Kužina

Kombinujte hranu kako bi imali više energije

Hrana koja se pojavljuje na listama najpopularnije, može da vam pomogne da bolje jedete u godini koja je pred nama.
Kombinujte hranu kako bi imali više energije
Portal AnalitikaIzvor

Jelovnici samo od povrća: Mega-trend za 2016. biće - povrće kao zdrava namirnica. Tu se ne radi o prelasku na vegansku prehranu ili demonizovanje mesa, već o stvaranju cijelog novog pogleda na povrće. Jer, povrće kao namirnica više nije samo prilog jelima.

Danas postoje brojni alati koji će vam pomoći da transformišete povrće u rezance tanke poput tjestenine. Ti rezanci bogati su hranjivim materijama, a pomoći će vam da jedete više povrća i, samim tim, smanjićete unos kalorija i rafiniranih žitarica. Za pravljenje povrća nalik tjestenini nisu potrebni skupi kućanski aparati. Povrće koje će se najbolje transformisati u ukusnu tjesteninu su šargarepa, repa i tikvice koje možete da kombinujete s finim pesto sosom kako biste stvorili jelo inspirisano azijskom kuhinjom. U brojnim kuvarima i na kulinarskim blogovima, naći ćete mnoštvo recepata posvećenih upravo rezancima od povrća koja će definitivno biti trend i u ovoj godini.

Drevne žitarice: Većinu cjelovitih žitarica s drevnim pedigreom, danas možete da nađete u ponudama restorana i na policama supermarketa. Kinoa u posljednje vrijeme bilježi ogromnu kulinarsku popularnost, ali to ne znači da ne bi trebalo da probate i žitarice kao što su proso, pir (spelta), kamut, kanjihua, frika (farika) i far. Drvene žitarice zaslužuju svoje mjesto na kulinarskoj listi 2016. godine i zbog količine vlakana, proteina, vitamina B i drugih hranjivih tvari. Ove drevne žitarice, pokazaće se kao odličan supstitut za tjesteninu ili rižu u jelima. Dodajte ih u salatu ili pripremite kao zobene pahuljice za doručak, uz dodatak voća i orašastih plodova.

Mahunarke: Pasulj, grašak, leća i slanutak ponovo su na cijeni. Ujedinjene nacije proglasile su 2016. godinu Međunarodnom godinom mahunarki, u kojoj će javnosti ukazati na značaj tih sjemenki savršenih za pravilnu prehranu i s dobrim uticajem na životnu sredinu.

Zdrave masti: Masti mogu potpuno da promijene svoju lošu reputaciju već ove godine, kad je i naučno dokazano da je vrsta masnoća važnija od njihove količine. Umjesto nemasnog, fokus je na zdravoj masti - nezasićenim vrstama koje se nalaze u maslinovom ulju, mesnatim ribama poput lososa, maslinama, orašastim plodovima i sjemenkama. Možda najveći benefit za popularizaciju zdravih masti leži u avokadu koji je pun mononezasićenih masti. Jedan trend korištenja avokada definitivno se posebno istakao: to je avokado tost koji se priprema tako što se razrezani avokado stavi na prepečeni hljeb i prelije se vrućim sosom ili prženim jajima. Kombinacija jaja i avokada i dalje će biti veliki kulinarski trend u 2016, a najpoznatiji recepti su oni za salatu s avokadom i jajima i pečenim jajima u polovini avokada. Ostali recepti - osim čuvenog za guakamola sos - su pečeni avokado rezanci, suši od avokada, humus, sos za tjesteninu i preliv za salatu od avokada. Slatka primjena avokada uključuje razne pudinge, šejkove, kolače, torte od sireva i sladoled.

Izvor: Tportal.hr/I.B.

Foto: Tportal.hr/Thinkstock

Portal Analitika