Politika

Stav

Tužilačke litije

Tamo gdje su stale litije predvođene Crkvom Srbije, nastavljaju ove tužilačke koje samo formalno vodi GST Novović. Kao i tada, danas je, posebno u svijetlu ovonedjeljnih akcija, jasno da se po svaku cijenu mora sprovesti politika estradne kriminalizacije svega što se na bilo koji način dovodi u vezu sa projektom obnove državne nezavisnosti

Tužilačke litije Foto: Gradski portal
Danilo Kalezić
Danilo KalezićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Neprijateljima zakone - logika je autoritarne vlasti, recept za progon političkih i svih drugih neprijatelja. Posebno kad vlast sile formuliše i zakone situaciono interpretira, politički sračunato a medijski pripremljeno. Predvidljivost, provjerljivost i jednakost su temelji vladavine prava. Sve ono što u današnjoj Crnoj Gori ne postoji, u suprotnom akcije specijalne policije, a postupanje Tužilaštva bi imalo sasvim drugi karakter.

Filmsko hapšenje bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i ostalih je vrh ledenog brijega krize u kojoj se nalazi crnogorsko društvo. Lalićevska hajka kao model reforme sudstva - inkvizicija kao moralna vertikala. Pitanje je kako bi izgledala Katnićeva profesionalna sudbina da se oktobra 2016. isključio, ignorisao ili jednostavno samoukinuo iz slučaja pokušaja državnog udara.

SDT: Uhapšeni Zoran Lazović i Milivoje Katnić
96
SDT: Uhapšeni Zoran Lazović i Milivoje Katnić
14.04.2024 09:00
Konačni udar na „državni udar“
29
Konačni udar na „državni udar“
15.04.2024 07:10

Nevjerovatna je koincidencija, gotovo hegelijanska, da u glavu isti koji su se tada upinjali da banalizuju i relativizuju operaciju agenata GRU i velikosrpskih nacionalista, danas jednakim žarom slave Katnićevo hapšenje, pritom najmanje govoreći o onome što mu se stavlja na teret.

Štaviše, iste strukture stvorile su i stvaraju klimu u kojoj samo nezainteresovani i poslovično neupućeni nisu očekivali ovakvu operaciju glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića. Pored kontinuiranog medijskog pritiska na sudionike samog procesa državnog udara, do nakaradnih izmjena tužilačkih zakona koje su omogućile "oslobođanje" te institucije, scenario se odavno mogao naslutiti. Istovremeno, agresija koju prvoptuženi u tom procesu lider bivšeg DF, Milan Knežević demonstrira kako u plenarnoj sali tako putem uslužnih medija, ne govori o strahu već bahatosti nekog ko se osjeća pobjednički.

U pravu je predsjednik Vlade Milojko Spajić - ruski uticaj je danas u Crnoj Gori najmanji. Ruske službe više ne treba da utiču, taj proces je završen onog trenutka kad je formirana apostolska Vlada, sad se prelazi na konkretne akcije.

Meta je bespogovorno, gotovo kao dva mu prethodnika knjaz Danilo i Milovan Đilas, bivši predsjednik Milo Đukanović lično

Nesporno da problemi sudstva i tužilaštva zahtijevaju snažan odgovor države. Na koncu to je sadržano u svim izvještajima relevantnih institucija, pa je i temelj pregovora sa EU. Upravo sve što većina, odnosno većine, je fundamentalno suprotstavljeno tim naporima.

Kad bi tužilac Novović želio da se pozabavi izgradnjom pravne države mogao bi da zagleda primjere u državi od koje je skoro dobio i nagradu. Optužnica protiv senatora iz Nju Džerzija Roberta Menendeza za korupciju i opstrukciju pravde nisu pratile duge cijevi ni specijalci u fantomkama.

SDT: Novović nije postupao u predmetu protiv Perović, predmet preuzeo vrhovni državni tužilac
22
SDT: Novović nije postupao u predmetu protiv Perović…
17.04.2024 15:16

Slično je i sa bivšim predsjednikom Donaldom Trampom koji slobodno ulazi i izlazi na suđenja koja se protiv njega vode za krivična djela puno ozbiljnija od onog za što se optužuju bivši crnogorski funkcioneri. Tako izgleda presumpcija nevinosti u praksi. Razumije se, uredno odazivanje optuženih i odlasci na ročišta ne uklapaju se u medijsku kampanju satanizacije i kriminalizacije.

Tamo gdje su stale litije predvođene Crkvom Srbije nastavljaju ove tužilačke koje samo formalno vodi GST Novović. Kao i tada, danas je, posebno u svijetlu ovonedjeljnih akcija, jasno da se po svaku cijenu mora sprovesti politika estradne kriminalizacije svega što se na bilo koji način dovodi u vezu sa projektom obnove državne nezavisnosti.

Totalno obesmišljavanje pokušaja državnog udara je samo korak do cilja. Meta je bespogovorno, gotovo kao dva mu prethodnika knjaz Danilo i Milovan Đilas, bivši predsjednik Milo Đukanović lično. Stati neće - mogu samo biti zaustavljeni.

Portal Analitika