Sinoć predstavljena misija kampanje „ŽIVJELA“

Dan kćerki obilježen u Podgorici: Udružimo se u zaustavljanju prenatalnog pomora djevojčica

„Crna Gora je nečasni evropski šampion po broju polno selektivnih abortusa. I zato smo danas ovdje da pričamo o ovom jezivom problemu. I da slavimo kćerke, istinsko nacionalno blago Crne Gore”, poručila Nina Đukanović

Dan kćerki obilježen u Podgorici: Udružimo se u zaustavljanju prenatalnog pomora djevojčica Foto: Zivjela
Portal AnalitikaIzvor

Sinoć je u Centru kulturnih zbivanja Ribnica svečano obilježen Dan kćerki - predstavljena je misija kampanje „ŽIVJELA“ u okviru koje je premijerno u Crnoj Gori prikazan kratkometražni animirani film „Sine!”, u produkciji studija Košnica.

“ŽIVJELA” je poziv na buđenje cijelog društva i demontiranje stereotipa patrijarhata i kulta sina, te shvatanje važnosti i veličine kćerke.

Inicijatorka kampanje „ŽIVJELA“, direktorica NVO Dobar život i koautorka filma „Sine!” Nina Đukanović ukazala je na jezive posljedice omasovljenih polno selektivnih abortusa koji demografski vještački remete crnogorsku naciju (izraženo hiljadama nedostajućih žena reproduktivne dobi), te dodatno usložnjavaju žensku patnju.

„Crna Gora je nečasni evropski šampion po broju polno selektivnih abortusa. I zato smo danas ovdje, baš na Dan kćerki, da pričamo o ovom jezivom problemu. I da slavimo kćerke, istinsko nacionalno blago Crne Gore”, poručila je ona.

Film „Sine!“ je, kako dodaje, svojevrsni dokumentarac i sve izrečeno u filmu dio je našeg živog leksičkog nasljeđa ili bolje rečeno leksičkog nasilja. 

Istakla je da je film nastao uz podršku Filmskog centra Crne Gore, i uz, kako dodaje, posebnu zahvalnost farmaceutskoj kompaniji Farmegra i kompaniji Plantaže 13. jul.

Goran Ivanović, koji je na ovom projektu obavljao posao koji inače potpisuje čitav tim profesionalaca kazao je da: „začetak kampanje „ŽIVJELA“, i čitavog ovog pokreta, zapravo leži u filmu „Sine!“, a koji je nastao po uzoru na istoimenu slikovnicu koju je studio Košnica kreirao povodom izložbe „PJEVAJ, MARO“ slikarke Milene Jovićević. 

“Nina je na osnovu slikovnice napisala scenario za kratki film koji je podržao Filmski centar i nekih godinu dana kasnije nastao je film koji je premijerno prikazan na prestižnom filmskom festivalu u Krakovu, koji je ujedno i kvalifikacioni za Oskara. Što je za nas reditelje debitante bilo više nego šokantno, jer je film izabran da bude dio takmičarskog programa između nekoliko hiljada kandidata”, dodao je on.

Film je, kako dodaje, u Poljskoj propraćen ovacijama, ocijenjen kao duboko uznemirujući i potresan. 

“Film je zatim prikazan i u programu Svjetske panorame na jednom od najznačajnijih svjetskih festivala animacije, na zagrebačkom Animafestu kao i u Rumuniji gdje smo dobili i počasno priznanje”, kazao je Ivanović.

Nikola Dobričanin je u ime CKZ Ribnica, domaćina ovog lijepog i važnog događaja, kazao da je:

“Velika stvar da se svi uključimo jer ova aktuelnost nadilazi ostale. Bitan je život, bitne su kćerke, bitno je okruženje u kojem postaju žene i društvo u kojem žive svoj život, a sve ovo ukupno smo mi.“ 

S obzirom na da je jedan od prvih koji je prigrlio inicijativu “ŽIVJELA”, Dobričanin je pozvao prisutne da se uključe i da zajedno budemo lideri u nekim drugim sjajnim disciplinama, i udružimo se u zaustavljanju prenatalnog pomora djevojčica.

Kampanja ŽIVJELA započeta je neformalnom podrškom savjesnih gradjana na društvenim mrežama - roditelja kćerki i pozivom POKAŽIMO KOLIKO SE VOLI KĆERKA a nastaviće se opsežnom nacionalnom kampanjom u cilju sveukupnog podizanja svjesnosti o ovom problemu. Kao i konkretnim predlozima za strateško suzbijanje ove pojave o čemu će NVO Dobar život u hodu obavještavati javnost. 

U narednim danima crnogorska publika može očekovati televizijsko prikazivanje filma “Sine!” te reizdanje istoimene slikovnice.

Pokažimo koliko se voli kćerka: Crna Gora se ujedinjuje iskazujući podršku akciji #živjela
1
Pokažimo koliko se voli kćerka: Crna Gora se ujedinjuje…
11.09.2023 14:26


Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.