Politika

Vujović: Za Bečića je predsjednička kandidatura rizik

Očigledno se partijsko rukovodstvo, odnosno prije svega Đukanović, prilično dvoumi oko predsjedničke kandidature, izjavio je u intervjuu za Portal Analitika politički analitičar i direktor CEMI-ja Zlatko Vujović. 
Vujović: Za Bečića je predsjednička kandidatura rizik
Vesna Rajković Nenadić
Vesna Rajković NenadićAutor
Portal AnalitikaIzvor

“Zapadu bi odgovarao jedan snažan lider, spreman da se suprostavi ruskom prodoru. Međutim, velik broj crnogorskih saveznika je zabrinut oko toga što njegov povratak donosi Crnoj Gori”, kaže on.

Vujović kaže da za mladoga lidera Demokrata Aleksu Bečića, predsjednički izbori mogu predstavljati veliku priliku ali i rizik da se brzo potroši, te eventualnim neuspjehom uruši perspektivu rasta svoje partije. On dodaje i da ponovnim pretvaranje RTCG  u, kako navodi, partijsku televiziju, DPS može da isprovocira dublju krizu, pa čak ne treba isključiti ni eventualni bojkot predsjedničkih izbora.

ANALITIKA: Ove godine nas očekuju predsjednički i lokalni izbori među kojima i značajni izbori u Podgorici. Saopšteno je da će predsjedničkog kandidata DPS predložiti nakon praznika. Zašto, po vašoj ocjeni DPS, odlaže to pitanje? Ima li mjesta spekulacijama da Đukanović nema podršku međunarodne zajedndice za kandidaturu?

VUJOVIĆ: Vidljivo je da u vladajućoj partiji teku dva paralelna procesa. Sa jedne strane se razgovaralo sa nekoliko potencijalnih kandidata da li bi bili spremni da prihvate kandidaturu, a sa druge teče intenzivna unutarpartijska kampanja u kojoj lokalne partijske strukture gotovo plebiscitarno predlažu Đukanovića za predsjedničkog kandidata. S obzirom da je jasno da Đukanović je nesporni lider ove partije nejasno je čemu služe ova dva paralelna procesa. Očigledno se partijsko rukovodstvo, odnosno prije svega Đukanović prilično dvoumi oko predsjedničke kandidature. Teško je procijeniti razloge.

Eventualna kandidatura Đukanovića za predsjednika Crne Gore nije nešto čemu će se obradovati, makar na nekim zvaničnim adresama u Vašingtonu, Briselu, Berlinu, Londonu kao i u nekim drugim prijestonicama naših saveznika. No, sa druge strane ne očekujem da bi neko mogao Đukanoviću zabraniti jedan takav potez, posebno ne nakon ruskog involviranja u političke procese u Crnoj Gori, te sve snažnijem prisustvu Rusije na Zapadnom Balkanu.

vujovic2Zapadu bi odgovarao jedan snažan lider, spreman da se suprostavi ruskom prodoru. Međutim, velik broj crnogorskih saveznika je zabrinut oko toga što njegov povratak donosi Crnoj Gori. Da li dvojac ĐukanovićMarković može značiti dodatnu radikalizaciju odnosa prema neistomišljenicima te nazadak u procesu evropskih integracija, ili se neki pomak na bolje može ipak desiti. Stiče se utisak da se sukob sa ruskim uticajem koristi za obračun sa neistomišljenicima na svim nivoima. Postaje sve izglednije da je u DPS prevladao pristup koji koristi u Srbiji srpski predsjednik Vučić. Obim i intezitet sukoba sa neistomišljenicima, te nepostojanje institucija van stroge kontrole vladajuće partije udaljava crnogorsko rukovodstvo od statusa poželjnog partnera Zapada.

Pored stava međunarodne zajednice bitan faktor za izbor kandidata vladajuće koalicije jeste činjenica sa koliko kandidata ide opozicija. Ako opozicija ide sa jednim, što je iz današnje vremenske perspektive nerealno, onda DPS-u treba snažan kandidat. Naravno, ne treba isključiti i mogućnost bojkota predsjedničkih izbora od strane opozicije, što onda otvara prolaz DPS-u za laku pobjedu, sličnu onoj na lokalnim izborima u Nikšiću.

ANALITIKA: U ovom trenutku je teško licitirati sa imenoma, ali, po vašoj procjeni, da li bi nestranačka ličnost mogla dobiti podršku biračkog tijela DPS-a?

VUJOVIĆ: Uspjeh nestranačkog kandidata vladajuće koalicije zavisi od toga ko su kandidati opozicije. Nestranački kandidat bi se teško snašao sa više jakih opozicionih kandidata. S druge strane, potrebno je vrijeme da se glasači vladajuće koalicije priviknu na nekoga ko nije iz njihovih redova.

Da bi mogao da uspije nezavisni kandidat potrebno je da biračko tijelo bude pripremljeno, da on i prije kampanje bude bude neko koga ti glasači doživljavaju svojim. U javnosti nije moguće primijetiti da DPS vrši pripreme za konkretnog kandidata tog profila. Što više vrijeme prolazi to smo dalje od nestranačkog kandidata, odnosno DPS je bliži nekom od mogućih partijskih kandidata.

ANALITIKA: Gotovo je izvjesno je da će opozicija ići sa više kandidata. Da li Aleksa Bečić može okupiti ovaj takozvani građanski dio opozicije u kontekstu najave koalicije sa URA-om?

VUJOVIĆ: Strategija opozicije, kada je riječ o predsjedničkim izborima još uvijek ne postoji makar ne zajednička. Mislim da ona u velikoj mjeri zavisi od toga ko je predsjednički kandidat DPS-a. Slabiji kandidat vlasti bi podstakao opoziciju na izbore. Za mladoga lidera Demokrata predsjednički izbori mogu predstavljati veliku priliku ali i rizik da se brzo potroši, te eventualnim neuspjehom uruši perspektivu rasta svoje partije.

Čini se da je realnije da se Demokrate usresrede na lokalne izbore u Podgorici, gdje postoje realne šanse da opozicija preuzme vlast. Bečić se pokazao kao neko ko veoma dobro poznaje Podgoricu, te bi to mogao da bude manje rizičan potez. Koalicija sa URA upravo ide na tom fonu. URA se probudila nakon promjene na mjestu predsjednika, a mladi kadrovi ove partije uživaju velike simpatije birača u glavnom gradu. URA može popraviti narušeni imidž Demokrata nastao prilično agresivnim pristupom često praćenim različitim oblicima prenaglašavanja činjenica.

ANALITIKA: Ako dodje do koalicije, ko tu dobija? Je li ovim savezom kraj zajedničkog djelovanja takozvane građanske opozicije?

VUJOVIĆ: Ova koalicija se može pokazati veoma racionalnim izborom. No, ona otvara brojna pitanja unutar “građanske opozicije” odnosno ugrožava izborni uspjeh preostalih partija u ovom bloku. Međutim, postojanje URA - Demokrate ne urušava po definiji saradnju unutar tzv. građanske opozicije. Saradnja ne mora biti isključivo na liniji zajedničkog nastupa. Ona se može usmjeriti, jednim dijelom, kao što je i dosad tekla ka borbi za bolje izborne uslove.

ANALITIKA: Da li će URA izgubiti identitet, tim prije što je bilo logičnije, makar kada je riječ o političkim profilacijama stranaka, da idu sa SDP-om?

VUJOVIĆ: Saradnja URA-SDP u Herceg Novom nije se pokazala uspješnom. Stoga ne čudi da se Demokrate i URA vraćaju nečemu o čemu je bilo priče i prije parlamentarnih izbora. Demokrate i URA žele da se predstave kao potpuno nova politička snaga, iako Demokrate vuku porijeklo iz SNP. No, svojom kampanjom uspjeli su da ubijede birače da nemaju veze sa partijom iz koje su potekli.

URA, s druge strane, predstavlja istinski građanski orjentisanu grupaciju. Za imidž Demokrata URA je odličan izbor, mnogo bolji nego istrošeni pokušaji da se plasiraju neke poruke, koje ne korespondiraju sa njihovom biračkom bazom. Ova koalicija ima značajan potencijal, njome mnogo dobijaju oba partnera. Demokrate građanski imidž, a URA nedostajuću partijsku infrastrukturu.

ANALITIKA: Da li je vraćanjem DF-a u parlament potpuno obesmisljen bojkot?Može li se uopšte više govoriti o bojkotu parlamenta od strane opozicije i da li je završena priča o vanrednim izborima?

vujovic1VUJOVIĆ: Povratak DF u parlament nije motivisan kontruktivnim pristupom već naprotiv stvaranjem pritiska na javnost i prije svega na pravosudne organe povodom postupaka koji se vode protiv njihovih čelnika, tako da sadašnji parlamentarni život ne možemo karakterisati redovnim stanjem. Samim tim efekat bojkota je jednim dijelom narušen, ali nikako da je u potpunosti obesmišljen. Situacija oko RTCG će jednim dijelom i uticati na stavove opozicionih partija i oko bojkota. Smjenom rukovodstva RTCG i vraćanjem pod DPS kontrolu će biti ukinut posljednji mehanizam koji je proistekao iz dogovora opozicije i vladajuće koalicije koji je imao za cilj stvaranje uslova za demokratske i fer parlamentarne izbore. Upravo taj momenat može biti tačka koja može da utiče da opozicija konsoliduje odnose unutar sebe.

Partijsko preuzimanje RTCG, te urušavanje njenog statusa kao javnog servisa nema podršku zapadnih partnera i nevladinih organizacija. Upravo to može biti jaka poluga opoziciji da povrati svoju poljuljanu poziciju. DPS je po ovom pitanju potpuno usamljen. Ponovnim pretvaranje RTCG u partijsku televiziju DPS može da isprovocira dublju krizu, pa čak ne treba isključiti ni eventualni bojkot predsjedničkih izbora. To bi Crnu Goru odvelo u još dublju krizu. Moguće da neke strukture u DPS priželjkuju bojkot predsjedničkih izbora nesigurni u sopstveni uspjeh, međutim takav scenario, u situaciji kada je isprovociran DPS nezakonitim smjenama u RTCG, toj bi partiji donio probleme moguće veće nego njihov kapacitet da ih prevaziđu. U DPS kao da su zaboravili da bez podrške zapadnih partnera, ne bi se mogli održati na vlasti. 

Vesna RAJKOVIĆ NENADIĆ

Portal Analitika