Planine

Skijaški „mravinjak“ na Jezerinama

Idealni uslovi za skijanje doveli su više od 2.000 gostiju iz svih krajeva Crne Gore, ali i Albanije, Srbije, Rusije, Francuske, kazala je Dijana Bulatović, direktorica Ski-centra Kolašin 1450
Skijaški „mravinjak“ na Jezerinama
PobjedaIzvor

Kada se budu sabirali utisci i brojevi tekuće zimske turističke sezone na planini, sigurno je da će jučerašnji Savindan na Bjelasici itekako pominjati. Kao rekordni ili – što bi bilo bolje za kolašinski turizam – kao jedan od rekordnih dana kada je skijaška posjeta u pitanju. Repriza se sigurno može i treba ponoviti, sigurna je Dijana Bulatović, direktorica Skicentra Kolašin 1450, koji je juče svojim kapacitetima pružio sve što treba skijašu, ali i drugom gostu na planini.

- Uz velike obaveze koje smo imali da bi sve funkcionisalo kako treba, zaista možemo reći da smo uživali u ovakvom danu na Bjelasici. Predivan sunčan dan, dovoljno snijega na stazama i idealni uslovi za skijanje učinili su da naše skijalište bude rekordno posjećeno.

Preko dvije hiljade gostiju iz svih krajeva Crne Gore, ali i Albanije, Srbije, Rusije, Francuske. Oni koji su tražili uživanje na skijama, dobili su ga na dobro pripremljenim stazama gdje je visina snijega bila 70 cm u podnožju, a 110 cm u gornjim djelovima planine. Upoznavanje planine bez skija omogućili smo panoramskom vožnjom žičarom dvosjedom „Ćupovi“ sa čijeg se vrha vidi i „krov Crne Gore“, odnosno najviše tačke Bjelasice i Komova. Za najmlađe smo imali organizovane vožnje motornim sankama - kazala je Bulatović.

Činjenica da se preko postavljenih sajtova i aplikacija uživo može pratiti atmosfera i meteo uslovi na skijalištima, itekako doprinose da se prepoznaju pravi skijaški dani i da se krene ka Bjelasici. Miodrag Žućo Marković, koji je više od četvrt vijeka na skijalištu Jezerine, sada radi na šestosjedu Viline vode i u neposrednom je kontaktu sa gostima.

- Upravo sam od dosta njih čuo da su u nedjelju ujutru promijenili dnevne planove kada su na mobilnim telefonima vidjeli sunce i staze Bjelasice. Iako prethodno nijesu bili planirali, krenuli su ka skijalištu. Sigurno je da se nijesu pokajali jer odavno nije bilo boljih uslova za skijanje, što potvrđuje i dnevna posjećenost skijalištu koju ja ne pamtim iako sam hiljade i hiljade dana proveo na planini.

Za mene su parametri redovi pred žičarama i ski liftovima i ne sjećam se da su bili ovoliki - priča Marković. Među skijašima na Bjelasici uočili smo i Pavla Popovića, mladog crnogorskog glumca, koji je slobodan dan iskoristio da uživa na planini koju je upoznao još kao dječak.. - Prava mala zimska bajka na Bjelasici u jednom činu, ali čini mi se rekordnom činu. Dobro je što sve funkcioniše kako treba pa se ovi činovi mogu ponavljati.

Da ostanem u pozorišnoj terminologiji – priroda je očigledno odličan reditelj, ali svi ostali daju svoj doprinos, od glavnih glumaca pa do statista, suflera, rasvjete, tona, efekata...

Pavle Popović je pokazao prilično znanja na skijama tako da mu za neku ulogu na snijegu ne bi trebao dubler. Možda je i vrijeme da se i na snijegu napravi kombinacija dramskog i istovremeno promotivnog serijala kakve smo gledali sa naših plaža. Ulaganja u skijaške staze i njihovi potencijali to zaslužuju, a jučerašnja nedjelja na Jezerinama je potvrdila da bi se imalo što snimiti.

Portal Analitika