Kužina

Otrovni djelovi namirnica

Jesti povrće od korijena do vrha je odličan način da se smanji otpad. Međutim, treba znati da neke namirnice nije poželjno konzumirati na takav način, piše "Sun Food".
Otrovni djelovi namirnica
Portal AnalitikaIzvor

1. Krompirovi izdanci   

Krompir potiče iz iste porodice kao i otrovno velebilje, pa ne čudi što neki djelovi ove biljke nisu jestivi. Toksična materija solanin najviše se nalazi u izdancima i stabljikama krompira, zbog čega bi ove djelove uvijek trebalo odstraniti prije nego što krenete termički da obrađujete krompir.

2. Listovi paradajza 

Evropljani su strahovali od paradajza stotinama godina, a počeli su da jedu ovu namirnicu tek u 18. vijeku. Jedan od razloga skriva se u lišću, koje sadrži toksične materije solanin i tomatin, koje mogu da izazovu probleme sa želucem ako se konzumiraju. U većim količinama lišće paradajza može da ima fatalne posljedice na pojedinca.

3. Košpice jabuke 

Košpice jabuke sadrže male količine amigdalina, što je materija koja se u kontaktu s probavnim enzimima pretvara u cijanid. Jak omotač košpica jabuka sprječava da se otrov ispusti u organizam, ali zato je izuzetno važno ne gristi košpice jabuke prije gutanja. Od košpica jedne jabuke neće vam biti ništa, problem su velike količine, ali ako ste u dilemi, uvijek je bolje ispljuniti ove djelove voćke. Ionako nemaju dobar ukus.

4. Lišće i cvijeće patlidžana

Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira. Lišće i cvijeće ovog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan pa ih nikad ne treba jesti.

5. Pasulj 

Možete se otrovati samo ako ne skuvate dovoljno dobro pasulj, jer će vaše jelo biti puno toksične materije koja se naziva fitohaemaglutinin. Ako se pasulj dobro skuva, ona će biti neutralisana. Nedovoljno termički obrađen pasulj je otrovan, ali ne smrtonosno otrovan. Ako se jede u sirovom obliku, izaziva dijareju i mučninu, koja može da potraje nekoliko dana, napominje nutricionista. 

Portal Analitika