Sci/Tech

Četiri električna motora

Trkački automobil koji su napravili studenti ubrzao od 0 do 100 km/h za 0,96 sekundi

Tim studenata s ETH Cirih i Univerziteta u Lucernu u Švajcarskoj postavili su novi rekord ubrzanja za električne automobile.

Trkački automobil koji su napravili studenti ubrzao od 0 do 100 km/h za 0,96 sekundi Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o električnom trkačkom automobilu ručne izrade pod nazivom mythen, koji je od 0 do 100 km/h ubrzao za manje od jedne sekunde, odnosno za 0,956 sekundi.

ETH Cirih je saopštio da je potvrđen novi Ginisov svjetski rekord nakon što je Mythen nadmašio prethodno rekordno vrijeme koje je postavio tim Foerderverein GreenTeam Uni Stuttgart e.V.  a koji je dizajnirao električni automobil koji je do "stotke" ubrzao za 1,461 sekundu 23. septembra 2022. godine.

Studenti su dio Akademskog motosport kluba Cirig (AMZ) te su radili neumorno na Mythenu teškom samo 140 kilograma zahvaljujući upotrebi karbonskih vlakana i aluminija. Svaki od četiri točka pokreće po jedan motor, a ukupna snaga iznosi oko 326 KS. Iako se snaga ne čini impresivnom, tajna je u odnosu snage i težine, tako da Mythenu ne mogu parirati ni najsnažniji hiperautomobili svijeta. Ovo vozilo zapravo ima toliko snage za ovu platormu da ju je gotovo nemoguće u potpunosti prenijeti na tlo. Samo zahvaljujući sistemu koji gotovo "lijepi" vozilo za tlo tim uspijeva dobiti prijanjanje potrebno za tako brzu vožnju.

No, ovo nije jedini fokus tima, jer je rijjč o studentima koji redovno pohađaju nastavu te imaju druge obaveze osim razvoja automobila s najboljim ubrzanjem od 0 do 100 km/h.

Ovo je treći put da je AMT tim postavio svjetski rekord, jer je to prethodni put učinio 2014. i 2016. godine, piše Klix.ba.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.