Saradnja sa Državnom revizorskom institucijom ocijenjena izuzetnom

UN Women u posjeti DRI: Istražićemo mogućnost uključivanja CG u regionalnu inicijativu o rodno odgovornom budžetiranju

Senator Radulović upoznao tim UN Women o nalazima revizije uspjeha na temu uspješnosti sprovođenja rodno odgovornog budžetiranja u CG. Naglasio da pažnju treba posvetiti razvoju prikupljanja i upravljanja podacima razvrstanim po polu i drugim kategorijama

UN Women u posjeti DRI: Istražićemo mogućnost uključivanja CG u regionalnu inicijativu o rodno odgovornom budžetiranju Foto: DRI
Portal AnalitikaIzvor

Delegacija Agencije Ujedinjenih naroda za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), u sastavu Ermira Lubani, regionalna menadžerica za rodno odgovorno budžetiranje za Evropu i Centralnu Aziju i konsultantkinje Blerina Xhani i Minja Damjanović, boravila je u posjeti Državnoj revizorskoj instituciji. 

Sastanak je, kako navode iz DRI, organizovan povodom planirane izrade Analize provođenja rodno odgovornog budžetiranja u Crnoj Gori. 

Cilj Analize jeste da se prikupe relevantne informacije o zakonodavnom okviru, ključnim akterima, procesima, kao i rezultatima vezanim za implementaciju rodno odgovornog budžetiranja u Crnoj Gori, te da se ponude preporuke za dalje unaprjeđenje.

Delegaciju UN Women ugostili su senator dr Branislav Radulović i državni revizor – načelnik u sektoru II, Blažo Savković, koji su prezentovali iskustva i ulogu DRI u oblasti rodno odgovornog budžetiranja. 

DRI: Još nijesu u dovoljnoj mjeri ostvareni preduslovi za uspješno sprovođenje rodno odgovornog budžetiranja u Crnoj Gori
0
DRI: Još nijesu u dovoljnoj mjeri ostvareni preduslovi…
11.01.2024 13:03

Kako se navodi u saopštenju, Radulović je upoznao tim UN Women o nalazima nedavno objavljene revizije uspjeha na temu uspješnosti sprovođenja rodno odgovornog budžetiranja u Crnoj Gori. Revizijom uspjeha je ocijenjeno da su preduzeti početni koraci na uvođenju rodno odgovornog budžetiranja (ROB) u Crnoj Gori, ali još uvijek nijesu u dovoljnoj mjeri ostvareni preduslovi za uspješno sprovođenje u praksi. 

On je istakao da u potrošačkim jedinicama uglavnom nije obezbijeđeno da na sprovođenju programskog (rodnog) budžetiranja rade dovoljno edukovani i motivisani zaposleni koji raspolažu sa potrebnim podacima koji su neophodni za identifikovanje postojećih rodnih nejednakosti. 

„Značajnu pažnju treba posvetiti razvoju prikupljanja i upravljanja podacima razvrstanim po polu i drugim kategorijama”, dodao je Radulović.

Upoznao je delegaciju UN Women da je shodno potpisanom Protokolu o saradnji sa Skupštinom Crne Gore konačan izvještaj o ovoj reviziji dostavljen Odboru za rodnu ravnopravnost Skupštine. 

„Nadamo se da će Odbor za rodnu ravnopravnost Skupštine tokom proljećnog zasjedanja Skupštine organizovati konsultativnu sjednicu povodom predmetnog izvještaja i s tim u vezi, sugerišemo da bi bilo korisno za raspravu da sjednici prisustvuju predstavnici UN Women organizacije, koji bi mogli predstaviti nalaze i preporuke iz objedinjenog regionalnog izvještaja“, dodao je Radulović.

Revizija uspješnosti sprovođenja rodno odgovornog budžetiranja je realizovana kroz Sporazum za sprovođenje paralelne revizije uspjeha u oblasti Cilja održivog razvoja broj 5 UN Agende 2030 – „Postići rodnu ravnopravnost i osnaživati sve žene i devojčice“, u kojoj su učestvovale, pored DRI Crne Gore i Državna revizorska institucija Republike Srbije, Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine i Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske uz eksternu podršku UN Women.

„UN Women, već više od decenije aktivno podržava integraciju rodno odgovornog budžetiranja na Zapadnom Balkanu kroz pružanje tehničke podrške vladama, parlamentima, te kroz uključivanje civilnog društva i medija. Oslanjajući se na dobre rezultate i naučene lekcije, UN Women želi da istraži mogućnost uključivanja Crne Gore u regionalnu inicijativu o rodno odgovornom budžetiranju“, pojasnili su iz UN Women organizacije.


Portal Analitika