Društvo

Stav

Zna li direktor Danilović što su to akademske titule

Kad se prene iz svojih srednjovjekovnih magluština, Danilovića će sačekati surova realnost koju je sentenciozno objasnio njegov politički uzor i posljednji neuspjeli obnovitelj Dušanova carstva, riječima - "Malo morgen!

Zna li direktor Danilović što su to akademske titule Foto: Pobjeda/M. Babović
Aleksandar Radoman
Aleksandar RadomanAutor
Portal AnalitikaIzvor

U starijim značenjskim slojevima riječ istraga u crnogorskome jeziku označavala je istrebljenje. Zato treba biti do kraja pošten pa reći - u cijeloj manipulativnoj papazjaniji koju je Srdan Kosović plasirao čitaocima prošle subote ima to jedno zrnce istine. 

Istina je, dakle, da su Srdanovi motivi bili da istraži Fakultet za crnogorski jezik i književnost. Baš kao što je istina i to da nije prvi, a kako se čini ni posljednji koji će o FCJK slomiti zube.

Da je FCJK nesumnjivo njegova neuralgična tačka, pokazao je ovih dana, uskliknuvši s ljubavlju na Srdanovu propalu akciju istrage, i protivzakonito izabrani direktor Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokoga obrazovanja Goran Danilović. 

Otkako je političkom odlukom postavljen za v. d. direktora Agencije, pa potom u v. d. mandatu još dva puta biran, sve dok ga Abazović, na osnovu konkursa čije uslove nije ispunjavao, nije i formalno imenovao direktorom, Danilović koristi svaku priliku da pokaže svoje namjere prema FCJK. 

Prvo je tek koji dan po imenovanju potrčao da akreditaciju FCJK proglasi nelogičnom, premda zakonitom, pa je u tome duhu nastavio guslati kad god se priśeti na koju je funkciju zasio. 

Udruženi zločinački poduhvat
10
Udruženi zločinački poduhvat
02.10.2023 07:57

Zato je i sad ugrabio da na ruskoj propagandnoj platformi IN4S priprijeti što čeka FCJK kad on na proljeće krene da sastavlja komisije za njegovu reakreditaciju i (re)akreditaciju njegovih studijskih programa. A zalet je uhvatio od srednjega vijeka i "dvije srpske države Raške i Zete", tek da pritvrdi da je mentalno još uvijek u Dušanovu carstvu, a u današnjici prisutan koliko da toj desničarskoj fantazmi - čiji je svaki pokušaj obnove u 20. vijeku završio genocidom - pripomogne svim silama da uskrsne pod novim imenom Srpski svet.

Za nekoga ko za sebe tvrdi da je najbolji primjer meritokratije jer je odbijao da radi u prethodnome režimu (izuzmu li se politička namještenja poslanika i ministra) da bi prvo zapošljenje u životu u nekoj javnoj ustanovi započeo kao direktor, Danilović je zaista unikatan.

Dovoljno je pogledati samo države bivše Jugoslavije pa viđeti da u svakoj od njih direktori sličnih ustanova zaduženih za sertifikaciju ustanova visokoga obrazovanja imaju decenije iskustva provedene u visokome obrazovanju, za razliku od Danilovića koji se o visoko obrazovanje povremeno znao očešati kad prošeta pored zgrade kakvoga fakulteta. 

A koliko je upoznat s elementarnom terminologijom oblasti kojom se bavi agencija na čijem je čelu lijepo je pokazala Tanja Pavićević skrećući pažnju na to da Danilović ne razlikuje pojmove "akademske titule" (bečelor, master, doktor) i nastavna zvanja (docent, vanredni profesor, redovni profesor). 

Danilović se doduše i ne trudi da nas fascinira svojim poznavanjem materije a njegove namjere jasno su saopštene kroz poruku da FCJK neće akreditovati komisija iz "novopazarske ustanove". O očitim tragovima kulturrasizma i orijentalizma koji vrište iz njegova teksta, nekom drugom prilikom. 

Nezakoniti direktor, dakle, unaprijed zna koga će imenovati u komisiju za (re)akreditaciju FCJK pa obećava da kriterij neće biti stručnost članova komisije, već njegov šovinistički poriv da pokuša ono što nije pošlo za rukom njegovoj ideološkoj sabraći - da istraži FCJK. 

No kad se prene iz svojih srednjovjekovnih magluština, Danilovića će sačekati surova realnost koju je sentenciozno objasnio njegov politički uzor i posljednji neuspjeli obnovitelj Dušanova carstva, riječima - "Malo morgen!"

Portal Analitika

Komentari (11)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
Z Zoro_neregistrovani
04.10.2023. 05:24

Dwnilovic je bio i ostao moracko nistavilo

3
0
B Brat_neregistrovani
03.10.2023. 15:42

Borba vrhunskih intelektualaca, sa FCJK je za divljenje i ostace upisana u crnogorskoj vjecnosti. Bez dileme. Moguce je da i treba reagovati na svaki komentar, ili osvrt ali ipak.... reagovati na bilo sto, sto kaze seocki filozof, G.D....nekako mi ne ide sa ovom casnom borbom. Ima mnogo ozbiljnijih napadaca, ovaj je ipak....za seoske sahrane i svadbe..

9
0
I Ivan_neregistrovani
03.10.2023. 20:57

@Brat_neregistrovani Ne znam jesi li shvatio - taj nazdravičar je direktor Agencije koja na proljeće treba da odobri ili odbije akreditaciju FCJK. Dakle, u njegovim je rukama sudbina ustanove i zato je izuzetno važno na vrijeme reagovati i ukazivati na njegove namjere.

4
1
H Hernan_neregistrovani
03.10.2023. 10:16

Tako je Aco,razvalite ove neznalice i izdajnike! Veze s vezom nema coek,ali prilhezno radi na unistenju institucije istinskih crnogorskih intelektualaca! Razbijte tu zlonamjernu i nemoralnu namjeru velje-srpskih marioneta!

24
1
N Nency_neregistrovani
03.10.2023. 10:12

🤣🤣🤣🤣ima naš goran 30 gidina iskustva u njemu omiljenoj disciplini -BALEGANJE🙄To mu ide odlično...samo to što se zove danilović goran treba ovako raskrinkavati.Bravo,ne smije se stati.

22
1
A Anthropos_neregistrovani
03.10.2023. 08:22

Hoće li nas ovi "vječiti poslanici" kao Danilović, Lekić, Bulatović, ... spasiti od svog prisustva na političkoj sceni CG? "Dojadili su i Bogu i narodu"?

28
0
B Brat_neregistrovani
03.10.2023. 15:46

@Anthropos_neregistrovani a eto, i Milo se povukao ali, vjeciti spasioci srpsta se ne daju. Misle, doslo je njihovih pet minuta a ni novine ne citaju. Pa ni one iz Srbije, kojima upravlja njihov gazda...a da citaju i to smece, saznali bi da su u konstantnom padu, evo vec treci ili cetvrti izborno ciklus... Na kraju ce ih cisnut u neku kunetu, ili bacit u prasedarnik. Tu bi, vec bilo neke koristi. Da se svinje najedu

8
0
s smrad_neregistrovani
03.10.2023. 06:25

Koliko je posrnulo naše obrazovanje najbolje svjedoči Danilović na mjestu ove agencije. To bi ličilo na slučaj da ste dali da avionom upravlja lice koje to ne zna, čak i ne zna šta je avion. Treba ga pitati zašto je iz čisto političkih razloga pomoćnici direktora agencije dao otkaz kao Bratićka direktorima.

37
3
v vuk_neregistrovani
03.10.2023. 05:16

Danilović je đilkoš iz Đuđevine. Neprijatelj Crne Gore i svega što ima crnogorski predznak.

48
3
r roki_dg55_neregistrovani
03.10.2023. 06:11

@vuk_neregistrovani Tako je, čak i više od toga što ste naveli!

38
2
K Kvatro
03.10.2023. 19:44

@vuk_neregistrovani , FUKARA I NESOJ, ZLO VELIKO.

5
0