Politika

Stav

Amerika i njeni (ne)prijatelji

Javnost na Zapadnom Balkanu, pogotovo ona intelektualna i prozapadna, već duže vrijeme nervozno reaguje na javnu komponentu američke diplomatije. Iako je jasno da postoje, nikad izraženije, razlike u odnosu na onu iza zatvorenih vrata

Amerika i njeni (ne)prijatelji Foto: Gradski portal
Danilo Kalezić
Danilo KalezićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Rokvelove "Četiri slobode" (1943) simbolički su početak onog što će činiti vrijednosnu osnovu američke unutrašnje i važnije vanjske politike. Inspirisan Ruzveltovim istoimenim govorom, umjetnik je predstavio pomenute slobodne od kojih je najteže platnu bila, prva, ujedno sinonim današnje Amerike, sloboda izražavanja.

Razumijevanje sistema slobode ključ je za prihvatanje pomenutih politika ali i onog što se filmski naziv "nacion života".

Javnost na Zapadnom Balkanu, pogotovo ona intelektualna i prozapadna, već duže vrijeme nervozno reaguje na javnu komponentu američke diplomatije. Iako je jasno da postoje, nikad izraženije, razlike u odnosu na onu iza zatvorenih vrata, taktika koja se time demonstrira izaziva, u najmanju ruku, dileme. Štaviše, provocira pitanja i otvara prostor debati, ne samo o taktici već i strateškim pravcima politike koju formuliše DC. 

Ključno pitanja koje provocira kritiku zasigurno je zvanični odnos prema Beogradu i gotovo opsesivna težnja da se Vučićev autoritarni režim "izvuče" iz istočnog lagera bez prethodne unutrašnje demokratizacije. 

Rokvel-4-slobode

Rokvelove "Četiri slobode"

Međutim ono što izaziva zebnju je težnja da se ta vrsta kritike, čak i drugačije kontekstualizacije te politike, podvodi pod raspirivanje antiameričkog ili čak antizapadnog raspoloženja.

Paradigmatičan je slučaj novinarke koja je u autorskoj emisiji podijelila saznanje o pogrešnoj ili iskrivljenoj percepciji jednog američkog diplomate na presudnu političku okolnost tog momenta. Uslijedio je medijski progon iz edicije najboljih priča na sličnu temu. 

Podržan ne samo od specijalizovanih političkih lešinara već i dobronamjernih koji su u tom istinski vidjeli antiamerikanizam. Opasnu tendenciju koja je ovaj dio Balkana ostavila van tokova svjetske civilizacije i onemogućila neku vrstu ubrzane emancipacije.

Upravo takav doživljaj kod ovih drugih je sporan jer suštinski ne razumiju "izuzetnost" američke nacije lišene kolonijalnog sindroma, ali pogubnije pate od manjka demokratskog kapaciteta da apsorbuju kritiku različite dimenzije. 

Proglašavati neprijateljima Amerike društvene činioce čije javno djelovanje prati najbolju praksu javnog djelovanja upravo te države je apsurdno čak i za domaće prilike. Ništa ne diše američkim plućima kao kritika američke politike. Na koncu, to je jedan od ključnih mehanizma za kontrolu ali i korekciju definisanja javnih politika. Glasnost ovog tipa je ključno u trenutku kad Zapadni Balkna ne spada u prvi red američkih prioriteta, pa često postaje žrtva administrativne površnosti ili naslijeđenih institucionalnih refleksa. 

Neophodno je napraviti jasnu razliku između kritike američke politike koja je ne samo poželjna već i nužna u odnosu na vrijednosno atakovanje koje posebno u crnogorskom kontekstu zaslužuju prezir. 

Jednako tako, crnogorsko društvo (prije svega politička elita) na ovom primjeru treba da pokaže zrelost i počne sa rušenjem ostataka različitih "otoka" iz kolektivne svijesti.

Portal Analitika

Komentari (24)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P POJAVLJUJU_SE_NEKI__neregistrovani
17.02.2023. 22:32

... ZLATA VRIJEDNI ZA CRNU GORU !!! SVAKA ČAST MOMČADI !!! NEK' JE VJEČNA !!! 🇲🇪 ❤️

5
0
D Djordje_neregistrovani
17.02.2023. 21:55

Ako je Vucicev autoritarni,kakav je ovaj Milov?

2
6
P Promasaj_neregistrovani
17.02.2023. 17:12

“Izvlacenje Beograda” iz “istocnog lager” , koji je danas Rusija, nije stvar demokratizacije vise no je bio u slucaju Madjarske, Rumunije ili Bugarske. Na kraju krajeva da li isto pravilo vazi i za CG? Ocete li dočekati Godoa tj demokratizaciju da bi sr iscupali iz uticaja istocnog lagera? I ko ce presuditi koji je momenat kad je demokratizacija stigla? Postoji kolektivna hipnoza, halucinacija , ples u transu glede ruske “brace” u Srbiji i u CG. Postoji komponenta istorije , kai generalne civilizovanosti drustva ili nivoa racionslnosti? Vas clanak je potpuni promasaj i zelim vjerovat da ga niste pisali iz naucnih ppobuda, nego kalkulacija balansiranja u rusofilskoj Crnoj Gori

1
0
D DipPopulizma_neregistrovani
17.02.2023. 17:00

Zelenas i Emina su srpsko-ruski trolovi

1
0
E Emina_J
17.02.2023. 21:04

@DipPopulizma_neregistrovani 😅😅😅 ...eto sad i to ...😅😅😅

0
1
D DuhČlanka_neregistrovani
17.02.2023. 15:55

Praznina generaliziranja i stereotipa, nejasnog i nepreciznog izrazavanja. Uobicajeno kvazi-intelektualno poziranje u raspadajucoj Crnoj Gori. Ironije radi, nema toga ko u CG ne optuzuje nekoga da je neprijatelj drzave. Ostavite Ameriku jer plivate …. Do grla. Kao na kraju “Zivotinjske Farme” sve se manje razlikujute medju sobom. Postali ste amalgam korupcije, fasizma, zatucanosti. Primjer: “ Proglašavati neprijateljima Amerike društvene činioce čije javno djelovanje prati najbolju praksu javnog djelovanja upravo te države je apsurdno čak i za domaće prilike.

1
1
K KiśeloGroždje_neregistrovani
17.02.2023. 15:25

Ne brinite za Ameriku. Vasa sudbina je Rusija i Srbija, te njih pratite. Ako poneki krpi… uspije da se dokopa Amerike bilo Rus, Ili Srbin taj se vise ne vraca na 8-10 manju platu, hirove autokrata i duhovnu mizeriju klero-populizma Da bi znali sto je Amerika treba zivjeti u njoj . Poljubite ruku Vučiću, Putinu i popovima i bez talasanja

2
0
P Pitanje_neregistrovani
17.02.2023. 15:16

Pitam se je li Danilo ikad krocio na tlo Amerike ili prevodi i sintezira clanke, ili se pozicionira u rusofilskoj CG?

2
1
E Emina_J
17.02.2023. 15:09

Sloboda ...nekad i sad ...!! ...Sta je slicno između USA i CG u tome , sem da sad samo pricaju o Slobodi...sta bi , da mogu , rekli preci , koji su se borili za nju ..da li je USA , sad " sjenka "...!!! " Amerika i njeni (ne)prijatelji " ili Crna Gora i njeni (ne)prijatelji ...!! ..s razlikom da smo Mi svjesni , a oni ... (ni)jesu !! Kome treba izolovana USA , jer su skoro sa Svima u sukobu zbog " sjenke " i da li je greska , da imaju iskrene Prijatelje na jednoj ruci ...!! Nego , da li ko ima razorne elektromagnetne bombe ...

2
2
I IronijanesretnogSoja_neregistrovani
17.02.2023. 15:40

@Emina_J Ovaj stil izrazavanja i pravopisa je valjda duh generacije edukovane ns telefonima i popovima? Evo cinjenica: Srbi i Rusi emigriraju u Ameriku od kad postoji i ne vracaju se nazad. Zasto? Prosjecna plata u Americi za 2022 je oko $71500. Odbijmo porez od oko 25% i ostaje oko $4500 mjesecno ili 4218 eura. Podjeli sa vasom naduvanom platom oko 700 eura iznosi 6 puta vise. Pitaj tvoje Srbe (oko milion) sta rade tamo? U Americi prosjecna osoba ne vidi ni djelic korupcije u kojoj se vi gusite. Zvuci ironicno kad Srbi iz Cg karakterisu Ameriku kao izolovanu :) Pozdrav iz Amerike . Ako hoces da ti pomognem oko podla kontaktiraj me preko redakcije. Ovdje su kiśeli velikosrbi na cijeni. Ne pitaju cijenu ;)

4
0
Z Zlo_i_Amerika_neregistrovani
17.02.2023. 15:44

@Emina_J Da nije Amerike, tvoje misljenje bi trpjeli u najboljem slucaju tvoja familija i po koji poznanik. Po jadu po nas, Amerikanci izmislise kompjuter i internet i omogucise polupismenoj Srbadiji da prska otrov po webu.

3
1
Z ZloNaKub_neregistrovani
17.02.2023. 15:47

@Emina_J Soj koji je dao Slobodana, Radovana, Arkana,… stvari rjesava bombama. Bombe trazi od tvojih Rusa dok ih nijesu sve istresli na civile u Ukrajini. E pa da Srbi iz Cg imaju jedan dan vladavine svijetom, to bi bio zadnji dan covjecanstvu

5
0
z zelenas_neregistrovani
17.02.2023. 08:57

Americki rad na terenu u poslednjih 20 godina je srusio sve snove o Americkoj demokratiji, Pocevsi jos od 1930-tih i od Cikaske afere Ameri se vade ratovima...i napravili su ih preko 120. do sada, I pojedini krugovi na zapadu su sada poceli da kapiraju da trenutni rat u Ukrajini vode ?Ameri i Englezi u saradnji sa Rusijom.. tako da .....A sto smo mogli i ocekivati od najgorih sinova Evrope koji su prije 200 godina ocistili 200 miliona imdijanaca da bi sprovodili demokratiju po svijetu....Istorija I demokratija CG je za primjer jer su nas svi napadali , mi nikada nikoga , to smo stoicki podnosili i samo se branili i ostajali posteno na ovim prostorima......

4
9
P Podaci_neregistrovani
17.02.2023. 16:37

@zelenas_neregistrovani Malo tacnosti na proizvoljno guslanje. Napravite upit na Google “list of wars” za Rusiju i Ameriku i uzmimo pocetak 20-og vijeka za poredjenje Amerika je vodila 23rata Rusija preko 50

3
0
B BRAVO_DANILO__neregistrovani
17.02.2023. 07:48

PRIJATELJSKA, DOBRONAMJERNA KRITIKA, EKSPONIRANA PRIHVATLJIVIM, CIVILIZOVANIM TONALITETIMA, A U OBA PRAVCA , JE NEOBIČNO VAZNO UPORIŠTE NAJSTARIJOJ ISTORIJSKOJ KATEGORIJI - SLOBODI, KOJOM JE ČOVJEK OD ISKONA GENETSKI OPTEREĆEN !!! SLOBODA. JE OSNOVNI PREDUSLOV SVAKOM PROGRESU, JER SU NOSIOCI PROGRESA LJUDI, A ONI, BEZ SLOBODE, NE MOGU DA FUNKCIONIŠU !!!

12
1
D DinarskaArogancija_neregistrovani
17.02.2023. 16:05

@BRAVO_DANILO__neregistrovani Te kategorije koje pominjes nisu predmet guslanja nego Ustava i zakona na Zapadu i sprovodjenja zakona. Gusite se u korupciji i populizmu i pri tom se ozboljniji otpor ne primjecuje, ali imate arogantnost i obraza da drzite lekcije drustvoma 100-tinak godina ispred vas?

1
5
V VIDIM_DA_SI_JEDAN__neregistrovani
17.02.2023. 22:28

@DinarskaArogancija_neregistrovani ... OD ONIH NAJSIGURNIJIH U ONO O ČEMU NAJMANJE ZNA !!! BOTU !!!

5
0
I I_NIJE__neregistrovani
18.02.2023. 00:07

@DinarskaArogancija_neregistrovani ... 100-tinak, NEGO 100-tiNJak !!! I, AJ PRVO APSOLVIRAJ ELEMENTARNU NAOBRAZBU, PA ĆEMO ONDA O TVOJIM "ŠPANSKIM SELIMA", TJ. KATEGORIJAMA ...

0
0
d dragan_neregistrovani
17.02.2023. 07:43

Bravo Gospodine! Trebale bi ,politicke elite, ali je daleko veca snaga , mudrost, potencijal, u organizacijama civilnog dustva, i nevladinom sektoru.

1
9
D DRUŠTVENA_NADGRADNJA__neregistrovani
17.02.2023. 08:09

@dragan_neregistrovani ... JE ISKLJUČIVO DRŽAVA !!! ALI, NORMALNA DRŽAVA !!!

9
0
I I_O_TOME_SE_MOŽE_PRIUPITAT__neregistrovani
17.02.2023. 08:25

@DRUŠTVENA_NADGRADNJA__neregistrovani ... I KRAJNJE OSREDNJI PROFESOR NAUKE O LJUDSKOM DRUŠTVU, TZV. SOCIOLOGIJE !!!

9
3
L Ljubo_neregistrovani
17.02.2023. 11:57

@dragan_neregistrovani ......Ako si pod nevladinim sektorom mislio na NVO onda se moze reci da su one ( NVO ) stvarno nevladine sto se tice vlada zemalja gdje deluju. Ako se pogledaju izvori finansiranhlja i donacije tih NVO one su itekako vladine, obicno SAD i nekih evropskih zemalja.

1
0