Politika

Stav

Bajka o centru

Simpatično je upinjanje da se partije lišene ideološkog predznaka koje liče na frakcije DF-a smjeste u projektovani centar i glume ekvidistancu u odnosu na takozvana dva pola od kojih je samo jedan nepoželjni partner

Bajka o centru Foto: Gradski portal
Danilo Kalezić
Danilo KalezićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Godinama je crnogorska javnost ubjeđivana kako će Kadirovi sljedbenici i zeleni četnici demokratizovati Crnu Goru i, razumije se, pobijediti endemsku, valjda jer u regionu nema korupcije. Napori da se tadašnjim opozicionim partijama zamaskira ideološka suština i kao takvi izgrade u kredibilnu alternativu imali su uspjeha jednako kod građana kao i djelova međunarodne zajednice. 

Krah tog projekta kroz sveopštu destrukciju kompletnog institucionalnog sistema ne obeshrabruje nastavak sličnih napora uz minimalne koncepcijske razlike. Ponovo je upregnuta kompletna medijska i obavještajna inteligencija da se rekonstruiše politička scena kreiranjem narativa o partijama centra. Odnosno stvaranjem novog ideološkog okvira u kome bi dosadašnji koalicioni partneri DF-a mogli da politički opstanu i u konačnici prošire biračku bazu u korist Beograda i Moskve. 

Simpatično je upinjanje da se partije lišene ideološkog predznaka koje liče na frakcije DF-a smjeste u projektovani centar i glume ekvidistancu u odnosu na takozvana dva pola od kojih je samo jedan nepoželjni partner. 

Crnogorsko društvo i dalje nije do te mjere demokratski zrelo da iskristališe tradicionalnu evropsku podjelu političkog spektra

Ovakav pristup, pored davanja kiseonika partijama ispod cenzusa, pokušava da postigne barem dva cilja koji nijesu u fokusu javnosti. Legitimiše poziciju dosadašnjih djelova izvjesne vlasti u očima međunarodnih partnera koji prenebregavaju hroničnu "predpolitičnost" crnogorskog društva i sužavaju manevarski prostor DPS i njenim partnerima. 

Ovo posljednje jer je upravo DPS suštinski najbliži onom što se naziva politički centar, bar kako ga razumije evropska politika. Nadalje, grupisanjem stranaka poput URA i SNP uz Demokrate u zamišljeni politički centar amnestiraju se odgovornosti za katastrofalni učinak dvije vlade u kojima su direktno ili indirektno učestvovale. 

Konačno, ta vrsta pozicioniranja magli suštinu političke podjele u Crnoj Gori koja je sad više nego ikad vrlo definisana na prozapadnu, odnosno evropsku, i onu drugu koja mašta o velikodržavnim svetovima. 

Upravo tako postavljena politička scena najveći je protivnik centara van moći koji pretenduju na Crnu Goru jer onemogućava sumanuto manipulisanje kako građanima tako i međunarodnim partnerima. Kao ključna nejasnoća tog plana ostaje Evropa sad. Uklapanjem u jedan takav pseudocentristički, a u stvarnosti istureni DF savez, taj pokret gura na put gubitka političkog identiteta i što je važnije autonomije u odlučivanju. 

Broj glasova koji potencijalno mogu da dobiju najbolja je odbrana Evrope sad od pokušaja da se disciplinuju medijski i politički ali je pitanje da li je liderstvo to u stanju da prihvati ili će nastaviti koketiranje sa četništvom u kome imaju daleko manje iskustva od DF vojvoda. Nažalost, crnogorsko društvo i dalje nije do te mjere demokratski zrelo da iskristališe tradicionalnu evropsku podjelu političkog spektra, mahom jer se dominantnim dijelom partija upravlja izvana što onemogućava bilo kakvo ideološko sazrijevanje. 

Prema tome, svaki naredni pokušaj rekonstrukcije političke scene mimo onog što ona sad stvarno jeste, prozapadna i crnogorska odnosno antipod tome je ništa drugo nego još jedna bajka o zelenom premijeru i pripitomljavanju zmajeva.

Portal Analitika

Komentari (12)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
V Vidosava_neregistrovani
27.01.2023. 15:37

Odlično Danilo, skloni smo relativizaciji, još uvijek se živi dobro, ipak naziru se problemi. Tu su blizu.

8
0
I IzvorniCrnogorac_neregistrovani
27.01.2023. 08:41

Mi imamo presjednika koji pod kontrolom drzi dobar dio birackog tijela koje bi moglo praviti probleme dok se desavaju neke transformacije. Malo ko ima taj autoritet da smiri komite u slucaju potpisivanja Temeljnog Ugovora a Milo Djukanovic je to uspio. U tom smislu vidim ulogu DPSa, nesto slicno kao 90ih. Zato ova partija mora ostati jaka kako bi se proces reintegracije Crne Gore u Srbiju mirno desavao, vidimo da Milo nije isao ni na proteste 'Ima nas', na kraju su ti protesti u potpunosti ugaseni i dozvoljeno je posrbljavanje drzave kroz institucije sistema. Mislim da bi dobro bilo da imamo jos 5 godina ovakvu situaciju, bio bi rizik da bilo ko drugi dodje na mjesto sefa drzave.

8
14
G Gosja_neregistrovani
27.01.2023. 08:45

@IzvorniCrnogorac_neregistrovani Milo radi sto mu zapad naredi, mislis da je njemu prijatno sto Crna Gora opet postaje dio Srbije ??

7
13
K Komita1989_neregistrovani
27.01.2023. 01:23

Bravo! Cg će pobijediti ovu neman.

30
6
c cg12__neregistrovani
26.01.2023. 23:25

Svi su isti,svi rade na propasti Crne Gore! Sve igrice između njih,a zajedno osmislili sve! NE DAJ SE CRNA GORO,LJEPOTICE NAŠA!!! Ne mogu da shvatim da neko ne voli svoju državu,sigurna sam da su svjesni šta rade ovi što nam sve uzimaju i ruše

41
7
b bjelopavlić_neregistrovani
27.01.2023. 02:36

@cg12__neregistrovani Ponekad se pitam jeste li vi normalni? Zar zbilja mislite da samo glasači DPSa vole CG? Mi samoneželimo da je vode kriminalci da ih ne nabrajam zajedno sa glavnim šefom koji će takođe polagati račune za pljačku jedine naše domovine. Ovaj klinac je promašio temu.

10
30
b bella_neregistrovani
27.01.2023. 05:54

@bjelopavlić_neregistrovani Ovaj klinac uopste nije promasio temu, Jedini koji voli nezavisnu Crnu Goru je DPS sa koalicionim partnerima, Mozda je i vi volite al onakvu kakava bi bila u O,B, potcinjenu , ponizenu. Sadisticki obozavate da imate gazde koji ce vas stapom i sargarepom usmeravati gde oni zele da budete.

32
4
c cvbn_neregistrovani
27.01.2023. 09:03

@bjelopavlić_neregistrovani Jedinstveni DPS je došao na vlast na krilima iste priče o korupciji bivše vlasti. Samo tada su bile priče o "jagnjećim brigadama" , sad o milionima , a cilj je bio isti. Trebalo je Crnu Goru utopiti u Srbiju i pripremiti za rat.

5
7
O O_DANILU_KALEZIĆU__neregistrovani
26.01.2023. 23:10

SVE U SUPERLATIVU !!!

41
5