Planine

Turistički poslenici moraju biti spremni na povećan broj gostiju

Kvalitet usluge i manjak radne snage mogu biti barijera za žabljačku ponudu gdje zbog durmitorskog masiva hrli najviše stranih gostiju. Berane, Mojkovac ponudom pridobijaju nove goste, dok je Bjelasica jednako turistički ,,moćna“ kao zimi
Turistički poslenici moraju biti spremni na povećan broj gostiju
PobjedaIzvor

ŽABLJAK / BERANE / MOJKOVAC / KOLAŠIN

Ljeto na planini polako, ali sigurno postaje jednako značajno za turističke poslenike skijaških centara kao i zimski dio sezone. Planinarenje, kanjoning, brojni drugi sadržaji izbor su ne samo stranih već i gostiju sa domaćeg tržišta. Ljetnja turistička sezona na Žabljaku donijela je porast stranih gostiju iz Francuske, Belgije, Slovenije i Češke, dok je popunjenost hotelskih kapaciteta 80 procenata, a u privatnom smještaju između 50 i 60 procenata, a najveći problem ove godine je kvalitetna radna snaga u uslužnom sektoru.

To su zvanični podaci sa kojima raspolaže TO Žabljak, a prema riječima direktorice Vanje Krgović-Šarović, turisti su najviše zainteresovani za tradicionalne aktivnosti, dok postoji veća zainteresovanost za panoramsku rutu ,,Durmitorski prsten“. MN: Prsten i zvanično - Turisti su tradicionalno najviše zainteresovani za planinarenje, pješačenje, rafting, zip lajn, via ferata, paraglajding i jahanje konja. U porastu je broj biciklista i motorista, a imamo veliko interesovanje za panoramsku rutu ,,Durmitorski prsten“ koja postoji odavno, ali je od ove godine zvanično možemo nazvati panoramskom rutom. Ministarstvo turizma je detaljno markiralo ovu stazu, dobili smo na njoj turističku signalizaciju, urađen je audio vodič na engleskom i njemačkom, a imamo i mape. Sada turisti mogu potpuno nesmetano da idu samostalno ovom panoramskom rutom u dužini od 80 kilometara – kazala je Vanja Krgović-Šarović.

Prema njenom objašnjenju posjeta u maju je zbog kiše bila nešto lošija, ali je u aprilu bila na zadovoljavajućem nivou. Ove godine je povećan broj prijavljenih gostiju, a direktoricu TO Žabljak raduje smanjenje sive ekonomije u tom pogledu.

- Turistička organizacija Žabljaka mjeri broj posjeta na osnovu prijava, a ove godine dolazimo do jednog paradoksa. Tačnije, dolazimo do podatka da smo u maju imali više gostiju nego prošle godine, ali to je sve zbog bolje i veće prijave gostiju, a ne zbog realnog stanja i broja gostiju. Iz godine u godinu radimo na smanjenju sive ekonomije i u tom dijelu imamo pozitivne rezultate – rekla je Krgović-Šarović.

Najveći problem na Žabljaku predstavljaju primjedbe na kvalitet usluge i manjak radne snage, dok po riječima Vanje Krgović-Šarović i to ima svoj uzrok. - Veliki problem imaju ugostiteljski objekti sa radnom snagom, prije svega sa kuvarima i konobarima. Glavni problem je taj što ugostitelji uglavnom radnu snagu primaju sezonski, pa niko ne želi da radi na tri ili četiri mjeseca, a ni plate nijesu zavidne. Prema tome imamo odliv radne snage, koja ide sa Žabljaka uglavnom na Primorje – poručila je direktorica TO Žabljak, Vanja Krgović-Šarović.

DŽEZ NA JEZERU

Na Žabljaku će ovog ljeta biti organizovan veliki broj manifestacija, a pravi izazov za turistički sektor predstavljaće kongresni turizam, sa kojim do sada durmitorski kraj nije imao priliku da se susretne. - Ove godine po prvi put krećemo sa kongresnim turizmom, što je izazov za nas. Do sada smo imali neke pokušaje u manjem obimu, ali smo tehnički bili spriječeni da tom izazovu budemo otvoreni. Prethodnih dana imali smo veliki međunarodni simpozijum dermatovenerologa, a na njemu je učestvovalo oko 120 učesnika iz jugoistočne Evrope. U planu nam je da u julu i avgustu organizujemo manifestaciju ,,Dani planinskog cvijeća“, koja tradicionalno počinje na Petrovdan.

Obilježićemo i Dan Evrope, a ta manifestacija će na snazi biti šest dana kada ćemo prikazivati dugometražne evropske filmove. Nakon toga ide nam ,,North fest“ jednodnevni muzički događaj na glavnom gradskom trgu, koji ćemo organizovati zajedno sa opštinom Žabljak. Početkom avgusta imamo Green film fest na Crnom jezeru. Od 18. do 23. avgusta planiran je ,,Wild beauty art“ koji je zapravo pandan Kotor artu.

Radi se o klasičnoj i džez muzici koja će biti izvođena na Crnom jezeru u večernjim satima, dok će preko dana biti na zanimljivim turističkim tačkama, uglavnom na planini. Ove godine TO Žabljak je izabrana za nacionalnog koordinatora Dan Dunava, a u pitanju je međunarodni događaj. Tog dana ćemo čistiti korito rijeke Tare u saradnji sa rafterima, i to će biti glavna aktivnost – zaključila je direktorica TO Žabljak, Vanja Krgović-Šarović.

PALETA

Direktor Turističke organizacije Berana Ivan Radević kazao je da su za sada zadovoljni posjetom turista, a svi smještajni kapaciteti su skoro popunjeni. - Trenutno je najviše Izraelaca i uglavnom najviše posjećuju Bjelasicu. Sve više se otvara seoskih turističkih domaćinstava kojima su stranci oduševljeni. Čekamo da dođu Francuzi i Njemci koji su naši najbrojniji gosti – kazao je Radević za Pobjedu. Jubilarna 40. manifestacija ,,Beransko kulturno ljeto“ koja obuhvata značajan broj izložbi, predstava, koncerata i drugih kulturnih sadržaja počela je 1. juna, a trajaće više od mjesec dana. Prema riječima Radevića, neki događaji će biti pomjereni iz tehničkih razloga.

- Riječ je o izložbi old tajmera koja je bila zakazana 7. jula, ali pomjerili smo je za 14, isto tako ,,Šlaufijada“ koja je po već utvrđenom rasporedu trebalo da se održi 13. jula, pomjerićemo je za avgust – objasnio je Radević. On je istakao da najviše ljudi očekuju za Dan opštine Berane, koji se obilježava 21. jula, kada će, kako kaže, doći ne samo stranci već i Beranci sa svih strana. - Na Dan opštine koncert će održati Legsington bend. Kada su u pitanju ostali muzički događaji, 26. i 27. jula predviđen je Tander fest, dok je 6. avgusta zakazan koncert Jelene Tomašević – ističe Radović. On dodaje da je Turistička organizacija i opština za te kulturne manifestacije uložila 40.000 eura, te da nijesu zadovoljni sredstvima koja im je obezbijedilo Ministarstvo kulture.

GOSTOPRIMSTVO

Turisti koji ovog ljeta odluče da odmor, ili barem jedan njegov dio, provedu u mojkovačkom kraju, neće pogriješiti. Oni koji direktor mojkovačke Turističke organizacije, Petar Vučinić. - Ko dođe, neće se pokajati. Za svakog gosta imamo ponešto, i za mlade i stare i za one sa skromnim ali i dubokim džepom. Tara, sa svojim čuvenim kanjonom, je naš najjači prirodni adut. Rafting ili kajak njenim još uvijek bisrirm i pitkim vodama, često i divljim što ljubitelji avanture traže, već godinama je dio naše ponude. Ona je otvorena i za ribolov, posebno sve traženiji flaj fišing.

Ovog ljeta ribolovci iz cijelog svijeta moći će da pecaju po tom sitemu „uhvati i vrati“ i na divljoj i bajkovitoj rijeci Ravnjak, lijevoj pritoci Tare, u blizini njenog kanjona i jedinstvene prašume crnih borova. Bjelasica i Sinjajevina, sa svojim jezerima, kao i Prošćenske planine, „pokrivene“ planinarskim domovima, spremne su za turiste svih uzrasta. Staze su obilježene, i planinarske i biciklističke, a tu su i vodiči - priča Vučinić.

PONUDA

Priroda, naravno, nije jedino što turiste u mojkovačkom kraju ovog ljeta očekuje. - Ugostitelji su se maksimalno pripremili za sezonu, od hotela Ravnjak, pored kapije kanjona, preko hotela Serdar, gradskog hotela Dulović do ekskluzivnog Hotel Resorta Gacka – Imanje Rakočević, koji je već nekoliko godina, zbog ambijenta, usluge i izuzetne turističke ponude, na meti brojnih visokoplatežnih gostiju iz cijelog svijeta.

Tu su i eko kampovi „Oaza“, „Rabrenović“ i novootvoreni kamp ,,Šćepanović“, kao i restorani Most, Kozak, motel Krstac i brojni drugi ugostiteljski objekti. Svi oni su se maksimalno pripremili za sezonu i goste će, kao i uvijek, dočekati ne samo profesionalno već i domaćinski - rekao je Vučinić. Raskošna priroda i spremni ugostitelji nijesu jedino što će turiste ljetos dočekati u Mojkovcu. Očekuje ih bogat zabavni i kulturni program. - U Centru za kulturu „Nenad Rakočević“ će se ljetos mnogo toga dešavati a pripremamo i brojne manifestacije, koje, siguran sam, turiste neće ostaviti ravnodušnim. Krajem jula je čorbijada, a u avgustu Mojkovac Fest sa poznatim imenima muzičke scene, zatim više puta nagrađivana trka Tarom i planinom „Izazov sjevera“ i Sky running“. Krajem septembra i početkom oktobra imaćemo i Mojkovac oktoberfest. Turiste koje bude zanimala prošlost mojkovačkog kraja moći će da posjete, pored ostalog, i arheološko nalazište srednjovjekovnog, legendarnog grada-trga Brskova - kazao je Vučinić, dodajući da je sve pomenuto samo dio turističke ponude Mojkovca, koja je i u predsezoni privukla značajno više gostiju nego prethodne godine.

OD PRAŠUME DO KOMOVA

Naviknuta da bude u prvom planu tokom zimske sezone, Bjelasica je i te kako „turistički moćna“ i tokom ljeta. Put ka Beranama koji se gradi preko ove planine, učinio je znatno saobraćajno bližom njena planinska jezera kao što su Pešića i Ursulovačko jezero, izvorište Biogradske rijeke, zatim pješačke i biciklističke staze kao i eko katun na Vranjaku čiji je organizator poznati turistički radnik, Darko Bulatović. Pored Bjelasice atraktivni su i Komovi, Sinjajevina, Moračke i Rovačke planine gdje je sve više organizovanog seoskog turizma, a po atraktivnosti se posebno izdvaja Kanjon rijeke Mrtvice i Kapetanovo jezero.

Boraviti i odmarati u Kolašinu, znači i uživati u prirodi. Vrhunac tog turističkog doživljaja se dešava u NP ,,Biogradska gora“. Čari prašume i Biogradske vode, najbolji su ,,odgovor“ ljetnjim vrelinama. Najoriginalnija ovogodišnja novina je vožnja turističkim vozićima do prašume. U samoj gradskoj okolini je sve više pješačkih i biciklističkih staza. Svoju atraktivnost nudi i park šuma Dulovine, udaljena nekoliko stotina metara od centra grada, u čijem se središtu nalazi znamenita Botanička bašta Danijela Vinceka koja je jedna od najbrojnijih turističkih ,,recepcija“ tokom ljeta. Kada su u pitanju ostale recepcije, Kolašin ima raznovrsnu ponudu smještaja – od reprezentativnih hotela Bjanka i Šeraton, preko malih planinskih hotela Čile i Garni, pa do brojnih privatnih pansiona, vila, drvenih bungalova u iskonskom privatnom ambijentu.

Turistički snovi u Kolašinu zaista se mogu realizovati na ,,više načina“. Ljetnja turistička ponuda Kolašina ima i sljedeći slogan – sportske dvorane, sportski tereni. Trenutno je u toku Lovćen osiguranje basket kamp Kolašin 2019 koji će kroz tri smjene donijeti najviše pansiona turističkoj privredi grada. Da sportski turizam sa pravom postaje prepoznatljivost turističke ponude Kolašina, potvrđuje i činjenica da u narednim danima gosti Kolašina treba da budu košarkaška reprezentacija Crne Gore koja se priprema za Svjetsko prvenstvo u Kini, francuski prvak u košarci i evroligaš Asvel, košarkaši Budućnost Volija, rukometašice Budućnosti. Da bi turistička ponuda bila što atraktivnija, pobrinuli su se u lokalnoj upravi i turističkoj organizaciji podrškom brojnim manifestacijama zbog kojih će se dolaziti u Kolašin.

 

Portal Analitika