se ljute na Miloševića što je iZGUBIO ratove a ne što je vodio .

66
2
E Esma_neregistrovani
29.12.2022. 13:47

@Kantunal Nikako da shvatite da je KiM trenutno okupirana teritorija Republike Srbije !

7
49
T Terra_nova_neregistrovani
29.12.2022. 14:29

@Esma - zašto vi srBski botovi imate bizarnu potrebu da uzimate muslimanske nickove a u isto vrijeme ih mrzite skoro kao Crnogorce

48
2
A Azemi_neregistrovani
29.12.2022. 14:34

@Esma_neregistrovani Pa ne igrajte se sa Albancima, docice vam do Pasaluka...nemate vi borbenu srcanost, budite mirni!

40
3
J Jelena_neregistrovani
29.12.2022. 12:41

Ha, ha..Kesić je brat dok ne takne Mila. Baš vickasto

15
64
r roki_neregistrovani
29.12.2022. 12:13

Daleko je Kesic od Vucica i njegovih. Verujem jednostavno da je krivo informisan. Nazalost svedoci smo situacije u Cg.Ostala su nam 2 tv kanala i par portala. Budimo realni. Mislim da su Kesic i njemu slicni ta Srbija sa kojom treba da gradimo buducnost.

22
15
K Kantunal
29.12.2022. 14:46

@roki_neregistrovani ,pričekat ćeš do te "budućnosti". Par generacija, ako...

23
0
M Mongro_neregistrovani
29.12.2022. 17:22

@roki_neregistrovani Da gradimo budućnost sa Srbijom i Srbima? Ti mora da se šegačiš?! Neka njima njihove Srbije, a nama naše CG!

24
1
n nenad_mne_neregistrovani
29.12.2022. 11:17

Odmjerena i tačna analiza sa pravom poukom! Bravo!

69
4
J Jane_neregistrovani
29.12.2022. 10:28

Ko ne razumije Kesićevu satiru ne treba ni da gleda njegovu emisiju. Ili neka odgleda do kraja i pročita disklejmer pre nego odluči da javno komentariše njegove "stavove".

9
66
N Nency_neregistrovani
29.12.2022. 12:38

@Jane_neregistrovani Kesić ,možda nije moćan da iskorači kada je u pitanju Crna Gora.NOVA S,prema Crnoj Gori nema drugačiji stav od Vučića.Niti prema Crnogorcima.Ne znamo stav Kesića prema nacionalnim Crnogorcima.Niti takve ugošćava.To što oni sa NOVA S vežu u čvor Vučića,opravdano,a drugu dioptriju imaju kad su u pitanju crnogorski suverenisti i Crnogorci!

40
2
J Jane_neregistrovani
29.12.2022. 13:35

@Nency_neregistrovani Hi, Nency! What's your problem? Believe me, Kesić je bolje informisan nego ti. I namere su mu čiste. Osjećanja prema crnogorcima može da ima ili nema. Ja mu ne zamjeram either way. Mi ovdje komentarišemo Marunov tekst

2
27
N Nency_neregistrovani
29.12.2022. 14:10

@Jane_neregistrovani Čitaj Jane,čitaj.😉😉😉

22
1
M Miro_neregistrovani
29.12.2022. 09:33

Neka Kesić obradi “ smiješnu” temu zašto se stalno smanjuje broj Crgogoraca u Srbiji. “ Znamo” da to nije iz straha zbog gubitka posla ….ili zbog ostalih strahova ….ne sumnjamo, dokazali su nam “bradsku” ljubav od 1918. …….samo zbog vica neka to uradi …da čujemo još malo medicinskog humora …….tipičnog vučicevog.

84
3