Planine

NP Durmitor izabrao najljepše radove ručne radinosti

NP Durmitor izabrao je najljepše radove ručne radinosti u okviru izložbe koja je organizovana povodom Osmog marta i koja je nakon deset dana završena.

NP Durmitor izabrao najljepše radove ručne radinosti
Portal AnalitikaIzvor

„Veoma smo zadovoljni odzivom lokalnog stanovništva sa prostora NP Durmitor koje i dalje njeguje izradu ručno rađenih predmeta, zbog čega je i ovogodišnja izložba organizovana povodom Osmog marta veoma bogata i raznovrsna. Na ovaj način Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore daje podršku tradicionalnim zanatima i vještinama koji su se još uvijek sačuvali kod lokalnog stanovništa kao što su pletenje, tkanje, vezenje, heklanje i rezbarenje drveta, i ujedno promoviše izradu unikatnih ručnih radova koji privlače pažnju posjetilaca Nacionalnog parka,‟ informisao je direktor JPNPCG Elvir Klica. 

izlozba-rucnih-radova-u-np-durmitor-2019-jpg-igracke

Posebna komisija NP Durmitor, po riječima direktora NP Durmitor Toma Pajovića, izabrala je po tri najbolja i najljepša ručno rađena rada u okviru četiri oblasti, i to: pleteni, tkani, vezeni i heklani i rezbarski radovi. S tim u vezi, nagrade za pletene radove dobile su: Pajović Branka (prva nagrada), Marić Milojka (druga nagrada) i Tošić Dragana (treća nagrada), za tkane radove: Španjević Tomana (prva nagrada), Džaković Jelena (druga nagrada) i Purić Dobrinka (treća nagrada), za vezene i heklane radove: Žugić Katarina (prva nagrada), Laušević Velinka (druga nagrada) i Golubović Danijela (treća nagrada), te za rezbarske radove: Simićević Isak (prva nagrada), Karadžić Mićun (druga nagrada) i Krezović Marko (treća nagrada).
Prva tri rada iz svake oblasti će biti novčano nagrađena, a takođe će pojedini radovi biti otkupljeni za potrebe Suvenirnice NP Durmitor. 
Organizovanjem osmomartovske izložbe uključujući i druge manifestacije i promotivne događaje, JPNPCG doprinosi promociji tradicionalnih zanata i vještina, odnosno ručnih radova lokalnih proizvođača sa područja opština koje gravitiraju ovom zaštićenom području.
 

Portal Analitika