Politika

Stav

Sve naše crvene linije

U ovome trenutku od presudne važnosti je zadatak konsolidacije prozapadnoga političkog bloka u Crnoj Gori, prevazilaženja sitnih partijskih interesa i umrežavanje s nosiocima građanskoga otpora

Sve naše crvene linije Foto: PA
Aleksandar Radoman
Aleksandar RadomanAutor
Portal AnalitikaIzvor

Kad je septembra 2020. godine, nakon što je dobio instrukcije u Manastiru Ostrog, Dritan Abazović obznanio da će praviti vladu s Vučićevim i Putinovim Demokratskim frontom, čvrsto je obećao da će crvena linija u raspodjeli vlasti biti zaštita „bezbjednosnog sektora“ od stranoga uticaja. Nedugo potom aminovao je postavljenje na čelo ANB-a nosioca DF-ove liste u Kotoru, čovjeka koji svoju lojalnost velikosrpskim i ruskim interesima nikad nije ni skrivao.

Vrijeme je za sanitarni koridor prema svima koji učestvuju u realizaciji Vučićeve politike

Od tada do danas nizale su se crvene linije koje je Dritanova družina gazila u svakoj zgodnoj prilici. Da se priśetimo samo nekih: izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kršenje zakona i Ustava kad gođ im se prohtjelo, izmjena Odluke o uslovima za sticanje državljanstva, bahato protivzakonito ćeranje tužilaca u prijevremenu penziju, etničko čišćenje javne uprave i prosvjetnoga sistema, ustoličenje Joanikija II na Cetinju i brutalna sila iskaljena nad mirnim demonstrantima, potpisivanje protivustavnog i diskriminatornog tzv. Temeljnog ugovora, premlaćivanje pripadnika manje brojnih naroda i kriminalizacija Crnogoraca, prijetnje novinarima, intelektualcima i građanskim aktivistima, smjene čelnika ANB-a i ministara kao kazne za razotkrivanje špijunske mreže i šverca cigareta u režiji Ure, namjerno sabotiranje izbora sudija Ustavnoga suda, izglasavanje protivustavnih Izmjena Zakona o predśedniku... 

Ovih dana Abazović priprema teren za realizaciju najvažnijeg zadatka koji mu je Vučić povjerio – potpisivanje pristupanja Otvorenom Balkanu. Riječ je o privatnom projektu podjele teritorija balkanskih autokrata Aleksandra Vučića i Edija Rame, koji je samo početna etapa realizacije planova za formiranje Velike Srbije i Prirodne Albanije. Zato je Abazović i potrčao da donese dalekosežno štetne odluke koje Elektroprivredu, Željezaru i Luku Bar, kao stubove crnogorske privrede, pripremaju za preuzimanje od strane Vučića i njegovih tajkuna. 

I dok se plansko rasturanje države postepeno realizuje, do čelnika crnogorske suverenističke političke elite izgleda još nijesu stigle vijesti o rezultatima izbora iz avgusta 2020. godine. Umjesto snažne zajedničke akcije koja bi homogenizovala građane u odbrani ugroženih društvenih vrijednosti, suverenističke partije su u dubokoj defanzivi dozvoljavajući Abazoviću da zloupotrebljava institucije koje su pod njegovom kontrolom i sprovodi politiku kriminalizacije Crnogoraca. 

Ovo nije salonska partija šaha – mi smo danas oči u oči s tenkistima s Tjenanmena

Lov na nepodobne odavno je počeo, pomognut Vučićevim propagandnim platformama, a privođenje Cetinjanina Ivana Gardaševića pokazalo nam je da je tužilaštvo instrumentalizovano od strane režima, pa se na nova privođenja i hapšenja svi možemo pripremiti. 

Nedavni poziv građana na proteste kao legitiman i u okolnostima djelovanja klero-mafiokratskoga režima Dritana Abazovića jedini preostali mehanizam odbrane Države, suverenističke partije su očigledno doživjele kao još jedan metod za partijske kalkulacije, umjesto protesta organizujući masovno pośećene, ali nedjelotvorne hepeninge bez ideje što dalje. 

Ključni problem suverenističke političke elite je odsustvo strateškog djelovanja pa se u razmaku od par neđelja od poruke da su rukavice skinute očas posla stigne do krilatice da su protesti pomoćno sredstvo za institucionalnu borbu i međupartijske dogovore. 

E pa, gospodo, krajnje je vrijeme da se suočite s realnošću – ovo nije politička utakmica u kojoj se nadmećete s politikom koja drugačije od vas, ali jednako dobronamjerno promišlja budućnost Crne Gore. Pregovarate i konstantno se povlačite pred onima kojima je životna misija uništenje nezavisne, građanske i sekularne Crne Gore, asimilacija Crnogoraca i marginalizacija svih nesrpskih građana. Onaj kojega ste vi doveli za premijera – ne shvatajući da takvoga nećete moći i smijeniti – je besprizorni prevarant i beskrupolozni izvršitelj planova Aleksandra Vučića.

Pregovori i dogovori s takvima ne mogu donijeti nikakvo dobro jer bilo kakav kompromis s njima je kompromis na štetu ove države i društva. A malih kompromisa, kako je to lijepo govorio Borislav Pekić – nema. 

Lov na nepodobne odavno je počeo

Ako, pak, računate da je u toj vučićevskoj parlamentarnoj većini možda i preostao neko čiju savjest možete probuditi – u što iskreno sumnjam – učinićete to jedino tako što ćete ih izvesti na čistinu, ne plenumskim kalkulacijama, već strateški pripremljenim otporom izvan zarobljenih institucija koji će artikulisati adekvatan odgovor na društvenu destrukciju. 

Zato je u ovome trenutku od presudne važnosti zadatak konsolidacije prozapadnoga političkog bloka u Crnoj Gori, prevazilaženja sitnih partijskih interesa i umrežavanje s nosiocima građanskoga otpora. A taj proces mora započeti raskidanjem svih oblika paktiranja s antizapadnim snagama koje oličavaju DF, Demokrate, URA i Evropa sad. Stupidna objašnjenja da paktiranje na lokalnomnivou nema veze s državnom politikom, ne može više proći. 

Vrijeme je za sanitarni koridor prema svima koji učestvuju u realizaciji Vučićeve politike obnove genocidnoga projekta Velike Srbije, danas skrivenog iza imena Srpski svet i Otvoreni Balkan. Ostavite se tompusa, odbrane Države lijepim manirima i mudrijaške tviter politike. Ovo nije salonska partija šaha – mi smo danas oči u oči s tenkistima s Tjenanmena.

Organizovana destrukcija Države zahtijeva hitan i snažan zajednički odgovor, bez pizme i ličnih sujeta. Za čekanje više definitivno nema vremena. 

Portal Analitika

Komentari (13)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Anthropos_neregistrovani
10.12.2022. 19:16

Uzurpatorska vlada ne poštuje ni Ustav, niti zakone CG. A kada neka vlada to čini ona stvara nepovjerenje u zakone kod građanstva. Građanima onda ne preostaje ništa sem da uzmu zakon u svoje ruke. Rezultat - društveni haos? "Ukloni pravednost (i pravo), i što su kraljevstva (države) sem velike bande kriminalaca?" (sv. Avgustin) U ovakvim vremenima - kada su na vlasti loši ljudi - državi su potrebni iskreni patrioti. Nažalost, mnogi građani CG su "hipnotisani neprekidim salvama srpske i svetosavske propagande pa su, izgleda, zaboravili da misle svojim glavama? U takvoj situacji građani se ponašaju kao ovce. Problem je što "narod ovaca - obično ima "vladu vukova"?

11
0
G G_V_A_R_D_I_J_A______neregistrovani
10.12.2022. 10:12

Šta mislite da konsolidujemo procrnogorski blok? Pro-srpski, pro-zapadni ... ima li ko da brine o Crnogorcima⁉️

27
2
R Rikverc_neregistrovani
10.12.2022. 09:28

Tviter mudrijaši, proklete im duše! Tviter je anticrnogorska zavjera! Juriš na tviter! Šaljite poruke golubovima i kuririma, to je prava stvar! A ne taj mrski tviter!

6
25
H Helsinki_neregistrovani
10.12.2022. 09:40

@Rikverc_neregistrovani Mićo, ti li si?

25
0
T Timeout_neregistrovani
10.12.2022. 11:17

@Rikverc_neregistrovani Vaš je problem, ekselencijo, što patite od narcisoidnog poremećaja ličnosti i svugdje vidite prste uperene u Vas. To je bolest kao i svaka druga i treba je liječiti.

15
0
B Brat_neregistrovani
10.12.2022. 09:05

Jos nije doslo do svijesti da je u Crnoj Gori u toku zestoki rat. Rat izmedju Crne Gore i najveceg nepeijatelja, u crnogorskoj istoriji...Srbije. Rasturili su sve institucije, pocev od postavljanja svog covjeka, za predsjednika Vlade, pa do najnizih policijskih dijelova. Ako se politicari, koji vode gradjanske i prozapadne politike ne osvjeste, a jos imaju prilike, odosmo dodjavola. Ubi nas sujeta "velikih i mudrih".... Za pocetak, dje si Ranko Krivokapicu

40
1
D DjeSi__neregistrovani
10.12.2022. 09:19

@Brat_neregistrovani Dje si Ranjo Crnogorce? Nidje te nema? A mi se nadali u tvoje Crnogorstvo? E Ranko Ranko?

30
2
K Kortomalteze_neregistrovani
10.12.2022. 07:40

Mudre rijeci,sa onima koji hoce da nas uniste,ne mozete u rukavicama,moraju se pokazati zubi...

49
1
Z ZUBI__neregistrovani
10.12.2022. 07:49

@Kortomalteze_neregistrovani Samo oštro! Nema popuštanja!

40
0
a atak__neregistrovani
10.12.2022. 07:14

Osjeća se atak na Crnu Goru! 😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭

38
3
M Mina_neregistrovani
10.12.2022. 07:05

Bravo Aco! Odlicno si rekao. Potrebno je da svi koji pripadaju suverenistickom bloku napuste Vladu i sve koalicije sa izdanicima na lokalnom nivou. Ovo je preduslov svakoj daljoj borbi!

51
3
N NiksicCrnogorski__neregistrovani
10.12.2022. 06:58

Amin! 🇲🇪

47
2
P Poenam_Dei_neregistrovani
10.12.2022. 06:47

AMIN

46
2