Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Nenezić: PES nakon građana "razočarao" i svog osnivača, Milatović najavio potencijalno pitanje povjerenja premijeru

"Crna Gora uskoro će saznati hoće li uvođenje BS u Vladu donijeti dinamiku paf-paf premijera Spajića ili će on biti odlazeći tik-tak premijer"

Nenezić: PES nakon građana "razočarao" i svog osnivača, Milatović najavio potencijalno pitanje povjerenja premijeru

Sagovornik Analitike ukazuje da predstoji da vidimo ko ima veću političku moć unutar, kako naglašava, propalog projekta za prevaru građanske Crne Gore. Poručuje i da je optimista po pitanju potencijalnog ujedinjenja SD i SDP jer su, kaže, prvenstveno vođeni opštim interesom za sve građane Crne Gore 

Nenezić: PES nakon građana "razočarao" i svog osnivača, Milatović najavio potencijalno pitanje povjerenja premijeru Foto: UGC
Zilha Kalač
Zilha KalačAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik države Jakov Milatović ostavkom (koju je obznanio na društvenoj mreži X) na sve partijske funkcije u Pokretu Evropa sad najavio je političke turbulencije ne samo u stranci čiji je jedan od osnivača, već i unutar aktulene parlamentarne većine. 

Definitivni raskol na relaciji Milatović-Spajić i nije neko iznenađenje, ali sada je više nego izvjesno da će razlaz ovog političkog dvojca prouzrokovati političku krizu unutar vladajućeg bloka i moguće dovesti u pitanje opstanak 44. Vlade Crne Gore. Tako je juče aktuelni ministar pravde Andrej Milović većinom glasova članova Predsjedništva isključen iz Pokreta Evropa sad, a njegova pozicija u Vladi, kako su saopštili iz PES-a, biće otvorena uoči planirane rekonstrukcije.

Milatović: Dajem ostavku na sve funkcije u PES-u
95
Milatović: Dajem ostavku na sve funkcije u PES-u
24.02.2024 17:12
Milović isključen iz PES-a, Mujović predložen za člana Predsjedništva
37
Milović isključen iz PES-a, Mujović predložen za člana…
25.02.2024 15:45

O novim previranjima na političkoj sceni u zemlji, mogućoj rekonstrukciji Vlade sa ZBCG u njoj, te bezbjednosnom sektoru u Crnoj Gori, za Portal Analitika govori poslanik Socijaldemokrata Branislav Nenezić.

“Pokret Evropa sad poslije građana “razočarao” je i svog osnivača. Kao što i obično biva kada je riječ o "instant" političkim pokretima nakon što se suoče sa realnim životom i realnim problemima dolazi do raspada istih”, ocijenjuje Nenezić.

Milatović kreće u osnivanje partije, očekuje saradnju sa Bečićem, Jokovićem i Abazovićem, nada se podršci iz ZBCG
53
Milatović kreće u osnivanje partije, očekuje saradnju…
25.02.2024 07:54
Pantović podnio ostavku na funkciju predsjednika barskog PES-a i članstvo u Pokretu
3
Pantović podnio ostavku na funkciju predsjednika barskog…
25.02.2024 18:05

 Ističe da sada predstoji da vidimo ko ima veću političku moć unutar, kako kaže, ovog propalog projekta za prevaru građanske Crne Gore. 

Truli kompromisi

“Na jednoj strani imamo aktuelnog premijera, na drugoj bivšeg člana PES-a i sadašnjeg predsjednika države, a između njih najavljenu rekonstrukciju Vlade. Crna Gora uskoro će saznati da li će najavljeno uvođenje Bosnjačke stranke u Vladu donijeti dinamiku paf-paf premijera Spajića ili će možda on biti odlazeći tik-tak premijer, jer kako je Milatović već izjavio, očekuje saradnju sa aktuelnom većinom i GP URA tako da najavljuje potencijalno pitanje povjerenja aktuelnom premijeru”, naglašava Nenezić.

Sagovornik Analitike ukazuje da je još od početka cjelokupnog procesa formiranja 44. Vlade postavljen negativan rekord jer je, podsjeća, pregovaranje trajalo rekordno dugo i izgubljeno je skoro četiri mjeseca kada su se trebale donijeti važne odluke za razvoj Crne Gore. 

"Onda smo došli do postizanja “trulog” kompromisa gdje je “vraćajući ko zna kome ko zna čije dugove“ navodno proevropski premijer napravio koaliciju sa Andrijom Mandićem i doveo ga na čelo Skupštine kao čovjeka koji je za 30 godina u politici bio i ostao protivnik obnove crnogorske nezavisnosti i protivnik članstva Crne Gore u NATO-a”, kaže Nenezić. 

Zašto Vlada lobira kod zapadnih partnera za DF

Komentarišući najavu predsjednika Skupštine da bi uskoro moglo doći do rekonstrukcije Vlade, Nenezić kaže da Mandić zaslužuje čestitke za dosljednost jer, kako ističe, za 30 godina nije odustao od svoje ideologije. 

“Ostao je državljanin druge države, njegova matična država nije Crna Gora i čak kad su mijenjali ideologiju oni koju su ga stvorili, on se nije mijenjao”, ukazuje Nenezić.

Izričit je da je Crna Gora stvaranjem ove neprirodne, kako dodaje, interesom motivisane koalicije došla u problem sa međunarodnim partnerima.

“Tako premijer Spajić danas liči na lobistu Andrije Mandića i upoređuje ga sa Dalaj Lamom umjesto da razgovara o projektima razvoja Crne Gore. Dakle, ako je u redu da Pokret Evropa sad vodi Crnu Goru u EU na čelu sa Mandićem zašto odmah nije napravljena vlada u kojoj je koalicija ZBCG, već je premijer uvodi krišom na “mala vrata” kroz nekoliko koraka. Ako je potrebna ta rekonstrukcija zašto se žuri i zašto se Vlada bavi lobiranjem kod zapadnih partnera da proruski i prosrpski DF bude prihvatljiv jer je navodno promijenio svoju ideologiju i sada je partner u procesu ispunjavanja EU standarda”, napominje Nenezić. 

Stava je da premijer Spajić treba da objasni biračima kako je koalicija ZBCG kao veliki protivnik ulaska Crne Gore u Evropsku uniju, sada njegov partner na tom putu.

“Neko mora u ovoj zemlji da stane na stranu onih skoro 80 odsto građana koji žele članstvo u EU i da ukaže na bilo koji potez koji to može da ugrozi ili odloži. Jasno želimo da ukažemo da ako u vladu uvodite partnera koji cijelim svojim bitisanjem negira evropsku agendu, onda imamo opravdanu bojazan da neko želi da uprkos proevropskoj retorici suštinski uspori ili zaustavi proces pridruživanja Evropskoj uniji”, podvlači Nenezić. 

Zakoni se moraju primjenjivati bez obzira na političke pozicije

Sagovornik Analitike se, kaže, nada da će, povodom krivične prijave koju su prošle sedmice podnijeli protiv predsjednika Skupštine, doći do reakcije tužilaštva. 

Nikolić: Podnijeta krivična prijava protiv Mandića, BS odbila da potpiše
77
Nikolić: Podnijeta krivična prijava protiv Mandića…
15.02.2024 11:13

“Prvenstveno iz razloga što sam uvjeren da postoje odvažni i hrabri ljudi koje ne možete uplašiti i potkupiti. Ono što svi građani treba da znaju da je država jednako pravni poredak. Dakle, ako se ne staramo o pravnom poretku mi činimo krivično djelo protiv države. Zakoni se moraju primjenjivati bez obzira na političke pozicije. To je garant da naše buduće generacije mogu da žive u demokratskom društvu. Bez toga otvorićemo neizvjesnost i nestabilnost koja će postojati bez obzira koja opcija bude na vlasti”, upozorava Nenezić. 

Nastavlja se proces urušavanja bezbjednosnog sektora 

Osvrćući se na stanje u bezbjednosnom sektoru nakon nedavno održane maratonske sjednice Odbora, Nenezić ističe da je to pokazatelj neozbiljnosti koju pokazuju strukture koje su došle na vlast upravo obećavajući profesionalizam, stručnost i nepotkupljivost. 

“Nažalost, svakoga dana svjedoci smo svega suprotnog. Evidentno je da se nastavlja proces urušavanja i ono malo integriteta bezbjednosnog sektora u Crnoj Gori. Ono što je bilo za očekivati i što su svi građani Crne Gore koji su to slušali očekivali, jeste da tamo prisutan specijalni državni tužilac Vladimir Novović, odmah nakon sjednice pozove sve učesnike na informativni razgovor o svemu što su navodili na ovom sastanku i da se ozbiljno pozabavi njima”, navodi Nenezić. 

Dodaje i da je u prvih 100 dana mandata premijer Spajić na veliki broj suštinskih važnih pitanja odgovorio nezainteresovanošću što je, kaže, krajnje neprihvatljivo ponašanje za iole razumnog čovjeka koji to sluša. Kako dodaje, te riječi dolaze od istog onog čovjeka koji je kampanju za parlamentarne izbore obilježio “čvrstim” obećanjima.

“Sada je već jasno otkrivena metodologija rada g-dina Spajića, a to je da kada god je ukazano na neki ozbiljan problem ili pojavu on to relativizuje, a sve u cilju da se javnost umiri kako bi se progurale štetna postupanja i sumnjive odluke”, naglašava Nenezić. 

Vraneš predsjednik koga ne zaslužuje nijedna opština u CG

Komentarišući nedavnu proslavu srpskih praznika u Pljevljima i odsustvo reakcija crnogorskog državnog vrha, Nenezić je kategoričan da treba stvoriti zakonski okvir kako bi svako imao pravo da poštuje i slavi svoje praznike na način koji je u skladu sa zakonom i koji poštuje ono što su državni simboli Crne Gore.

U Pljevljima intonirali "Bože pravde", Vraneš: Ova srpska zemlja još ima mnogo neprijatelja
61
U Pljevljima intonirali "Bože pravde", Vraneš: Ova srpska…
14.02.2024 23:13

“Mjera naše slobode treba da bude momenat kada “ugrožavamo” slobodu drugih građana. Tu je granica i smatram da je Crna Gora otvorena prema svima i da je minimum koji zaslužuje da poštujemo njene simbole na način definisan Ustavom i zakonom. Pomenuti gradonačelnik je zaista predsjednik opštine kojeg ne zaslužuje da ima niti jedna opština u Crnoj Gori. Ali prosto, radi se o tome da niz partija koje se definišu kao građanske daju političku podršku njemu i one su te koje su odgovorne za njegovo postupanje. Dario Vraneš je danas predsjednik opštine voljom odbornika PES-a i Demokrata. Nisam siguran da bi dobili mandat od strane Pljevljaka da su znali ovo što danas znaju”, podvlači Nenezić. 

Na pomolu ujedinjenje SD i SDP?

Upitan o potencijalnom ujedinjenju SD i SDP, Nenezić kaže da treba istaći da je realnija opcija kreiranja snažnog vida saradnje koji bi uključio sve progresivne građanske partije, udruzenja i pojedince, kao odgovor na krizu sistema vrijednosti kojoj svjedocimo

“Crna Gora zaslužuje da ima snažnu partiju na socijaldemokratskim osnovama kao opciju za svoje građane. Podsjetiću da je modernu Evropu oblikovala i izgradila ideja socijaldemokratije koja najbolje čuva i ostvaruje ideju socijalne pravde i jednakosti. Posebno treba imati u vidu koji je značaj nekadašnji jedinstveni SDP dao najprije tome da se napravi otklon od pogubne politike 90-ih, a onda i da dođemo do obnavljanja nezavisnosti Crne Gore kao građanske države kao progresivnog modela u odnosu na ustaljene državne koncepte na balkanu. Jednostavno govoreći, sve partije i pokreti koji baštine ideje građanske Crne Gore kao članice NATO-a i buduće članice Evropske unije su dobrodošle i treba da budu dio zajedničkog političkog projekta”, kaže Nenezić. 

Istina postala i sudska, svaka karika u lancu moraće da odgovara 

Osvrćući se na presudu Osnovnog suda u Nikšiću da je crnogorska policija 2021. na Cetinju, upotrijebila prekomjernu silu, Nenezić kaže da je jedna od neporecivih istina društva u kome živimo ta “da je pravda spora, ali dostižna”. 

Policija 5. septembra 2021. na Cetinju prekoračila ovlašćenja
19
Policija 5. septembra 2021. na Cetinju prekoračila…
19.02.2024 06:50

 “Iako se tadašnja vlast maksimalno trudila da u potpunosti sakrije nezakonito postupanje povodom događaja na Belvederu istina je postala i sudska istina, a to je tek prvi korak. Svaka “karika u lancu” počev od premijera Krivokapića, preko potpresjednika tadašnje Vlade Dritana Abazovića, sadašnjeg predsjednika države i premijera koji su razrađivali scenarije moraće da odgovara i snose odgovornost zašto je primijenjena prekomjerna sila protiv građana naše zemlje”, poručuje Nenezić.

Naglašava da će morati da kažu ko su naoružani ljudi koji su tih dana bili tamo i prema kome su te cijevi bili uperene.

“Biće interesantno kada se sudski dovede do kraja i utvrdi čiji su bageri i po čijem nalogu uništavali imovinu građana Cetinja i građana iz cijele Crne Gore. Događaj na Belvederu je do kraja ogolio i građanima pokazao sistem koji se planirao za njih u budućnosti, sistem pomoću kojeg neformalni centri moći iz regiona ostvaruju direktne interese i gdje se nema obzira prema pravnoj državi, vladavini prava u Crnoj Gori i na kraju ni prema životima građana Crne Gore”, zaključuje Nenezić. 

Portal Analitika