Društvo

Japanski fotograf: Crna Gora je jedna od najimpresivnijih zemalja koju sam ikada posjetio

Yuya Matsuo je poznati fotograf iz zemlje izlazećeg sunca koji je posljednjih osam godina svog života posvetio putovanjima i istraživanju raznih djelova svijeta, a nedavno je svojim objektivom zabilježio i Crnu Goru. Kaže da je Crna Gora jedna od najimpresivnijih zemalja koje je posjetio. Zavolio je i crnogorsku kuhinju, a najviše mu se dopao grilovani brancin.
Japanski fotograf: Crna Gora je jedna od najimpresivnijih zemalja koju sam ikada posjetio
Portal AnalitikaIzvor

Matsuo (27), koji dolazi iz Tokija, je od 2008. do 2013. živio u Americi i istraživao tamošnje zemlje, a onda je odlučio da posjeti Hrvatsku i Crnu Goru u koju se na prvi pogled zaljubio. Od tada je svoje interesovanje preselio na evropski kontinent i do sada je prošao 26 zemalja.

„Najviše mi se dopala ljepota prirode u Crnoj Gori. Provodeći vrijeme u Luci Kotor i okolnim mjestima, osjetio sam nevjerovatan mir, naročito u ranim jutarnjim časovima. Nikada se nisam umorio od kombinacije kamenih kuća i fjordova. Neprekidne šetnje obalom su me toliko ispunile i dale energije da mogu da je crpim mjesecima“, priča on za Portal Analitika.

Zahvaljući društvenim mrežama i njegovom sajtu gdje objavljuje fascinantne fotografije iz evropskih gradova, Matsuo je postao poznat u Evropi.

kotor-3

ANALITIKA: Kako ste odlučili da dođete u Crnu Goru, gdje ste čuli za našu zemlju?

MATSUO: Odlučio sam da dođem u Crnu Goru kada sam putovao Hrvatskom. Dok sam razmišljao o sljedećoj destinaciji, lokalci u Dubrovniku su mi preporučili da posjetim Kotor.

Tada sam pretražio internet i vidio fotografije Luke u Kotoru i pomislio wow, moram da posjetim ovo mjesto. Bukirao sam mjesto na mjesec dana i oduševljen mjestom i kompletnim utiskom odlučio sam da ostanem još mjesec i po.

matsuo1

ANALITIKA: Šta vam se kod Crne Gore najviše svidjelo?

MATSUO: Najviše mi se dopala ljepota prirode u Crnoj Gori. Provodeći vrijeme u Luci Kotor i okolnim mjestima, osjetio sam nevjerovatan mir, naročito u ranim jutarnjim časovima.

Nikada se nisam umorio od kombinacije kamenih kuća i fjordova. Neprekidne šetnje obalom su me toliko ispunile i dale energije da mogu da je crpim mjesecima.

ANALITIKA: Turisti obično pozitivno komentarišu Crnogorce kao gostoljubive, druželjubive i prijatne ljude. Šta vi mislite o ljudima u Crnoj Gori, da li smo dostojni reputacije?

MATSUO: Da, u potpunosti se slažem. Sreo sam mnoge ljude u Crnoj Gori, i većina njih je toliko ljubazna i spremna da pomogne potpunom strancu.

I čim im kažem odakle sam i šta radim potpuno svojevoljno mi ispričaju sve šta znaju upute me gdje dalje da idem ispričaju mi o mjestu gdje se nalazim, o sadašnjoj situaciji i istorijskim zanimljivostima vezanima za mjesto. Imam veoma pozitivan osjećaj prema ljudima u Crnoj Gori i nadam se da ću ih upoznati još više kada se opet vratim.

matsuo2

ANALITIKA: Da li si probao našu hranu, šta ti se najviše svidjelo?

MATSUO: Da naravno, uživam u ukusima crnogorske kužine. Doduše najviše mi se svidio grilovani brancin koji su mi spremili lokalci.

ANALITIKA: Šta vam se nije svidjelo kod naše zemlje, na čemu treba da radimo kako bi turisti zadovoljniji odlazili i nadamo se opet vratili?

kotor4

MATSUO: Prevoz. Kao neko ko vozi svjestan sam da u Crnoj Gori ima mnogo lijepih mjesta koja mogu biti dostupna jedino kolima.

Međutim ovjde nisam imao svoj automobil ali srećom proveo sam neko vrijeme sa svojim prijateljom koji mi je pokazao neka mjesta svojim kolima.

Ipak, smatram da bi bilo mnogo efektivnije kada bi se taj sistem razvio i kada bi sa pojedinim turama koje bi uključivale prevoz povezali sva ta kulturno-istorijski bogata mjesta pred koji turisti često mogu proći a da ih i ne primijete.

kotor5

ANALITIKA: ''Montenegro Wild Beauty'' je slogan koji opisuje našu zemlju. Međutim mi kao lokalci često ni ne znamo kakvo bogatstvo posjedujemo. Da li je slogan opravdan iz vaše perspektive?

MATSUO: U potpunosti. Proveo sam preko dva mjeseca u Crnoj Gori i mogu reći da kombinujući bogatu prirodu, istoriju i kulturu, ova zemlja je jedna od najipresivnijih koje sam ikada posjetio. Nadam se da ću ove godine uspjeti detaljnije da istražim sjeverni dio, jer ljeto u planinskim krajevima Crne Gore zvuči obećavajuće.

Luka ĐURIĆ

 

Portal Analitika