Kužina

Ispravka netačne vijesti označene kao LAŽNA VIJEST

Brojevi na naljepnicama na voću i povrću predstavljaju samo PLU kodove koji služe za razvrstavanje voća

Ovaj tekst je demanti, ispravka netačnih navoda - naslov i tekst su promijenjeni, odgovaraju činjenicama i prezentirani su na način da se uoči da je izvršena ispravka prethodno netačnih navoda.

Ispod demantija naveden je stari tekst prenijet iz regionalnih medija, naslov NETAČNI ORIGINALNI TEKST - OZNAČEN KAO LAŽNA INFORMACIJA je boldovan i istaknut.

Tekst je ispravljen po proceduri koju navodi regionalna fact-checking organizacija Raskrinkavanje.ba

Ilustracija Foto: economictimes
Ilustracija
Klix.baIzvor

TAČNA VIJEST - ŠTA SU ČINJENICE

Brojevi na naljepnicama na voću i povrću predstavljaju PLU kodove (Price Look Up - Pretraga cijene) koje dodjeljuje Međunarodna federacija za standarde poljoprivrednih proizvoda (International Federation for Produce Standards - IFPS). Kako se na stranici ove organizacije objašnjava, PLU kodovi koriste se za identifikaciju voća i povrća, biljaka i orašastih plodova koji se ne moraju pakovati prije prodaje. Osnovna namjena PLU kodova je, objašnjava se, stvaranje lakšeg, bržeg i preciznijeg procesa vođenja inventure i prodaje takvih proizvoda. IFPS dodjeljujeove kodove nakon “rigoroznog pregleda na nacionalnom i međunarodnom nivou”. Ovi kodovi označavaju različite atribute koji se pripisuju konkretnom proizvodu, poput njegove vrste, veličine ili načina uzgoja. “PLU kodovi osiguravaju da potrošači/ce plaćaju tačnu cijenu tako što uklanjaju potrebu da kasiri/ke identifikuju proizvod i to da li je on konvencionalno ili organski uzgajan ili ne”, navodi se na stranici ove organizacije. Korištenje ovakvih kodova na proizvodima nije obavezno za proizvođače te sami mogu donijeti odluku o tome da li će zatražiti dodjelu PLU koda za svoje proizvode ili ne.

Kada je riječ o brojevima koji čine kodove, na stranici IFPS-a objašnjava se:

PLU kodovi od 4 i 5 cifara za proizvode nasumično se dodjeljuju u okviru niza brojeva unutar serije 3000, 4000, 83000 i 84000. 83000 i 84000 bit ćedodijeljeni nakon što se iscrpe serije 3000 i 4000. Sam kod ne sadrži nikakvu informaciju. Na primjer, nijedan broj u okviru četvorocifrenog broja ne predstavlja ništa posebno. Četvorocifreni kodovi su za konvencionalno uzgajane proizvode. Petocifreni kodovi koji koriste serije 3000 i 4000koriste se za identifikaciju organskih proizvoda. Prefiks '9' stavio bi se ispred četvorocifrene konvencionalno uzgajane šifre za organske proizvode.

Kako se navodi u vodiču za proizvodnu industriju, koji je dostupan na stranici IFPS-a i koji je posljednji put ažuriran 20. januara 2023. godine, “u budućnosti će se koristiti dodatni opseg brojeva 84000-84999 za organski uzgojene artikle”. Dakle, brojevi u ovom opsegu do tog trenutka još uvijek nisu bili u upotrebi, a kada budu, odnosiće se na organski uzgojene artikle.

Tvrdnja o broju 8koji navodno označava genetski modifikovane proizvode vjerovatno je nastala zbog PLU kodova koji su postojali ranije. Nekada je, naime, taj prefiks zaista označavao genetski modifikovane proizvode, ali on nikada nije korišten u maloprodaji. Usekciji “Često postavljana pitanja” u istom vodiču objašnjava se:

Da li IFPS prepoznaje bilo koji broj osim "9"kao početnu petu cifru?

Ne, prodavci mogu da koriste različite brojeve, ali to je van opsega IFPS PLU kodnog sistema.

Šta se desilo sa prefiksom "8" koji je prethodno bio namijenjen za identifikaciju GMO proizvoda?

Kako je usvajanje PLU kodova dobilo na snazi, IFPS se obavezao da će prenijeti prethodno nekorišteni prefiks "8"kako bi se prilagodio povećanju raznovrsnosti svježih proizvoda kako oni ulaze na tržište. Iako je prefiks "8"(83000-84999) nekada bio rezervisan za proizvode GMO, prefiks nikada nije korišten u maloprodaji. Uklanjanje prefiksa ove oznake dat ćehiljadu dodatnih PLU kodova koji će se koristiti u narednim godinama. Serija 83000 bit će rezervisanaza konvencionalno uzgajane artikle, dok će serija 84000 označiti odgovarajuću organsku stavku.

Saopštenje za štampu u kom se objašnjava da se prefiks broja 8, dodat određenim kodovima, više ne koristi za oznaku GMO proizvoda objavljeno je u julu 2015. godine, nekoliko mjeseci prije najranijeg dostupnog članka na našem jeziku u kom se tvrdi da broj 8na voću i povrću označava genetsku modifikaciju. Dodatno, kako se navodi, takav kod nije korišćenu maloprodaji.

Na stranici IFPS-a dostupan je i alat za pretragu baze PLU kodova. Kod 4011 zaista označava žute banane. Ipak, pretraga koda 84011, koji, prema tvrdnjama iz članka, navodno označava genetski modifikovane banane, ne daje nikakve rezultate. Sa druge strane, ukoliko se, recimo, doda prefiks broja 9, pretraga u bazi podataka daje rezultat u kom se navodi da se ovaj prefiks koristi za organske proizvode te da se detalji o konkretnom proizvodu mogu pronaći na njegovoj stranici. Takvo obavještenje u slučaju broja 8, ne postoji.


LAŽNA VIJEST - NASLOV PRVOBITNO OBJAVLJENOG TEKSTA


Napomena: Naslov "Znate li šta znače naljepnice na bananama i drugom voću?" je izmijenjen jer navodi na pogrešni zaključak


Najčešće na bananama, ali često i na drugim komadima voća, naljepnice na kori su nešto što većina ljudi ne pogleda, već instinktivno skida prije jela. Čak i ako ih primijete, rijetko ko zna što te deklaracije znače.

Netačan je navod da se "Osim eventualnog naziva proizvođača, na deklaraciji bi trebalo da se nalazi i brojka koja otkriva važne podatke o načinu uzgoja tog voća. Provjerom je utvrđeno da na naljepnicama ne postoji informacija o načinu uzgoja 

Niti jedno objašnjenje deklaracija sa PLU šiframa nije tačno te značenje njihovih brojeva ne nosi podatke o GMO ili vještačkim đubrivima. Deklaracije se prvenstveno odnose na voće koje je uvezeno iz inostranstva,.

Naljepnica s četiri broja

Netačna je informacija Kod ovog voća koje na sebi ima deklaraciju s četiri broja koja počinje s brojem 3 ili 4, te oznake nikako ne znače da je uzgajano s vještačkim đubrivima, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja su važila u posljednjih 50-ak godina kako je ranije objavljeno. Takvi limuni su na primjer označeni s 4033, dok banane nose brojeve 4011.

Naljepnica s pet brojeva

Netačna je informacija voće na sebi nema četiri broja, već pet - od kojih je prvi broj 9,  i to ne označava da je voće organskog uzgoja.

Prva brojka na deklaraciji je 8

Netačna je informacija da je možda i najvažnija deklaracija i nikako ne predstavlja voće koje je genetski modifikovano, i ne prepoznaje se po pet brojeva od kojih je prvi uvijek cifra 8.


Eko deklaracija

Da bi voće i povrće nosili oznaku "eko", moraju biti ispunjeni i uslovi koji se odnose na postupke u skladištenju i transportu. Tako se, za razliku od voća i povrća iz konvencionalnog uzgoja, ono ne smije prskati hemikalijama, zračiti, kao ni podvrgavati bilo kakvim procesima koji na vještački način produžuju rok trajanja i održavaju privid svježine.

Razlika između "prirodno" i "eko"

Između ekoloških i prirodnih proizvoda postoji razlika. Mnogi ljudi, međutim, ne znaju da su prirodni ako nijesu prerađivani ili su samo minimalno prerađeni. Oni, za razliku od ekoloških, nemaju sertifikate, niti je njihova proizvodnja sistemski kontrolisana, a nema podataka ni o korištenju konzervansa.


Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.