Ukazano na drastično smanjivanje broja novorođene ženske djece u našoj zemlji

Pokažimo koliko se voli kćerka: Crna Gora se ujedinjuje iskazujući podršku akciji #živjela

Veliki broj građana reagovao protiv mentaliteta koji Crnu Goru dovodi do katastrofalnih društvenih posljedica. Misija multimedijalnog projekta „Živjela“ je poziv na buđenje cijelog društva i demontiranje stereotipa patrijarhata i kulta sina, te shvatanje važnosti i veličine kćerke

Pokažimo koliko se voli kćerka: Crna Gora se ujedinjuje iskazujući podršku akciji #živjela Foto: Zivjela
Portal AnalitikaIzvor

U proteklih nekoliko dana Crna Gora ujedinjuje se iskazujući podršku akciji #živjela, saopštili su organizatori ove kampanje.

Objavama fotografija kćerki uz očeve i majke na društvenim mrežama, ličnim i emotivnim angažmanom javnih ličnosti, influensera i savjesnih građana, ukazano je na drastično smanjivanje broja novorođenih kćerki u Crnoj Gori.

Nedovoljno je poznato da je Crna Gora u nečasnom evropskom vrhu po broju polno selektivnih abortusa - ukoliko je fetus ženskog pola. Zastrašujuća posljedica ovog prenatalnog femicida, vec danas se izražava u hiljadama nedostajućih žena reproduktivne dobi.

Veliki broj građana je pozivom Pokažimo koliko se voli kćerka reagovao protiv mentaliteta koji Crnu Goru dovodi do katastrofalnih društvenih posljedica.

Na alarmantan disbalans u broju novorođenih muških i ženskih beba, Crnu Goru već cijelu deceniju upozorava Evorska unija.

Zivjela-PRtxt-intro-Viz

Prema riječima PR-a kampanje Andrijane Muratović, „prenatalni testovi su naučni napredak koji već u ranoj fazi trudnoće informiše o zdravlju ploda, pa i o polu, a što se masovno zloupotrebljava i stavlja u funkciju selektivnog odabira/odbacivanja bebe u zavisnosti od pola - bez obzira na njeno zdravlje - što je u suprotnosti sa svim medicinskim i moralnim principima”.

Direktorica NVO Dobar život, koja je ujedno inicijatorka i pokretačica ove kampanje, Nina Đukanović pozvala je cjelokupno društvo na preispitivanje savjesti kako zajedno i pojedinačno utičemo na život - ovaj koji živimo i koji tek treba da stvorimo.

Kako je navedeno u saopštenju, misija multimedijalnog projekta „Živjela“ je poziv na buđenje cijelog društva i demontiranje stereotipa patrijarhata i kulta sina, te shvatanje važnosti i veličine kćerke. Želi se ukazati na negativan društveni kontekst u kojem se parovi odlučuju na prekid trudnoće samo zbog činjenice da je fetus buduća kći.

Upozoravaju da Crnoj Gori trenutno nedostaje 3.000 žena reproduktivne dobi, a da će narednoj generaciji nedostajati 8.000.

NVO Dobar život se, kako podsjećaju, bavi problemima rodne neravnopravnosti već na nivou djetinjstva. Kroz omiljeni mini influenserski kanal Djevojčice sa klikerima, i mnoge druge realizovane projekte, iz ove organizacije na neobičan i prijemčiv način ukazuju na postojeće društvene neravnoteže.

„Pokažimo koliko se voli kćerka“, poručuju.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
T Tommy
11.09.2023. 13:40

Nemam žensko dijete, ćerku, no imam dva muška razloga da žalim zbog toga.

6
0