Politika

Stav

Crna Gora, naša majka ili maćeha?

Šanse za političku konkurenciju koja afirmiše talenat nasuprot partijskoj i nacionalnoj pripadnosti su nikakve! Država je kiksala u stvaranju ambijenta za razvoj zdrave zajednice, a ne balkanske mitomanske kasabe u kojoj se državnim resursima namiču birači

Crna Gora, naša majka ili maćeha? Foto: PA
Danilo Marunović
Danilo MarunovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Kako crnogorska država drugačije tretira građane različitih etniciteta u odnosu na političke prilike? Pripadnici kojeg naroda u ovom (post)građanskom društvu bivaju od države tretirani "najbolje", a koji "najgore"?

Šta?! Pa ovo zvuči kao klasični fašizam!? Hej, slušaj što Marunović piše, molim te...!?

Apsolutno je tačno da ovakav uvod "miriše" na fašizam, ali ne zbog autora teksta, koji je uzgred antifašista, nego zato što je Crna Gora kroz svoj politički sistem učinila legalnim i tradicionalnim to da u toku izborne trke, izbornog inžinjeringa i postizbornog "njegovanja" biračkog tijela (partijskog zapošljavanja), pritisci na cijele narode ostaju nevidljivi za naše institucije, lovce na grantove i ostale "svinge demokratije".

Fenomen znan pod nazivom "pozitivna diskriminacija" donosi cvjetanje koncepta nacionalnih partija

Da je neko drugo vrijeme ja bih bio Romeo, ti Džulijet, a ovaj tekst bi se našao u rubrici "Zanimljivosti". Ovako, on je turobno podsjećanje u našem "hoće biti vlade/neće biti vlade" svemiru, koliko je ova zemlja ogrezla u nacional-diskriminaciji. 

Pritom, diskriminacija u našem slučaju ne dolazi (dominantno) iz ključa ksenofobije ili rasizma, kao što je to više slučaj u evropskim državama onda kad se ovaj fenomen povremeno demonstrira od strane nekog ideološki zalutalog građanina a ne od države, kao što je to slučaj kod nas, naravno! Antimuslimanizam je u Njemačkoj, na primjer, posljedica dinamičnih demografskih, pa i kulturoloških promjena i kao takav on je strogo kažnjiv, kriminalizovan fenomen. 

U Crnoj Gori on je proizvod političkih apetita, ambicija i ciljeva. Sasvim je legalan, a toliko smo se navikli na njega da ga i podrazumijevamo. Mi smo država u kojoj se sasvim slobodno pjeva etno zombi hit “Veseli se, srpski rode”, koji u svojim versama jasno crta teritorijalne pretenzije Srbije na Crnu Goru.

Kakve šanse za zaposlenje danas ima javno deklarisani afirmator crnogorske kulture, baštine, samosvjesnosti i državnosti

Na našoj političkoj sceni, slaba izlaznost na posljednjim izborima dovela je do toga da put do parlamenta i institucija "prežive" samo veće političke frakcije. Rezultat je to da je koncept euroatlantske države sa jasnim spoljno političkim prozapadnim određenjem (koncept države u kom Srbija i Rusija neće imati uticaj, svakako ne onaj koji formira vlade i postavlja predsjednike) ostao da se brani samo sa jedne političke formacije u zemlji! Podsjećanja radi, to je koncept koji podrazumijeva i lojalnost crnogorskom ustavu, a samim tim i svojoj zemlji.

Nasuprot tom konceptu nekoliko političkih tabora sa otvorenim, podrazumijevajućim ili stidljivim prefiksom "srpski" čini ogroman, najveći dio parlamenta.

To znači da u vremenu kada je partijsko zapošljavanje došlo do tačke jednog nenormalnog paradoksa, kada te nacionalno a ne stručno u tvom CV-ju zapošljava. Biti Srbin danas u Crnoj Gori znači imati ubjedljivo najbolje šanse za lično i profesionalno ostvarenje. Za "srpske glasove" ne bore se "samo" makar pet političkih, prosprskih političkih tabora, već i "crnogorska koalicija", lutajući između jasne definicije na spektru lijevo-desno.

Fenomen znan pod nazivom "pozitivna diskriminacija" donosi cvjetanje koncepta nacionalnih partija. O tome se ćuti, jer mi smo građanska država. Građanska država koja stimuliše nacionalne koncepte. Neko se sjetio da promijeni ime. Makar toliko. Em što je javna paradigma građena elitističkim medijima tako podešena da se kritika manjinskim političkim predstavnicima i uopšte trendovima svih vrsta kod manjinskih naroda jednostavno ne upućuje. Etiketa je spremna, samo se usudi. 

Država ovakvih trendova može da očekuje samo trijumf mediokritetstva kao njen usud

Pozitivna diskriminacija i generalna politička klima dovela je do toga da se nacionalne partije šire, jačaju infrastrukturu, i "namiču" biračko tijelo tako što ga zapošljavaju u velikom broju institucija, takođe po nacionalnom a ne stručnom elementu iz CV-a. Kakvu šansu ima manjinska partija koja imidž gradi na mnogo manje "zapaljivom", za prosječnog birača manje atraktivnom narativu u kome se lojalnost Crnoj Gori namiče kao osnovna vrijednosti, pa tek sve drugo. Opšte mjesto, reklo bi se, koje je postalo izuzetak u novoj Crnoj Gori. 

Šanse za političku konkurenciju koja afirmiše talenat nasuprot partijskoj i nacionalnoj pripadnosti su nikakve! Država je kiksala u stvaranju ambijenta za razvoj zdrave zajednice, a ne balkanske mitomanske kasabe u kojoj se državnim resursima namiču birači.

Idemo dalje. Kako Crna Gora drugačije tretira svoje građane u odnosu na to kako se zovu ili izjašnjavaju? Moj omiljeni kolumnista Dragan Bursać nedavno reče da su za ozdravljenje jednog društva bitnije priče o ratnim zločinima od priča o Vučićevom parizeru. Mi smo to počeli samo djelimično da razumijemo. 

Političari su otkrili i zločine iz prošlosti kao fabriku za dizanje rejtinga pa su, srećom, počeli da se aktuelizuju slučajevi poput onih u Štrpcima, u Vraneškoj dolini, u Velici, u Plavu i Gusinju (Šahovićima), itd. Problem nastaje, a sa njim i školski primjer fašizma, kada zločine selektivno tretiraš.

Crnogorci su u svojoj zemlji danas najdiskriminisanija etnička grupa

U "oslobođenoj" Crnoj Gori na samu pomen na 1918. godinu, Božićni ustanak, na Bijeli teror, na paljenje Zvicera, teror - mediji te automatski smještaju u etiketu crnogorskog desničara! Jesam li napisao neistinu? Je li premijer javno izjavio da ga ne zanima taj zločin u formi parole progresivnosti i modernog tumačenja politike, a mnogi su mu aplaudirali na tu strašnu izjavu. Ipak, govorimo o zvjerski ubijenim žrtvama političkog progona, koji su platili skupo svoj “zločin”- odanost porodici i državi. Izgleda da postoje politički poželjni i nepoželjni posmrtni ostaci ratnih zločina?

Kakve šanse danas ima javno deklarisani afirmator crnogorske kulture, baštine, samosvjesnosti i državnosti za zaposlenje, učestvovanje u nekom za državu važnom projektu, za članstvo u žiriju za neku nacionalnu ili regionalnu nagradu ili za najobičnije zaposlenje? Budimo pošteni prema sebi, kažimo istinu…

Etiketa je spremna, samo se usudi

Do juče, predstavnici crnogorskog naroda su kao leprozni bili široko izbjegavani u procesu formiranja vlade. Da vidimo šta su naredni koraci, sada kad su nastali "problemi u Raj(h)u"

U svakom slučaju, država ovakvih trendova može samo da očekuje trijumf mediokritetstva kao njen usud, nasuprot talentu, pregalaštvu, inovaciji, obrazovanju. Sve te silne institucije stručnih profila vode anonimusi za koje javnost nikad nije čula. Ali, jeste partija.

Crnogorci su u svojoj zemlji danas najdiskriminisanija etnička grupa. U toj političkoj logici "bosnizacije", u kom zaposleni u institucijama bivaju procentualno zastupljeni (Srbi-toliko i toliko, Bošnjaci-toliko i toliko), danas za "Crnogorce" nema mjesta, jer nisu dio vlasti. Može biti doktor sa Harvarda, ne pomaže mu. 

Pravda bi ležala u modelu da može biti i posljednji živi Crnogorac ali ako nije najbolji za tu fotelju neće ga sijedati u nju. Ali, daleko su ti standardi za nekog ko sluša "Leleču Turci" u kolima.

Čak i da crnogorske partije dođu u priliku da čine vlast, u prilike za poslove, funkcije i fotelje, dolaze u obzir samo oni koji su u fokusu partija! Njihovo visočanstvo -"razočarani", "apstinenti" i "neopredijeljeni". A vi što se borite decenijama - vama je dobro… Vi to radite iz ljubavi… Ko vam je kriv?

Portal Analitika

Komentari (40)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
Š Šampion_neregistrovani
21.09.2023. 20:10

Tebi Gospodine svaka čast ! Narode imamo li saosjećaja da zaštitimo čovjeka? Jeste li svjesni kakvo blago imamo i čuvare naših vrijednosti. Pazite ovakve ljude braćo.

7
0
M Mila_neregistrovani
21.09.2023. 18:23

Nadam se da ova najavljena otcijepljenja Srpskih Opština, koje Df sprovodi ,a Vučić organizuje logistiku , biti na vrijeme spriječena !

12
0
N Nedjo_neregistrovani
21.09.2023. 19:50

@Mila_neregistrovani ma neka se ocijepe koga briga za Berane i Pljevlja, bolje ce nam bit bez njih i njihovih glasaca koji nam unistise drzavu

3
2
B BranO_neregistrovani
21.09.2023. 22:05

@Nedjo_neregistrovani Kako mozes to da kazes, sram te bilo!? To su crnogorski gradovi koliko i Budva i Ulcinj!

4
0
N Nina_neregistrovani
21.09.2023. 18:10

Ovo je užasno što rade Df- ovci ! Ono za što su prvostepeno osudjeni, sada se vidi da je sve živa istina, da smo ko neće to ne vidi ! Najavljuje se ispod žita, ali ipak vidljivo, OTCIJEPLJENJE SRPSKIH OPŠTINA! Nadam se da Tužilaštvo stoji na braniku Domovine ? Ovo su alarmatne stvari!!! Narod mora reagovati na ovo što je u ovom trenutku jako važno !

10
0
N Nency_neregistrovani
21.09.2023. 17:46

U prilog Marunovićevoj kolumni ...današnji nastup tzv.savjetnika preśednika za nešto...na Javnom servisu. Otvoreno se zalaže za ignorisanje Crnogoraca i volje građana koji su glasali za koaliciju oko DPS-a i ostalih suverenističkih glasova❗Još je bilo dosta baljezgarija od tog "ugroženog "Srbina kome je sve što je nečasno -časno! Nije ni to ,nazovi gostovanje ,slučajno kao ni momenat.To je današnja 🇲🇪!Za plakati!

11
0
G Gvardia_neregistrovani
21.09.2023. 15:14

Nazalost Danilo sve si upravu sto posto . Bojim se da ova prevara zvana popis sto nam spremaju je samo poligon da se provjeri ko je podoban da se sjutra zaposli u drzavne institucije a od nas se kao od zrtvene jagnjadi ocekuje da ucestvujemo u to nepocinstvo i da im dajemo podatke o sebi . Ne pada mi napamet pa ostali neka izvole

15
2
z zoka_neregistrovani
23.09.2023. 23:40

@Gvardia_neregistrovani Sto bi bjezali od popisa.Treba se stvarno pisat Crnogorski.Mi nikad nijesmo uzmicali pred klerofasistima.

0
0
s sutorina_neregistrovani
21.09.2023. 13:27

Maceha nazalost.

5
5
L LipaLipa_neregistrovani
21.09.2023. 12:25

... "Antimuslimanizam je u Njemačkoj, na primjer, posljedica dinamičnih demografskih, pa i kulturoloških promjena i sl. ... U Crnoj Gori on je proizvod političkih apetita, ambicija i ciljeva" (citati, Danilo) ... jako pojednostavljeni fenomeni, np,Nemaca, ma sprdjna, ... doseljavanje uslovno muslimanskih emegranata nema veze sa demografijom, ... posebno ne sa kulturom, to je proekat "elita"/satanista i sl. ... ocu reci Danilo u svemu povladjuje, opravdava i sl.uslovno zapadnom pogledu na svet, ... u CG je slicna pojava (posebno "crnogorci") posledica faforizovanja i preveravanja delova naseg drustva, inzinjeringa i drustvene korupcije, ... nova vlast "trebala" da sa time "nastavi", "crnogorci havardovci" i sl.smijesno, ... kolko zanam jako je malo onih ("crnogorci") koji izgubili posao zbog svog opredeljenja, ... neki izgubili dobro placene (nelegalno, na crno i sl.) pozicije u cemu "problem" ?, ... demokratija, smene, nisu "crnogorci" bogom dati da vladaju i sl. ... aj'zdravo, ....

5
15
K Kantunal
21.09.2023. 12:34

@LipaLipa_neregistrovani , Da nemaš toliko često black out-a, odnsono, da čeoni režanj radi bar približno kako treba , možda bi se dalo shvatiti što si želio reći.

14
2
N Nency_neregistrovani
21.09.2023. 12:49

@Kantunal 👍👍👍👍za komentar ovog....

7
3
L LipaLipa_neregistrovani
21.09.2023. 12:50

@Kantunal ... poenta je kratka i jasana, "demokratija, smene, nisu "crnogorci" bogom dati da vladaju i sl. ... aj'zdravo

3
12
Z Zeljko_neregistrovani
21.09.2023. 11:18

Svakim danom sve grdje; Mi Crnogorci skidamo gace pa onda u kuknjavu Jos se probudili nismo a ne znam ocemo li-Pleme moje snom mrtvijem spava. STO KONKRETNO PREDUZIMAMO DA SMO SVOJI NA SVOME-Samo znam da od price necemo imati nista

20
2
U Ugaseno_neregistrovani
21.09.2023. 13:10

@Zeljko_neregistrovani E, kukavno srpstvo ugaseno... nadanje je nase zakopano na Kosovo u jednu grobnicu... Ali, sve je dzabe kad se imaju zle namjere..

3
1
R Radoje_neregistrovani
21.09.2023. 10:15

Ziva istina, vazda smo mi Crnogorci ostajali bez icega kad se "kolac dijelio, a smrzavali se po trgova i stiskali zube da prezivimo sa familijama. Vazda su Srbi dobijali mjesta.

22
5
J Jane_neregistrovani
21.09.2023. 10:08

Kad bismo "patriotizam" preimenovali u "matriotizam" onda bi nam svima bila Majka. Ovako, imamo samo Oca i zlu maćehu. Čekamo princa na bijelom konju da nas izbavi.

16
1
P Poenam_Dei
21.09.2023. 08:59

Očekuju se Dritan i Keba TV-u sa alpskom...

12
1
D Dragoljub_neregistrovani
21.09.2023. 07:03

Imaju mnogo veće šanse nego dok je bio na snazi DPS-ov program "jedan posao - četiri glasa" Nešto ne bih rekao da je taj sistem zapošljavanja uopšte i bio namijenjen za gradjane koji se izjašnjavaju kao Crnogorci...

15
29
N Nency_neregistrovani
21.09.2023. 12:51

@Dragoljub_neregistrovani Samo ti i tvoji nemojte o parolama.❗..živimo to smeće...

6
3
m milica_neregistrovani
21.09.2023. 06:19

Bravo Danilo. Sjajan tekst, surova stvarnost, na žalost.

53
5
d dragan_neregistrovani
21.09.2023. 06:15

Svaka cast Gospodine! Respekt!

45
7
P PaosMarsa_neregistrovani
21.09.2023. 06:11

Trideset godina Marunovicu mi pricamo o partijskom i nacionalnom zaposljavanju , privilegijama grupe povlascenih i mocnih. Tebe to nije doticalo. U kom svijetu si zivio. Jesi li pao s' Marsa ? Blago tebi. Ti nisi pisao milion molbi, obijao milion pragova, ponizavao se pred stotinu kadrovika. " Nije te prepoznao kompjuter " ! "Trebas to opravdati ".... Licno sam sa visokom strucnom spremom konkurisao na mjesto fizickog radnika u lokalnom preduzecu. " Ako Filip ( predsjednik DPS-a) kaze ja nemam nista protiv". Naravno , Filip me je prekrizio. Dobar roman bih napisao o mom zaposljavanju. I sad sam privatni preduzetnik,naravno bavim se poslom za koji se nisam skolovao. I posle toliko godina nepravde, zlocina nad ljudima Marunovic nam javlja da je i on to primjetio. Tesko nama, blago njemu. Cutanje je zaista zlato. Nema nade....

14
10