Politika

IZBORI U NIKŠIĆU: DPS-u i Socijaldemokratama porasla podrška, rekordan broj nevažećih listića

Na izbore u Nikšiću izašlo je 45 odsto građana, a Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija zajedno su su osvojile oko 3.000 glasova više nego na prethodnim lokalnim izborima, kada je DPS izašao sa jedinstvenim SDP-om u koaliciji Evropski Nikšić. Prema zvaničnim podacima Opštinske izborne komisije, na 100 odsto obrađenih biračkih mjesta, DPS je na ovim izborima osvojio 21.104 glasova, a SD 2.324. Nevažećih glasačkih listića je bilo 2.894 ili čak 11 odsto, što je rekord svih izbornih ciklusa.
IZBORI U NIKŠIĆU: DPS-u i Socijaldemokratama porasla podrška, rekordan broj nevažećih listića
Portal AnalitikaIzvor

DPS i SD su počele da slave odmah nakon zatvaranja biračkih mjesta u 20 sati. DPS-u je, kako ističu, ovo najbolji rezultat na nikšićkom lokalnom nivou. DPS i SD su osvojili za oko 1300 glasova više, nego na posljednjim parlamentarnim izborima, a DPS je osvojio oko 250 glasova manje. Opozicija, koja je bojkotovala izbore, je saopštila da je DPS nokautiran, jer nije uspio da izvede na birališta 50 odsto svih upisanih, nevažećih glasova ima više nego što je osvojio SD, a i DPS je osvojio manje glasova nego na parlamentarnim izborima. 

Funkcioner DPS-a Milutin Simović kazao je da je "ovo novi poraz onih koji su poraženi u oktobru", dok je nosilac liste Veselin Grbović, u prvom obraćanju medijima, naglasio da je opozicija učešćem u biračkim odborima dala legitimitet izborima.

"Ovo je još jedna nova velika pobjeda DPS-a i još jedna ovjera velike oktobarske pobjede koju smo slavili u Crnoj Gori, kojoj su Nikšićani dali upečatljiv poraz. Ovo je novi poraz poraženih u oktobru", naglasio je Simović. Grbović je istakao da opozicija nije imala nikakve političke hrabrosti."Ali, opozicione partije dale su puni legitimitet izborima jer su učestvovali u kontroli", rekao je on.

sdSlavlje u štabu SD-a: Ipak, najzadovoljniji je izgledao lider Socijaldemokrata Ivan Brajović, koji je kazao da su ostvarili sjajan rezultat. "To je tri puta bolji rezultat nego na parlamentarnim izborima u oktobru. To je pokazatelj da kad nešto radite od srca, da kad nešto radite posvećeno, kad nešto radite odgovorno, onda za vas nema granica", kazao je Brajović novinarima.dpsmiloPokazalo se da se trud DPS-a isplatio. Kampanju u Nikšiću je suštinski vodio lider stranke Milo Đukanović, išlo se od kuće do kuće, razgovaralo i sa mladima i starima, obećavalo sve i svašta, rekonstruisale su se ulice i trgovi. Nikšić je posjetilo sedam ministara iz vlade, što je nevladin sektor kritikovao navodeći da se radi o iako suptilnim, ipak, zloupotrebama u partijske svrhe. Tvrde i da je bilo raznih pritisaka na građane da izadju na izbore, čime se opravdava i visok procenata nevažećih listića. Pokazalo se i da bojkot izbora,bio opravdan ili ne, opoziciji donio samo nove međusobne optužbe. Medju bijelim listićima, ukazuju dobro upućeni u lokalna zbivanja ,ima i nezadovoljnjih opozicionih birača, koji su ih na taj način kaznili.

Iako, opozicija rezultate izbora vidi kao poraz DPS.

"Kako drugačije prokomentarisati činjenicu da je – i pored svih pritisaka, prijetnji otkazima, kupovine ljudskih duša i ucjena, i pored prebrojavanja krvnih zrnaca kojima su bili izloženi građani Nikšića posljednjih mjeseci, i pored svih poluga moći koje su DPS-u i organizovanim kriminalnim grupama bile na raspolaganju – od zloupotreba resursa na državnom nivou do onih tragikomičnih na lokalnom, i pored kreiranja atmosfere preko svojih glasila kako su oni koji ostanu doma izdajnici i državni neprijatelji – na izbore izašlo ne više od 45% građana sa pravom glasa?", navode Demokrate.

1811djukanovicI DF, kako je naveo Milutin Đukanović, smatra da je na izborima u Nikšiću glasalo manje od 50 odsto upisanih birača, što pokazuje da Demokratska partije socijalista nije uspjela da osvoji Nikšić.

Opozicija neće priznati rezultate izbora, iako su imali predstavnike u biračkim odborima.

Šta je bilo na prošlim lokalnim izborima: Na izborima, održanim 14. oktobra 2012. koalicija vladajućih partija Evropski Nikšić osvojila je 18.775 glasova, odnosno  20 odborničkih mandata. Za Demokratski tront glasalo je 12.036 ljudi, što je ovoj koaliciji obezbijedilo 12 mandata. Pozitivna Crna Gora dobila je 4.689 glasova – pet odborničkih mjesta, a Socijalistička narodna partija  4.103 glasa – četiri mandata. Mjesecima su trajali pregovori Pozitivne i ostatka opozicije, na kraju je odbornik Pozitivne Drago Đurović javno glasao za kandidatinju DPS-a. Vanredni izbori održani su u martu 2013. Koalicija "Za evropski Nikšić" je osvojila 20.367 glasova ili 23 odbornička mandata, Demokratski front 12.243 ili 13 mandata, SNP 3.382 glasa ili tri mandata, a Pozitivna Crna Gora 2.613 odnosno dva mandata.

Prethodne četiri godine koalicija Evropski Nikšić je vladala gradom pod Trebjesom. Vladaće i naredne četiri. Nekima za slavlje, nekima za nauk.

V. R. NENADIĆ

Portal Analitika