Politika

Politička satira

Očistimo Markovo smeće, očistimo Nikšić

Iskušenica Tanja (građanski Tanja Đurišić Bečanović) tvrdi da će članovi Građanskog pokreta Ura ukloniti deponiju kroz dobrovoljnu iskušeničko-ekološku akciju. Obećala je da će lično ona rukovoditi finalnim obračunom sa smećem ali i da će vidati rane i žuljeve onim Urašima koji pokažu udarništvo. Dok članovi Ure sabiraju smeće, iskušenica Tanja će se, kroz kratke blagodasrtvene forme, obraćati Bogu i to preko razglasa.

Očistimo Markovo smeće, očistimo Nikšić Foto: Pobjeda
Maja Miličković, profesorica, feministička teološka analitičarka i nastojateljica "Bogougodnica"
Maja Miličković, profesorica, feministička teološka analitičarka i nastojateljica "Bogougodnica"Autorka
Portal AnalitikaIzvor

Iz Nikšića je stigla vijest da je gradonačenik Marko Kovačević zajedno sa istomišljenicima iz lokalnog komunalnog preduzeća odlučio da mimo svih pravila i procedura otvori novu deponiju za odlaganje svih vrsta otpada.

Žene iz Banjana mi javljaju da je to pogodilo muške u Banjanima koji su činili i ono što dobri ljudi i vjernici ne čine kako bi to pleme listom glasalo za Momu Koprivicu i samozvanog četnika Kovačevića. Obećan im je, kažu mještanke, razvoj i napredak a on im je na prag od kuće, na svoju starevinu, donio ono što ostaje iza ljudske potrošnje a što u ljudska usta i crijeva često ne može ući (najčešće zbog veličine, gabarita).

Taman što sam juče završila sa redovnim jutarnjim monaškim poslovima zazvonio je telefon. Znala sam da me zove neko ko mi je nepoznat jer sam postavila melodiju “Veseli se ženski rode” da zvoni na nepoznate brojeve. Bio je to neki skrušeni ženski glas.

Rekla je “Majo, dobar dan. Ovdje Tanja Bečanović, rodom sam od Đurišića. Znam da je težak monaški život ali želim da se pokajnički pridružim Bogougodnicama. Vijest da je toksični Marko Kovačević, mimo znanja svih nas koji ga podržavamo, otvorio deponiju na drugom kraju Nikšića, sve nas je rastužila i onemoćala. Posebno je pogodila nas u Građanskom pokretu URA koji smo prepoznati ne samo kao ekolozi u prirodi nego kao i čistači ljudskih duša. Znaš, Majo, da smo podržali četnike u lokalnoj vlasti. Biću iskrena sa tobom: Mi smo nesrećni u toj lokalnoj samoupravi. Mi smo nesrećni u tom braku. Moja duša u takvoj lokalnoj samoupravi ne pronalazi mir. Ono što Demokrate i Kovačević misle da je uspjeh, ja tvrdim da je neuspjeh za dušu. Za mene više nema dileme. Prepoznala sam svoj put pa želim da vam postanem vjerna družbenica”.

Pažljivo sam slušala gospođu Tanju Bečanović. Nijesam htjela da je prekidam jer sam kao iskusna monahinja uočila da je to njena ispovijed. Svaki pojedinac utjehu i spas traži na sebi svojstven način. Tanja je odlučila da mene pozove na telefon i to je sasvim u redu.

Okupile smo se i prihvatile da Tanju Đurišić Bečanović primimo u Bogougodnice kao iskušenicu. Sama je predstavila program svog blagodarenja na koji sam odmah (kao nastojateljica) dala blagoslov. Iz punog srca sve smo povikale “Tanja aksios”. Tako zagrljene smo plakale i jecale.

Naša sestra (trenutno iskušenica) Tanja Đurišić Bečanović je predložila (a mi se saglasile) da se u pogon stave aktivisti Građanskog pokreta Ura koji su prošle godine bili voljni da umjesto slavljenja Dana nezavisnosti na Cetinju čiste i očiste Sinjajevinu. Iskušenica Tanja (tako je na dalje zovemo) je priznala da je to bila inatna najava puna pakosti i mržnje prema onima koji su na Ivanovim koritima ljubili svoju zastavu i zemlju. Iskušenica Tanja je kazala da Sinjajevina i nije tada bila toliko onečišćena koliko je danas (voljom samozvanog četnika gradonačelnika) Nikšić. Kazala je da će u pogon staviti 67 aktivista koji su danas i sami svjesni prošlogodišnjih zabluda i posljedica transa “Ne damo svetinje” u koji su (mladalački i interesno) bili zapali.

Iskušenica Tanja tvrdi da će članovi Građanskog pokreta Ura očistiti deponiju u Grahovskom polju kroz dobrovoljnu iskušeničko-ekološku akciju. Obećala je da će lično ona rukovoditi finalnim obračunom sa smećem. Iskušenica Tanja je kazala da će se dok članovi Ure sabiraju smeće ona obraćati Bogu (preko razglasa) kroz kratke ali i dalje blagodarstvene forme. Najavila je da će vidati rane i žuljeve članovima Građanskog pokreta Ura koji pokažu udarništvo u ekološko-iskušeničkoj akciji “Očistimo Markovo smeće, Očistimo Nikšić”.

Tanja aksios. Građanski pokret Ura aksios. Amin.

Portal Analitika

Komentari (14)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
L LipaLipa_neregistrovani
18.12.2022. 16:28

... sigurno da je NK trebala i sada treba moderna deponija, reciklaza smeca i sl. ... medjutim, to je jako veliki i skup proekat, verovatno isplativ samo za vise gradova i sl. ... takodje o tome je trebalo ranije razmisljati kada je grad bio brojniji i sl. ... inace sam grad NK je postao mnogo cistiji, uredjeni i sl. za poslednjih par godina, ... intrvecije u kom.infrastrukturu nisu nesto velike ... ali su pazljivo odabrane, sadnice, (park. setalista) redovno ciscenje, sredjivanje kvartova i sl. ... posebno mi je drago sto se sada zna dje dolazis, ...na glavnom skveru je postavljeno lepo kameno ime naseg grada, cirilica i sl, ... aj' zdravo, ...

1
1
S Sesilija_neregistrovani
11.05.2022. 18:45

Čestitke Majo, sve si tako lijepo i bogougodno kazala. Ja sam se već odbila od svih onih koji rade po zlu. Od tada predana sam Bogu i njegovoj milosti. Sve ostalo je samo politika bez prestanka i rovarenje po našoj lijepoj Crnoj Gori. Takve, ako se svi vratimo sebi možemo rašćerati, jer oni nijesu dio čestitoga svijeta.

9
0
M Marija__neregistrovani
29.03.2022. 17:51

Nećemo Da nam Nikšić truju ČETNICI! 😠😠😠😠😠😠😠 SMRT FAŠIZMU SLOBODA NIKŠIĆU! 🇲🇪🇲🇪🇲🇪👍

28
1
N Niksic__neregistrovani
29.03.2022. 17:02

Grade rode, Grade moj! Volimo te srcem svim! Necemo te zlom davati pa da ćemo život dati! Nije Nikšić zaslužio da ga četnik sada pljuje! Oj Nikšiću Hrabri grade tebe krasi Hrabra Prošlost svih Heroja! Vječna njima Slava I Pomen ti si nas VJEČNI DOMEN! DJE VJETROVI DUVAJU S'PLANINE VOJNIKA TEBE ČUVA CRNOGORSKA DIKA! CRNOGORCI MOMCI ODABRANI SVI U SNAZI SLUŽE VJEČNOJ NIKSICKOJ STRAŽI! A TREBJESA BRDO U NIKŠIĆU ČUVA SPOMEN PLOČU PALIM HEROJIMA I MILUJE SA VJETROVIMA NJIHOVA IMENA UKLESANA U VELIKOJ MERMERNOJ PLOČI DA SE UVIJEK ZNA I PRIČA O NJIHOVIM JUNAČKIM DJELIMA! DJE DODJOSE ČETNICI U NK ALI VJETAR DUVA JAČE PA ĆE DA IH ODUVA DALEKO DO RACE!OJ BEDEMU SLAVNI! MNOGE LI TE VOJSKE SAČUVA SE A POSLEDNJA CG VOJSKA SA HRABRIM JUNACIMA I VELIKIM BORCIMA! NE DAMO TE TAMNIM PTICAMA TO SU PTICE VARALICE VEĆ ĆE TEBI SLAVUJI DA POJE MILE NAŠE ZORE I CVJETACE RUŽE U MAJU OJ NIKŠIĆU VOLIM TE I ŽELIM TU SE RODIH I PORLTRCAH LIVADOM OKO MENE DJEČIJA KLIKA CRNA GORO OJ ČESTITKA I VELIKA! VELIKI ĆE DOĆI DANI OJ NIKŠIĆU DRAG I MIO SLOBODAN ĆEŠ BRZO BITI I TO ĆEMO PROSLAVITI! GRADE MOJ! MOJ GRADE NE DAMO TE ČETNICIMA! VJEČNA CG! SVE ZA ČAST I OBRAZ CG! ŽIVIO ANTIFAŠISTIČKI NIKŠIĆ! 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

34
1
B BravoMajo__neregistrovani
29.03.2022. 14:01

SVAKA ČAST MAJI MILICKOVIC! DOLJE ČETNICI ŽIVJELA SLOBODA I SLOBODARSKI NIKŠIĆ! 👍💯❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

55
2
H Hunter6
29.03.2022. 13:36

Da Maje nema trebalo bi je izmisliti! Naklon, legendo!

56
2
B Beba_neregistrovani
15.10.2022. 12:58

@Hunter6 Moj savjet Maji je da se cuva ovih, sto su odlucili da prelome nakon odluke o deponiji. Ti nisu osjetili smrad deponije, koja je zatrovala Crnu Goru i sve u njij. Ne vjerujem ovima sto se bune kad im je pod dupetom pocelo goret, pa se pozivaju na pamet. Sto ste do sad zmurili ljudi?!

0
0
Ć Ćokio_neregistrovani
29.03.2022. 13:17

Mislite li da ste prosli i da vi je proslo ka do sad sto je prolazilo..?

39
2
C CgObecanaZemlja__neregistrovani
29.03.2022. 12:49

Nadamo se Antifašističkom gradu Nikšiću koji će opet obasjati grad Nikšić i SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU!

50
2
Z Zmaj_neregistrovani
29.03.2022. 10:25

BRAVO! BRAVO! BRZO ĆEMO SMEĆE I ČETNIČKE RESLOVE BA DEPONIJU ISTORIJE! A POTOM IDE EPOHALNI PROJEKAT ISPISIVANJA IMENA IZDAJNIKA CRNE GORE NA NAJVIŠIM URBANIM GRAĐEVINAMA!!! ČITAĆETE OTPADI LJUDSKI SVOJA IMENA NA LISTRAMA I PRIČELJIMA SOLITERA,ZGRADA I MOSTOVA! VO VJEKE VJEKOVA ZA VAŠE POTOMSTVO DA SE "DIČI" S RIDITELJIMA! AMIN! ŽIVJELE BOGOUGODNICE! ŽIVJELA MAJO MILIČKOVIC! VJECNA JE CRNA GORA!

76
2
S SlobodaNarodu_neregistrovani
29.03.2022. 09:51

Moja Tanja !Niksic moramo dezinficirati od srbskog kola. Smeca ima svuda ,zavisi od smrad.

69
2
p partizanskiput_neregistrovani
29.03.2022. 09:33

BRAVO TANJA,OCISTITI CE'MO I MARKA ,JER JE I ON ZA KONTEJNERA A NE ZA STOLICE,NIKSICU CE BRZO SVANUTI MAJSKA ZORA!!!

73
2
p partizanskiput_neregistrovani
29.03.2022. 10:55

@partizanskiput_neregistrovani ,BRAVO I SVAKA CAST TEBI MAJO MILICKOVIC!!!

53
2
B Brano_Nikšićanin_neregistrovani
29.03.2022. 09:31

E sprdnje ove !!! Kako bre deponiju bez papira, pa još u Banjane da im bazdi po vazdan, a glasali su Momu. Ne može to tako, blokiramo Banane ... pardon, Banjane.

63
1