Politika

Stav

Underground

Taj tunel je naša najtačnija sudbinska odrednica. U njemu su se sakrile sve naše zablude, naivnost, naš krivo nacentrirani fokus kao društva i naša otužna beznadežnost s kojom čučimo u mraku jednog podzemlja, nazivajući to životom

Underground Foto: Gradski portal
Danilo Marunović
Danilo MarunovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Ništa do sad tako snažno nije opisalo parabolu naših zabluda i sljepila, koliko prokopani tunel ispod najvažnijih državnih institucija. 

Taj je tunel naša mentalna slika. Njegova dužina odgovara razlici naših ubjeđenja od realnosti, a njegova svrha je duhovita sudbinska sprdačina s onim što su napravili od nas - underground naciju, koja živi na relaciji tona narkotika, institucija i laži koje nam bivaju servirane kao borbe za "naše stvari"

Jer je taj naš dominantni kriminogeni gen, po kom su kroz istoriju harambaše bili najveći junaci, toliko snažan i osion da se dao usuditi da prokopa tunel po sred centra grada, u administrativnom jezgru.

Ni Netflixovi scenaristi nisu tako ludo mogli maštati. El Chapovi intimusi su to radili daleko od vlada i sudova, u pustinji, a crnogorski obavještajno kriminalni specijalci nama pred nosem! 

Vlada objavila fotografije tunela koji vodi do depoa Višeg suda
16
Vlada objavila fotografije tunela koji vodi do depoa Višeg…
13.09.2023 12:13
Abazović obavio 'uviđaj': Tunel ne bi mogao biti prokopan bez pomagača iz Višeg suda
19
Abazović obavio 'uviđaj': Tunel ne bi mogao biti prokopan…
13.09.2023 10:44

Taj je tunel naša najtačnija sudbinska odrednica. U njemu su se sakrile sve naše zablude, sva naša naivnost, naš krivo nacentrirani fokus kao društva i naša otužna beznadežnost s kojom čučimo u mraku jednog podzemlja, nazivajući to životom. 

I dok sanjamo malo svježeg vazduha i malo sunca, počeli smo da vjerujemo da je to sloboda. Da! Od toliko malo elementarnih uslova za život mi smo kreirali našu, lokalnu verziju najsvetije globalne vrijednosti - slobode! 

Naše su pizme naši mračni tuneli zablude. Naši animoziteti. Naši raskoli. Crkveni, politički, ljudski

Nije za nas sloboda odavno muzika naših koraka po svjetskim bulevarima, nije ni život dostojan uspravnog čeljadeta s kičmom, koji neće morati da prodaje svoj glas da bi prehranio porodicu, u trajanju od tri dana. “Tri dana pa ćemo za poslije viđet”, dok sebe prezireš i optužuješ da si nesposobni luzer, jer si čak i pravo na glas prodao. 

Dok antički izmučen nosiš svu težinu ovog svijeta na svojim leđima, u mračnom hodniku sopstvenog života, prezir diskretno osjećaš i od svoje porodice. Ti si kriv za sve - sebe ubijaš u pojam. A sve što je trebalo, svo ovo vrijeme izgubljenih mladosti, jeste da napraviš još koji korak i izađeš iz prokletog tunela!

Svaka asocijacija na naše živote upućuje na film. Ali to je film - hiperbolizovani prikaz stvarnosti! Za nas je, evo, svakodnevica. Standard normalnosti.

U filmu Nemanje Kusturice (kog je do iznemoglosti finansirao Slobodan Milošević, da ironija bude neumoljiva) Crnog (Ristovski) i ekipu, najbolji prijatelj i saborac Marko (Manojlović) drži zatočenog u iskopanom podzemlju servirajući mu sliku o stvarnosti, koja ga ubjeđuje da je vani i dalje rat. Dok mu u jutarnjem ritualu "vrti" alarmni signal za bombe, uporedo mu spava i sa ženom, svega nekoliko metara iznad glave. Dok Crni vjeruje da je dio svete revolucije, kao što mi vjerujemo da se borimo za naše borbe, borbe zapravo NEMA!

Mi smo tor podzemnih slijepaca kojima saznanje o tunelu biva saopšteno kao da "gotovo ništa" nije uzeto iz depoa suda. Po nekim procjenama, depo suda, zajedno sa zaplijenjenim količinama kokaina, krije stotine miliona eura vrijednosti. 

Taj je tunel naša mentalna slika

I dok težina kokaina varira u zavisnosti od vremena izvještavanja, zvanični stav predstavika sistema je da je skoro sve ok. Tunel je dakle prokopan iz avanturističke dokolice? Ćuti i vodi svoju revoluciju! U tunelu!

E, došlo je vrijeme da izađemo iz undergrounda (podzemlja)! I onog psihološkog i onog mafijaško-obavještajnog. Došlo je vrijeme da elite na vlasti prestanu da se sprdaju sa nama, dajući nam barjake umjesto laboratorija, filmskih studija i fabrika!

Kad ti priča o tunelu ispod sudova, parlamenta, vlade i predsjedništva zalijepi otrježnjujući šamar, realnost je sasvim drugačija, zar ne?

Ima li pravo jedno razmišljajuće biće da posumnja u to da prokopani tunel ima veze sa opstrukcijom formiranja vlade? Diskreditacijom mandatara te vlade u procesu distanciranja od pansrpske konkvistadorske politike? Krađom lap topa Do Kvona iz dokaznog materijala, možda? (Slična scena postoji u ikoničnoj seriji Braking Bad)

M portal: Iz depoa Višeg suda nestali Do Kvonovi laptopovi
10
M portal: Iz depoa Višeg suda nestali Do Kvonovi laptopovi
11.09.2023 22:52
Iz depoa Višeg suda ukradeno nekoliko komada oružja
1
Iz depoa Višeg suda ukradeno nekoliko komada oružja
13.09.2023 17:12

Kada je u Kusturičinom filmu Crni sa svojima ipak izašao iz podzemlja, sačekao ga je pravi rat! Hoćemo li mi izaći na vrijeme iz svojih mentalnih kanalizacija, rupa, jama i tunela? Jer, vidite: naša je stvarnost ipak takva da mi imamo svoju državu. Imamo i svoju crkvu. Imamo i svoju naciju. 

Imamo i većinu u svojoj zemlji, koja bi nam obezbjeđivala da i suštinski kontrolišemo svoju sudbinu.

"Ali, ne daju nam”... Tuneli... zablude i podzemlja.

Naše su pizme naši mračni tuneli zablude. Naši animoziteti. Naši raskoli. Crkveni, politički, ljudski. Galopiranje ego tripa. "E nećeš vala da će sve splamćet" - autodestruktivni mod ponašanja koji nas jede, lomi i tako sluđene poslužuje Vučiću za večeru.

Dvadeset hiljada je "prosutih" glasova odanih svojoj zemlji na prošlim izborima. Taman koliko treba da se bez tenkova i raketa, sopstvenim zabludama zapetljamo u ropstvo.

Da ne govorim o Srbima koji Crnu Goru kao i svoju zemlju treba da brane od stranih agentura, umjesto što im (većina) služi.

Dovoljno je samo jedno "CEP" puckanje prstima da se probudimo iz hipnoze i vidimo da zapravo imamo sudbinu u svojim rukama, samo ako je želimo!

Ako je i dalje budemo odbijali, ostaju nam prokopani tuneli, koji nekima služe za "Bjekstvo iz zatvora Šošenk", a nekima kao lokacija za sužanjstvo.

Pa? Šta će biti od toga? Dobro jutro, svijete? Ili, laku noć razumu?

"Čija su ovo deca?

-Naša, podrumska"

Portal Analitika

Komentari (62)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Anthropos_neregistrovani
15.09.2023. 07:54

Možda je najadekvatnija misao za ovu bruku u CG je: "I nije jezovito što se nepravda zbiva, jezovito je što izostaje odmazda. Gnevni zlotvori se i sami prestravljeno čude: Eto sme se. Nebo se ne ruši. Dopušteno je." (Bela Hamvaš) Mnogo, isuviše mnogo, smo dopustili političkim "elitama" da razvaljuju i oburdavaju CG? Što treba da se desi da se probudi ponos i dostojanstvo Crnogoraca (svih vjera i nacija)? Novo ropstvo pod Srbijom, i "srpstvom"? Koliko često se dešava da zbog slabosti i gluposti izgubimo voljenu osobu - da bi tek onda shvatili koliko je "volimo"? Da smo je voljeli ne bi je izgubili. Probudite se - da ne izgubimo ono najdragocjenije - slobodu. Sutra može biti kasno?

10
0
m milandez_neregistrovani
14.09.2023. 21:26

Samo je grof Monte Kristo, kopajući tunel, skinuo nagve...

3
0
s savjest_neregistrovani
14.09.2023. 19:18

Gospodine Danilo ,sa svojim tekstom si više probudio srbofila ,samo se javljaju.Nečista savjest.

14
6
A Andje_neregistrovani
14.09.2023. 19:08

Poštovani Danilo, Crnogorci nisu kukavice i nadasve su odani svojoj zemlji. Ima ih puno koji se gorko kaju što su dali glas onima koji to ne zaslužuju. Tiho i odlučno čekaju novu, zdravu partiju koja će biti okrilje za sve poštene, pametne, stručne i dobronamjerne ljude. Kucnuo je čas, nemojte iznevjeriti naša očekivanja. Ustanimo za spas naše djece i našeg zajedničkog života u Crnoj Gori.

31
1
D Dragoš_neregistrovani
14.09.2023. 19:35

@Andje_neregistrovani.. Ovako govori pravi Crnogorac, 🇲🇪❤️🍀

23
1
S Sinisa_neregistrovani
14.09.2023. 14:33

Odavno mi neko nije smecovao istinu u lice kao ovaj tekst. Pa, potpuno je u pravu kad kaze da bijemo neke svoje bitke za opstanak, a imamo i drzavu, i naciju, i crkvu, i vecinu... Ali nam prosuti glasovi, ambicije, takozvane pizme stvaraju imaginarne okove, da se tako svezani Vucicu na platu sami servirani donosimo. SAMAR, BUDJENJE, SVIJEST! izadjimo iz tunela, imamo sve! Samo ako ocemo da imamo

35
3
K Kantunal
14.09.2023. 22:27

@Sinisa_neregistrovani , Istina! Danilo je postavio dijagnozu a one nisu uvijek ugodne! Jer, kockati se s onim što nakon dugo godina mukotrpno vratiš oteto, ne imati svijest o tome, pa ponoviti isto - mora biti da je riječ o dijagnozi. Ali, Danilo nije liječnik za sve te bolesti a nigdje da se pojavi - konzilij ! Zašto ? A nije da nema takvih profila ! Ima! Ima iskusnih, "potkovanih", obaveznih... Što se Danila tiče, već je velika stvar što netko nepogrešivo daje dijagnozu.

8
0
D Dragoš_neregistrovani
14.09.2023. 13:30

Da bude jasno, nažalost jedan ne malibroj Crnogoraca su kukavice, ili prodane duše, ili izdajnici... Šta ćeš, dođe tako trenutak istine, a istina je istina pa nek boli kolko boli..

27
6
R Radoš_neregistrovani
14.09.2023. 13:50

@Dragoš_neregistrovani Ne vrijeđaj Crnogorce avet.njo nesojska. Tako piše samo neko ko nije Crnogorac. Imaš svoju transverzalu pa kukaj kukavički. Huškajte se međusobom.

21
5
S Sasa_neregistrovani
14.09.2023. 15:01

@Dragoš_neregistrovani Jedan broj svakog naroda je takav.

13
2
D Dragoš_neregistrovani
14.09.2023. 15:24

@Radoš_neregistrovani.. Istina oslobađa i pomaže svima osim okupatorims🇲🇪❤️⚔️

11
4
L LipaLipa_neregistrovani
14.09.2023. 09:03

... Jer, vidite: naša je stvarnost ipak takva da mi imamo (valjda "crnogorci") svoju državu. ... Imamo i svoju crkvu. Imamo i svoju naciju. Imamo i većinu u svojoj zemlji, ... koja bi nam obezbjeđivala da i suštinski kontrolišemo svoju sudbinu" (citat, Danilo) ... ako je tako ("imaju svoju" i naciju i drzavu, crkvu i sl.) i u cemu je "problem", ... no ispostavlja se da oni ("crnogorci") ziveli u "tunelu"/Underground ... iz kog su izasli bar dva puta, avgusta '20 i juna '23.g. ... nije ih docekao rat vec gorka spoznaja da su bar 25.g. bili u Underground, sustina "problema", ... par napomena, nacija je fikcija, "tunel" koji napravile zapadne "elite", ... drazava (aparat prisle "elita") takodje polako odlazi u proslost, sto ce drzava svesnome , svesnim i sl. ... na njihovu "crkvu" ne treba trositi ni slovo i sl. ... aj'zdravo, ...

9
43
T Tata_neregistrovani
14.09.2023. 10:12

@LipaLipa_neregistrovani Nijesi ti ni "C" od Crnogorca.

39
6
L LipaLipa_neregistrovani
14.09.2023. 11:31

@Tata, ... naravno da Lipa nije crnogorac koji "problem", ... problem imaju oni koji ziveli i verovali u "tunel"i sl. ...aj'zdravo, ...

8
18
O Odza_Veilji_neregistrovani
14.09.2023. 14:20

@LipaLipa_neregistrovani alo kako tebi uplacuju penziju ..mislim u PIO ono zvanje TRol, Bot ??? ima te ovdje, Pobjeda u komentarima ..sve Crnogorske opcije pratis .. i svudje si anti CG opcija ... Ajmo bre parizer je serviran, odmori malo od kokica!

16
3
E Esvasta_neregistrovani
14.09.2023. 08:49

Ljudi moji, jeli to moguce ? Cuj, prodaje glas da bi prehranio porodicu, bar tri dana. Je li vam to nesto poznato. Ovaj Marun se pravi Englez ili je pao s' Marsa. A uvijek poteze sto ne treba. Pa to zna svaki aktivista DPS-a. Vise je pomogla ta prodaja "glasa" nego i Amerika i Rusija zajedno. Nebi dosli ni do 45.5% a 55.5% bi bilo nedostizno.

11
50
M Minja_neregistrovani
14.09.2023. 10:10

@Esvasta_neregistrovani A sto reci za PES, kako oni " osvojise" CG? Sigurno ne na istinoljublje i postenje.

40
2
H Hari_neregistrovani
14.09.2023. 07:59

G. Marunovic imate talenata za pisanje, ali covjek dok cita vas tekst upada u depresiju. Mozda je to " vas tunel", ali ima ljudi koji ne zive " u tunelu", koji u najtezim danima hodaju gledajuci u Sunce. Ne bih se slozio da je nas mentalitet "kriminalni", niti bih harambase, vodje hajduka tako okarektetisao. Kamo srece g. Marunovicu da ste vi "harambasa", da bacite crnilo sa svojih ramena i da sa nadom i hrabroscu koracate.

11
39
b bjelopavlić_neregistrovani
14.09.2023. 07:41

Ranije im nije treba tunel, otvorena su im bila sva vrata suda. Sad se "podzemlje"ponovo vratilo u podzemlje.

10
34
Z Zzzzzzzzz_neregistrovani
14.09.2023. 08:20

@bjelopavlić_neregistrovani …… ada kopala BIA i Askalija pa ko bi drugi….. kako su glupi koliko god rade. Nikad se. Ni jedan narod ili drzava nisu mogli unistit a oni ce za ovo morat platit pa sad da su iz belopavlovica

39
4
b bjelopavlić_neregistrovani
14.09.2023. 08:41

@Zzzzzzzzz_neregistrovani Slažem se, za kriminal iza iju društva i pljačku CG i naroda se mora odgovarati i oće. Ali naravno ne pred ovim sudijama.

18
7
D Dragoš_neregistrovani
14.09.2023. 07:03

Crnogorci, zašto spavate, formirajte tu CRNOGORSKU NARODNU PARTIJU samo kukate... Muka mi je više

53
10
R Radoš_neregistrovani
14.09.2023. 07:26

@Dragoš_neregistrovani Što trabunjaš Dragoše. Oma bi nato diga avione radi zaštite manjina u CG zbog formiranja nacionalne partije Crnogoraca u građanskoj CG u srce nato teritorije.

7
34
D Dragoš_neregistrovani
14.09.2023. 08:00

@Radoš_neregistrovani.. To nisam znao.. Ništa onda borba kako znaš i umeš a i CPC jel moguće da Mihailo neće u penziju, baš patriotski

18
4
D Dusan_neregistrovani
14.09.2023. 08:01

@Radoš_neregistrovani A kako NATO nije diga avione kad je Srbija okupirala CG, kada Crnogorci ne smiju da budu dio svoje vlade?

31
4
R Radosav_neregistrovani
14.09.2023. 06:53

Tako je Danilo,svuda pa i u tunelu vidiš SPC,Slobu,Vučića,Emira i Srbe. Uvijek si dosljedan u borbi protiv njih.

13
40
A Askalija_neregistrovani
14.09.2023. 08:24

@Radosav_neregistrovani …. Da. Ne bi njih. Nista od ovoga ne bi bilo

25
3
C CedoMIR_neregistrovani
14.09.2023. 08:37

@Radosav_neregistrovani Čudno da cetnici ne rade četvrtkom ili se javljaju sa izgradnje nove pruge Nis Priština

24
5
S Skoklisice_neregistrovani
14.09.2023. 04:54

Lovcima je poznato kretanje lisice dok bjezi kerovima . Naime, lisica napravi jedan krug a onda mirno nastavi svojim putem, dok kerovi nastave da prave krugove do iznemoglosti. Ko je napravio taj magicni krug : Vesna , Cadjenovic, Pejovic, Lazovici, Veljovic... Mnogo kandidata... Djeca su kilava ako je mnogo oceva...

6
39
J Jadkov_neregistrovani
14.09.2023. 08:27

@Skoklisice_neregistrovani ….. sve je delo belog iz ulcinja i bia iz serbije

20
3
L Ljubo_neregistrovani
14.09.2023. 10:09

@Skoklisice_neregistrovani .....Mnogo babica, kilavo dijete. To važi za čitav ZB. Mnogo specijalnih izaslanika, kilav region. Čak je i Slovenija imenovala takvog izaslanika za ZB.

10
1
S Strava_neregistrovani
14.09.2023. 04:52

Alan Ford = Crna Gora

32
1
S Svijest_neregistrovani
14.09.2023. 04:50

Sve je tako Istinito...Zalosno jeste narodu koji ne Vidi Istinu...vec radi za Zlo svoje..za potpuno unistenje..sebe i svoje djece...nasljedja..a toga nije svjesan...vec sluzi Zlim ljudima Bjelosvjeckim....i svoju drzavu oce da pokloni potpise...kao sto je pola CG..Abraz potpisa zlokomnom Pericu djavolu....Nasi ljudi evo tri god...su pod opijum i oni Svijest nemaju da vide da Cine sebi najvece Zlo..zato sto je CG Unikatna zemlja Svijeta od Bozanstva stvorena...a bolesni grabljiv i oce da je otmu...Rusalji i Srbalji da budu Gospodari.CG i ko zna ko jos od Svjetine....jer oni unikat nemaju ..niti ce nas u CG..nikad dostici...makar bilo nas Saka Komita....a to su Ljudi Partizani koji cuvaju Svoju Slobodu i I Slobodu svoje drzave...da ne robuju nikome..vec da su Gospodar u svoju kucu..kao nasi Preci...Ovi domaci prevjereni. Od Crnogorca posta Srbin..sto ljube skute...Mande ..Abra..popa Micovica...i druzine.koja sluze Zlotvoru.....TESKO NJIMA STO IM SLIJEDI...ako se ne probude iz KOME..

44
5