Kultura

Otvaranje izložbe 23. maja u atrijumu Galerije “Risto Stijović “

„Vlati trave“: Djela Nade Kažić pred podgoričkom publikom

Izložba predstavlja nastavak autorkinog istraživanja forme i strukture, kao i definisanja prostora putem različitih umjetničkih postupaka

„Vlati trave“: Djela Nade Kažić pred podgoričkom publikom Foto: Nada Kažić, Galerija Pizana
Portal AnalitikaIzvor

Likovna umjetnica, Nada Kažić, predstaviće se podgoričkoj publici u atrijumu Galerije “Risto Stijović u Podgorici izložbom pod nazivom „Vlati trave“. Postavka će biti otvorena 23. maja u 19 časova.

Izložbu će otvoriti rukovoditeljka Galerijskog sektora JU Muzeji i galerije Podgorice, Petrica Duletić.

„Izložba predstavlja nastavak autorkinog istraživanja forme i strukture, kao i definisanja prostora putem različitih umjetničkih postupaka. Baveći se rešavanjem likovnih problema naznačenih u prethodnim izložbama (Vrt, Mijene, VRT/LOG, Gazipoljke), umjetnica ostaje u opsegu tema, ideja, simbola, tehnika i iskustava za koje je duboko vezana”, zapisala je u uvodnom tekstu kataloga, istoričarka umjetnosti Natalija Cerović.

Kako dodaje, umjetnica nastavlja da se kreće između figuracije i apstrakcije, geometrijske i lirske forme, racionalnosti i intuicije, reifikacije i konceptualizacije djela.

“Upotreba tehničkih sredstava u ovom ciklusu počiva na različitim refleksijama, umjetničkim intencijama i metodama, ali je zasnovana na prepoznatljivoj polaznoj tački i osnovnoj ideji. U ovom slučaju, riječ je o ideji spoja suprotnosti – prirodno i artificijelno, organsko i neorgansko, ciklično i linearno, oštro i meko. Suprotnosti se pretapaju jedne u drugu i gube svoje granice pod specifičnim umjetničkim pogledom Nade Kažić”, zapisala je Natalija Cerović.

Nada Kažić je rođena 1963. godine u Nikšiću. Diplomirala je na VPŠ, Likovni odsjek, u Nikšiću. Imala je više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Članica je ULUCG. Dobitnica je više vrijednih nagrada.

Likovna publika moći će da pogleda izložbu do kraja juna.

Portal Analitika