Društvo

Stav

Balada o posrnulom vitezu

Crne Gore kakvu smo željeli više nema. One evropske i progresivne, viteške i romantične. Ali smo sačuvali sjeme koje moramo da sijemo. To je na kraju dana, ipak, najvažnije

Balada o posrnulom vitezu Foto: Foto: Gradski portal
Danilo Marunović
Danilo MarunovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

I dalje se kroz daljinu čuje huk lokomotive koja je zagrmjela „našim malim mistom“ i koja je za sobom odnijela posljednje plamičke zablude da se ovdje sreća može ikad trajno naseliti. Poput kolonije mrava koja vrijedno podigne svoj „grad“, uvijek se nađe neki oholi dječak da ga u trenu zgazi i iz čiste obijesti s lica zemlje zbriše nečiji univerzum. Baš to smo mi ovih dana. Bivši mravinjak kojim se u panici i haosu tumara za smislom, svrhom i redom. 

Pravda je ovog puta izgubila bitku

Bojnim poljem na kom je poginula evropska ideja za Crnu Goru patroliraju odredi koji kopljem „ovjeravaju“ ranjene. Javnim prostorom dominiraju patetične „utješne misli“, poput one Balšine, o logici nastanka Cetinja. Kad vazalni riter u romantičnom maniru stihoklepca, romantikom otužno skriva svoje vazalstvo. Nekoliko lijepih riječi o Cetinju, dok taj grad na strijeljanje vodi ista vojska kojoj stihoklepac služi. 

Po prvi put, predsjednik države neće biti inaugurisan u prijestonici. Nijedan gest nijednog prethodnog osvajača, okupatora ili izdajnika, nije tako snažno i slikovito govorio o njegovom karakteru. Gest po kome ćemo zauvijek pamtiti novu političku elitu i koji nemilosrdno razotkriva kako se ista osjeća pred prezirnim pogledima građana prijestonog grada i Crne Gore - sramota ih je! I nema toga stihoklepca koji tu sramotu može skriti.

No, slavna se istorija naša pisala baš ovakvim primjerima. Kad se strijeljani u oči smije onome koji strijelja, dok se ovaj nad sopstvenim kukavičlukom stidi. Ne, nemam namjeru da patriotskim lamentom kamufliram istinu da smo kao društvo poginuli. Da je klasična Crna Gora koju poznajemo pod tim imenom, sa vrijednostima koje su stajale uz njega, poražena. Pravda je ovog puta izgubila bitku.

Nije ovo ni politički osvrt. Politička je ravan ovih „događanja naroda“ samo nus pojava jedne šire priče. Jedne, na primjer, balade o posrnulom riteru. Riteru čiji je srebrni oklop izgubio sjaj zbog nekoliko srebrnjaka ostavljenih u lokalnoj krčmi. 

Bojnim poljem na kom je poginula evropska ideja za Crnu Goru patroliraju odredi koji kopljem „ovjeravaju“ ranjene

Ma koliko mučno bilo osjećanje koje čovjeka stigne „koji dan nakon“, ma koliko siv horizont izgledao i koliko te bespoštedno razočarenje šamaralo, mi, na kraju dana, imamo gdje da se vratimo. Nas ipak čeka jedno upaljeno svijetlo u ovoj mračnoj kotlini zlih lica. A to je FAKAT koji nikad ne smijemo da zaboravimo, već da na njemu gradimo naš novi mravinjak. Da smo, iako smo svi dobro znali da ispred nas stoje nuklearne velesile, milijarde, vojske, mafije i crkve, uprkos tome stali u svoje redove na bojnom polju, da branimo ono što nam je sveto. Da to nije bila „šaka zanesenih junaka“ kao što je često znalo biti posljednih decenija, nego 40 i kusur posto od svih koji žive pod kapom crnogorskom! 

Nismo mi budale da nismo znali što nas čeka, pa ipak nismo bili ni „operisani“ ni „izvan situacije“, a niti nam je manjkalo hrabrosti!

Stali smo u redove i toliko koliko nas je, uz pjesmu, poginuli protiv nepobjedivog neprijatelja! Ostali smo ono što smo vazda bili, a naši viteški oklopi sijaju istim sjajem. Crne Gore kakvu smo željeli više nema. One evropske i progresivne, viteške i romantične. Ali smo sačuvali sjeme koje moramo da sijemo. To je na kraju dana, ipak, najvažnije. A mi ćemo se u ovom vremenu meteža i posrnulig ritera i dalje prepoznavati po pogledu, stisku ruke, osmijehu i držanju - crnogorskom! 

Portal Analitika

Komentari (28)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P Primatelisaucesce_neregistrovani
04.05.2023. 20:54

Kakav je ovo tuzni skup komentatora.Kao da je komemorativni skup. Nismo mi srusili vasu no vi nasu drzavu...

4
4
B Bogdan_neregistrovani
04.05.2023. 20:03

Zar vi zaista mislite da je sve propalo? Zar mislite da bi ikada ijedan junak odnio pobjedu da je ovako razmisljao?

9
1
R Rukffaš
04.05.2023. 19:07

Ovo noćas je moje razočarenje u Marunovića. OTKUD TI KOD IRENE TATAR??? Listam kanale i ne mogu da vjerujem... Ja TO ne gledam. I ne mislim da bilo ko ko drži do sebe (ne kao Crnogorac već prije svega kao intelektualac) nema šta i nema o čemu sa tom spodobom da priča. Nekulturna i glupa.

7
1
M Milivoj_neregistrovani
05.05.2023. 13:18

@Rukffaš Kako " ja to ne gledam" kada si ti to ipak dobro vidio?

2
2
A Anon_neregistrovani
04.05.2023. 13:08

Tačno u centar. Bez hrabrosti i istinoljublja Crne Gore više nema. Samo nam je ostalo da na našim mikro frontovima bijemo bitke protiv lažljivosti i kukavičluka i da djecu odgajamo kako treba. Proći će i ovo mračno doba a Crna Gora je vječna jer je u našim srcima.

31
2
S Stojeovo_neregistrovani
05.05.2023. 11:19

@Anon_neregistrovani koliko znam i na geografskoj karti...

1
1
d dragan_neregistrovani
04.05.2023. 12:14

Svaka cast Gospodine! Respekt!

32
1
A Aletheia_neregistrovani
04.05.2023. 11:28

Previše pesimistički - da ne kažem - defetistički? Nije CG propala .- niti njena ideja. Isuviše dugo je CG stasavala kao drušvo i kao država, da bi tako lako nestala? Crnogorci su se kalili vjekovima da budu Crnogorci! Naši umovi se mogu pokolebati ili zbuniti - ali srca i geni - ne mogu? Jednostavno smo u jednom negativnom ciklusu istorije. Klatno će se vratiti u drugu stranu. Sve više će odluke na izborima donositi sve mlađe generacije. Generacije koje su u strahu od krajnje neizvjesne budućnosti. Najvrednije u mojoj mladosti je bilo osjećabje da je budućnost pred nama. Sve je bilo moguće. Danas je ta budućnost puna straha i neizvjesnoti? Litijaška generacija zamađijana “Đedovim vračbinama “ će ubrzo nestati sa scene. Mnogi su povjerovali da je dovoljnoi išćerati “lopovsku vlast” i zemlja će procvjetati?. Kad ono – dobismo veći lopovluk, veće laži, veče gluposti, …Sada znamo kako vlada altrantiva? Znamo i to - da Beograd & Moskva (Otvoreni Balkan) nije alternative za Brisel (EU)!

41
1
i idea_neregistrovani
05.05.2023. 06:57

@Aletheia_neregistrovani Neće nikad nestati sa scene.predstava je tek počela.

1
0
R Rasputin_neregistrovani
04.05.2023. 08:34

Pravdo, pravdo, opet si nas iznevjerila, šajkača u opancima nas pobijedila..Crnogorski sokolovi iz mišiji rupa vire, bi da lete ka skoli sivi, al šajkača nemilosrdno grabi, ždere, bez pregovora i dogovora..potpisuju ugovore da mi nijesmo mi već šajkačari a zemlju će nam procvati Ortogsno Talibanski Šajkačistan!

37
6
N Nebenavi_neregistrovani
04.05.2023. 20:27

@Rasputin_neregistrovani Ne pljuj po svojoj braci , po svojim precima mir tvojoj gresnoj dusi ! Ko nece brata za brata taj dobije tudjina za gospodara !

3
2
P Pjesnik_neregistrovani
04.05.2023. 08:17

Takvim sjajem neće sjati Ono što je bilo već...

16
0
R Refik_neregistrovani
04.05.2023. 08:04

Danilo ceka nas 35 godina borbe i treba biti istrajan, nadam se da cemo 2058. godine uspjeti da promijenimo svetosavsku vlast.

19
2
H Hajrija_neregistrovani
04.05.2023. 09:08

@Refik_neregistrovani ako na ove izbore ne smijenimo vlast ja odustajem

17
1
A Ahmo_neregistrovani
04.05.2023. 12:28

@Hajrija_neregistrovani neka bude borba neprestana.

17
1
a alen_neregistrovani
05.05.2023. 06:59

@Refik_neregistrovani Nećete ni tad.

1
0
P Poenam_Dei
04.05.2023. 06:56

Svako čudo za tri dana... Izgleda da se morao desiti društveni i moralni sunovrat da bi se suočili sa nama samima. "Elite" su pak prezauzete sopstvenim koritom, manikirom,pedikirom, vezivanjem novih kravata i tvitovima. Kada za godinu-dvije počnu socijalni buntovi i štrajkovi svih mogućih "subjekata" većini će se razbistriti jer prazan novčanik i prazan stomak ne mare za prazne priče. Do tada...

37
0
H Hunter6
04.05.2023. 06:19

Zavrnimo rukave i glavu GORE! Neka borba traje koliko ce da traje-- mi ne smijemo klonuti duhom zbog nasih predaka, koji na nas gledaju sa nebesa a ni zbog nasih potomaka, ako drzimo do sebe! Ovo je borba za dusu Crne Gore.

46
2
N Nikola_neregistrovani
04.05.2023. 05:02

Nema predaje, sad jace nego ikad za nasu majku Crnu Goru!

59
1
c crveno_neregistrovani
04.05.2023. 04:57

FENIKS SE IZNOVA RAĐA MLAĐI , JAČI I LJEPŠI I NEUNIŠTIV JE🇲🇪🇲🇪🇲🇪.

55
1
K Kortomalteze_neregistrovani
04.05.2023. 04:53

Crna Gora nikad pasti nece,kad pojedinci shvate da ovo nije borba za korita,nego za slobodu,nema lamentiranja,i pisanja otuznih komentara i statusa,u borbu,ako je u vama i trun dostojanstva ostao.

57
0
b bjelopavlić_neregistrovani
04.05.2023. 04:27

Ne tugujte, morate se nadati, ona poslednja umire. Govorim iz sopstvenog iskustva. Više od 30.g sam se nadao i kad sam pomislio da je gotovo za sijalo je sunce nad mojom domovinom. Da je Vječna Crna Gora!!!

13
46
T Tito_neregistrovani
04.05.2023. 06:15

@bjelopavlić_neregistrovani kako gresis tek ćeš vidjeti da je sunce zašlo i da će samo ponekad da te ugrije da se ne smrzneš u iščekivanju Javi se za par godina da mi posudiš bateriju da zajedno tražimo izlaz iz mraka

35
4
S Slobodan_neregistrovani
04.05.2023. 07:33

@bjelopavlić_neregistrovani nadao si se da ce Crna Gora postati kasaba poput Leskovca,jos nas ima izdajnice

32
3